PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Park

wesu
29-10-2010, 00:47
Weekendowe street foto.
Ochy i achy mile widziane ;)
Z gory dzieki za opinie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img25.imageshack.us/img25/2348/dsc0005na.jpg)

velaskez
29-10-2010, 18:44
W sumie to jak dla mnie to pstryk. Parka na ławeczce.

szymon708
29-10-2010, 18:51
jak przedmówca i do tego ucięta ławka

wesu
30-10-2010, 15:45
jak przedmówca i do tego ucięta ławka

ze niby to błąd? :grin:

Gio
30-10-2010, 18:27
pytałeś tych młodziaków o zgodę na publikację?

szymon708
31-10-2010, 11:23
ze niby to błąd? :grin:

dla mnie wygląda fatalnie. Z lewej strony masz tyle miejsca, że spokojnie można było kadr przesunąć.

miszkos
31-10-2010, 11:25
Ja bym to bardziej widział w poziomie, parka umiejscowiona po lewej stronie, tak aby w kadrze zmieściła się cała ławeczka i chyba balans bieli coś zastrajkował?

wesu
31-10-2010, 16:39
pytałeś tych młodziaków o zgodę na publikację?

tak

wesu
31-10-2010, 18:38
Z argumentem typu "pstryk" ciezko polemizowac... Jednego moze ujmowac ta chwila innego nie. Warto zwrocic uwage na ubior tej pary.
Szymon, fatalnie to wygladalby kadr centralnie. Gdziesz przeczytales o zasadach kompozycji ale nie potrafisz ich stosowac. Lawka nie jest glowym tematem zdjecia wiec nie widze nic zlego w tym ze jej mala czesc jest ucieta. Zdjecie jest z gatunku fotografii ulicznej, nie mody czy portretu, wiec minimalne bledy przy kadrowaniu generalnie sie pomija bo wazniejsza jest uchwycona, niepozowana chwila.

szymon708
31-10-2010, 19:10
Gdziesz przeczytales o zasadach kompozycji ale nie potrafisz ich stosowac.

Ja tu tylko wypowiadam własne zdanie nic nie stosuje. Nie pokazałem Ci moich fotografi i nie napisałem "tak masz to robić" Razi mnie w oczy ucięta ławka i tyle, pozatym nie musiałeś centrować by uchwycić ją cała. Cały czas młodzi byli by w mocnym punkcie jak by lekko aparat przestawił w prawo. Co do zasad reportażu nie wypowiadam się skoro twierdzisz, że najważniejsza jest chwila. Chociaż szczerze, to ja tu żadnej rewelacyjnej chwili i ulotnego momentu nie widze.

MartinGrey
31-10-2010, 23:00
Wesu, kompozycja w fotografii ulicznej w jakimś sensie rządzi się swoimi prawami, więcej błędów można wybaczyć w zamian za niezwykłą chwilę która została uchwycona.
Ja również uważam, że w uwiecznionej przez Ciebie chwili nie ma nic niezwykłego. Ponadto uważam, że zdjęcie wyglądałoby dużo lepiej gdyby był to portret wykonany prostopadle do twarzy tej młodej pary, bo tak to nie widzę tutaj wyrazu twarzy tej dziewczyny. Wtedy nasze oczy zajęłyby się konsumpcją tej chwili, a tak po chwili wzrok błądzi po pustym kadrze, nie wspominając o tej czerwonej plamie w oddali ;) Co do ubioru to ok, powiedzmy że są tutaj dwa kolory uzupełniające.
Na koniec dodam, że należy potrafić przyjąć słowa krytyki i wyciągać z nich wnioski na przyszlość.

wesu
01-11-2010, 14:56
Dzieki Martin za uzasadnienie.