Zobacz pełną wersję : Capture NX 2.2.6
bartiboro
27-10-2010, 11:23
Witam wszystkich,
to pierwszy mój post, więc zacznę od małego news-a:
http://nikonasia-en.custhelp.com/cgi-bin/nikonasia_en.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=6861&p_created=1287040050&p_sid=BXTVLwdk&p_accessibility=0&p_redirect=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0xNTY1LDE1NjUmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B 2PSZwX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX 25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1
NX 3 coraz bliżej.
Pozdrawiam.
Azja?
Mamy swoją lokację: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/47615/session/L3NpZC9QOVNILXdkaw==
krzysztof jot
27-10-2010, 13:23
no tak - i prosi o klucz, i mówi ze jest nieprawidłowy... a do 2.2.5 był prawidłowy - oczywiście legalny - i co teraz ?
no tak - i prosi o klucz, i mówi ze jest nieprawidłowy... a do 2.2.5 był prawidłowy - oczywiście legalny - i co teraz ?
Próbowałeś kontaktować się ze wsparciem technicznym tego projektu?
krzysztof jot
27-10-2010, 14:52
Próbowałeś kontaktować się ze wsparciem technicznym tego projektu?
no tak - napisałem do Nikona i czekam...
ale jest ciekawostka
po pytaniu o serial i wprowadzeniu - pojawia sie komunikat iż "klucz jest nieaktualny, wprowadź aktualny a jak masz problemy skontaktuj sie z lokalnym oddziałem Nikona" - zamykam komunikat klikam ok pojawia sie ponownie okno logowania, wprowadzam jakikolwiek kod z banki waląc w klawiature jak popadnie - pojawia się inny komunikat o tresci "invalid key" - zamykam go, i... startuje sobie NX :). Pełny, zwarty i gotowy...
Aż się boję zaktualizować mojego NXa. ;)
kurcze Krzysztof nie mam pojecia o czym mówisz. zainstalowałem, bez żadnego pytania program uruchomiła się w nowej wersji.
krzysztof jot
27-10-2010, 19:00
no ja dotchczas tez nie miałem problemów, ani nawet pytań o serial - i tak powinno być, zobaczę co mi support odpowie, albo przeinstaluje NXa od zera.
potwierdzam, pobrałem aktualizację , wgrałem i działa bezproblemowo.
<| MICHAŁ |>
27-10-2010, 19:36
no ja dotchczas tez nie miałem problemów, ani nawet pytań o serial - i tak powinno być, zobaczę co mi support odpowie, albo przeinstaluje NXa od zera.
taaa, mi w czasie upgrade do 2.2.5 powiedzial, ze mam nieoryginalny klucz i kazal skontaktowac sie ze wsparciem nikona.
zablokowalem go na IP i mam w glebokim powazaniu. juz mi nie sprawdza licencji na serwerach nikona
krzysztof jot
29-10-2010, 17:32
taaa, mi w czasie upgrade do 2.2.5 powiedzial, ze mam nieoryginalny klucz i kazal skontaktowac sie ze wsparciem nikona.
zablokowalem go na IP i mam w glebokim powazaniu. juz mi nie sprawdza licencji na serwerach nikona
no, tak - ale po co takie "myki" jeśli masz legalny, oryginalny ?
odnośnie mojego problemu - duży plus dla Wsparcia Technicznego Nikon - pytanie, za godzine potwierdzenie i prosba o udokumentowanie legalności posiadania. Wysłałem, i już za kilkadziesiat minut " dziekujemy, postaramy sie problem rozwiazać jak najszybciej" a za kolejne 15-ście (pietnascie !) minut:
W nawiązaniu do naszej wcześniejszej korespondencji przesyłam Panu nowy klucz produktu do CaptureNX2:
xxxx-... Jest to niepowtarzalny klucz produktu, który został wygenerowany i przypisany do Pana danych.(...)
i jeszcze na dole informacja mnie znana, ale może kogoś powstrzymuje przed zakupem NX:
Proszę pamiętać, że licencja oprogramowanie CaptureNX 2 pozwala na aktywowanie tego indywidualnego klucza produktu na nie więcej niż dwóch komputerach.
No i proszę - da się ? szybko, sprawnie jak w cywilizowanym świecie.
A ja na razie się powstrzymam z instalacją. Zmiany nie są jakieś interesujące...
krzysztof jot
30-10-2010, 12:28
sądzę, że nie ma sie czego obawiać, To albo jakiś błąd systemowy ( wersja 2.2.5 na laptopie odpala się z tym numerem nadal) albo wypłynął ten numer w jakiś dziwny sposób np. z rejestru dokonanego na stronie Nikona, i został zablokowany... tak czy owak, na pewno nie jest to wina samego softu jako takiego i instaluj bez obaw.
Przepraszam, że trochę nie w temacie, nie chcę jednak zakładać nowego wątku. Mam takie pytanie, co trzeba zrobić żeby zainstalować NX-a na nowym komputerze. Stary do kasacji.
Przepraszam, że trochę nie w temacie, nie chcę jednak zakładać nowego wątku. Mam takie pytanie, co trzeba zrobić żeby zainstalować NX-a na nowym komputerze. Stary do kasacji.
Jak to co? Uruchomić instalatora i wpisać klucz licencyjny (chyba po uruchomieniu).
Jak tak to dobrze. Różnie to bywa z różnym oprogramowaniem.
e..storm
30-10-2010, 18:31
u mnie też bez problemu po aktualizacji...:)
kwiatek6324
30-10-2010, 19:16
A jest jakas zauwazalna poprawa szybkosci w pracy ?
Pozdr
AK
PawelPrzez
01-11-2010, 18:35
nie ma - albo nie zauważyłem
Między 2.2.4 a 2.2.5 zauważyłem sporą poprawę stabilności pracy, tzn. ten pierwszy wywalał się 5 razy dziennie, ten drugi raz na 5 dni. W 2.2.6 żadnych zmian nie zauważyłem.
również zauważyłem poprawę w stabilności pracy aż miło się teraz obrabia jak nie zawiesza się c chwilę jak w poprzedniej wersji normalnie modzio pod tym względem:))))
sprostowanie ponieważ nie doczytałem o jakich wersjach przedmówca pisał. W moim przypadku zauważalna różnica w stabilności na + jest pomiędzy wersją 2.2.5 a 2.2.6
U mnie na Win XP różnicy w szybkości między CNX 1,3 a 2 (2,2 i dalej nie widać). Ale na kompie z Win 7 różnica szybkości jest duża - każda kolejna wersja jakby szybsza - ale różnice nie są duże. A co do kluczy to nie mam jakichkolwiek kłopotów.
2.2.6 nie wykrzaczyła mi się ani razu robiąc po kolei ok 100 rawów, 2.2.5 wykładała cyklicznie co kilkunaście zdjęć.
NX2 wywalał się w moim kompie, w przypadkach kiedy pootwierałem kilkanaście NEFów, jeszcze jedno nie opróżniałem śmieci gromadzących się w dysku C. W skrajnym wypadku miałem tego świństwa 20 GB, dziesiątki tysięcy baboli, pozostałości po obróbce NEFów w NX'sie.
Działam na wersji 2.2.6.
tak by nie zakladac nowego watku, latam po stronach z mysla o zakupie CNX2.0 i wpadlem na popularna tutaj (UK) strona www.warehouseexpress.com i co tam widze?
W opisie oprogramowania napisane jak byk: "Please note Nikon Capture NX2 is not compatible with Windows 7."
http://www.warehouseexpress.com/buy-Nikon-Capture-NX2/p1027049?cm_mmc=GoogleBase-_-Video-and-Photo-Software-_-Video-and-Photo-Software-_-Nikon-Capture-NX2_1027049
co za grzyb? :? przeciez trial pieknie dzialal u mnie na siodemce...
To grzyb trujący, czyli muchomor. Używam NX2 z W7 64-bit od stycznia tego roku bez żadnej zwiechy. Być może uwaga powstała przed wypuszczeniem wersji NX2 (bodajże była to 2.2.4 lub 2.2.5), którą to wersję Nikon zapodał jako kompatybilną z systemami 64-bitowymi (mimo, ze NX2 jest 32-bitowym programem). I tak już się przylepiła do strony Warehouse, że admin stroniczki zapomniał o uaktualnieniu.
Ja działam na Win 7 x64 i mam 2 wersje CNX
Wersja 1.0 zakupiona 2 lata temu razem z D300 oraz upgrade do wersji 2.0.
Do tego ostatnia aktualizacja i smiga aż miło.
W przeciwieństwie do wielu wypowiedzi w tym temacie, nigdy na zadnej wersji nie miałem problemów ze stabilnością softu.
Pdpukać !
taki jeszcze maly OT i jeszcze pogdybam sobie.
Przegladam amazon.co.uk w poszukiwaniu cnx2 i co widze... pustki. Totalnie zero! Jedynie upgrade z NX na NX2. Wczesniej bylo tego od zatrzesienia. Myslicie ze trojka na horyzoncie? :D
Myślę, że Polacy wykupili, bo Amazon słał za darmo.
O ile ze stabilnością problemów nie miałem nigdy to prędkość niestety strasznie kuleje i 2.2.6 nie wydaje się być lepszy niż poprzednie. Używam go na Athlonie 64 x2 2.9GHz i niestety o działaniu real time można tylko pomarzyć - ruch jakimkolwiek suwakiem i czekanie. Czy jest sens wymieniać procesor na 6 rdzeniowego Phenoma? Czy NX2 jest w stanie wogóle wykorzystać więcej niż 1 rdzeń? ACR działa niemalże w czasie rzeczywistym i opóźnienie w odświeżeniu ekranu jest b.niewielkie a w NX wooolno..
O ile ze stabilnością problemów nie miałem nigdy to prędkość niestety strasznie kuleje i 2.2.6 nie wydaje się być lepszy niż poprzednie. Używam go na Athlonie 64 x2 2.9GHz i niestety o działaniu real time można tylko pomarzyć - ruch jakimkolwiek suwakiem i czekanie. Czy jest sens wymieniać procesor na 6 rdzeniowego Phenoma? Czy NX2 jest w stanie wogóle wykorzystać więcej niż 1 rdzeń? ACR działa niemalże w czasie rzeczywistym i opóźnienie w odświeżeniu ekranu jest b.niewielkie a w NX wooolno..
Pracuje na Phenomie 2 jajkowym 550, odblokowuje go na cztery rdzenie i jest ok....roznicy nie mam, ale mielenia specjalnego tez....
O ile ze stabilnością problemów nie miałem nigdy to prędkość niestety strasznie kuleje i 2.2.6 nie wydaje się być lepszy niż poprzednie. Używam go na Athlonie 64 x2 2.9GHz i niestety o działaniu real time można tylko pomarzyć - ruch jakimkolwiek suwakiem i czekanie. Czy jest sens wymieniać procesor na 6 rdzeniowego Phenoma?Moze zamiast tego lepiej kupic intela? Czy to na C2D 1.8 czy teraz na i5 -- nie zauwazam zadnych opoznionych reakcji na majtanie suwaczkami w NXie.
Moze zamiast tego lepiej kupic intela? Czy to na C2D 1.8 czy teraz na i5 -- nie zauwazam zadnych opoznionych reakcji na majtanie suwaczkami w NXie.
Hmm... musiałbym całego kompa wymieniać, co mi się zbytnio nie uśmiecha. Ciekawe jest to co piszesz, bo C2D 1.8 jest słabszy od tego co mam w tej chwili. Być może w takim razie problem tkwi gdzie indziej. A na jakim systemie pracujesz? Ja mam w tej chwili W7 x64.
P.S. U mnie to nawet nie jest "opóźniona reakcja" - to zwykłe czekanie. Po przesunięciu np. korekcji ekspozycji przez 1-2 sek nie dzieje się nic i dopiero po tym czasie obraz zaczyna się zmieniać i to też fragmentami (zanim zmieni się cały mija ok. 1s).
Hmm... musiałbym całego kompa wymieniać, co mi się zbytnio nie uśmiecha. Ciekawe jest to co piszesz, bo C2D 1.8 jest słabszy od tego co mam w tej chwili.Ale to nie kwestia tego czy slabszy, czy nie. Przeciez gdyby kierowac sie wydajnoscia, to na Twoim AMD NX powinien fruwac, a tak jednak nie jest.
A na jakim systemie pracujesz? Ja mam w tej chwili W7 x64.Aktualnie tez W7 x64. Kiedy uzywalem C2D, to byl Windows XP (32 bity).
P.S. U mnie to nawet nie jest "opóźniona reakcja" - to zwykłe czekanie. Po przesunięciu np. korekcji ekspozycji przez 1-2 sek nie dzieje się nic i dopiero po tym czasie obraz zaczyna się zmieniać i to też fragmentami (zanim zmieni się cały mija ok. 1s).Wyobrazam sobie jak to wyglada, i tez na pewno nie chcialoby mi sie pracowac w tak dzialajacym programie.
Ale to nie kwestia tego czy slabszy, czy nie. Przeciez gdyby kierowac sie wydajnoscia, to na Twoim AMD NX powinien fruwac, a tak jednak nie jest.
Aktualnie tez W7 x64. Kiedy uzywalem C2D, to byl Windows XP (32 bity).
Wyobrazam sobie jak to wyglada, i tez na pewno nie chcialoby mi sie pracowac w tak dzialajacym programie.
No właśnie. Czyżby więc Nikon faworyzował Intela i celowo wprowadził do kodu coś co spowalnia na AMD? Wątpię i pewnie przyczyna tkwi gdzie indziej. A którą wersję .NET i bibliotek C++ masz zainstalowaną? Bo z tego co można tu i tam przeczytać, to one mogą mieć wpływ... W tej chwili wygląda to tak, że wystarczy otworzyć zdjęcie i tylko przeglądać menu żeby CNX obciążał CPU w 50% (czyli 100% jednego rdzenia).
P.S. Gdybyś mógł zrobić zrzut ekranu sekcji "Dodaj usuń programy" w miejscu gdzie masz wyświetlone C++ i .NET to byłbym wdzięczny. Będą tam widoczne konkretne wersje.
P.S. Gdybyś mógł zrobić zrzut ekranu sekcji "Dodaj usuń programy" w miejscu gdzie masz wyświetlone C++ i .NET to byłbym wdzięczny. Będą tam widoczne konkretne wersje.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/159/56611620.gif)
Jakiś obrazek
Dzięki. Zobaczę czy coś się poprawi. :)
Ja już pisałem u mnie wersja 2.2.6 działa najszybciej ze wszystkich, na moim kompie operacje są wykonywane prawie w czasie rzeczywistym.
Ja już pisałem u mnie wersja 2.2.6 działa najszybciej ze wszystkich, na moim kompie operacje są wykonywane prawie w czasie rzeczywistym.
A twój komp to?
u mnie tez i7 950 3,06ghz, 6gb pamieci
u mnie tez i7 950 3,06ghz, 6gb pamieci
No i7 jest juz zdecydowanie mocniejsze niż mój Athlon. Ale z tego co czytam w różnych miejscach to okazuje się, że wydajność procesora o ile jest w miarę rozsądna nie ma zbyt wielkiego wpływu. Jednym chodzi dobrze na słabych konfigach a innym muli na bardzo silnych. Spróbuję pokombinować z ustawieniami cache i wersjami .NET. Może tam siedzi diabeł...
wczesniej mialem athlona x2 64 4800+ i 3gb ramu pod xp i generalnie chodzil zadowalajaco
od czasu do czasu zdarzaly mu sie nieznaczne przyciecia (kilkosekundowe)
przy czym wersja 2.2.6 chodzi i chodziła najlepiej, wczesniejsze wraz z dluzszym uzywaniem masakrowały sie
z tego co zauwazylem na xp, to byl chyba jakis burdel z bilbliotekami net, bo soft nie lubil jak obok niego chodzilo wiecej roznych programow i prawie ze natychmiast po ich odpaleniu zamulal, natomiast jak sie go odpalilo swiezo
po starcie kompa i tak pracowalo to chodzil ok
faktem jest ze cos jest/byl wrazliwy na inne badziewia w kompie i subiektywnie mam wrazenie ze na win7 chodzi lepiej
A twój komp to?
Komputer to jednostka DELL-a Studio XPS 8000 , procesor to Intel Core I7 2.80 GHz , pamięci 6GB, karta graficzna NVIDIA GeForce GTS240
Ja wcześniej miałem na Athlonie 64 3200+, 2 GB ram i nx chodził dobrze (wszystkie wersje), od miesiąca ma i5 750, 8 GB ram i chodzi miodzio.
A ja chyba się poddam... próbowałem wyłączać cache, instalować różne C++, .NET 4 i dalej kicha - jak zamulał tak zamula. To prawdopodobnie jakiś problem z systemem, ale raczej nie dojdę o co chodzi. Poza CNX2 wszystko chodzi jak powinno więc chyba się poddaję. Szkoda tylko, że dla CNX nie ma realnej alternatywy. Próbowałem już kilku różnych i wyniki z CNX zawsze podobały mi się najbardziej i w sumie pomimo jego powolności najszybciej dochodzę do pożądanych efektów.
robertw33
07-03-2011, 14:16
ja swojego już aktualizowałem dwa razy i ani razu nie poprosił o klucz, program oczywiście legalny
milczek77
16-03-2011, 09:02
Żurek ja mam tez problem z NX2 tylko u mnie nie zamula ale losowo się zamyka program :-( też wszystkie rzeczy aktualizowałem, wyłączałem cache i niestety nie pomogło i tak się dzieje na 3 komputerach, Wi7 64 bit dwa kompy i jeden win 7 32bit. Na wszystkich padaka, może to problem z jakimś urzadzeniem w sprzęcie driver nie pasi NX2 moze :-( ja wymiekłem.
Żurek ja mam tez problem z NX2 tylko u mnie nie zamula ale losowo się zamyka program :-( też wszystkie rzeczy aktualizowałem, wyłączałem cache i niestety nie pomogło i tak się dzieje na 3 komputerach, Wi7 64 bit dwa kompy i jeden win 7 32bit. Na wszystkich padaka, może to problem z jakimś urzadzeniem w sprzęcie driver nie pasi NX2 moze :-( ja wymiekłem.
No mój tylko zamula, ale chyba niestety muszę z tym żyć..