PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia foteli

zimen
26-10-2010, 20:21
Witam wszystki bardzo serdecznie i z gory przepraszamjesli umiescilem ten post w nieodpowiednim watku.
Otoz dostalem propozycje wykonania kilku (30) zdjec foteli sportowych do samochodu ktore maja zostac umieszczone na stronie producenta. Nie wiem jak mam sie za to zabrac, nigdy nie bawilem sie w ten rodzaj fotografi. Sprzet ktory posiadam to puszka, pare szkiel, canonowska 580 ex mark 2 + parasolka, 2 blendy 80 cm i biale materialowe tlo. Chcialem sie Was zapytac jak to wszystko poustawiac, jaka perspektywe uzyskac i na koniec jak to powycinac, moze znacie jakies dobre linki z toturialami (mile widziane)
Licze na wasza pomoc !!
Pozdrawiam
Grzegorz

zimen
28-10-2010, 23:49
dziekuje za podpowiedzi :)

!AGresT
29-10-2010, 00:13
A czego oczekiwałeś?
Piszesz, ze nie masz pojęcia co robić, ale masz "puszkę i parę szkieł" oraz zlecenie na "kilka (30)" zdjęć.
My tylko mamy napisać 20 stronicowy skrypt z podstaw fotografii oraz 300 stronicowy suplement opisujący sposoby działania możliwe przy fotografii przedmiotów + dodatek z obróbki komputerowej. Drobiazg. Znajdę wolne 3 minuty i wszystko opiszę...

Potrzebujesz porady?
To zadaj jakieś konkretne pytanie, na które istnieje możliwość napisania odpowiedzi.

zimen
29-10-2010, 07:39
Wadaje mi sie ze zadalem konkretne pytanie. Jak ustwaic oswietlenie ? Sytuacja nieco sie zmienila, posiadam 2 lampy i 2 blendy.

Rycerz
29-10-2010, 08:00
Nie wiem jak mam sie za to zabrac, nigdy nie bawilem sie w ten rodzaj fotografi

nie bierz tego do siebie ;) ale jak można przyjmować płatne zlecenie na wykonanie czegoś, czego nie potrafi się zrobić? mam gdzieś psucie rynku ;) bo on dawno jest popsuty i nie o to mi chodzi, ale nie będziesz się wstydził jak zawalisz? ups...

zresztą jak masz sprzęt to go porozstawiaj i zobacz jak to wychodzi, masz cyfrę od razu zobaczysz wyniki ;)

marszull
29-10-2010, 10:50
Wadaje mi sie ze zadalem konkretne pytanie. Jak ustwaic oswietlenie ? Sytuacja nieco sie zmienila, posiadam 2 lampy i 2 blendy.

Tak, bardzo konkretne pytanie. Ostatnio jak robilem 4 zdjecia, czy tez 4 rzeczy fotografowalem w roznych ujeciach,
to robienie zdjec i ustawianie swiatel zajelo mi prawie caly dzien, przy czym z jednego zdjecia nie jestem zadowolony i bede musial to powtorzyc
Nie ma prostej recepty na zdjecia, a tym bardziej przez net.
Chyba ze chcesz zrobic pstryki, a nie zdjecia to wtedy kup duzy namiot bezcieniowy, wstaw tam fotel, zrob zdjecie, potem nastepny itd

zimen
29-10-2010, 22:32
nie bierz tego do siebie ;) ale jak można przyjmować płatne zlecenie na wykonanie czegoś, czego nie potrafi się zrobić? mam gdzieś psucie rynku ;) bo on dawno jest popsuty i nie o to mi chodzi, ale nie będziesz się wstydził jak zawalisz? ups...

zresztą jak masz sprzęt to go porozstawiaj i zobacz jak to wychodzi, masz cyfrę od razu zobaczysz wyniki ;)

Jak zawale to nie wezme pieniedzy, tak sie dogadalismy zleceniodawca wie ze nigdy nie robilem tego typu zdjec !!

kh29228
29-10-2010, 22:59
Jak zawale to nie wezme pieniedzy, tak sie dogadalismy zleceniodawca wie ze nigdy nie robilem tego typu zdjec !!

o kurde, to nieźle widzę tam w Londku działa biznes fotograficzny... Jak idziesz do prywatnego szpitala i zamiast operacji na migdałki amputują Ci nogę, to też powiesz: nic się nie stało, tylko im nie zapłacę:)

Rycerz
29-10-2010, 23:18
pójdę dalej w insynuacjach ;)
zleceniodawca stwierdzi że zdjęcia słabe i nie zapłaci, ale płytę zostawi sobie na pamiątkę ;)

a poważnie: nie szkoda się za darmo narobić ? ;) żebyś jeszcze ładne dziewczyny fotografował to rozumiem, miałbyś jakąś wartość dodaną ;) a nudne foteliki ?

wiem, żarty sobie robimy :-P

zimen
30-10-2010, 00:07
Trudno z tym tez sie licze ale kazdy od czegos zaczyna . Tylko mi nie mow ze Ciebie nie kreca foteliki :)