Zobacz pełną wersję : 17-50 vs 18-70
Witam mam dylemat i chcialbym uslyszec waszą opinie - zastanawiam sie nad zmianą nikkora 18-70 na Tamrona 17-50. Czemu ? czasem po porstu przydaje mi sie niskie swiatlo no i na szerokim koncu to niewielka roznica ale dalej juz sie troszke robi. wiem ze trace zakres 50-70 ale mysle ze nie jest mi on az tak bardzo potrzebny, poza tym myslalem zeby jeszcze sie podeprzeć Nikkorem 50 1.8. Czego sie boje ? utraty silnika swm a wiem ze w tamronie z tym nie najlepiej wiec poprosilbym o opinie osob ktore uzytkowaly te obiektywy. Moj aparat to d90
ps. rozumiem ze w przypadku d90 lepszy bedzie tamron na śrubokręt niz z wbudowanym silnikiem ?
To może dokup do tego 18-70 Nikkora 35/f1.8 i będziesz miał jasno i ostro.
pozdr
wasilewk
27-10-2010, 11:24
...
ps. rozumiem ze w przypadku d90 lepszy bedzie tamron na śrubokręt niz z wbudowanym silnikiem ?
Tak, bo niedoostrza - ale to jest cecha obiektywu i nie zależy od aparatu. Miałem z D80 - wyśmienite szkło, chwaliłem 'pod niebiosa'. Kwestia dobrania ostrego egzemplarza - tutaj posłużyłem się sprzedawcą, który mi wybrał z kilku, podesłał zdjęcia do wyboru sztuki. Jeśli utrafisz ostry, to możesz już nie wzdychać do Nikkora 17-55/2.8
Pzdr.
Ja mając D70 zamieniłem 18-70 na 17-50 i byłem zachwycony. Szkło wolniejsze niż Nikkor, ale nie jakoś strasznie. Za to miałem szkło bardzo ostre i z bardzo fajnym światłem. To była dobra zamiana.
Ja mam nowego 17-50 VC i muszę powiedzieć że szkło jest rewelacyjne, ostre już od pełnej dziury. Jedyny problem jaki miałem to AF (nie trafiał z ostrością powyżej 3m) ale po wizycie w serwisie jest po prostu bezbłędny.
też myslałem o dokupieniu stałki 35 ale stwierdziłem że musze dorosnąć do stałek / a myslicie ze dokupienie nikkora 50 bedzie dobrym pomyslem do tego Tamrona ? w koncu niby ten sam zakres
też myslałem o dokupieniu stałki 35 ale stwierdziłem że musze dorosnąć do stałek / a myslicie ze dokupienie nikkora 50 bedzie dobrym pomyslem do tego Tamrona ? w koncu niby ten sam zakres
Jeśli masz na myśli N50 1.8 to ja mam takiego (made in china) i przynajmniej w moim egzemplarzu trzeba go przymknąć gdzieś do 2.2 bo na większej dziurze mydli. Czyli jeśli zależy Ci na 1.8 to musiał byś szukać takiej sztuki co na 1.8 jest używalna (najlepiej wersja japońska z szybką).
J Czyli jeśli zależy Ci na 1.8 to musiał byś szukać takiej sztuki co na 1.8 jest używalna (najlepiej wersja japońska z szybką).
Ale rozumiem ze nei jest reguła że kazda z szybką bedzie dobra ?
jacekz40
28-10-2010, 11:08
Nie zamieniaj, przynajmniej w takiej konfiguracji. To zamiana typu "zamienił stryjek siekierkę na kijek".
Tamrona trzeba trafić ... a jak trafisz na mydło to będziesz znowu szukał zamiany.