Zobacz pełną wersję : Logotypy polskich miast gospodarzy Euro 2012
no wlasnie... co o nich myslicie?
Ja swoje zdanie mam i jestem ciekawy Waszego.
oto i one
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img502.imageshack.us/img502/8863/logotypymiast.jpg)
Rafał_Sz
29-10-2010, 11:24
Zastanawia mnie, dlaczego nazwy miast nie mogą być napisane po polsku. Jak na to patrzę to czuję się jakbym mieszkał w jakiejś brytyjskiej kolonii. Chociaż może powinienem się cieszyć, że jest Wroclaw a nie np. Breslau...
Bo to pewnie jest skierowane do zagranicznych kibicow. Rownie dobrze moglbys sie zzymac, ze jest "Euro 2012 Poland-Ukraine", a nie "Euro 2012 Polska-Україна" ;)
Wroclaw jakis taki dla mnie malo czytelny. Dobrze rozumkuje, to to wariacja nt. mostu Grunwaldzkiego?
Poznan najbardziej "pilkarski", ale tu juz zupelnie nie mam pomyslu, do czego ma nawiazywac logotyp. No, ale ja tego miasta w zasadzie nie znam.
Warszawa i Gdansk poszly wariantem bezpiecznym i zrobily wariacje nt. swoich charakterystycznych symboli.
EDIT: a swoja droga, gdzie beda w koncu mecze na Ukrainie?
Rafał_Sz
29-10-2010, 12:06
"Euro 2012 Polska-Україна" ;)
(...)
I to by było dla mnie ok.
Poznan najbardziej "pilkarski", ale tu juz zupelnie nie mam pomyslu, do czego ma nawiazywac logotyp. No, ale ja tego miasta w zasadzie nie znam.
http://www.poznan.pl/
Ta niebieska gwiazdka w logo to główny element kampanii promocyjnej "Poznań. Miasto know-how"
...Moim zdaniem godne pochwały, bo akcja promocyjna (dość kontrowersyjna - sporej ilości osób się bardzo nie podoba) jest realizowana z determinacją... W końcu Poznań mógł iść na łatwiznę i wrzucić w logo dwa koziołki i też byłoby dobrze ;)
Bartek - NinoVeron
29-10-2010, 12:08
Warszawa i Gdańsk - mogą być
ale Poznań??? ta ich "gwiazdka" czy co to jest - jest totalną porażką
czy tak duże miasto z takimi tradycjami nie jest w stanie wymyślić czegoś ciekawszego?
A Wrocław ma logotyp jak non z jakiejś dzielnicy uciech :) to się nadaje na reklamę jakiejś agencji "Gorące Usta" :D :D
Moim zdaniem wlasnie Poznan, realizujacy jak napisal Afrati akcje promocyjna "POZnan miasto know how" najlepiej poradzil sobie z tym tematem,
bo nam syrenka kojarzy sie odrazu z Wa-wa, Neptun to Gdansk, ale czy tak jest za granica? Smiem twierdzic ze nie jest.
Pomine milczeniem usta na moscie Wroclawia, ktore kojarza mi sie podobnie jak kolegom wyzej.
Też uważam, ze jedynie Poznań się broni, chociaż nie zachwyca. Pozostałe trzy - tragedia, w przypadku Wrocławia z dodatkiem straszliwa.
Swoją drogą, ciekawe skąd się bierze tak nędzny poziom polskich logotypów, także wielu firmowych, nie tylko "państwowych".
Sote, nie jesteś obiektywny w tej ocenie, ponieważ Poznań jest Twoim miastem ;-)
Moim zdaniem wlasnie Poznan, realizujacy jak napisal Afrati akcje promocyjna "POZnan miasto know how" najlepiej poradzil sobie z tym tematem,
bo nam syrenka kojarzy sie odrazu z Wa-wa, Neptun to Gdansk, ale czy tak jest za granica? Smiem twierdzic ze nie jest.
Pomine milczeniem usta na moscie Wroclawia, ktore kojarza mi sie podobnie jak kolegom wyzej.
Warszawa tez konsekwentnie uzywa syrenki we wszlekich materialach promocyjnych.
Warszawa tez konsekwentnie uzywa syrenki we wszlekich materialach promocyjnych.
Co nie znaczy ze do Euro tez ja musieli wcisnac ;)
Wg mnie najgorzej wypadła Warszawa. I nie chodzi o Syrenkę, tylko formę w jakiej to podali -- totalna amatorszczyzna. Tuż przed stolicą, na przedostatnim miejscu mojego prywatnego rankingu uplasował się Gdańsk, który jak widać, raczej nie rozumie idei logotypu.
velaskez
29-10-2010, 15:55
Zastanawia mnie, dlaczego nazwy miast nie mogą być napisane po polsku. Jak na to patrzę to czuję się jakbym mieszkał w jakiejś brytyjskiej kolonii. Chociaż może powinienem się cieszyć, że jest Wroclaw a nie np. Breslau...
Mnie pani kiedyś zapytała czy na fakturze ma być Warsaw czy Warszawa... ale to wiesz, wielki świat biznesu - to Worsoł :D
Co nie znaczy ze do Euro tez ja musieli wcisnac ;)
A co mieli Twoim zdaniem tam wstawic?
Swoja droga, Poznan "konsekwentnie uzywa" tego samego motywu, a Warszawa "wciska" Syrenke... ech :|
spiritwood
29-10-2010, 18:06
Mnie przeszkadza, że stawiając obok siebie wszystkie cztery logotypy odnosi się wrażenie, że zostały zrobione przez cztery różne osoby, ktorym nie przyświecała wspólna idea. To właśnie - niestety - trąci poważną amatorszczyzną. Tak samo jak wymowne milczenie kogoś z samej góry organizacyjnej (nie wspomnę nazwiska) na pytanie dziennikarza: jak się panu podoba maskotka mistrzostw.
odnosi się wrażenie, że zostały zrobione przez cztery różne osoby, ktorym nie przyświecała wspólna idea
I którym jakby nie zapłacono. ;)
poznań jest tragiczny ktoś chyba nie miał żadnego pomysłu naskrobał "piłeczkę" niby jak ta "piłeczka" ma być wyróżnikiem poznania? z pisownią też dość tragicznie stolyca ma obco brzmiącą nazwę pozostałe nie? jak nie będziemy szanować swego to nikt nie będzie go szanował - trzeba rzucić okiem do słownika i poprawić pisownię.
A doczytałem ale przykro mi ta niebieska gwiazdka poznania jest kompletnie nierozpoznawalna przynajmniej dalej na południe.
wroclawski jest najmniej wybajerzony, ale poligraficznie najwygodniejszy, bo nawet jakby trzeba naklejki robic,
to przez brak gradientow bedzie ekstra. a jak stolyce sie zrobi na monochromie, to koszmarem spokojnie
przebije Wroclaw ;) zreszta, z Gdanskim logo ta sama uwaga.
osobna kwestia jest, ze do dupy te logotypy miejskie nie pasuja, a juz na pewno nie do logotypu samych mistrzostw :)
z brakiem polskich znakow osobiscie nie mam problemu. chociaz de facto mogl byc. jestem raczej zdania, ze unikatowe
cechy kraju/narodu/jezyka raczej warto podkreslac a nie ukrywac. a literki ń ł to sa unikaty na skale swiatowa ;)
Mnie przeszkadza, że stawiając obok siebie wszystkie cztery logotypy odnosi się wrażenie, że zostały zrobione przez cztery różne osoby, ktorym nie przyświecała wspólna idea. To właśnie - niestety - trąci poważną amatorszczyzną. Tak samo jak wymowne milczenie kogoś z samej góry organizacyjnej (nie wspomnę nazwiska) na pytanie dziennikarza: jak się panu podoba maskotka mistrzostw.
Dokładnie, a do tego Wrocław wygląda jak jakiś badziewny clipart z Corel Mega Gallery sprzed kilkunastu lat.
Swoja droga, Poznan "konsekwentnie uzywa" tego samego motywu, a Warszawa "wciska" Syrenke... ech :|
Bo to "warszawka", a Poznan to jest Poznan, przez duże P...
Sa jakie sa, najbardziej razi brak jednego stylu, Gdańsk jest w miare mocno szczegołowy, Warszawa ich prawie nie ma.
Gdańsk, Warszawa rozpoznawalne chyba dla każdego. Mniej może Wrocław, a zupełnie tajemniczym znaczkiem jest poznańska piła z gwiazdką z kampanii "hał hał"
Urzędniczy pomysł realizowany z determinacja za ciężkie pieniądze podatników. Ktoś wpadł na pomysł jakiegoś logo, wymyślił głupawe hasło i już. Dla mnie wtopa na maxa.
Poznan ma swoje znaki rozpoznawcze i nie jest to urzędnicza gwiazdka wymyślona chyba z roczek temu.
Ale ponoć poznańskie logo jest niby w 3D.
poznań jest tragiczny ktoś chyba nie miał żadnego pomysłu naskrobał "piłeczkę" niby jak ta "piłeczka" ma być wyróżnikiem poznania? z pisownią też dość tragicznie stolyca ma obco brzmiącą nazwę pozostałe nie? jak nie będziemy szanować swego to nikt nie będzie go szanował - trzeba rzucić okiem do słownika i poprawić pisownię.
Bo niestety jakos tak glupio sie zlozylo, ze Warszawa po angielsku jest Warsaw, a cala reszta nie ma angielskojezycznego odpowiednika ;)
Wniosek: jak juz musi byc miezdunarodno, to zrobmy po niemiecku, wtedy wszystkie beda po ichniemu :D
A swoja droga, czy Dniepropietrowsk zostal jako lokalizacja meczów? Bardzo chcialbym posluchac kibicow z roznych stron swiata jak sie z tym morduja :P
Dokładnie, a do tego Wrocław wygląda jak jakiś badziewny clipart z Corel Mega Gallery sprzed kilkunastu lat.
lepiej tego nie można było ująć :D
Jak zwykle ktoś odwalił fuszerę.. Żadne nie jest ani fajne, ani pomysłowe.
Ja to chyba jakiś dziwny jestem i się nie znam, ale z tego co mi wiadomo, to logotyp powinien być skalowalny, tzn. czytelny także w b. małym formacie. A tak patrzę na te logo (łącznie z tym całej imprezy) i średnio widzę tą czytelność na wszystkich 4 propozycjach.