PDA

Zobacz pełną wersję : ślepy AF w nowej 50stce 1,4g

superbk
26-10-2010, 22:09
Witam.
Jakis czas temu nabyłem nową 50tkę 1.4g.
Postrzelałem troche zdjęć i mam wrazenie, ze jest cos nie tak, AF strzela czesto bardzo niecelnie, a do tego jest czasem problem z ostroscią.
Gwarancja jest na 2 lata, ale nie pamietam , czy producenta, czy firmy od, której kupiłem. Sprawdze, jak wroce do domu na świeta.

Czy majac szkło na gwarancji producenta najlepszym wyjsciem bedzie przejazdzka na Postępu 14 do serwisu Nikona ?
Jak oni rozpatrują takie sprawy ?

M2SC
26-10-2010, 22:53
sprawdź jeszcze na tablicy do mierzenia FF/BF to juz na pewno rozwieje watpliwosci

Franeq
27-10-2010, 00:22
Masz dobry obiektyw, ten typ tak ma, optycznie 50 g jest mega. Jeśli chodzi o AF to tragedia, stara 50 D jest znacznie lepsza.

Photoartbox
27-10-2010, 07:27
Masz dobry obiektyw, ten typ tak ma, optycznie 50 g jest mega. Jeśli chodzi o AF to tragedia, stara 50 D jest znacznie lepsza.

Ze nie trafia? Nie potwierdzam, wrecz przeciwnie, jest bardzo precyzyjny aczkolwiek dosyc powolny.

fumio
27-10-2010, 07:53
Jakiś miesiąc temu chciałem właśnie kupić to szkło. Zamówiłem do FJ podjechałem z body
podpoiłem do body zrobiłem chyba z 30 fotek - może 3 były trafione. Poprosiłem o nasrt.
egzemplarz - podobnie. Zdesperowany poprosiłem o 50 1.8 D - na 10 strzałów 9 trafionych.
Wybrałem oczywiście to 1.8 ;-) Szkoda, że to szkło 1.4 takie niecelne bo optycznie jest
ponoć b.dobre.

Pozdr.

MariuszJ
27-10-2010, 07:58
Mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Z D700 50G trafia 100/100, 50D nie tyle przestrzeliwał co był nieprecyzyjny.

Co do szybkości - różnica wcale nie jest duża. Powiększa ją pozornie odgłos 50D przy ostrzeniu... też mi się kiedyś wydawało że mój FSO ma niezły wygar, ale on tylko wył :D

Każde jasne szkło z kiepskim AF aparatu tworzy toksyczne stadło. Myślę, że w tym jest problem.

bartlomiej
27-10-2010, 08:15
Czy majac szkło na gwarancji producenta najlepszym wyjsciem bedzie przejazdzka na Postępu 14 do serwisu Nikona ? Jak oni rozpatrują takie sprawy ?
Miałem to samo. Na początku myślałem że to wina D40 ale z 300-setką było to samo ("pływała" ostrość). Oddałem do serwisu (niestety już po gwarancji) i działa jak należy. Okazało się że silnik był zepsuty

tomek67
27-10-2010, 08:35
Tak ogólnie z tym obiektywem trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafić na dobry egzemplarz.

arecki
27-10-2010, 09:05
Tak ogólnie z tym obiektywem trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafić na dobry egzemplarz.
nie doby egzemplarz trzeba trafić tylko skalibrowany :]

ten sam problem co w 35/1.8 większość nie została skalibrowana i od razu poszła do klientów... oddaj do serwisu

masakra z tymi dwoma szkłami...

superbk
27-10-2010, 17:03
no masakra, tak podliczyłem z ostatniej sesji i wyszło, ze AF spudłował gdzies w 85% zdjęciach
Zadzwoniłem dziś do serwisu i miły Pan powiedział, żeby pofatygować się do nich z tym szkłem lub ew. wysłać. Tak więc po świetach zabieram szkło i lece 117stką pod serwis nikona

Jacenty Z.
29-10-2010, 13:54
Jako użytkownik tego szkła mieszczący się gdzieś pomiędzy kategorią "stary wyga" a kategorią "totalnie zielony" z jednej strony rozumiem, że słaby AF może drażnić, i że niestety trafiają się egzemplarze, które mają z prawidłowym funkcjonowaniem duży problem - sprawa musi się oprzeć o serwis. Tym z Kolegów którzy tak mają szczerze życzę szybkiej i skutecznej regulacji lub naprawy.

Z drugiej jednak strony trochę mnie przeraża to, że kiedyś aparaty funkcjonowały w ogóle bez AF i było dobrze, a teraz (patrząc po ocenach, testach i wątkach) FF/BF i słaba praca AF nabierają prawie znamion masowej histerii :(

Nie wiem jak długo jeszcze będziemy wszyscy znosić etap chińskiej masowej taniochy (taniochy dla producentów, nie dla docelowego odbiorcy), kiedy bardziej opłaca się rozpatrzeć "parę" reklamacji niż zapewnić rzetelną kontrolę jakości. Może w końcu "wzburzą się narody", gdyż - poza chciwością koncernów - nie ma właściwie powodów, by taki sprzęt nie był produkowany w Niemczech, Wlk. Brytanii czy choćby u nas w Polsce - zapewniając miejsca pracy, a tym samym środki na zakup wymarzonego Nikkora czy Nikona.

Zanim to się jednak stanie... też mam 50/1.4 G. Ostrzy mi w jednych sytuacjach lepiej, w innych gorzej. Szukam konstruktywnych rozwiązań, jak go używać, żeby te ewentualne niedoskonałości niwelować. I szkoda, że jak dotąd nie słyszałem na Forum żadnych porad starszych Kolegów jak nadrabiać manualnym przeostrzaniem, w testach ukazywanym jako jedna z największych zalet tego obiektywu...

Czy lepiej jest lekko pokręcić w trybie M/A, czy lepiej włączyć całkowicie ręczne ostrzenie i dalmierz? Czy ewentualny FF obiektywu przenosi się na błąd we wskazaniach dalmierza MF? Rozumiem, że podczas pracy z przełącznikiem na M/A działa jednokierunkowe sprzęgło, zaś przełączenie szkła na M odcina ustawianie ostrości z procesora w obiektywie (w przypadku "wykastrowanego" body, bo takie mam), jednocześnie nie odłączając pomiaru światła - chyba więc nie powinno?

6868
29-10-2010, 23:33
Nie wiem jak długo jeszcze będziemy wszyscy znosić etap chińskiej masowej taniochy (taniochy dla producentów, nie dla docelowego odbiorcy), kiedy bardziej opłaca się rozpatrzeć "parę" reklamacji niż zapewnić rzetelną kontrolę jakości. Może w końcu "wzburzą się narody", gdyż - poza chciwością koncernów - nie ma właściwie powodów, by taki sprzęt nie był produkowany w Niemczech, Wlk. Brytanii czy choćby u nas w Polsce - zapewniając miejsca pracy, a tym samym środki na zakup wymarzonego Nikkora czy Nikona.... dobrze prawisz...podpisuje sie pod tym wszelkimi znanymi mi konczynami !

pozdrawiam

downunder
30-10-2010, 00:51
Mam podobne odczucia w stosunku do egzemplarza, którego posiadałem. W trudnych warunkach oświetleniowych 50G/1,4 gubił się zdecydowanie częściej niż 50D/1,4. ;)

superbk
03-11-2010, 17:11
dziś oddałem szkło do serwisu, w poniedziałek zobaczymy co stwierdzą

<| MICHAŁ |>
03-11-2010, 18:08
mam dziwne wrazenie, ze 50g pracuje dobrze na fx, a na dx juz nie - tak przynajmniej wynika z wpisow w tym watku i innych niekoniecznie na tym forum.
ja uzywam na fx i moge powiedziec jedno - nie dosc, ze jest optycznie bardo dobry, to jeszcze nie mam jakichkolwiek problemow z celnoscia i szybkoscia af.

Photoartbox
03-11-2010, 18:43
mam dziwne wrazenie, ze 50g pracuje dobrze na fx, a na dx juz nie - tak przynajmniej wynika z wpisow w tym watku i innych niekoniecznie na tym forum.
ja uzywam na fx i moge powiedziec jedno - nie dosc, ze jest optycznie bardo dobry, to jeszcze nie mam jakichkolwiek problemow z celnoscia i szybkoscia af.

Byc moze, ale wczesniej (przed D700), uzywalem na D300 i tez nie mialem problemow.

kux
03-11-2010, 19:07
mi na dx działa bezproblemowo

ajma
03-11-2010, 20:08
Używam ten obiektyw już prawie dwa lata (od stycznia 2009) z moim d700 i af w nim oceniam jako dobry nie bardzo szybki, ale bardzo celny. Jeżeli złapie ostrość to bardzo celnie i ostrość jest bardzo dobra - najlepiej działa na środkowym punkcie, czasem boczne nie potrafią złapać ostrości, ale jak złapią to bardzo celnie (szczególnie w trudniejszych warunkach oświetleniowych jest problem z bocznymi). Przez jakiś czas równolegle do d700 miałem również d300s - i tutaj zauważyłem gorszą współprace tego szkła z d300s (być może przypadek, bo bardzo mało zdjęć zrobiłem 50/1.4 i d300s)

wolnyslimak
03-11-2010, 20:53
A ja się zastanawiam czy ja mam takie wyjątkowe szczęście do szkieł czy Wy takiego pecha? Swoją 50-kę G kupiłem u nas na giełdzie bez sprawdzania, bez podpinania itp. Wszystko jest gitara: celne, ostre i dość wolne. Owszem w złych warunkach oświetleniowych na bocznych punktach bez wspomagania lampki AF nie jest łatwo ale ze wspomagaczem bez problemu. MZ 35 f/1,8 pod tym względem jest troszkę lepsza. Obrazek z obu szkieł na FX jak dla mnie to bajka. Zaczynam wierzyć, że Nikon w jasnych stałkach specjalnie robi gorszy silnik AF niż w topowych zoom'ach. Ostatnio podpinałem 24 f/1,4 i demonem prędkości to on też nie jest. No ale jakby był to kto wtedy by kupował te zoom'y?