Zobacz pełną wersję : Wsadowa i jednoczesna zmiana nazw RAW i jpg
Wsadowa zmiana nazwy jednego rodzaju plików to nie problem. Co robicie, gdy w katalogu macie 2 rodzaje plików, bo zdjęcia jednak co niektórzy robią w wersji raw+jpg.
Przy zgrywaniu z karty programem nikon transfer zdaje się, że nadaje te same nazwę z innym rozszerzeniem obu plikom (jpg i raw). Sęk w tym, że ja nie używałem nikon transfer, a ten program nie chce przerabiać plików będących juz na dysku twardym laptopa.
Na wyjściu chce mieć te samą nazwę plików, inne rozszerzenie.
Na razie robię to na piechotę. Tworzę osobne katalogi na jpg, osobne na raw, potem robię rename (za pomocą irfranView, nieistotne) a potem wracam z fotkami do jednego katalogu, drugi - pusty usuwam.
Total Commander twoim przyjacielem jest :)
Total Commander twoim przyjacielem jest :)
Prosty łatwy i przyjemny i nawet jak byś chciał kupić wersję bez reklamy to kosztuje kilkanaście dolarów ;-)
Polecam!
Pozdr.
MariuszJ
29-10-2010, 07:59
A ja polecam całkowicie darmowy FastStone Photo Resizer, z jego Batch Rename.
Jacek_Z, niestety nie zrozumiałem co chcesz osiągnąć. Wiele rzeczy załatwi się prostym skryptem .cmd, tylko nie wiem na czym Ci dokładnie zależy.
Mam w jednym katalogu na twardzielu pliki DSC_3456.jpg itd, kilkaset kolejnych numerów .jpg i DSC_3456.nef i kilkaset kolejnych numerów .nef Po prostu zrzuconą sesje foto, zapisaną w jpg i nef.
Po 1 operacji chciałbym mieć w tym katalogu takie nazwy (przykład) Sandra_001. jpg (i kilkaset kolejnych numerów) oraz Sandra_001.nef (i kolejne numery)
Chodzi o to, by program widział, że jest ten sam prefix i dawał wtedy te sama nazwę plikowi. Niezależnie od rozszerzenia pliku.
Normalnie to ja umiem przeliczać całe katalogi, ale tylko gdy sa w nim pliki jednego rodzaju, np same .jpg. Do tego jest świetny IrfanView. Total Commandera tez mam.
Te programy co mam (może nie umiem ich używać) jesli mają w katalogu DSC_2345.jpg i DSC_2345.nef po rename dadzą Sandra_001.jpg i Sandra_002.nef. A ja chcę Sandra_001.nef, bo to te samo ujęcie!
Najprosciej jest tak, jak wlasnie robisz -- przerzucic JPGi do innego katalogu i zastosowac to samo "rename" jak dla NEFow, a pozniej zmieszac je ponownie. W managerze plikow typu TC, to trwa 5 sekund. Sam nie robie NEF+JPG, wiec nigdy nie mialem potrzeby zastanawiania sie, jak takie zadanie w pelni zautomatyzowac.
ViewNx. W menu View ptaszkujesz NEF/NRW+JPG, zaznaczasz pliki które chcesz przemianować (np. ctrl+a) i wciskasz F2. Możesz tam dowolnie edytować nazewnictwo plików. Zmieni nazwę nef i jpg na odpowiednie, tzn dsc245.jpg i dsc245.nef na dajmy na to monika_001.jpg i monika_001.nef
MariuszJ
29-10-2010, 10:31
Mam w jednym katalogu na twardzielu pliki DSC_3456.jpg itd, kilkaset kolejnych numerów .jpg i DSC_3456.nef i kilkaset kolejnych numerów .nef Po prostu zrzuconą sesje foto, zapisaną w jpg i nef.
Po 1 operacji chciałbym mieć w tym katalogu takie nazwy (przykład) Sandra_001. jpg (i kilkaset kolejnych numerów) oraz Sandra_001.nef (i kolejne numery)
Chodzi o to, by program widział, że jest ten sam prefix i dawał wtedy te sama nazwę plikowi. Niezależnie od rozszerzenia pliku.
Normalnie to ja umiem przeliczać całe katalogi, ale tylko gdy sa w nim pliki jednego rodzaju, np same .jpg. Do tego jest świetny IrfanView. Total Commandera tez mam.
Te programy co mam (może nie umiem ich używać) jesli mają w katalogu DSC_2345.jpg i DSC_2345.nef po rename dadzą Sandra_001.jpg i Sandra_002.nef. A ja chcę Sandra_001.nef, bo to te samo ujęcie!
Wpisz poniższą treść do pliku np. sesjaren.cmd, zapisz go najlepiej w C:\windows żebyś mógł go uruchamiać z dowolnego miejsca.
@echo off
if not "%1"=="" goto argok
set /p SESJA=Podaj nazwe sesji:
goto argok2
:argok
set SESJA=%1
:argok2
set IND=10000
for %%x in (*.nef) do call :loop %%x
exit /b
:loop
ren %~n1.nef %SESJA%_%IND:~1,4%.nef
if exist %~n1.jpg ren %~n1.jpg %SESJA%_%IND:~1,4%.jpg
set /a IND=%IND%+1
dla mnie pytanie jest tylko czy w obu katalogach moze byc rozna ilosc zdjec, bo cos juz np skasowales. bo jak sa takie same to mozna leciec na pale, a zeby program porownywal nazwy i w zaleznosci od tego nadawal kolejne numery zmienionej nazwie to jakby dodatkowa para kaloszy.
edit: chyba qooba podal juz najprostrze rozwiazanie :)
Albo nie zrozumiałem problemu, albo można to zrobić w Total Commander`ze tak:
1. Ctrl-F12 i wpisujesz *.jpg
2. CTRL-M i zamieniasz "DCS_" na "Sandra_"
3. powtarzasz krok 1 z ustawieniami *.nef
4. powtarzasz krok 2
5. CTRL-F10
Edit: A jednak nie zrozumiałem do końca. W krokach 2 i 4 trzeba użyć Matrycy zamiany dla nazwy pliku i licznika.
Pozdrawiam
ViewNx. W menu View ptaszkujesz NEF/NRW+JPG, zaznaczasz pliki które chcesz przemianować (np. ctrl+a) i wciskasz F2. Możesz tam dowolnie edytować nazewnictwo plików. Zmieni nazwę nef i jpg na odpowiednie, tzn dsc245.jpg i dsc245.nef na dajmy na to monika_001.jpg i monika_001.nefJakoś nie potrafię. Nie chce zapisywać z nową nazwą nefów, wywołuje mi z nich jpgi :sad:
Próbowałem juz tego wcześniej. MamViewNX2
Wróć :) Działa !!! :)
Ja nie wciskałem F2, tylko wchodziłem w to przez convert files. No i wtedy robiło jednocześnie z rename jpg konwersję nefów na jpg.
Jesteś genialny, dzięki :) :) :)
och, no nie przesadzajmy ;)
Wpisz poniższą treść do pliku np. sesjaren.cmd, zapisz go najlepiej w C:\windows żebyś mógł go uruchamiać z dowolnego miejsca.
@echo off
if not "%1"=="" goto argok
set /p SESJA=Podaj nazwe sesji:
goto argok2
:argok
set SESJA=%1
:argok2
set IND=10000
for %%x in (*.nef) do call :loop %%x
exit /b
:loop
ren %~n1.nef %SESJA%_%IND:~1,4%.nef
if exist %~n1.jpg ren %~n1.jpg %SESJA%_%IND:~1,4%.jpg
set /a IND=%IND%+1
I tego szukałem:).. Paskudna ta składnia pod windowsem.
Ale przynajmniej działa:)... pozdro
Każda mu to mówi :mrgreen: