PDA

Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa do D90 na noc

asd0210
27-10-2010, 20:28
Witam,
przepraszam jesli ten temat już był,szukałam, nie widziałam.
Dopiero zaczynam zabawe z fotografią.
Chciałabym robic zdjecia w klubach na imprezach oraz nocą lub w ciemniejszych pomieszczeniach, wbudowana lampa w nocy nic nie daje bo zdjecie i tak jest ciemne. Czy mógłby mi ktoś polecić jakąs lampe?
Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

dawid503
27-10-2010, 20:34
temat wałkowany milion razy. jeżeli masz kasę to kupuj śmiało sb-900. Płacisz sporo ale wiesz za co, a jeżeli nie za takie pieniądze to di622 nissin-a, myślę że dobra jakość w porównaniu do pieniędzy.

adar18
14-11-2010, 23:22
ja mam sb 800 i czasem zdaza mi sie robic zdjecia wieczorem albo w ciemnych pomieszczeniach i powiem ze lampa spisuje sie super. a jak masz troche wiecej kasy to polecam sb 900 tak jak kolega wzej

kemyr
15-11-2010, 00:39
Tak naprawde to kazda lampa daje ogromna satysfakcje. Mam jako druga SB-24 za jakies 200zl i rowniez taka lampa spokojnie daje rade... na poczatku wszystko sprowadza sie do blyskania w sufit. Daje to swietne efekty. Z czasem pomyslisz o uzywaniu lampy poza aparatem, tzw strobingu, wtedy w zaleznosc od tego co kupisz teraz, wydasz mniej lub wiecej pieniedzy.
Nie wiem jaka masz puszke ale wszystko od N, zaczynajac od d70 i w gore, wyzwala juz lampy posiadajace fotocele zdalnie (np sb-800), poprzez blysk lampy wbudowanej.
Jesli nie chcesz wyzwalac wbudowana, kupujesz radiowy wyzwalacz.... i wtedy dopiero jest zabawa :-)

Takze moze SB-800 / 900 to duzy wydatek, natomiast masz juz sprzet z perspektywami na przyszlosc.

campermtb
16-11-2010, 20:34
Poprzez błysk wbudowanej to KAŻDY aparat wyzwoli. Kiedyś próbowałem to nawet jak latarką zaświecisz to działa;p A droższe modele to chyba przez podczerwień wyzwalają.

sensualna
20-11-2010, 15:05
Nissiny to dobre lampki, sama mam di466, ale wiadomo, że di622 jest o wiele lepsza, ale na nią nie ma promocji w foto-tipie tak jak na 466 ;)
Tak czy owak wybierz tę lampę na którą cię stać. Zapożyczanie się albo odkładanie kasy w nieskończoność też nie ma większego sensu.

adar18
21-11-2010, 23:27
Nissiny to dobre lampki, sama mam di466, ale wiadomo, że di622 jest o wiele lepsza, ale na nią nie ma promocji w foto-tipie tak jak na 466 ;)
Tak czy owak wybierz tę lampę na którą cię stać. Zapożyczanie się albo odkładanie kasy w nieskończoność też nie ma większego sensu.

tak kolega ma racje nie ma co pozyczac kasy potem ciezko sie oddaje :P
a jezeli chodzi o nissiny to jest tez wiele zlych opini o tych lampach nawet tu na naszym forum