PDA

Zobacz pełną wersję : prosze o pomoc-wymiana body

magda204450
27-10-2010, 12:52
hej
Chciałam się poradzić Was w sprawie wymiany body. Obecnie używam d90 ale mnie korci żeby wymienić- co kolejene d 700 ?
Fotograguje amatorsko, w zasadzie robie zdjecia ludziom, znajomym i pejzaze.
Mam 50mm 1,4G , tamrona28-75 f2,8 no i teraz kupiłam sigme 10-20 f3,5 w sklepie facet mi powiedział że już tej sigmy nie podczepie pod d700- to prawda?

Wybaczcie, na sprzecie sie znam, robie tylko zdjęcia :D

Robert_P
27-10-2010, 13:03
Wybacz ale jeśli robisz tylko zdjęcia i nie wiesz jaka jest różnica między szkłem na pełna klatkę i pod dx to zapewne też nie wiesz jaka jest różnica i co uzyskasz zmieniając aparat na pełno klatkowy . Wnioski :
Rób zdjęcia tak jak dotychczas i ciesz się życiem :)

ps.
Jeśli poczujesz że sprzęt Cię ogranicza to wtedy się zastanów co dalej.

magda204450
27-10-2010, 13:50
Nie wiem czy mnie ogranicza czy nie, po prostu mi się znudził, z zmakniętmi oczami robie zdjęcia zmieniając wszystko. Ot tyle
Chce spróbować coś nowego- to źle? Uwazam, ze robie dobre zdjecia, i moze na kolejnym body beda jeszcze lepsze?
Nie zaprzątam sobie głowy specyfikacjami, pytam w sklepie ludzi i pytam tu na forum, prosząc o pomoc.
Więc ponawiam pytanie z mojego 1-szego postu czy obiektywy które mam będą dobrze działały z d700 ? I czy jest duża różnica między d90 a d700 ?

rlat
27-10-2010, 14:25
Duża. Działać będą wszystkie. Część w trybie DX część normalnie.

wojtas0009
27-10-2010, 18:46
D700 jest aparatem z pełną klatką- najprościej rzecz biorąc- z większą matrycą, przez co nie możesz używać obiektywów(tj możesz, ale będziesz mieć sporą winietę) z oznaczeniami DX, DC(w przypadku sigmy). Pełna klatka ze względu na chociażby brak przeliczania kąta widzenia przy obiektywach, będzie lepsza do krajobrazu i da ładniejszy obrazek przy portrecie- według mnie ;)
Trzeba by tylko zmienić 10-20 na coś pod pełną klatkę, a obiektywy pod pełną klatkę, klasy sigmy 10-20 3.5 kosztują trochę więcej niż ~2,5tys zł :) za to 28-75 i 50mm 1.4 według mnie odżyją na pełnej klatce ;)
Według mnie przetestuj sobie gdzieś D700.

piotr_74
27-10-2010, 19:26
, z zmakniętmi oczami robie zdjęcia zmieniając wszystko. Ot tyle
Chce spróbować coś nowego- to źle? ?

kolejne wcielenie U-boota ?

ekonet
27-10-2010, 19:38
kolejne wcielenie U-boota ?
To samo przyszło mi do głowy. Ale IP nie pasuje. :)

magda204450
27-10-2010, 21:41
dzięki za pomoc. Wybiorę się do sklepu i chyba podczepię 50-tkę żeby zobaczyć różnice.

kurp
27-10-2010, 21:42
Witam. Mam dziwne wrażenie, że coś jest nie tak.

magda204450
02-11-2010, 20:27
Co ma być niby nie tak?

dzej
03-11-2010, 12:25
Jestem jeszcze w stanie zrozumiec wymiane telefonu, bo sie znudzil, ale aparat? Juz bym wolal za cene D700 pojezdzic po swiecie i popstrykac.

brzezior
03-11-2010, 12:52
A ja mam wrażenie, że może chodzi o D7000...

magda204450
03-11-2010, 16:31
nie, chodzi o d700
Nie chodzi tylko też o znudzenie, czuje że nic już z tego aparatu nie wyciągnę, a chce robić lepsze zdjęcia , uczyć się... Czemu to tak Was dziwi?
Z kupnem poczekam, bo od grudnia zaczynam kurs fotograficzny + obróbka zdjęć i na pewno będą ludzie którzy mi lepiej doradzą.
Tutaj mało kto jest miły, nie rozumiem dlaczego...
Jeśli nie macie nic do powiedzenia to po co marnować czas i energie na jakieś komentarze o u-bootach które nic nie wnoszą do dyskusji?????

arecki
03-11-2010, 16:45
D90 jest idealny do nauki, uwierz. Naucz się na nim robić dobre zdjęcia, a jak wtedy poczujesz niedosyt sprzętowy - wymień na FX :-)

BolzZ
03-11-2010, 16:50
Oj tam, dziecko chce się pochwalić, że ma bogatych rodziców i może sobie co pół roku zmieniać aparat na inny, a Wy od razu krytykujecie :D

magda204450
03-11-2010, 16:54
BolzZ wow komentarz na poziomie wnoszacy wiele do dyskusji

Coof
03-11-2010, 17:27
W grudniu dopiero zaczynasz kurs fotografii i obróbki a już z d90 wyciągasz maksimum jego możliwości? Wow ;o Pod jakim względem uważasz, że nowy aparat będzie lepszy?

pil74
03-11-2010, 17:42
A dajecie się ładować....:)
Kurcze jeżeli komuś D90 za mało i zastanawia się nad D700 to nie zadaje tak głupawych pytań.
Będąc na takim etapie (zmiana DX na FX) zakładam że taka osoba doskonale wie czego oczekuje od sprzętu, a jeżeli już pyta to zadaje bardzo precyzyjne pytania, a nie takie jak w tytule wątku.
Zamknąć wątek, bo szkoda uczestniczyć w tej farsie.

kkokosz
03-11-2010, 17:45
Moje zdanie jest takie: D90 da się robić świetne zdjęcia, zawłaszcza że obiektywów nie masz złych. Piszesz, że umiesz już nim wszystko (z zamkniętymi oczami?) i chcesz się nauczyć więcej na nowym body. Ok, jeśli masz środki, to dlaczego nie, w końcu aparat jest dla Ciebie, a skoro to hobby, to nie widzę powodu, żeby sobie nie dogodzić. Do pejzażu rzeczywiście pełna klatka będzie lepsza (co do portretu, nie wypowiadam się, bo nie wiem). Lepsza też będzie ergonomia, natomiast wątpię, czy odczujesz jakąkolwiek inną poprawę.

Natomiast zrozum też, że ludzie z forum chcą Ci oszczędzić pewnego rozczarowania. Sama wymiana body (choćby to była zmiana DX na FX) jeszcze z nikogo nie zrobiła lepszego fotografa. Jeśli łudzisz się, że ta wymiana da Ci lepsze kolory, lepszą ostrość, że dzięki temu będą Ci automatycznie wychodziły lepsze zdjęcia, to nie do końca tak jest. Wystarczy poszukać na tym forum, by znaleźć beznadziejne zdjęcia ludzi z D3s i rewelacyjne z D40 (bez obrazy, posiadacze D40 ;)) Stara prawda mówi, że zdjęcie robi fotograf, a aparat jest tylko narzędziem. Jeśli chcesz się uczyć (a wspomniałaś o kursie), to nie widzę w D90 niczego, co mogłoby Cię ograniczać - jest wprost stworzony do nauki.

Na koniec Ci powiem z własnego doświadczenia - rok temu kupiłem sobie okazyjnie używanego D200. Na początku fotki wychodziły fatalnie - szum, kolory jakieś bure, rozmycia. Niewiele wówczas wiedziałem o fotografii, choć wydawało mi się inaczej (miałem wcześniej kilka miesięcy D50 i fotki wychodziły mi całkiem fajne, pstrykane głównie w trybie P). Po miesiącu miałem pokusę, żeby sprzedać i D50, i D200, po czym kupić sobie D90 (bo taki nieszumiący, i matrycę ma nowego typu itd.). Na szczęście (?!) trafiła się choroba i siedziałem w domu, nudząc się. Zacząłem czytać dokładniej książki o fotografii (miałem kilka, przejrzanych pobieżnie) i spróbowałem eksperymentować. Coś zaczęło wychodzić! Potem próby w plenerze (już w trybie A lub M) - coraz lepiej! Od tego czasu nie myślę o nowej puszcze, tylko o nowych obiektywach i robieniu zdjęć :) Robiłaś zdjęcia nocą? Zdjęcia we mgle? Makro? Ptaki? Zwierzęta w ruchu? Martwą naturę? Pokazy lotnicze? Reportaż z jakiejś imprezy? Koncert? Portret przy świetle zastanym? sztucznym? z lampą błyskową? kilkoma? ze świecą? Zdecydowanie uważam, że robienie zdjęć zrobi z Ciebie lepszego fotografa niż wymiana D90 na D700 :)

Rzecz jasna, nie wszystkie tematy muszą Ci pasować (piszesz, że najbardziej portrety i pejzaż) - ale tu też są tysiące kombinacji i zaręczam, że każda wymaga pewnych modyfikacji, innego podejścia. Masz trzy różne obiektywy - wszystkie przetestowałaś np. przy portretach? Może warto kupić jakieś tele i nim spróbować? Może modyfikacja światła?

I nie gniewaj się na ludzi z forum - takie podejście wynika z faktu, że były już setki osób pytających o to, co Ty i uważających, że lepszy sprzęt zrobi z nich lepszych fotografów (wiem, że Tobie chodzi o naukę na nowym body, ale de facto można to odczytać jako zdanie: "D90 robi słabe fotki, kupię D700, fotki od razu będą lepsze"). Na kursie powiedzą Ci to samo, jeśli będą tam kompetentni ludzie, nie bojący się mówić wprost (i nie patrzący na sprawę przez pryzmat: "Też chciałbym mieć D700, na pewno jest boski") :)

Świetnego światła Ci życzę.

Iktorn
03-11-2010, 17:48
magda204450 Podeślij proszę na forum jakieś zdjęcia wykonane przez Ciebie. Tak z ciekawości chce wiedzieć, co wyciągasz z tego D90! Szczerze mówiąc, tak bez żadnych złośliwości, bo jeśli Cie stać i masz taki kaprys to pewnie że kupuj, ale jest wiele rzeczy których trzeba się nauczy, np zabawy z balansem bieli i kompensacją ekspozycji, trzeba się nauczy sztuki operowania światłem, co jest cholernie trudne i mieć wiele innych rzeczy opanowanych do perfekcji. Nie zazdroszczę Ci ani nic, ale naprawdę jakoś nie chce mi się wierzy, że D90 ogranicza Twój rozwój skoro nawet nie interesujesz się takimi podstawowymi rzeczami jak DX/FX. Wymieniłaś jakie szkła masz a nic nie wspomniałaś o lampie, która zmienia sposób robienia zdjęć diametralnie. Ja jestem amatorem mam D80 a moje zdjęcia możesz zobaczyć na stronie której link jest w stopce. Pozdrawiam.

P.S.

A jeśli to do Ciebie nie przemawia to zwyczajnie użyj opcji szukaj na forum, bo bez sensu wciągasz innych do podejmowania takich decyzji. Przeczytaj i przeanalizuj jakie sa różnice miedzy tymi korpusami samodzielnie.

kkokosz
03-11-2010, 18:03
Taki mały OT: Iktorn, całkiem fajne fotki :D Generalnie zazdroszczę portrecistom, bo sam jestem słaby pod tym względem :) A widzę, że jesteś z okolic Poznania, będziesz na spotkaniu Fototeja po długim weekendzie? :) Swarzędz pozdrawia :)

magda204450
03-11-2010, 18:08
kkokosz i iktorn dziekuje bardzo za opinie. Moze faktycznie jest tak, ze powinnam więcej czasu poświęcic na nauke tym co mam albo dokupić lampę błyskową bo nie mam.

pil74 akurat nie byłam pewna czy jest cos pomiedzy moim aparatem a d700. Nie wiem czy pełna klatka duzo zmieni przy obiektywach które mam, dlatego prosiłam o pomoc... nic ani nikogo nie wkręcam.

Iktorn prosze podaj emaila a wysle Tboie zdjecia, nie chce ich wrzucac na forum. Opinie mozesz im wydac- jaka by nie byla, nie obraze sie :)

Coof
03-11-2010, 18:13
Pełna klatka zmieni dużo. "skrócą" Ci sie ogniskowe, bo obiektyw będzie wykorzystywany z jego faktyczną ogniskową. Obecnie Twój 50mm pracuje jak 75mm na pełnej klatce. Sigma 10-20 nie kryje pełnej klatki więc na nikona d700 się nie nadaje.

Lepszym pomysłem byłoby zamiast kupowac d700 zainwestowac w systemowe, lepsze optycznie, obiektywy.

Pomiędzy d90 a d700 jest d300/d300s. Jednakże matryca jest ta sama co w d90 więc różnicy w zdjęciach nie będzie.

Iktorn
03-11-2010, 18:16
[email protected] - tylko pomniejsz je troszkę:)

Taki mały OT: Iktorn, całkiem fajne fotki :D Generalnie zazdroszczę portrecistom, bo sam jestem słaby pod tym względem :) A widzę, że jesteś z okolic Poznania, będziesz na spotkaniu Fototeja po długim weekendzie? :) Swarzędz pozdrawia :)

Szczerze mówiąc to nie jestem na bieżąco z takimi spotkaniami:) i nic o tym nei wiem, ale dzięki Tobie zacząłem się zastanawiac. A możesz przesłac mi więcej szczegółów na ten temat?

Odnośnie mojego maila: [email protected]

Pozdrawiam.

magda204450
03-11-2010, 18:21
wysłałąm

Iktorn
03-11-2010, 18:28
Przejrzałem je i muszę Ci powiedzieć bez żadnych złośliwości, że moim skromnym zdaniem nie wykorzystujesz 10% możliwości tego aparatu i jeśli miałbym oceniać to kupienie D700 byłoby kompletną porażką. Na Twoim miejscu nie kupowałbym nawet D300 (które tak się składa, że może w nie długim czasie będzie osiągalnym marzeniem dla mnie) Na Twoim miejscu spędziłbym trochę czasu tu na forum, na www.plfoto.com i pieniądze wykorzystał na solidną literaturę. Poważnie nie mówię Ci tego żeby Ci dopiec czy coś, po prostu wyrażam swoje zdanie. Koniec końców wydasz 5 albo i 10 tys zł i nie uzyskasz ani trochę lepszego efektu, bo twoje umiejętności i wiedza są zwyczajnie znikome.

magda204450
03-11-2010, 18:33
akurat kilka książek mam i nie robie zdjęć na automacie, troche chyba za ostro mnie oceniłeś .

Iktorn
03-11-2010, 18:44
No wybacz, ale z tych zdjęć które przesłałaś żadne mi się nie podoba. Jesteś na etapie zabawy głębia ostrości, zero zabawy balansem bieli, lampą, w sumie to wszystko takie amatorskie pstryki. Jeśli uważasz, że się mylę to zamieś te zdjęcia tutaj albo zostaw link do pobrania dla zainteresowanych. Stworzyłaś wątek, na którym wszyscy Cie wyśmiali, ja staram się podejść rzetelnie do tego tematu. W końcu jeśli będziesz chciała to i tak kupisz D700, ale jak będziesz za jakiś czas sprzedawała D700 to odezwij się może odkupie go od Ciebie:) pozdrawiam.

kkokosz
03-11-2010, 18:48
Iktornie, zapisuj się w te pędy do grupy Fototej :) Sama grupa działa tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=126, natomiast info o spotkaniu: http://www.fototej.pl/ :D

magda204450
03-11-2010, 18:51
No wiesz akurat bb to zmieniam, nieważne. To może jakaś konstruktywna krytyka? Co robię źle? Chętnie się dowiem.
I tak, masz racje bo zapewne kupie sobie nowy aparat. Dlaczego? Bo w końcu poza praca która mnie od lat pochłonęła pierwszy raz w zyciu znalazłam sobie hobby ktore lubie ! Przychodze do domu i robie zdjęcia a nie pracuje ...

scottbiker
03-11-2010, 18:55
Magdo powiadasz, że wyciągasz z tego d90 wszystko i chcesz przesiąść się na d700. Jednak proponowałbym tobie zamiast d700 dokupić trochę słoików, a kupując rozsądnie możesz zgromadzić szklarnię pod FF i za jakiś czas się przesiąść na bardziej profesjonalne body. Z tego co piszesz to brak tobie dobrego tele np: 70-200, albo taki 200-400 f4. Fotografujesz ludzi i jak lubisz robić portrety to np jasne stałki 85mm f1.8, f1.4 albo 105 lub 135mm f2 również mogły by zagościć w torbie. No i przydałoby się coś do rozświetlenia ciemności sb900 600 a może jak będzie dostępna to 700. I pamiętaj lepiej jest mieć słabsze body a lepsze szkła niż na odwrót - bo mydelniczką szczegółowego zdjęcia się nie zrobi i nawet szop pracz nie pomoże.

Blasius.G
03-11-2010, 19:06
Ostatnia porada jest najlepsza. Przyłączam sie i polecam inwestycję w obiektywy. One są najważniejsze. Nawet D3x nie da świetnego zdjęcia bez odpowiedniego obiektywu, a nawet D90 potrafi wiele z dobrym szkłem.

Iktorn
03-11-2010, 19:11
Magda, rozumiem że to jest hobby i w ogóle tez lubię wydawać pieniądze na sprzęt (jeśli mój skarbnik na to zezwoli), ale nie pozwól żeby "forma przerosła treść" bo w ten sposób w niedługim czasie w ogóle przejdzie Ci chęć fotografowania. Odnośnie wypowiedzi kolegi Scottbiker, który powiedział bardzo ważną rzecz - przede wszystkim wiedz i SŁOIKI.

Ja np robie zdjęcia 1.5 roku i dopiero niedawno byłem w stanie określi się w jakie dziedziny fotografii chce się bawić - krajobraz i portret.

W mojej "stajni" są samyang 8mm Nikkor 35/50/85 wszystkie 1.8 i sigma 10-20 4-5.6 Jestem z nich bardzo zadowolony i szczerze mówiąc ze szkiełek chciałbym mieś jakiś zoom np Sigma 50-150 i koniec.

Rozumiem Twoją chęć ulepszania swojego sprzętu, ale ja chciałem naprostować jedynie jedną rzecz. Twoja opinia, że sprzęt Cie ogranicza jest błędna.

marciing
03-11-2010, 19:19
A ja chciałbym jednak zobaczyć zdjęcia skoro z D90 wyciskasz już 100%. Nie wiem czy w Twoim wypadku ta zmiana jest warta zachodu. Fakt faktem różnica w obrazowaniu między FX a DX jest i to spora, oczywiście na korzyść FX ;) Ale tutaj na forum są ludzie którzy naprawdę robią świetne zdjęcia D90 i są i tacy, którym nawet D3s nie pomoże. Ale jak Cię stać na wydatek rzędu 7,5 k zł to kupuj.

Iktorn
03-11-2010, 19:25
ja niestety nie mogę podzielić się z wami zdjęciami autorki tego wątku, jeszcze mnie pozwie albo coś i będzie klops.

magda204450
03-11-2010, 19:27
marciing podaj emaila to kilka wyśle.

hostman22
03-11-2010, 19:29
a z d90 trzeba wycisnąć 100% aby kupić sobie d700... ? :mrgreen:

Iktorn
03-11-2010, 19:32
nie, ja tylko uważam, że to nie jest żaden argument. Jeśli ktoś ma kaprys i po prostu chce kupi d700 to droga wolna, nic mi do tego sam chciałbym móc pozwoli sobie na realizacje takiego kaprysu, staram się jedynie zwróci uwagę, że można jeszcze dużo osiągnąć na tym korpusie.

magda204450
03-11-2010, 19:36
Iktorn tak może i masz rację, że wyciągam 10 % z d90. To moje pierwsze body i wydawało mi się, że poznałam już je na tyle, tyle nim zdjęć zrobiłam że zasługuje na zmianę : ) Bo ja naprawdę lubię robić zdjęcia.
Ale po tym co wszyscy napisali może faktycznie się wstrzymam, dokupię jakiś poradnik i lampę lub obiektyw nowy.
A dopiero później pomyślę o pełnej klatce...

Iktorn
03-11-2010, 19:47
Skoro uważasz że zasłużyłaś, to kup w końcu to ma Cie uszczęśliwiać, a nie odbierać sen z powiek.

Lento Violento
03-11-2010, 19:52
Hehe, no to już wiemy co jest miernikiem/czynnikiem determinującym zmianę body. Wysyłamy do Iktorna kilka fotek on ocenia stopień "wycisku" i podejmuje decyzję: zamiana body vs dalsze "wyciskanie" .... :D Bardzo oryginalna koncepcja :D

magda204450
03-11-2010, 20:01
http://img585.imageshack.us/i/dsc0127.jpg/
Prosze, mozecie po mnie jeździć

http://img210.imageshack.us/i/dsc0253q.jpg/

Iktorn
03-11-2010, 20:07
Hehe, no to już wiemy co jest miernikiem/czynnikiem determinującym zmianę body. Wysyłamy do Iktorna kilka fotek on ocenia stopień "wycisku" i podejmuje decyzję: zamiana body vs dalsze "wyciskanie" .... :D Bardzo oryginalna koncepcja :D

Ale sie postarałeś z tą wypowiedzią. Myślałeś nad nią odkąd ruszył wątek? Ja wyraziłem swoją opinię, nie podoba się to wypad. Na tym forum roi się od ludzi którzy tylko patrzą jak tu komuś dowalić. Nie interesuje was pomoc to idźcie do następnego wątku, a nie swoje złote myśli.

Lento Violento
03-11-2010, 20:15
Ja wyraziłem swoją opinię, nie podoba się to wypad.

Ja również wyraziłem swoją opinię w temacie Twoich rad, a jak się nie podoba to .... :D

kkokosz
03-11-2010, 20:18
Panowie, spokojnie :) Skupcie się może na opiniach na temat zdjęć Magdy :D

darkmajin
03-11-2010, 20:20
czyli to jest max d90..... oj biedacy ci którzy pokarali się posiadaniem tego body, a tak jadą po d7000 :D

magda204450
03-11-2010, 20:24
darkmajin przecież wiem, ze nie napiszecie słowa pozytywnego o zdjęciach !!! dlatego pozwolę sobie "zamęczyć" Was tylko dwoma.
Może jakaś podpowiedź, co jest źle? Co mogę poprawić? A nie jakieś komentarze bez ładu i składu?????

arturmsi
03-11-2010, 20:28
http://img585.imageshack.us/i/dsc0127.jpg/
Prosze, mozecie po mnie jeździć

nikt jezdzić nie będzie, ale to jest naprawdę zwykły strzał który zrobiłabyś d40 czy d50 itp.
Posłuchaj kolegów i naprawdę zainwestuj kasę w coś innego jak szkła czy lampe..a resztę odłóż i wydaj ją, jak będziesz wiedziała co potrzebujesz bez pytania na forum (lub jedynie dla przekonania się do swojej decyzji ;)

arturmsi
03-11-2010, 20:30
darkmajin przecież wiem, ze nie napiszecie słowa pozytywnego o zdjęciach !!! dlatego pozwolę sobie "zamęczyć" Was tylko dwoma.
Może jakaś podpowiedź, co jest źle? Co mogę poprawić? A nie jakieś komentarze bez ładu i składu?????

Drugie zdjęcie mi się nie otwiera, ale pierwsze wg. mnie, amatora z d40 to zwykła fotka do albumu i ot tyle, sam takie czasem popełniam, ale nie uznaję ich za maks z mojego body..;p

darkmajin
03-11-2010, 20:31
nie na pisałem że są złe , są normalne, zwykłe , standardowe, pierwsze byle kompakt zrobi , drugie krzywe chociaż wiem o jaki efekt chodził, nie widzę żeby aparat Cie ograniczał dla mnie ograniczenie aparatu to brak np CLS w moim amatorskim poniżej miana nikoniarza z d90 - d5000 , lub np brak uszczelnionego body takie fizyczne sprawy,a tak wg mnie ograniczenia nie istnieją

w sumie śmieszne ktoś chce kupić d700, a wszyscy odradzają choć każdy chciałby go mieć :)

magda204450
03-11-2010, 20:39
http://img585.imageshack.us/i/dsc0173.jpg/
http://img9.imageshack.us/i/dsc0012xc.jpg/

w zasadzie mam takie same "Zwykłe strzały "

pppppp
03-11-2010, 21:12
drugiego już byle kompakt nie zrobi ale leci w prawo

pil74
03-11-2010, 21:19
Z tych zdjęć co pokazałaś to poza ostatnim to zwykłe pstryki, które zrobisz zwykłą małpką :)
Zrób jak uważasz, kup co chcesz w końcu to Twoja kasa Twoja decyzja.
Nawet jak wstawisz tu na forum i 100 zdjęć nie będzie to podstawą do jednoznacznego powiedzenia Ci kupuj lub nie D700 czy D3s. Masz taka potrzebę kupuj.
Trochę dziwie się , że wątek na temat tak błahego pytania tak ewoluował. Koledzy chyba spięli się tak mocno z uwagi że pytanie zadała kobieta. W przeciwnym razie dyskusja by była zupełnie inna :)

ekonet
03-11-2010, 21:34
http://img9.imageshack.us/i/dsc0012xc.jpg/

w zasadzie mam takie same "Zwykłe strzały "
Na tamte spuśćmy zasłonę milczenia, zaś to - jakiś zamysł w tym może jest, chociaż kompozycyjnie leży i kwiczy.
Czy stoi coś na przeszkodzie, abyś publikowała jak większość z nas zdjęcia tu, na forum, w odpowiednich działach zdjęciowych i poczytała komentarze? Naprawdę można wiele się dowiedzieć i nauczyć, chociaż nie zawsze jest miło.

cupcakee
03-11-2010, 22:00
To samo przyszło mi do głowy. Ale IP nie pasuje. :)

Moze fotograf z Ciebie dobry ale informatyk zaden :)

Do autora!

Nie czytalem calego topiku ale jak masz kase to kup FXa.
Roznice zauwazysz po pierwszych pstrykach i podziekujesz losowi, ze juz nie bedziesz musial zyc w domyslach.

Marihuana tez nie wiesz jak dziala dopoki jej nie sprobujesz ;)

magda204450
03-11-2010, 22:08
cupcakee ale włąśnie o to chodzi, że wg reszty nie poczuje różnicy na innym body bo robie zwykłe strzały jak każda cyfrówka. Więc moze faktycznie nie ma sensu w moim przypadku...

ekonet
03-11-2010, 22:13
Moze fotograf z Ciebie dobry ale informatyk zaden :)
Chyba ani jedno, ani drugie. Chodziło o adres. ;)

cupcakee
03-11-2010, 22:36
cupcakee ale włąśnie o to chodzi, że wg reszty nie poczuje różnicy na innym body bo robie zwykłe strzały jak każda cyfrówka. Więc moze faktycznie nie ma sensu w moim przypadku...

Niezupelnie Madziu :)

Tez tak myslalem i odwlekalem zakup pierwszego mojego FF (wtedy Canon 5D) zupelnie niepotrzebnie.

Roznice ta czuc od razu. Nawet laik to zauwazy, pod warunkiem, ze nie jest slepcem.
Pomijajac obrazek to FX jest dla mnie latwiejszy w obsludze i wybacza wiecej bledow. Fakt, ze kosztuje ale Mercedesy S-klasy tez nie sa tanie ;)

ekonet
03-11-2010, 22:41
Pomijajac obrazek to FX jest dla mnie latwiejszy w obsludze i wybacza wiecej bledow.
Ciekawa teoria. Sugerujesz, że wystarczy posiąść pełnoklatkowy aparat, a zdjęcia od razu staną się lepsze? Masz coś na poparcie tego założenia? A czym się w obsłudze różni FX od DX? Są jakieś namacalne różnice?

cupcakee
03-11-2010, 23:28
Ciekawa teoria. Sugerujesz, że wystarczy posiąść pełnoklatkowy aparat, a zdjęcia od razu staną się lepsze? Masz coś na poparcie tego założenia? A czym się w obsłudze różni FX od DX? Są jakieś namacalne różnice?

W moim przypadku staly sie lepsze.
Co do obslugi to nie chodzi o guzikologie tylko o wieksza matryce a udawadniac wyzszosci swiat BN nad W nie zamierzam.

Chyba ani jedno, ani drugie. Chodziło o adres. ;)

Ten niby 'adres' to mozesz w ciagu minuty 60x zmienic.
Ogolnie narzedziami admintracyjnymi jakimi dysponujesz nie jestes w stanie namierzyc usera wiec skad mozesz wiedziec czy to troll czy po waszemu U-boot?

Rycerz
04-11-2010, 00:34
FX jest dla mnie latwiejszy w obsludze i wybacza wiecej bledow

jakoś nie wierze ;)

ale powiem tak: masz kase? kupuj ;)
nie zazdroszczę, a jak przez kogoś przemawia zazdrosć to może sobie iśc po kredyt do banku lub zatrudnić się na dwa etaty i też sobie sprawić d700.

scottbiker
04-11-2010, 09:31
Magdo.
Oceń czego Tobie brakuje w body, szkłach, oświetleniu etc...
Argumentów za DX czy FF jest sporo i można by dyskutować i dyskutować. Kto co woli i co lubi to wybierze.
http://www.digitalrev.com/en/do-we-still-need-full-frame-sensor-cameras-6677-article.html
http://www.digitalrev.com/en/why-full-frame-sensors---the-power-of-full-frame-3596-article.html (http://www.digitalrev.com/en/why-full-frame-sensors---the-power-of-full-frame-3596-article.html)
http://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4

Nie jest Pani ciągle pewna - proszę się wybrać do sklepu i pomacać body, szkła, a może popełnić jakieś pstryki, o ile przy body może być różnie to co do szkieł sprzedawcy zwykle nie protestują.
Co mogę dodać od siebie to po przesiadce na D700 będzie nieco inna plastyka zdjęć, oraz lepsza jakość przy wysokich ISO, plus nieco lepsza rozpiętość tonalna - jeżeli patrzeć na sensor i zapomnieć o reszcie. Ale czy zdjęcia wyjdą lepsze jakościowo, ostrzejsze, ciekawsze to wiele będzie zależało od szkieł jak i wiedzy osoby naciskającej spust.

magda204450
04-11-2010, 12:30
scottbiker masz racje, nie potrzebuje pełnej klatki, filmik dał mi do myślenia.

Dobrze, że założyłam ten wątek bo znalazły się osoby które mi pomogły, za co jestem wdzięczna.

Dokupie sobie lampę tak jak polecałeś sb 900 i jakieś jasne fajne szkło powiększające bo tego mi brakuje w moim plecaku.
Do złośliwców- tak moje zdjęcia idą do albumu, nigdzie indziej ( no jeszcze do babci pocztą wysyłam:) bo fotografia nie jest moim narzędziem pracy tylko hobby.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Topik można zamknąć.