Zobacz pełną wersję : Która wybrać?
Nabuhodonozor
28-10-2010, 22:16
Witam!
Dowiedziałem się, że mam robić zdjęcia na studniówce. Nie posiadam lampy błyskowej a jak przeczuwam wbudowana chyba nie wystarczy więc moje pytanie brzmi:
Jaką wybrać lampę na taka studniówkę a w najbliższych latach(max 3) będę miał ślub i też mam zamiar fotografować więc lampa będzie już jak znalazł.
Jak uda mi się uzbierać to myślę nad Nikon SB-900, ale jak nie to coś innego takiego, żebym mógł obskoczyć te uroczystości i stosować ją do portretów. Nie chce, żeby to była jednorazówka a w ogóle nie mam pojęcia o lampach więc proszę Was o pomoc abym mógł cieszyć się lampą przez długi czas :)
Dziękuję!
Pozdrawiam!
mrpawcio
28-10-2010, 22:42
Jeśli masz fundusze to bierz SB-900, nie zawiedziesz się.
Nabuhodonozor
28-10-2010, 22:48
Jeszcze nie mam więc jak nie dam rady uzbierać to co innego wziąć?
adolfik9501
29-10-2010, 00:11
Metz 48AF1/M50AF1 lub SB600 z tym, że dwie pierwsze są mocniejsze a to się może przydać ;)
SB-600 miałem - nie warto... SB-800 mam... polecam... Choć nie lubię lamp...
[Mariusz]
29-10-2010, 00:22
Ewentualnie poczekać na SB-700 jak masz czas ;)
Nabuhodonozor
29-10-2010, 14:00
Studniówka będzie w styczniu więc trochę czasu jest :)
a duża jest różnica miedzy 800 a 900? Bo może pożyczyć i kupić 900?
gorzasty
29-10-2010, 14:24
Moim zdaniem idź lepiej w SB-800, chyba że będziesz potrafił (i chciał) korzystać z żelowych filtrów na palnik (lepiej to jest dopracowane przy współpracy z body niż w SB-800), lub zależy Ci na dużym zoomie w lampie. Inaczej SB-800. Ta lampa jest nie do zajechania. Mniej się przegrzewa i ogólnie zrealizujesz z nią 100% pomysłów na zdjęcie z 1 lampą.
Pozdarwiam
Ale-ksander
29-10-2010, 15:41
Ktoś dał SB 800 za przyzwoitą cenę.http://allegro.pl/lampa-nikon-sb800-i1295331620.html
adolfik9501
29-10-2010, 20:03
Studniówka będzie w styczniu więc trochę czasu jest :)
a duża jest różnica miedzy 800 a 900? Bo może pożyczyć i kupić 900?
Każdą lampę można zajechać, więc jak się nie boisz to możesz się za używkami rozglądać ;) Jak chcesz nówkę to cokolwiek (SB900/M58AF1/M58AF1/M48AF1/M50AF1) kupisz będziesz zadowolony. Najbardziej zaawansowana jest SB900. Podobna, i słabsza jak SB600, będzie SB700. SB600 jak za tę cenę mogłaby być mocniejsza a tak odstaje trochę.
willy_fil_
29-10-2010, 20:31
ta... jasne... kupisz Sb900 i wszystko będzie piękne... Niestety ona sama zdjęć nie robi. Prawda jest taka że skoro pytasz o lampę znaczy że nie miałeś z nimi do czynienia. Druga prawda jest taka, że jak kupisz nawet Sb900 to jej nie wykorzystasz bo nie zdążysz się jej nauczyć do stycznia. Niestety nie jest tak że im wyższy model tym łatwiej się robi zdjęcia... Nie wiem jakie masz body ale jeśli masz CLS'a to kup SB600 jeśli bez CLS'a to cokolwiek taniego (niekoniecznie systemowego). Po pół roku zobaczysz czy wystarczy ci to co masz, czy kupisz coś innego... Teraz potrzebujesz lampę po to żeby zdjęcia na studniówce w ciemnej sali były wystarczająco jasne żeby rozpoznać poszczególne persony. Za pół roku będziesz wiedział czego jej tak naprawdę potrzeba...
Nabuhodonozor
01-11-2010, 19:33
willy_fil_ Tak to będzie moja pierwsza lampa, body D60 (pisze, że obsługuje CLS), dobrze też żeby była prosta w obsłudze :)
to która wybrać z tych(SB-900 jak na razie odpada):
- Metz 50 AF-1 Digital,
- Metz 48 AF-1 Digital,
- Metz 58 AF-1 Digital,
- Nikon SB-600?
Proszę o doradzenie :)
Dziękuję!
Pozdrawiam :)
adolfik9501
01-11-2010, 22:21
willy_fil_ Tak to będzie moja pierwsza lampa, body D60 (pisze, że obsługuje CLS), dobrze też żeby była prosta w obsłudze :)
to która wybrać z tych(SB-900 jak na razie odpada):
- Metz 50 AF-1 Digital,
- Metz 48 AF-1 Digital,
- Metz 58 AF-1 Digital,
- Nikon SB-600?
Proszę o doradzenie :)
Dziękuję!
Pozdrawiam :)
1. D60 nie ma wbudowanego sterownika CLS/AWL a więc nie obsługuje sam z siebie zdalnego zaawansowanego sterowania błyskiem.
2. Skoro stać Cię na M58AF1 to stać również na SB900 która to jest najłatwiejsza w obsłudze. Jeszcze lepiej chyba się będzie w tym względzie prezentować SB700, jak się w końcu pojawi, choć z ceną mogą na początku przegiąć.
3. Generalnie: SB600->M48AF1->/M50AF1->M58AF1/M58AF2/SB900. SB700 najprawdopodobniej będzie się plasować w okolicy M48AF1/M50AF1 - trza poczekać i zobaczyć co z tego faktycznie wyszło.
4. Na YT jest sporo filmików prezentujących menu tych lamp. Poza tym można sobie ściągnąć instrukcje obsługi i zorientować się co w trawie piszczy.
EDIT: Ciężko powiedzieć bierz taką a taką lampę. To są Twoje pieniądze, Ty się będziesz musiał nauczyć ją obsługiwać niezależnie co kupisz - więc nie ma się co bać flagowych produktów. Poza tym lampę się kupuje na ogół raz na długi czas, a korpus co jakiś czas zmienia, na ogół na lepszy.
Nabuhodonozor
02-11-2010, 09:21
Na http://www.optyczne.pl/78.3-Test_aparatu-Nikon_D60_U%C5%BCytkowanie.html
cytat: "Nikon D60 obsługuje system kreatywnego oświetlenia (CLS, Creative Lighting System) wraz z następującymi lampami:
* SB-400,
* SB-600,
* SB-800,
* SB-R200 (lampa bezprzewodowa). "
Cena SB-700 waha się od 1199 PLN do 1349 PLN (http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/1491502?gclid=CP2ClbXLgaUCFUYp3wodrECTKQ)
To nie jest duża różnica patrząc na SB-900 (ok 1400)
to jakbym miał wybrać to nowsza SB-700 czy SB-900w tej granicy cenowej?
DonArturo
02-11-2010, 09:36
Cena SB-700 waha się od 1199 PLN do 1349 PLN (http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/1491502?gclid=CP2ClbXLgaUCFUYp3wodrECTKQ)
SB700- ok 1350 - tylko czy już ją mają ?
jeśli Cię stać - bierz SB900
streetfighter69
02-11-2010, 12:46
Wy chyba zartujecie z takimi dylematami...
SB-900 mozna kupic juz za okolo 1350zl, prosze bardzo: http://www.ceneo.pl/1635454
SB-700 dostepna od 1200zl: http://www.ceneo.pl/9000357
Byc moze SB-700 lepiej zabezpieczyli przed przegrzewaniem, chociaz nie wiem, zgaduje tylko, ze tak moze byc. Ale wszystko inne jest na korzysc SB-900. Roznica w cenie 150zl. Gdzie tu dylemat???
Prawdziwym dylematem jest wybor pomiedzy SB-800 i SB-900 bo tutaj mamy lampe uzywana kontra nowa. Niemniej jednak ja wole stara, sprawdzona SB-800 z conajmniej czterech powodow:
- znacznie mniejsze rozmiary i waga
- wieksza moc
- lepsze zabezpieczenie przed przegrzewaniem
- duzo nizsza cena zakupu (okolo 800zl)
Zdecydowanie kupilbym dwie SB-800 zamiast jednej SB-900, doplacajac te 200zl roznicy. Uwazam ze SB-800 to w obecnej cenie na rynku wtornym prawdziwa gratka dla strobistow.
cheyenne
02-11-2010, 12:50
bez dwóch zdań tylko nowa sb-900
kompromisy nie są dobre i potem wychodzą bokiem
jako drugą czy trzecią brałbym używaną sb800
adolfik9501
02-11-2010, 15:51
Na http://www.optyczne.pl/78.3-Test_aparatu-Nikon_D60_U%C5%BCytkowanie.html
cytat: "Nikon D60 obsługuje system kreatywnego oświetlenia (CLS, Creative Lighting System) wraz z następującymi lampami:
* SB-400,
* SB-600,
* SB-800,
* SB-R200 (lampa bezprzewodowa). "
To ujmę to tak:
1. CLS - Kreatywny System Oświetlenia - obejmuje sobą wszystko co jest związane z lampami błyskowymi iTTL łącznie z AWL, kabelkami i fotocelami.
2. AWL - Advanced Wireless Lighting - sterowanie lampami zdalnymi z korpusu (lub sterownika na korpusie, którym może być lampa z Masterem jak i SU800). Przyjęło się mówić CLS mając właśnie na myśli AWL.
3. D60 (tak jak D40/D40x/D50/D3000/D3100/D5000) nie obsługuje AWL. Chyba, że zapniesz mu na sanki SB700/800/900/M58AF1/2/Di866/EF500Super/530Super/620Super (czyli lampę z sterownikiem Master) i będziesz wyzwalał inne lampy w trybie Slave (powyższe plus SB600/M48AF1/M50AF1 oraz M44AF1Digital/Di622M2, choć te ostatnie nie oferują wszystkich funkcji dostępnych w CLS/AWL).
W tej granicy cenowej tylko SB900 (lub M58AF1/AF2). Jeśli cena SB700 będzie się utrzymywać na tym poziomie to nie będzie hitem sprzedaży. Powinna kosztować góra 1000 PLN.
marszull
02-11-2010, 16:14
W tej granicy cenowej tylko SB900 (lub M58AF1/AF2). Jeśli cena SB700 będzie się utrzymywać na tym poziomie to nie będzie hitem sprzedaży. Powinna kosztować góra 1000 PLN.
Popieram w 100% , no moze w 99%, bo jak masz/chcesz wydac mniej kasy to szukaj uzywki sb800.
streetfighter69
02-11-2010, 20:49
bez dwóch zdań tylko nowa sb-900
jako drugą czy trzecią brałbym używaną sb800
Sorry, ale SB-800 nie jest zadnym kompromisem. To nadal najmocniejsza lampa w systemie Nikona, a przy tym bardzo kompaktowa i nie ma problemow z przegrzewaniem, o ktorych glosno w SB-900. Funkcje dodatkowe, ktorymi SB-900 goruje nad poprzednikiem nie dla wszystkich sa az tak istotne.
O ile zakup slabej SB-600 lub poki co bardzo drogiej jak na swoje mozliwosci SB-700 nalezy nazwac wprost kompromisem i pogodzeniem sie z tym, ze jest to sprzet nasuwajacy pewne ograniczenia, o tyle kupno SB-800 nadal ma sens i pod pewnymi wzgledami jest to nadal najlepsza lampa Nikona, ktora w zaden sposob nie ogranicza ani profesjonalisty, ani tym bardziej amatora. No chyba ze sie jest snobem i fetyszysta nowosci - wtedy tylko SB-900.
(...) No chyba ze sie jest snobem i fetyszysta nowosci - wtedy tylko SB-900.
Twierdzisz, że właściciele Sb-900 to snoby i fetyszyśći? :shock:
Najpierw główka myśli potem paluszki klepią, to jest dobra kolejność, aby nie obrażać ludzi.
A tak apropo's SB 800 - to jest dobra sprawdzona lampa.
streetfighter69
04-11-2010, 01:05
Twierdzisz, że właściciele Sb-900 to snoby i fetyszyśći? :shock:
Najpierw główka myśli potem paluszki klepią, to jest dobra kolejność, aby nie obrażać ludzi.
A tak apropo's SB 800 - to jest dobra sprawdzona lampa.
Nie wyciagaj blednych wnioskow, tylko przeczytaj uwaznie kilka poprzednich postow. Moja wypowiedz byla riposta na post cheyenne o tresci:
"bez dwóch zdań tylko nowa sb-900
jako drugą czy trzecią brałbym używaną sb800"
Z tego postu wynika, ze zakup SB-800 to kompromis, a zakup SB-900 to jedyna sluszna droga. Nie zgadzam sie z tym, gdyz sam moglem spokojnie kupic SB-900, a kupilem SB-800 swiadomie i z premedytacja, gdyz ta lampa bardziej mi odpowiada. Jestem zdania, ze takie wypowiedzi jak wyzej zacytowana to wlasnie czysty snobizm i fetyszyzm nowosci, co nie znaczy, ze wszystkich posiadaczy SB-900 mam za snobow. Jezeli komus bardziej odpowiada SB-900 niz SB-800 to nie widze w tym nic zlego, ale nazywanie SB-800 kompromisem to lekkie nieporozumienie i manifestacja przekonania, ze nowsze = lepsze.
Nie wyciagaj blednych wnioskow, tylko przeczytaj uwaznie kilka poprzednich postow. (...)
Przeczytałem uważnie CAŁY wątek - mam taki zwyczaj, jeśli mam zamiar coś dodać do wątku, a zdania nt Twojego stwierdzenia nie zmienię, bo jest jednoznaczne.
Pomyśl czasem o innych, a nie tylko o Sobie. No ale cóż... takie czasy nastały.
streetfighter69
04-11-2010, 09:38
Przeczytałem uważnie CAŁY wątek - mam taki zwyczaj, jeśli mam zamiar coś dodać do wątku, a zdania nt Twojego stwierdzenia nie zmienię, bo jest jednoznaczne.
Pomyśl czasem o innych, a nie tylko o Sobie. No ale cóż... takie czasy nastały.
Widze, ze idziesz w zaparte. CZYTAJ UWAZNIE JESZCZE RAZ:
"bez dwóch zdań tylko nowa sb-900
jako drugą czy trzecią brałbym używaną sb800"
CZY NIE WYNIKA Z TEGO ZE ZGODNIE Z TYM CYTATEM SB-800 TO KOMPROMIS A JEDYNYM SLUSZNYM WYBOREM JEST SB-900??? Jesli twoim zdaniem nie wynika, to ja sie poddaje i koncze z Toba dyskusje.
A jesli chodzi o moje myslenie o Sobie, to zobacz sobie, kolego Jurecki, ile razy wypowiadalem sie na forum aby pomoc innym. Gdybym myslal tylko o Sobie to moja obecnosc na forum sprowadzalaby sie jedynie do "Pomozcie...", "Doradzcie...", "Prosze o rade co kupic...", itp.
Swojego zdania tez nie zmienie, bo nie lubie kategorycznych stwierdzen, zwlaszcza gdy wypowiedz ewidentnie nie zawiera rzeczowych argumentow, a jedynie trywialne porady typu "Tylko to i nic wiecej"...
Jeszcze raz powtorze, bo moze poprzednio kolega Jurecki nie zauwazyl, ze nie uwazam wszystkich wlascicieli SB-900 za snobow, a jedynie osoby twierdzace, ze tylko SB-900 i nic innego. Widzisz kolego Jurecki roznice czy nadal nie?
@streetfighter69 > Nadal uważam, że słowa "snob", "fetyszysta" w kontekście dyskusji nt sprzętu są niewłaściwe i obraźliwe. Język polski daje wielkie możliwości w zastąpieniu tychże bardziej cywilizowaną i mniej agresywną formą.
Sprzęt sprzętem, a sposób wypowiadania i odnoszenia się do innych też jest ważny.
Aaa... daj CapsLock'owi spokój :)
streetfighter69
04-11-2010, 14:13
@streetfighter69 > Nadal uważam, że słowa "snob", "fetyszysta" w kontekście dyskusji nt sprzętu są niewłaściwe i obraźliwe. Język polski daje wielkie możliwości w zastąpieniu tychże bardziej cywilizowaną i mniej agresywną formą.
Wiesz, snobizm sprzetowy to akurat dosc popularne zjawisko, podobnie jak onanizm sprzetowy :) Nie wiem dlaczego mialbym nie mowic tego wprost, skoro dokladnie tak to sie nazywa...
Sprzęt sprzętem, a sposób wypowiadania i odnoszenia się do innych też jest ważny.
Aaa... daj CapsLock'owi spokój :)
Do innych odnosze sie z szacunkiem. To ze czasem napisze cos dobitniej i bez ogrodek nie zmienia tego faktu, a podkresla jedynie moja opinie. Jestem zdania, ze czasem lepiej powiedziec wprost.
Caps Lock uzyty celowo - jako swiadomy srodek wyrazu :)
OK, mysle ze sobie wyjasnilismy i chyba nie ma sie dalej co klocic :) PEACE :)
(...)
Do innych odnosze sie z szacunkiem. (...)
"Snobizm", "fetyszyzm" i doszedł "onanizm"... dla mnie to dziwny zestaw słów do wyrażania szacunku :)
Ja nie mam zamiaru z nikim kłócić się i proponuję dobierać adekwatne(odpowiednie) środki wyrazu.
Dla mnie to już OT. Pozdrawiam.
streetfighter69
05-11-2010, 00:21
"Snobizm", "fetyszyzm" i doszedł "onanizm"... dla mnie to dziwny zestaw słów
To chyba rzadko czytasz fora fotograficzne :)
Sposób w jaki cytujesz jest nieprecyzyjny i tendencyjny. Bo same słowa bez kontekstu nic nie znaczą.
Co i ile czytam jest moją osobistą sprawą, A Twoje domysły są nietrafione.
qwerty44
05-11-2010, 23:26
Powracając do tematu: "Którą wybrać" - może TO porównanie lamp Nikona wniesie coś do dyskusji:
http://kenrockwell.com/nikon/flashes-compared.htm
POZDRAWIAM
adolfik9501
05-11-2010, 23:53
Powracając do tematu: "Którą wybrać" - może TO porównanie lamp Nikona wniesie coś do dyskusji:
http://kenrockwell.com/nikon/flashes-compared.htm
POZDRAWIAM
1. Ken ma nie raz, nie dwa, dziwne poglądy. Poza tym on ma chyba jakieś ciągoty do SB600 ;)
2. SB900 ma Lp 34 dla FX a 40 dla DX.
wojtek87
23-11-2010, 21:31
to podepnę sie pod watek zeby nie smiecić :) tez jestem przed wyborem lampy gdyz bede mial okazje pofocic na zlecenie pare miejsc no i trzeba błyskać a w tej materii jestem swierzak. czytam aktualnie: http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html bo trzeba troche wiedzy wchłonąć. Teraz kwestia sprzetu to co mam (stopka) i to co bym chcial miec do blyskania. Budzet powiedzmy do 850-900,- max wiec sb900 odpada. Co bedzie focone, napewno sie slubniak trafi, napewno portret, i cos a'la wizytowka hotelu w srodku. Pytam wiec uprzejmie starszych i doswiadczonych kolegow co by doradzili (aha zeby bylo jasne w cenie zeby sie miescily jeszcze akcesoria typu parasolka+statyw). Jak byscie zarzucili jakimis linkami tez bedzie git (watek Zbigniewa jest też czytany :P). I pytanie o taką lampke: SB-28 z czym to sie je? Aha, szukajki umie uzywać :D
Nie tak dawno nabylem SB-80dx, ktora jest niby nastepca SB-28. Lampa nie jest w pelni kompatybilna z nowymi DLSR, tzn. ze dziala jedynie w trybach: A (auto) oraz M (manual). Nie ma wspomagania AF z lampy i synchro z krotkimi czasami przynajmnie na moim D90 nie dziala (albo nie wiem jak to uruchomic, ale mniejsza z tym). Po kilku dniach zabawy musze przyznac, ze jestem bardzo zadowolony z zakupu. Tryby A i M w zupelnosci sa wystarczajace, tylko ze trzeba troche wiecej pomyslec niz przy TTLu :) Ja bede lampy uzywal w wiekszosci sytuacji blyskajac przez parasolke, wiec to i tak w trybie M. SB-80dx jest bardzo czula na blysk wbudowany, wiec nie ma problemow z wyzwalaniem (porownujac do SB-600).
Mi sie z robieniem zdjec nie spieszy, wiec mam czas na ustawienie poprawnej sily blysku. Pewnie gdy jest presja i trzeba cos na szybko zrobic to TTL pomocny :)
ps. mnie SB-80dx kosztowala 300zl.
wojtek87
24-11-2010, 01:56
no cena atrakcyjna i jak narazie mogłaby wystarczyc, ale TTL by sie jednak przydal bo pozniej nie wiadomo co przyjdzie focic, osobiscie zastanawiam sie nad Metzem 50.
marcinez
24-11-2010, 08:58
A może dwie lampki nissina 622 wersja II? Trochę przekroczy to Twój budżet, ale już możesz bardziej pokombinować z AWL/CLS. Pojedynczo słabsze od metza 50, prawdopodobnie metza też jest bardziej powtarzalny, ale w razie awarii, jednej miałbyś pod ręką drugą :)
wojtek87
24-11-2010, 10:44
to tez jest mysl zeby mieć dwie i mozna czarować. Tyle ze to bedzie I lampa i napewno musze sie obyc z tym wszystkimi pojeciami a w przyszlosci napewno zagosci sb-900. A cos czuje po kosciach ze strobbing mi sie spodoba. Wracajac do 622 II zaraz oblookam dokladnie specyfikacje.
fraktal-im
30-11-2010, 13:28
Witam,
Nie chciałbym tworzyc nowego, bardzo podobnego wątku, więc podepne się pod ten.
Prosze o radę doświadczonych kolegów (i koleżanek) w sprawie zmiany SB400 na coś innego.
Fotografuję amatorsko i w zasadzie SB400 bardzo mi pasuje jeśli chodzi o wygodę użytkowania, ale dostrzegam pewne wady, które mnie irytują.
Właściwie w 100% sytuacji staram się używać światła odbitego (czyli palnik zazwyczaj 60 stopni w górę) - pierwszy problem to brak możliwości obracania w 2 płaszczyznach.
Druga sprawa to jak mi się wydaje słaba moc. Lampa sprawuje sie super kiedy jest sporo innego swiatła. Gorzej kiedy jest ciemniej (cały czas lampa w sufit) - zdjęcia staja się słabe (spada kontrast itp) choć lampa nie pokazuje ostrzeżenia o potencjalnym niedoświetleniu.
Na oko wydaje się, że z SB600 będzie znacznie lepiej. Natomiast zauważam na forum zasadnicze NIE w stosunku do SB600. Prosze o radę.
adolfik9501
30-11-2010, 14:08
Witam,
(...)
Właściwie w 100% sytuacji staram się używać światła odbitego (czyli palnik zazwyczaj 60 stopni w górę) - pierwszy problem to brak możliwości obracania w 2 płaszczyznach.
Druga sprawa to jak mi się wydaje słaba moc. Lampa sprawuje sie super kiedy jest sporo innego swiatła. Gorzej kiedy jest ciemniej (cały czas lampa w sufit) - zdjęcia staja się słabe (spada kontrast itp) choć lampa nie pokazuje ostrzeżenia o potencjalnym niedoświetleniu.
Na oko wydaje się, że z SB600 będzie znacznie lepiej. Natomiast zauważam na forum zasadnicze NIE w stosunku do SB600. Prosze o radę.
Jedynym poważnym minusem SB600 jest jej cena w stosunku do mocniejszego M48AF1/M50AF1. Poza tym to bardzo dobra lampa. Obecnie M48AF1 kupisz za 700 PLN nawet w MM, a za 1000 M58AF1, więc jeśli nie będzie przeszkadzać Tobie wielkość Metzów to możesz któregoś z nich wybrać.
fraktal-im
30-11-2010, 14:31
W zasadzie wielkość i waga odgrywają rolę. Wydaje mi się, że jeśli SB600 jest istotnie mocniejsza od SB400 to powinienem być zadowolony.
Czy lampy od innych dostawców są tez tak "inteligentne" jak oryginalne Nikony? Mam na myśli radzenie sobie w różnych warunkach.
adolfik9501
30-11-2010, 14:38
(...)
Czy lampy od innych dostawców są tez tak "inteligentne" jak oryginalne Nikony? Mam na myśli radzenie sobie w różnych warunkach.
Metz 48AF1/M50AF1/M58AF1/2 są to w pełni kompatybilne lampy z systemem Nikona. Mogą wystąpić różnice w naświetlaniu w różnych warunkach, lecz to działa w obie strony - raz Metz będzie sobie lepiej radził, w innym przypadku Sabinka. Można tę kwestię pominąć. Po prostu Metz jest alternatywą (bardzo dobrą zresztą).
fraktal-im
30-11-2010, 14:43
Dzięki, spróbuję je poogladać.
fraktal-im
30-11-2010, 15:29
Jeśli chodzi o cenę to widzę (ceneo), że SB-600 i M48AF1 właściwie kosztują tyle samo.
W innym wątku przeczytałem z kolei, że przewaga mocy M48AF1 to kwestia technologii marketingu - w gruncie rzeczy moc taka sama tylko podana w innym ujęciu. Poza tym sa bardzo podobne. W takim układzie chyba musze je pomacać :)
adolfik9501
30-11-2010, 15:50
Jeśli chodzi o cenę to widzę (ceneo), że SB-600 i M48AF1 właściwie kosztują tyle samo.
W innym wątku przeczytałem z kolei, że przewaga mocy M48AF1 to kwestia technologii marketingu - w gruncie rzeczy moc taka sama tylko podana w innym ujęciu. Poza tym sa bardzo podobne. W takim układzie chyba musze je pomacać :)
Moc rzeczywista M48/M50 jest większa niż SB600. Firmy często zawyżają LP, lecz SB600 ma ją sporo zawyżoną - tak przynajmniej twierdzą testy w pismach i pomiary użyszkodników w sieci ;)
LP zawsze się sprawdza dla jednej pozycji zoom lampy (najczęściej 35mm) i dla jednej wartości ISO (najczęściej 100). Do tego ważne też jest czy porównuje się wartości dla FX czy DX. Nie chce mi się sprawdzać, ale M48AF1 i SB600 mają podaną zbliżoną moc, co nie znalazło potwierdzenia w rzeczywistości (przynajmniej u testujących ;) ).
fraktal-im
30-11-2010, 15:58
Tak jest - znalazłem info na ten temat. Metz jest wg testów ciutkę mocniejszy.