Zobacz pełną wersję : 24-70 wybór
Jestem ciekaw waszych opinii o tych obiektywach, stoję przed wyborem .
Sigma 24-70mm f2.8
Sigma 28-70mm f2.8 DF
Tokina 28-70mm f2.8 AT-X PRO
Który jest najbardziej pancerny i celny ???
wasilewk
29-10-2010, 20:05
Najbardziej celny jest Nikkor 24-70/2.8
Najbardziej pancerny jest Nikkor 28-70/2.8
Sorry, że nie bawię sie w półśrodki.
Pzdr.
wiesz za takie wypowiedzi powinni dawać bana !
Jeśli 28 na szerokim końcu nie jest problemem - właśnie tego sprzęta bym kupił. Mowa oczywiście o Nikkorze.
Zresztą... się rozglądam :)
Chcesz tani i dobry zoom, poszukaj Tamrona 28-75/2.8, wersja na śrubokręt. Jest to plastik fantastic ale optycznie daje radę.
Pancerny to jest Zeiss ;-)
downunder
29-10-2010, 23:25
arsiser (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=18377) z wymienionych przez ciebie zdecydowanie najbardziej pancerna jest Tokina, wszystkie jednak są dość mydlane na pełnej dziurze.
Jeżeli zależy ci na jakości obrazka to verus (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=7429) dobrze radzi.
Ten Tamron naprawdę niewiele ustępuje Nikkorkom. :)
tamrona nie chcę , pytałem konkretnie o te modele
downunder
29-10-2010, 23:32
Miałem wszystkie trzy i dla mnie wszystkie były nie do przyjęcia pod względem ostrości. ;)
I słusznie.
Może i optycznie jest sensowny -- ale obcowanie z tym plastikowym niewiadomoczym jest odrażające ;)
Miałem wszystkie trzy i dla mnie wszystkie były nie do przyjęcia pod względem ostrości. ;)
I co zrobiłeś? Stałki? Czy zaniechałeś tego zakresu? :-)
Sorry, że nie bawię sie w półśrodki.
Ja naprawdę w końcu muszę dać Ci przymierzyć tą moją sigmę i chyba dopiero zmienisz zdanie ;).
downunder
30-10-2010, 00:07
I co zrobiłeś? Stałki? Czy zaniechałeś tego zakresu?:-)
Przetestowałem po drodze również Nikkora 28-70 (super pancerny, ale niestety ostry dopiero od f3,5) i Nikkora 24-70 (świetny obiektyw ale jednak zbyt drogi w stosunku do Tamrona 28-75).
W odbitkach do 30cm x 45cm w nie zauważyłem istotnych różnic więc w torbie pozostał Tamron i jako wsparcie jasne stałki N35/1,8 i S50/1,4. :)
robert1v
30-10-2010, 11:21
mam od kilku dni i potwierdzę opinię, że jest to dobre szkło ...ale powtarzalność ujęć to jakieś 30-40%
nie mogę się do tego przyzwyczaić, że ponad połowa fotek to "mydło"
ale jak co 3 raz obiektyw TRAFI - to owszem efekty są więcej niż zamierzone ;) i zadowalające ;)
ps. nie mogę przymknąć przysłony - bo została zdemontowana w serwisie podczas "kalibracji" obiektywu...
- ponoć poprzedni właściciel , w studio nie potrzebował przysłony, a zależało mu na ostrości ...
co o tym sądzicie - szkło na puszce a przysłona w pudełku...
mibartek
30-10-2010, 11:32
wg mnie Tokina, ale koniecznie w wersji 28-70/2.6-2.8.
jest to najlepsza optycznie wersja Tokiny i może na 2.8 żylety nie ma, ale wg mnie zdecydowanie obiektyw lepszy od Sigmy. No i jest pancerna ;-)
edit: jakby co to uważam, że lepsze optycznie są Nikkor 35-70/2.8 i Tamron 28-75/2.8, a Tokine polecam jako obiektyw lepszy od wymienionych Sigm.
Żeby nie było - wszystkimi tymi szkłami robiłem zdjęcia i takie jest moje zdanie na podstawie tych egzemplarzy co miałem.
wasilewk
30-10-2010, 12:24
wiesz za takie wypowiedzi powinni dawać bana !
Nie chciałem Ci pisać "jak krowie na miedzy", że brniesz w coś, co wg mnie nie ma sensu.
Pisałem to z pełną chęcią pomocy, no ale skoro wiesz lepiej tzn., że świadomie 'Ładujesz kogoś'.
Wyobraź sobie, że dostałem bana (przynajmniej dla konta arsizer ).
wasilewk
30-10-2010, 12:26
Ja naprawdę w końcu muszę dać Ci przymierzyć tą moją sigmę i chyba dopiero zmienisz zdanie ;).
Ja Ci wierzę, tylko jak często trafia ?
Pzdr.
Ja Ci wierzę, tylko jak często trafia ?
Pzdr.
W ładny dzień, na centralnym punkcie mam 100% trafień ;). Jak ciemniej się zrobi, na bocznych punktach mam ochotę ją odpiąć i wyrzucić.
Ale tutaj mowa jest o zoomach a nie o stałkach. Dodam tylko, że i nikkor 24-70 na bocznych punktach i przy małym kontraście też nie jest aż taki wspaniały.
Nie chciałem Ci pisać "jak krowie na miedzy", że brniesz w coś, co wg mnie nie ma sensu.
Pisałem to z pełną chęcią pomocy, no ale skoro wiesz lepiej tzn., że świadomie 'Ładujesz kogoś'.
Wyobraź sobie, że dostałem bana (przynajmniej dla konta arsizer ).
Skoro pisałeś z chęcią pomocy to może daj mi te 4tyś różnicy to wybiorę nikkora :P
wasilewk
30-10-2010, 18:40
Skoro pisałeś z chęcią pomocy to może daj mi te 4tyś różnicy to wybiorę nikkora :P
Są ludzie, którzy po kolei kupują coraz to droższe obiektywy, by dojść wreszcie do tego, który ich zadowoli. Ja do nich nie należę. Jeśli widzę, że coś nie spełnia moich oczekiwań, to wolę poczekać lub na razie biorę coś zastępczego (zupełnie taniego) z myślą wymiany.
Jeśli ja, emeryt, czasami coś kupuję, to chyba nikogo biedniejszego tu na Forum już nie ma. Są raty i inne sposoby kupna, pożyczenia itd. N24-70 to taki sprzęt, który powinien dość szybko na siebie zarobić. Nie wierzysz: popytaj tych co focą śluby. Kwestia uporu. Ja na Sigmę typu 24-70 jestem za nerwowy - przecież nawet N24-70 czasami mnie wkurza, bo nie trafi - a co dopiero Sigma, dla której sekrety elktroniki D700 są nadal tajnikami, których wykorzystać nie może (patenty, zgoda Nikona itp.)
Gdybym ja był w Twojej sytuacji, to nie ma sprawy: brałbym Nikkora na raty i zanim przyszłoby je spłacać, to już by na siebie zarobił.
P.S.
Miałem Sigmę: 10-20. Ale ona była tylko do krajobrazów dla własnej przyjemności. Nawet gdyby (choć w takim szerokim to nie zdarza się to tak często w krajobrazie) nie trafiła 2-3 razy na 10 - to bym żadnej kasy nie stracił z tego powodu.
wasilewk
30-10-2010, 18:56
W ładny dzień, na centralnym punkcie mam 100% trafień ;). Jak ciemniej się zrobi, na bocznych punktach mam ochotę ją odpiąć i wyrzucić.
Duży w tym udział sposobu pomiaru odległości przez body Nikona a D700 szczególnie.
.... Dodam tylko, że i nikkor 24-70 na bocznych punktach i przy małym kontraście też nie jest aż taki wspaniały.
Wcięło mi dość pokaźną odpowiedź, więc krótko:
gdyby Sigma trafiała lepiej od Nikkora, obrazek miała jeszcze bardziej kontrastowy od niego, farba EX by jej nieodpryskiwała - to czemu nie (HSM nie jest taki zły).
Pzdr.
robert1v
31-10-2010, 16:48
ale czy ktoś z Was używał zuma z wyjęta przysłoną ?
właściwie zostaję 2 tryby "A" i "M"
niby taka sytuacja sporo upraszcza obsługę ale i wiele ogranicza możliwości pracy na głębi ostrości
proszę, niech sie wypowie ktoś ze sporym doświadczeniem...
Zakupiłem wczoraj Tokinę 28-70 2.6-2.8 PRO II. Miałem mało czasu na zabawę (w weekend przetestuję ją dość dobrze) ale sprawia bdb. wrażenie.
Budowa - tu chyba nie ma konkurentów bo jest naprawdę PANCERNA. Sporo waży ale to akurat dla mnie spory +.
Co do obrazka to tak: 2,8 dość słabe. 3,2-3,5 średnie - na upartego da rady. od 4.0 jest już fajnie.
AF - musze przyznać, że byłem zaskoczony (pozytywnie). Jak na nie ma co patrzeć stare szkło radzi sobie nadspodziewanie dobrze. Działa dość szybko i przede wszystkim pewnie.
Jedyny minus to, że ma lekki BF - skorygowany bez większych problemów na moim D300.
Miałem przez chwilę podpiętą sigmę 24-70 2,8 makro - porażka! Za 500pln bym jej nie kupił.
robert1v
05-11-2010, 21:16
a za 300?
;)
przemo65
05-11-2010, 22:40
Mojego N18-200 używam jako podstawowego obiektywu do większości zdjęć (poza makro oczywiście).
Ostatnio stwierdziłem, że praktycznie nie używam ogniskowych z zakresu 120-200.
Stąd zacząłem się zastanawiać nad kupnem czegoś krótszego, np. 24-70.
Dla wielu z Was moje pytanie wyda się dziwne, ale, czy wpięcie N24-70 do D90 nie będzie "na wyrost" co do
możliwości samego aparatu, pomijając zakresy ogniskowych, które na D90 wydłużą się 1.5x.
Cena obiektywu jest wysoka i nie chciałbym się znaleźć w sytuacji, gdy będę musiał kupić D300S, albo, o zgrozo, D700.
Czy ktoś z Was robił zdjęcia tym obiektywem i D90, ja miałem okazję z D700 i D3S i byłem "pod wrażeniem".
Czy może raczej poszukać innych obiektywów z zakresu ~20-~120?
Z góry serdecznie dziękuję z poradę, a zwłaszcza za wyrozumiałość.
robert1v
05-11-2010, 23:09
wiesz kolego N16-85 zapewni ci niezły obrazek do D90
i z opinii innych to raczej bez VR jest bardziej kontrastowy i lepiej rysuje
N24-70 jest duży i ciężki. Nie wiem czy podpięcie go do D90 będzie najlepszym wyborem jeśli chodzi o wygodę. Obrazek z pewnością będzie super bo to świetne szkło a pamiętaj, że DX z racji cropa wykorzysta jego najlepsze parametry bo "obetnie" boki. Jedyny problem to crop właśnie. 24 na DX to nie jest zbyt szeroko. Nie mówię, że nie do użycia ale jak nie planujesz przerzucić się z czasem na FX to może lepiej pomyśleć o jakimś szkle typu 16-85 czy 17-50? Na "bogato" to masz jeszcze N17-55 2.8 :)
Ja na twoim miejscu poczytałbym o Tamronie 17-50 2.8. Dużo myślałem o tym szkle ale zapadła decyzja o przejściu na FX.
Z D90 to może być świetne zestawienie za sensowne $$$.
przemo65
07-11-2010, 21:24
Przydałby się 16-85, albo 18-70, a najlepiej to 18-105, ale 2.8 :idea:
Sigmę 24-70 męcze od poniedziałku i jestem bardzo zadowolony. Daje mi lepszy obrazek niż miałem ze stałek 35 i 50 //1.8 Jest trochę duża no i ciężka. Tubus się nieco wysuwa nad czym trochę ubolewam :) Ale coś za coś. AF jest delikatnie wolniejszy od 50/1.8, bo szkło jest na śrubokręt. Mozliwe że trafiła mi się jedna z "tych lepszych" sztuk. Każdemu polecam :)
wasilewk
09-11-2010, 19:09
Ale ViewNX2 do obróbki NEF-ów zrobionych tą Sigmą nie stosujesz ?
To ok., bo nic by z tego nie wyszło (bo to nie jest Nikkor).
Pzdr.
W obróbke fotek z sigmy się nie bawiłem bo nie było takiej potrzeby ;)
MadOnion
09-11-2010, 21:34
ja używałem tylko zumi
damciop03
09-11-2010, 21:55
Ja przez jakiś czas już się zastanawiam czy wybrać Sigme24-70 czy Tokine28-70 najlepiej złapał bym 28-80 ale bardzo rzadko się pojawiają i za sporą cenę jak już także ten wybór odpada. Posiadam Tokine 80-200 i jestem z niej bardzo zadowolony ale coś kusi, żeby chociaż na trochę kupić Sigme na razie i tak nie ma chętnego na 18-135 dlatego zakup wstrzymuje się:( a fundusze musze dołożyć żeby kupić drugie body w postaci D300.
Ale ViewNX2 do obróbki NEF-ów zrobionych tą Sigmą nie stosujesz ?
To ok., bo nic by z tego nie wyszło (bo to nie jest Nikkor).
Pzdr.
Etam,
ja stosuje ViewNX2(mniej) CaptureNX2(bardziej) do Sigma 30mm 1.4 i wychodzi.
Mojego N18-200 używam jako podstawowego obiektywu do większości zdjęć (poza makro oczywiście).
Ostatnio stwierdziłem, że praktycznie nie używam ogniskowych z zakresu 120-200.
Stąd zacząłem się zastanawiać nad kupnem czegoś krótszego, np. 24-70.
Dla wielu z Was moje pytanie wyda się dziwne, ale, czy wpięcie N24-70 do D90 nie będzie "na wyrost" co do
możliwości samego aparatu, pomijając zakresy ogniskowych, które na D90 wydłużą się 1.5x.
Cena obiektywu jest wysoka i nie chciałbym się znaleźć w sytuacji, gdy będę musiał kupić D300S, albo, o zgrozo, D700.
Czy ktoś z Was robił zdjęcia tym obiektywem i D90, ja miałem okazję z D700 i D3S i byłem "pod wrażeniem".
Czy może raczej poszukać innych obiektywów z zakresu ~20-~120?
Z góry serdecznie dziękuję z poradę, a zwłaszcza za wyrozumiałość.
Ale tutaj to ja na Twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia wnikliwiej jakie ogniskowe masz najczęściej używane. Skoto już mogłeś stwiedzić, że 120-200 nie wykorzystujesz za wiele, to poleć w krótki koniec.
Bo jak okaże się, że 18-20 to 24 będzie zbyt wąsko.
Ale to już tyle razy było klepane (aby sprawdzać ogniskowe na których robi sie najczęściej).
A jeżeli liczysz się z takim wydatkiem, oraz ogniskowe Ci przypasują to dlaczego nie. D90 bardzo ładnie sobie poradzi z tym szkłem a i szkło z D90.
Sam myślałem nad tym, ale pozostaję póki co z DX w FX(D700) tylko wysokie ISO mnie kręci.
hostman22
10-11-2010, 20:40
Sigmę 24-70 męcze od poniedziałku i jestem bardzo zadowolony. Daje mi lepszy obrazek niż miałem ze stałek 35 i 50 //1.8 Jest trochę duża no i ciężka. Tubus się nieco wysuwa nad czym trochę ubolewam :) Ale coś za coś. AF jest delikatnie wolniejszy od 50/1.8, bo szkło jest na śrubokręt. Mozliwe że trafiła mi się jedna z "tych lepszych" sztuk. Każdemu polecam :)
Grand którą masz wersję ?
Sigma 24-70/2.8 EX DG AF-D, na śrubokręcik.
robert1v
12-11-2010, 16:54
witam mam chyba to szkiełko "asferical' EX D
I JAK PISAŁEM POWYŻEJ Z WYDŁUBANĄ PRZYSŁONĄ
a że sztuka sie trafiła super ostra przy pełnej dziurce więc cały zakres na 2,8 latam
pierwsze kilka dni nie byłem zadowolony - bo w pomieszczeniach mało oświetlonych było słabo ;(
okazało się że szkiełko jakoś dziwnie łapie obiekty niżej niż pokazuje AF więc po kilkunastu przymiarkach wyczułem jego specyfikę i teraz śmiało pstrykam ładne ostre fotki
ps. przy zachodzie słońca w plenerze 1/200s bywało za jasno ;)
mogę wrzucić jakąs fotkę i jakby kolega też wrzucił to można by podyskutować o tej sigmie ...
wrzuce pon/wtorek, jestem na mazurach i jedyne co lapie neta to telefon, blueconnect nie daje rady.
Wyslano z fotela przy uzyciu palca.
robert1v
14-11-2010, 01:08
Nie wiem czy wszystko zadziała, bo to są moje pierwswze 4 fotki jakie wstawiam na forum Nikoniarzy.
muszę jeszcze popracować nad resajzem zdjęć ... i wieloma innymi rzeczami
ps. zdjęcia z linków 2 i 3 po otwarciu trzeba trochę zmniejszyć w przeglądarce, a 1 można powiększyć...
http://img694.imageshack.us/img694/9748/gosia6.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/689/sigma28701u.jpg
http://img101.imageshack.us/img101/3116/sigma28703.jpg
-to, że Exif pokazuje f/3,2 i więcej-nie jest prawdą !!!
- on pokaże to co było ustawione w puszce (tryb M)
, a jak pisałem przysłona leży w szufladzie - wszystkie fotki na pełnej dziurze na f/2,8
wasilewk
14-11-2010, 21:28
Za taką
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/689/sigma28701u.jpg)
obróbkę powinni zamykać w więzieniu !
cheyenne
14-11-2010, 21:31
Za taką
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/689/sigma28701u.jpg)
obróbkę powinni zamykać w więzieniu !
dożywotnio
z kobietą której zrobiono ten portret
kobieta powinna otrzymać wałek i usłyszeć opinie innych kobiet o swoim portrecie
straty w ludziach murowane :)
2 pstryki "na szybko" wyciagniete prosto z puszki, zmniejszone tylko. Kto chce jakieś sample z tej sigmy niech napisze PM :) Exif zachowany
http://img101.imageshack.us/img101/7518/dsc3161.jpg
http://img99.imageshack.us/img99/6725/dsc3147t.jpg
Robson_87
14-11-2010, 22:58
dożywotnio
z kobietą której zrobiono ten portret
kobieta powinna otrzymać wałek i usłyszeć opinie innych kobiet o swoim portrecie
straty w ludziach murowane :)
Moze kolega ma wersje z dwoma trybami - makro i portret. Inne zdjecia jakies takie bardziej miekkie ;-)
robert1v
15-11-2010, 00:43
no błagam, nie strzelajcie do mnie...
w oryginale zdjęcie było Duuużo większe i
próbując wstawić zdjęcie(a) na stronę - PO RAZ 1 W ŻYCIU-
zacząłem przycinać (i potem wyostrzać - jak w instrukcji na forum)
przycinać (i potem wyostrzać - jak w instrukcji)
... aż zmniejszyłem rozmiar zdjęcia do 1000pixeli "na dłuższym boku"
i dopiero po jakimś czasie zorientowałem się, że to NIE BYŁ WŁAŚCIWY SPOSÓB.
i że można to zrobić w inny sposób...ale jaki ...
a co do obróbki - to jak się kilka razy to zdjęcie zmniejszy - to chyba nie wygląda aż tak źleee?
PS.
PS-5 też dopiero zaqczynam się uczyć , więc jeszcze nie wiem jaki będzie efekt końcowy zabawy poszczególnymi suwakami w tych kilkunastu zakładkach...
robert1v
15-11-2010, 00:48
do kolegi Robson_87
z bardziej miękką obróbką sprubuję ... ale po twoich zdjęciach kolego widzę, że modelki raczej ok. 20tki a moja jest ok.40tki więc po kilku niewłaściwych krokach w obróbce zdjęcia wyszło raczej gożej niż było na początku...
pozdrawiam i liczę na kilka porad ;)
robert1v
15-11-2010, 00:58
MOJA SIGMA NIE MA TRYBU MACRO !
w takim razie fotka bez obróbki - tylko wywołanie do JPEGA
http://img263.imageshack.us/img263/406/przeds.jpg
i po próbach obróbki w PS
http://img823.imageshack.us/img823/3082/56156835.jpg
... się człowiek będzie jeszcze dłuuugo uczył ;)
ps.
to były zdjęcia z mojego starego dobrego D70s...
a tu kilka zdjęć z innej sigmy - tak dla porównania "innej obróbki":
http://img577.imageshack.us/img577/2965/olar7.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/5589/olar2.jpg
http://img72.imageshack.us/img72/6370/olar111.jpg
i obiecuję, że za kilka miesięcy moja obróbka zdjęć, powinna się poprawić do poziomu innych początkujących forumowiczów...
;)