Zobacz pełną wersję : D80 - Ostrość z bliska
Witam, na początku zaznaczę iż jestem dość świeży w temacie, a więc prosiłbym o łagodniejsze podejście.
Otóż posiadam Nikona D80, obiektyw ;DX AF-S Nikkor 18-135mm 1:3.5-5.6G ED
Opis problemu :
Przy próbie zrobienia zdjęcia z bliska bez zbliżenia, aparat nie chce w ogóle praktycznie reagować, po prostu zero reakcji, a gdy chcę zrobić zdjęcie ze zbliżeniem tego samego obiektu, to normalnie łapie ostrość i cyka fotkę.
Po prostu, gdybym chciał zrobić szczegółową fotkę jakiegoś obiektu, nie da się z bliska bez zbliżenia, bo nie chce zrobić : /
Nie wiem jak to inaczej opisać.
no ja nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi :)
zblizenie bez zblizenia ? :)
Ajj, zdjęcie z bliska, bez zbliżenia, nie chce wykonać.
Z daleka ze zbliżeniem, wykonuje bez większych problemów : )
(ciągle mówię o jednym obiekcie, np. myszka od komputera)
Moze za blisko i ostrosci nie moze ustawic :)?
No to właśnie chodzi o to, dlaczego tak jest? Więc jak mam zrobić szczegółowe zdjęcie z bliska?
Minimalna odległość ostrzenia dla tego obiektywu to 45 cm. Może próbujesz zrobić właśnie z mniejszej odległości?
Witam, na początku zaznaczę iż jestem dość świeży w temacie, a więc prosiłbym o łagodniejsze podejście.
Otóż posiadam Nikona D80, obiektyw ;DX AF-S Nikkor 18-135mm 1:3.5-5.6G ED
Opis problemu :
Przy próbie zrobienia zdjęcia z bliska bez zbliżenia, aparat nie chce w ogóle praktycznie reagować, po prostu zero reakcji, a gdy chcę zrobić zdjęcie ze zbliżeniem tego samego obiektu, to normalnie łapie ostrość i cyka fotkę.
Po prostu, gdybym chciał zrobić szczegółową fotkę jakiegoś obiektu, nie da się z bliska bez zbliżenia, bo nie chce zrobić : /
Nie wiem jak to inaczej opisać.
Twój obiektyw "łapie" ostrość od 45cm. Jeżeli obiektyw będzie w odległości mniejszej niż 45cm od fotografowanego obiektu to nie "złapie" ostrości.
Do fotografowania z bardzo małych odległości służą obiektywy makro.
A, pomocna informacja, aczkolwiek, jak mam zrobić zdjęcie szczegółowe np. telefonu, skoro obiektyw musi być dalej niż ~45 cm od obiektu?
Edit : Aaa, dziękuję za pomoc ; )
Zdjęcie z bliska potrzebne mi jest do zrobienia dokładnego stanu telefonu który wystawiam na aukcję :D
A koszty sprzedaży telefonu, niestety nie pokryją kosztów kupienia obiektywu :D
słowografia
26-10-2010, 15:18
sprzedaj aparat i kup małpkę z trybem makro;)
nie,nie,nie : D
nigdy go nie sprzedam : D
w każdym razie, dziękuję za pomoc.
Rafał_Sz
26-10-2010, 15:21
Przedmówcy Ci już wszystko wyjaśnili. Można to tylko podsumować słowami: "lajf is brutal".
Zawsze możesz iść do jakiegoś sklepu foto i poprosić o szkło do makro w celach sprawdzenia. A, że akurat będziesz ostrość sprawdzał na telefonie....
;)
Blasius.G
26-10-2010, 16:42
Nie wystarczy tobie zblizenie obiektywem (innymi slowy waski kadr na ogniskowej tele)??? Odsuwasz sie i zoomujesz. Tele, czym dluzsze tym ciasniejszy wycinek obrazu przed obiektywem. Polecam tez statyw do takich zdjec i jakies swiatelko gdy lampy nie ma bo przy ujeciach innych niz od frontu przyda sie przymkniecie przyslony by glebia ostrosci byla duza.
Do celów, które opisałeś wystarczy odpowiednio wykadrować fotkę w jakimś programie graficznym. D80 dysponuje taką rozdzielczością matrycy, że spokojnie możesz sobie pozwolić na taki zabieg. Zapewne nie będziesz umieszczał w portalu aukcyjnym zdjęć, które mają na dłuższym boku więcej jak 800px.
Pozdrawiam
Zdjęcie z bliska potrzebne mi jest do zrobienia dokładnego stanu telefonu który wystawiam na aukcję :D
A koszty sprzedaży telefonu, niestety nie pokryją kosztów kupienia obiektywu :D
Włącz sobie tryb Makro w body.
Kondi3012
30-10-2010, 13:27
Włącz sobie tryb Makro w body.
A ze się tak zapytam, co to da? Bo jak dla mnie to nic...
A ze się tak zapytam, co to da? Bo jak dla mnie to nic...
A przypadkiem nie zmniejsza odległości ostrzenia?
The Structorr
30-10-2010, 15:33
A przypadkiem nie zmniejsza odległości ostrzenia?
:shock: a w jaki sposób niby?
a o to mnie nie pytaj - zapytaj nikona :) Nie wiem, czy to tylko mój zestaw tak ma, ale po przełączeniu programu w makro, AF łapie ostrość z 10-15 cm, gdzie katalogowo 18-55 VR ma chyba 25 cm. W innym programie łapie od 25. Ale może to taki feler body - w sumie, to teraz jest w serwisie, to może to naprawią ;)
darkmajin
30-10-2010, 16:15
a o to mnie nie pytaj - zapytaj nikona :) Nie wiem, czy to tylko mój zestaw tak ma, ale po przełączeniu programu w makro, AF łapie ostrość z 10-15 cm, gdzie katalogowo 18-55 VR ma chyba 25 cm. W innym programie łapie od 25. Ale może to taki feler body - w sumie, to teraz jest w serwisie, to może to naprawią ;)
hahaha co za brednie :) , choć przyznaję też chciał bym żyć w błogiej nieświadomości i walić makro w tym trybie , a później bym się przełączył na tryb dobrych zdjęć - Auto :D
hahaha co za brednie :) , choć przyznaję też chciał bym żyć w błogiej nieświadomości i walić makro w tym trybie , a później bym się przełączył na tryb dobrych zdjęć - Auto :D
Widzisz, są na świecie takie rzeczy, które się nawet fizjologom nie śniły :]
Kolega uzyskał odpowiedź. Do zdjęć typu makro służą obiektywy makro (np. N 60/2.8, 105/2.8 ) ze skalą odwzorowania 1:1, względnie 1:2. Polecam poczytać o tego typu szkłach w działach sprzętowych.