Zobacz pełną wersję : Co polecacie do oświetlenia tła w małym, amatorskim studio?
quietstorm
29-10-2010, 12:13
Chciałbym wykonać kilka portretów w technice/tonacja tzw. high key i potrzebuję dwóch źródeł światła do oświetlenia (a właściwie prześwietlenia) białego tła. Studio małe, "przydomowe", typowo amatorskie, więc nie chcę inwestować dużych pieniędzy...
I tu pojawia sie pytanie - co wybrać? Jak wiadomo budżet jest rzeczą ważną, więc pomyślałem o tanich żarówkach błyskowych, jednak brak możliwości regulacji mocy skutecznie mnie zniechęcił.
Pod uwagę biorę też zakup dwóch słabych lamp studyjnych 100Ws albo np. dwóch tanich lamp "reporterskich", np. Yongnuo (tylko którą?) albo może używanych SB-28... Sam już nie wiem... Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Wiadomo, chodzi o to żeby było tanio i dobrze :)
marszull
29-10-2010, 12:37
A nie lepiej wynajac studio na pare godzin do wykonania takich portretow?
Zplacisz duzo mniej niz za lampy, nawet budzetowe (bo trzeba kupic nie same lampy, ale statywy, jakies modyfikatory swiatla, tlo itd)
ppopracujesz na lepszym sprzecie, zobaczysz co i jak i wtedy latwiej bedzie Ci wybrac.
Sprawdź na grupie trójmiejskiej - oni się kiedyś szykowali do wspólnego studia.
Marszul dobrze pisze.
P.S. w tym wątku: http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=67789 dowiesz się więcej.
quietstorm
29-10-2010, 14:28
No tak, pewnie macie rację, ale przypuszczam że od czasu do czasu takie miejsce będzie mi potrzebne w domu. Statywy, tła, parasolki, blendy - takie rzeczy mam, bo już trochę się tym bawię, ale umówmy się - naprawdę amatorsko, bardziej w formie zabawy i nauki. Te portrety które muszę wykonać też nie są zleceniem zarobkowym, bardziej koleżeńską prośbą.
Tutaj chodzi mi tylko o oświetlenie tła. Lampy miałyby być uzupełnieniem tego amatorskiego zaplecza. Resztę mam powiedzmy w cudzysłowiu - opanowaną ;)
kup tanią chińszczyznę - za dwieście złotych ze statywami i parasolkami. będziesz miał kupę przyjemności z zabawy.
coś takiego - nie chce mi się szukać http://allegro.pl/studio-w-domu-lampa-45ws-statyw-225cm-parasolka-i1292119364.html
można w eltec, albo innym - i pewnie lepiej, żeby lampy miały regulację mocy błysku.
ps. światło błyskowe - nie ciągłe.
Ja nie wiem czy zwracacie uwagę w swoich radach na to, że chodziło o oświetlenie tła w małym pomieszczeniu. Problemy są dwa. Małe pomieszczenie - małe odległości. Czyli nawet lampa słabej mocy będzie za mocna, bo często takie słabiutkie lampki mają np tylko 1/4 mocy. A to bywa za dużo z odległości 1 m czy podobnej.
Dwa - jak zaświecić tylko na tło, nie świecąc na modelkę. Gdy nie ma miejsca to to jest problem. Wiem, że istnieją wrota czy reflektory ze ściętym tubusem. Ale to czasami nie wystarcza. Bo jeśli taki ścięty tubus przystawisz blisko tła, to oświetlisz tylko fragment tła. Jeśli puścisz światło szeroko, by pokryć całe tło to zapewne dasz też sporo światłą na modelkę. Jeśli to światło będzie niepożądane, to pewnie brak miejsca na ustawienie zastawki - tzn na typowe rozwiązanie takowego problemu.
Generalnie jak nie masz miejsca to dodatkowe oświetlenie tła jest problemem nawet gdy się ma sprzęt.
quietstorm
31-10-2010, 21:54
Generalnie jak nie masz miejsca to dodatkowe oświetlenie tła jest problemem nawet gdy się ma sprzęt.
Dzięki za zwrócenie uwagi na problem. Pożyczyłem od kumpla wczoraj 2 sabinki, trochę popróbowałem z 3 lampami i niestety w takiej kanciapie jaką dysponuję, światło z lamp oświetlających tło przepala krawędzie fotografowanej postaci/obiektu. Jak zmniejszę moc, przepalenie tła jest niepełne i wygląda to niedobrze. Można to częściowo wygumkować w PS-ie, ale przecież nie o to chodzi. Generalnie pomysł dwóch lamp reporterskich nie okazał się zły (oczywiście przy zredukowanej sile błysku), trzeba tylko wymyślić jakiś sposób aby światło padało jedynie na tło, a nie rozlewało się po całym pomieszczeniu.
Jest ciasno - to fakt, odległość od tła max. 1,5 metra. Mam pewien pomysł by popróbować z matowym materiałem, który ograniczałby rozprzestrzenianie się światła od strony modela. Coś na kształt domowej roboty snoot'a, ale bez materiału od strony tła. Zobaczymy. Może metodą prób i błędów uda się uzyskać jako taki efekt...
Imho lepszym pomysłem będzie użycie tła transparentnego i podświetlenie go od tyłu.
Umieszczając tło w futrynie a źródło światła w drugim pomieszczeniu,
zyskujesz na odległości i eliminujesz sporo światła rozproszonego.
blindman
01-11-2010, 21:44
Imho lepszym pomysłem będzie użycie tła transparentnego i podświetlenie go od tyłu.
Umieszczając tło w futrynie a źródło światła w drugim pomieszczeniu,
zyskujesz na odległości i eliminujesz sporo światła rozproszonego.
Za Woldemorthem - polecam spróbować podświetlić tło od tyłu. W czasach kiedy miałem do dyspozycji żarówki błyskowe jako oświetlenie udało mi się w ten sposób zrealizować sesyjkę na długości pomieszczenia <5m (ale tylko ok 3/4 postaci i nieco zabawy w PS przy tle). 2x 68Ws odbite od srebrnej parasolki na tło i 1x 68Ws/34Ws z transparentną parasolką + blenda na modelkę (jeśli dobrze pamiętam). Przy podświetlaniu tła od przodu wątpię, że udałoby mi się to zrobić...