PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + 80-200 f/2.8D ED i sport

Adrian Olszewski
04-01-2007, 00:01
Witam. Trafia mi się okazja i za stosunkowo niewielkie pieniądze mogę nabyć zestaw jak temacie. Moje pytanie: jak pracuje w D80 "dobiegaczka", no i jak to jest z szybkostrzelnością Jedni piszą 2, inni 3... No i najważniejsze! Czy dość stara w końcu konstrukcja szkła poradzi sobie z "dobieganiem". Fotografuję konie i to głównie w galopie :D, dlatego interesują mnie te zagadnienia. Dzięki za opinie.

cyrusvirus
04-01-2007, 00:04
nie wiem jak sie spisuje tu "dobiegaczka" ale baaaaardzo chcialbym miec to szklo :D

Adrian Olszewski
04-01-2007, 00:13
Właśśśśśśśśśnie dla szkła chce kupić zestaw!!!! Tylko nie wiem, czy będzie do końca spełniać moje oczekiwanie jeśli chodzi o szybkość AF

cyrusvirus
04-01-2007, 00:16
łoj tam "dobiegaczka" ;) bierz i ciesz sie :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Kryhu
04-01-2007, 00:35
Czy dość stara w końcu konstrukcja szkła poradzi sobie z "dobieganiem". Fotografuję konie i to głównie w galopie :D, dlatego interesują mnie te zagadnienia. Dzięki za opinie.

Jeśli masz ostatnią wersję DED (N) to z palcem w d.... ;) Za motocyklami na Torze Poznań daje radę z D50, a D80 to jednak lepszy AF. Jeśli masz tzw. "pompkę" to nie wiem, nie miałem.

Adrian Olszewski
04-01-2007, 00:51
Tak to N-ka. Jeszcze jej niestety nie mam. Miałem w rękach z puchą D80 przez 15 min i nie zdążyłem się z nimi dobrze rozprawić. Pucha i tak pójdzie na rzeź (czyt. zostanie niebawem sprzedana), bo jej ergonomia (tu się pewnie narażę rzeszy zwolenników D80) kompletnie mi nie odpowiada. Ale zdjęcia, które udało mi się zrobić wywarły na mnie wrażenie i mam nadzieję, że to głównie zasługa szkła ;).

Kryhu
04-01-2007, 01:07
bo jej ergonomia (tu się pewnie narażę rzeszy zwolenników D80) kompletnie mi nie odpowiada. Ale zdjęcia, które udało mi się zrobić wywarły na mnie wrażenie i mam nadzieję, że to głównie zasługa szkła ;).

A sprawdzałeś z gripem? Różnica jest diametralna.

Adrian Olszewski
04-01-2007, 01:17
Tak i mimo to puszka nie leży mi w ręku. Poza tym (choć to pewnie kwestia przyzwyczajenia) dwa razy w ciągu 15 min wyłączyłem aparat zmieniając f. No i ta masa przycisków na malej powierzchni. Trudno się połapać na pierwszy oka rzut (o wadze nie wspomnę). Jednak, jak już pisałem, to co pucha w połączeniu z DED potrafi to mistrzostwo!!

RaB
04-01-2007, 09:11
Mnie co prawda udalo sie nabyc wersje AF-S ale tej nowej juz nie kupisz, ale tak czy siak mysale ze smialo da rade nawet bez SWM. A co do rysowania to ...przemile szklo, ciezko je zdjac z aparatu;)

Robert_P
04-01-2007, 10:02
Powiem krótko spoko da radę !
Focę (D70) również żużel a tam szybkości są jednak trochę większe :) i AF nadąża.

Czornyj
04-01-2007, 10:05
Szkło może nie jest demonem prędkości, ale nie róbmy sobie jaj - w swoim czasie zostało zrobione dla fotoreporterów i pewien poziom trzyma. Dobrze chodzi z puszkami, które mają mocną wiertarkę

Adrian Olszewski
06-01-2007, 02:18
No cóż. Szkła nie kupiłem, puszki też. Szkła z powodu SERVO (nie do końca chce działać - gubi się - jestem zrozpaczony), a puszki z powodu właściwości fizycznych (rozmiary, waga) i niepewnych 3fps (chyba nie mieści trzech w sekundzie). Jest za to SIGMA 70-200 MACRO i D200. Zoom 200 i f-2.8 to dno (może serwis pomoże - jest OK od f-4), ale AF i SERVO... rewelacja. Troszkę drażni mnie reprodukcja barw i poziom szumów N (jestem EX CANON'ierem) ale przyzwyczaję się i popracuję więcej w PS.

TiTeUF
07-01-2007, 22:17
>>i niepewnych 3fps (chyba nie mieści trzech w sekundzie).

Te 3 fps sa pewne tylko ze trzeba przestawic opcje "Long exp. NR" (Long exposure Noise Reduction) z ON (ktora jest ustawiona fabrycznie) na OFF. Funkcja "Long exp. NR" jest potrzebna jedynie do redukcji szumow przy dlugich ekspozycjach (powyzej 8 sekund wg Nikona) czyli nie majacymi zadnego zwiazku z 3 na sekunde ... To wlasnie to niepotrzebne redukownie nieistniejacych szumow zwalnia obiecane 3 fps :O)

odie83
07-01-2007, 22:36
Funkcja "Long exp. NR" jest potrzebna jedynie do redukcji szumow przy dlugich ekspozycjach (powyzej 8 sekund wg Nikona)
...a nie powyżej 1 sekundy?

Seeker
08-01-2007, 03:56
"Nie wszystko złoto co Canon EOS 30D
Nie wszystko złoto co Nikon D200 ale AF działa. I to jak!!"

Bo nie wszystko Nikon, co sie swieci ;)

"...a nie powyżej 1 sekundy?"

Odie, moze i tak (nie pamietam), ale jaka to roznica przy 3kl/s? Nadal nie ten zakres czasow ;)