Zobacz pełną wersję : Rozbudowany bracket
Witam,
planuje kupic Canona 7D + grip + lampa 580II. Posiadam lcd 7' do podgladu na zywo. Chce zrobic sobie taki kombajn na statywie, tzn.:
kupuje solidny statyw, jakas glowice, a na tym...
aparat z gripem,
wyswietlacz lcd na mini ruchomej glowicy, podlaczony przez hdmi do korpusu,
na goracej stopce, kostka rozdzielajaca sygnal,
na kostce, kostka od przewodu do lampy,
lampa tez ma byc na tym kombajnie,
do kostki rozdzielajacej sygnal, przewodem podpinam wyzwalacz radiowy do lamp studyjnych (wyzwalacz tez musi byc do czegos przymocowany).
Podsumowujac mocowania:
do glowicy statywu przymocowany rozbudowany bracket, a na nim:
- aparat z gripem
- mocowanie na lampe
- mocowanie na lcd
- mocowanie na wyzwalacz radiowy
Ruchy zestawu:
- aparat musi byc ruchomy w 3 osiach
- jesli obroce aparat pionowo (pionowy kadr), to wyswietlacz tez musi byc pionowo, ale to nie jest problem bo moge kupic np. http://www.studyjne.com/product_info.php?cPath=38&products_id=35
- fajnie by bylo gdybym jednym ruchem mogl zmienic pozycje lampy z nad aparatu, na... obok aparatu, tj. tu http://cgi.ebay.com/BBS-Flash-Bracket-Canon-Nikon-Sony-Leica-DSLR-Camera-/110583897180?pt=Camera_Flash_Accessories&hash=item19bf505c5c#ht_2109wt_1144
Najwiekszym problemem sa ruchy aparatu bo np. gdybym dal na statyw glowice 3D i obrocil aparat pionowo (pionowy kadr) wraz z calym tym kombajnem, to statyw by sie przewalil na bok.
Ktos ma jakis pomysl?
kuchar504
13-11-2010, 10:46
Pomysłu żadnego ale ciekawość jest;)
DO czego Ci taki kombajn? CO bedziesz fotografował??
niesamowite są Twoje prace na stronie:) a dopiero parę przejrzałem. Normalnie w szoku byłem w jaki sposób można przedstawić warzywa i nie tylko:) A co do tego kombajnu to bardzo ciekawie pomyślane. Nestety ja nie konstruowałem dla siebie czegos takiego to też za bardzo nie mogę pomóc. Może podczas ustawienia całego tego ustrojstwa do kadru pionowego zainstalować na górnej krawędzi bracketu jakiś obciążnik na wysięgniku, który by to wszystko w jakiś sposób równoważył albo poprostu szeroko rozstawić statyw i na bocznych ramionach przymocować jakieś obciążenie. Wszystko zalezy jaki będziesz miał statyw i co będziesz fotografował. Czy często będziesz się musiał przemieszczać z miejsca na miejsce. Ogólnie taki zestaw jak opisałeś chyba nie będzie aż tak cieżki, także być może porządny statyw z dobrą głowicą załatwi sprawę. Pozdr!
niesamowite są Twoje prace na stronie:)
Kapitalne pomysly!
Wczesniej myslalem, ze wydziwiasz z tym bracketem, ale po obejrzeniu prac juz wiem, ze jest Ci to po prostu potrzebne ;)
Chce, zeby kombajn byl praktycznie do wszystkiego. Myslalem tez o czyms takim, zeby na statywie dac glowice 2D (ruchy na boki lewo-prawo i pochylenie gora-dol). Na tej glowicy bracket, taki z mozliwoscia przechylu w kadr pionowy. http://allegro.pl/bracket-900-uchwyt-uniwersalny-funkcjonalny-wawa-i1303179291.html cos takiego... tylko, ze tutaj chyba nie da sie zablokowac przechylu w pozycji posredniej (tylko kadr pionowy lub poziomy).
Inna opcja to bracket, bezposrednio na statywie (np. jakas szyna), a dopiero na tym glowica 3D.
Moglby mi ktos polecic jakis sklep Wawa, Krakow, Katowice, Wroclaw lub Lodz z duzym wyborem bracketow i statywow?
Dzieki!
Kurcze faktycznie ... kto nie był na stronie rogala to polecam!!
Pozdr.
The Structorr
13-11-2010, 12:34
niesamowite są Twoje prace na stronie:) a dopiero parę przejrzałem. Normalnie w szoku byłem w jaki sposób można przedstawić warzywa i nie tylko:)
Nooo, sam pomysł wcale nie jest taki nowy, Carl Warner (http://www.carlwarner.com/) robi takie fotki od kilku lat już.
Żeby off-topu nie robić. A nie możesz kupić zestawu Manfrotto (abo jakiś chiński odpowiednik) super clamp + magic arm, na tym ustawić ekranik, wyzwalacz i co tam jeszcze potrzebne i przymocować to wszystko do nogi statywu?
The Structorr, zgadza sie, nawet jedno ze zdjec robilem na wzor C. Warnera, zeby podszkolic warsztat, chociaz nadal w porownaniu do niego, jestem jeszcze w piaskownicy. W XVI w. wloski malarz Giuseppe Arcimboldo tez tworzyl kompozzycje z warzyw.
super clamp + magic arm, no jest to tez jakas opcja, thx.
Nie wiem czy kogos to jeszcze interesuje, ale moim "kombajnem" jest:
- statyw Giottos MTL 9371
- glowica Induro PHQ1 5-Way >link< (http://www.youtube.com/watch?v=t_wzl-qA8e8)
- ramie Manfrotto Magic Arm with Quick Release Plate + Super Clamp
Gdyby ktos mial pytanie dot. tego sprzetu, teraz ja chetnie doradze ;-) Dzieki i pozdrawiam.
Gdyby ktos mial pytanie dot. tego sprzetu, teraz ja chetnie doradze ;-) Dzieki i pozdrawiam.
Mam pytanie dotyczace statywu. Jak z jego stabilnością, solidnością. Podoba mi się jego konstrukcja, ale mało jest użytkowników tego statywu. I raczej nie chciałbym kupować w ciemno.
Jak na moje oko, jest on porownywalny z Manfrotto 055xprob. Jak na taka roznice w cenie, myslalem, ze bedzie ciut stabilniejszy (mowie o szeroko rozlozonych nogach), a roznica jest malo zauwazalna. Chociaz z drugiej strony, 055 ogladalem tylko w sklepie... moze gdybym zaczal go uzywac, dostrzeglbym wieksze roznice.
Kolumne centralna mozna ustawic praktycznie pod kazdym katem i o dziwo, jak na takie rozwiazanie... jest to nawet stabilne. Nic nie opada itd. ;)
Plusem jest tez mozliwosc zamontowania kolumny "do gory nogami" i cykanie z wysokosci 0cm.
Szkoda, ze gwarancja (przy kupnie na firme) jest tylko 1 rok.
Ogolnie, ja jestem zadowolony.
Dzięki za informacje. Mam manfrotto 055 i trochę mi brakuje stabilności - ale tylko jak używam aparatu jako kamerki.
Niestety na rozłozonych nogach nie jest do końca stabilnie. Do zdjęć wystarczy ale do filmowania już nie.
Moglbys podac ile kosztowal Ciebie ponizszy "kombajn":
- glowica Induro PHQ1 5-Way
Czy glowice Induro kupowales poza Polska?
Statyw 849zl, glowica ok. 1150zl (z wysylka z usa), ramie i klips 573zl
Razem ok. 2572zl
Ja mam kilka pytań odnośnie tej głowicy. Szukam czegoś dobrego do panoram, a topowe modele Manfrotto czy Nodal Ninja są jak dla mnie trochę za drogie. Czy ta głowica umożliwia wyeliminowanie zjawiska paralaksy (czyli ustawienia punku węzłowego), na stronie producenta jest stwierdzenie "Balance and Nodal Point Orientation(with Optional 3rd Party Accessories)" - więc nie wiadomo o jakie akcesoria chodzi. Z kolei na filmiku się chwalą, że da się przesuwać aparat w celu ustawienia punktu węzłowego, więc już sam nie wiem czy tak czy nie :). Wydaje mi się, że się da, ale tylko gdy aparat jest poziomo, jak jest pionowo to pewnie już nie. Proszę o weryfikację i kilka ogólnych słów jak się sprawuje ta głowica.
Nie wiem czy pomogę, bo nie znam się na tym... ale aby wyeliminować zjawisko paralaksy, należy odsunąć aparat w tył, względem punktu, w którym obraca się głowica, tak? W zestawie jest szybkozłączka, którą da się przesuwać aparat np. na boki, aby wykonywać zdjęcia 3D jednym aparatem. Jest możliwość obracania całej głowicy, oraz obracania samej szybkozłączki. Można przykręcić szybkozłączke do aparatu, obróconą względem niego o 90 stopni, aby móc przesuwać ją (szybkozłączke wraz z aparatem) w tył i przód głowicy.
Jeśli mowa o zjawisku paralaksy, to chyba też zależy jakiego odsunięcia potrzebujesz. Pewnie są też dostępne jakieś dłuższe szyny w postaci szybkozłączek. Jeśli aparat jest pionowo (kadr pionowy), punkt obrotu lewo-prawo jest po boku aparatu, wiec to chyba odpada. Natomiast można eliminować to zjawisko, jeśli chcesz robić ruchy obiektywu góra-dol (przy kadrze pionowym).
Nie znam się na tym, wiec przepraszam jeśli napisałem, nie na temat. ;)