Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Modernizacja komputera - proszę o radę

kami.kadze
26-10-2010, 14:31
Witam,

Po przeszło pięciu latach nadszedł czas na modernizację komputera. Zacząłem obrabiać zdjęcia z rawów, dodatkowo kupiłem kamerkę HD i okazało się, że do internetu i arkuszy kalkulacyjnych jest OK, ale do pozostałych moich zastosowań się średnio nadaje.

Co mam z obecnego kompa:
- obudowa Cheftec z serii medium
- zasilacz chieftec 400w
- dyski SATA
- kartę graficzną Radeon X800GTO 256MB DDR3/256bit PCI-E (podobno programy do obróbki foto wykorzystują kartę graficzną w małym stopniu - czy taka wystarczy?)
- chłodzenie procesora Arctic Cooling Freezer 64 Pro - nie wiem czy da się to wykorzystać, jak nie, to kupię jakieś inne chłodzenia.

Moje potrzeby:
- komputer do domu
- z bardziej skomplikowanych operacji, to obróbka zdjęć, a także filmów HD (chociaż nie mam ambicji ani środków na tworzenie maszyny do obróbki AVCHD w locie)
- programy CAD
- internet, edytor tekstów, arkusze kalkulacyjne i inne powszechne zastosowania
- w gry raczej nie gram, a już na pewno nie wyczekuję nowości
- modernizacja w założeniu raz na długi czas - nie bawi mnie grzebanie w kompach, chcę, żeby znowu na kilka lat wystarczył

Wymyśliłem, że potrzebuję wymienić procesor, płytę główną, pamięci i ewentualnie chłodzenie procka.
I tak:
Procesor: AMD Phenom II X4 955 AM3 (lub 965 jeśli warto) - najchętniej postawiłbym kompa na Intel i7, ale niestety cena jest dla mnie za wysoka, nie przerabiam też hurtowych ilości zdjęć, więc myślę, że AMD będzie OK
Płyta główna: no właśnie - tu nie mam pojęcia co wybrać, do tej pory używałem głównie płyt Gigabyte i byłem zadowolony. Nie interesuje mnie jakieś ekstremalne kręcenie kompa, w sumie w ogóle mnie nie interesuje. Płyta ma pracować stabilnie i pozwolić o sobie zapomnieć, co wybrać?
Pamięci: wyczytałem, że do takich zastosowań nie ma co inwestować w jakiś wypas, zatem wybrałem GoodRam 1333MHz CL9 8GB , tylko nie wiem, czy lepiej 2x4GB, czy 2x2x2GB? Czy ma to jakieś znaczenie?
Chłodzenie: Zalman CNPS10X Performa - w przypadku, gdy to co mam, nie podejdzie

Chciałbym zmieścić się w sumie ok. 1500zł.

Proszę o radę, czy te podzespoły, co wybrałem będą OK, i jaką do tego dobrać płytę, żeby to wszystko dobrze współpracowało.

Pozdrawiam
Kamil

PS. Właśnie zdałem sobie sprawę, że od przeszło dwóch lat jestem zarejestrowany na forum, a jeszcze dłużej regularnie je przeglądam, a dopiero teraz zamieściłem pierwszy post. Zatem witam wszystkich :)

kZC_
26-10-2010, 16:02
Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 499 zł
Płyta Główna : MSI 870-C45 - 235 zł
RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 230 zł
HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 139 zł
Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

zasilacz będzie OK :)

grafikę jakąś dobierz :) lub zostaw obecną, choć lepiej jakby miała 512 ramu

kami.kadze
26-10-2010, 16:15
Dzięki za odpowiedź.

Dyski mam - 2szt.: 250 GB i 500GB Samsung, nie pamiętam modelu, jeden ma ze 3 lata, drugi rok.
Napęd też mam, zapomniałem o tym wspomnieć.

Rozumiem, że sugerujesz, iż 8GB pamięci RAM to zbędny wydatek?

No i jak to jest z tą kartą graficzną? Warto rozejrzeć się za czymś nowszym?

velaskez
26-10-2010, 16:29
8GB ramu nie wykorzystasz. Chyba, że otwierasz w CAD'zie złożenia w tysiącach części lub otwierasz po kilkadziesiąt RAWów naraz.

BelYaal
26-10-2010, 16:43
Do AVCHD wykorzysta, jesli ma 64bit system, te pliczki sa naprawde wymagajace.

kami.kadze
26-10-2010, 18:10
Właśnie czytałem, że obróbka AVCHD to wyzwanie nawet dla najbardziej wydajnych komputerów i tam czym więcej pamięci, tym lepiej - stąd te 8GB. Poza tym pamięć jest niedroga, więc wolę teraz kupić i mieć z głowy. Praktyka wskazuje, że znowu minie z 4-5 lat, zanim coś w kompie wymienię i pewnie technika pójdzie naprzód i znów wymienię cały komplet. Jest jakaś różnica, czy włożę 2x4GB czy 4x2GB?

W tej chwili używam Win XP, wraz z nowym sprzętem planuję się przesiąść na Windows 7 64bit, więc ilość pamięci nie będzie problemem.

BelYaal
27-10-2010, 08:56
Jest jakaś różnica, czy włożę 2x4GB czy 4x2GB?

Cenowa :) Reszty nie odczujesz.
Pozatym korzystniej odsprzedasz pamieci 4GB.. choc za te 5 lat to nie wiadomo czy ktos bedzie potrzebowal takie :)

kami.kadze
27-10-2010, 09:07
Czyli nie ma co się rozdrabniać, kupię 2x 4GB, w Komputroniku jest Goodram 1333Mhz CL9 za 509zł.

kZC_
27-10-2010, 20:50
Czyli nie ma co się rozdrabniać, kupię 2x 4GB, w Komputroniku jest Goodram 1333Mhz CL9 za 509zł.

rozsądnie ;) jak zostanie ci trochę kasy to dołóż w procesor

pierote
04-11-2010, 20:59
8GB ramu nie wykorzystasz. Chyba, że otwierasz w CAD'zie złożenia w tysiącach części lub otwierasz po kilkadziesiąt RAWów naraz.
Jak to jest z tym 8GB ramu? Wcześniej każdy polecał, teraz że nie warto! Za czasów XP-ka polecano ramdysk zrobić z nadmiaru. Przy W7 naprawdę nieopłacalna sprawa?

maly5
04-11-2010, 21:11
odpowiedz w sumie masz powyzej. nie wiem ile trzeba by rawow otworzyc, albo jakie projekty robic w domowym zaciszu zeby zapchac sie do 8 gb. na razie jeszcze ciezko te 4 zuzyc majac pootwieranych wiele okienek.

pierote
04-11-2010, 21:35
Jak tak to tak. W takim razie reszte w procek - np. i5/4rdzenie.