Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Z zapytaniem...
maniak666
25-10-2010, 23:13
Jak w tytule... o obróbkę własnie. Bo to pierwsza moja próba zmierzenia się z taką ilością szczegółów. Kadr ... no cóż jest jaki jest. Za wszelkie uwagi krytyczne dziękuje bardzo.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Quakerek
25-10-2010, 23:18
Moim zdaniem troszkę prze ostrzone jest i zieleń na dole za jaskrawa jak dla mnie.
JaroPienza
25-10-2010, 23:29
Ale miejsce konkretne.Wrócił bym tam na Twoim miejscu w odpowiednia porę i w odpowiedni dzień.Do tego widział bym w BW
ostrytux
26-10-2010, 00:17
Jest ok, jedynie zielenie mocno "toksyczne" :)
Rzeczywiście z zieleni warto zdjąć trochę "promieniowania";) Jeśli chodzi natomiast o przeostrzenie, to także dostrzegam jego oznaki, ale tylko w prawej, górnej części kadru (gałązkowa drobnica). Ale pewny nie jestem, czy to to, czy może raczej przesada z kontrastem. Tak czy owak, uważam że można by poprawić ten obszar.
AWrócił bym tam na Twoim miejscu w odpowiednia porę i w odpowiedni dzień.Do tego widział bym w BW
i zabierz coś dłuższego... inna perspektywa będzie...
Jest ok, jedynie zielenie mocno "toksyczne" :)
zgadzam się :)
Kadr i miejscówka bardzo fajna :).
Jednak tak podana moim skromnym zdaniem bardzo dużo traci. Pokazana w tak ostry sposób, dosłownie jak i pod kątem światła jakie miałeś nie prezentuje się zbyt dobrze i traci wiele ze swoich walorów.
Koniecznym wydaje się być w tym miejscu, gdy tunel spowije mgła, a smugi światła będą delikatnie głaskały podłogę przebijając się pomiędzy konarami. Wiem, wiem łatwo powiedzieć trudniej zapolować i wykonać.
Ale wierzyć i próbować warto, gdyż kiedyś na pewno się uda :).
Co do kadru, to następnym razem podejdź kilka kroczków do przodu, tak, aby wyeliminować to pierwszoplanowe drzewo po prawej stronie.
Zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie chciałeś pokazać te ciekawe gałęzie zamykające górę kadru, ale to drzewo skutecznie hamuje wzrok oglądającego już na starcie ;).
maniak666
26-10-2010, 20:14
Kadr i miejscówka bardzo fajna :).
Jednak tak podana moim skromnym zdaniem bardzo dużo traci. Pokazana w tak ostry sposób, dosłownie jak i pod kątem światła jakie miałeś nie prezentuje się zbyt dobrze i traci wiele ze swoich walorów.
Koniecznym wydaje się być w tym miejscu, gdy tunel spowije mgła, a smugi światła będą delikatnie głaskały podłogę przebijając się pomiędzy konarami. Wiem, wiem łatwo powiedzieć trudniej zapolować i wykonać.
Ale wierzyć i próbować warto, gdyż kiedyś na pewno się uda :).
Co do kadru, to następnym razem podejdź kilka kroczków do przodu, tak, aby wyeliminować to pierwszoplanowe drzewo po prawej stronie.
Zdaję sobie sprawę z tego, że pewnie chciałeś pokazać te ciekawe gałęzie zamykające górę kadru, ale to drzewo skutecznie hamuje wzrok oglądającego już na starcie ;).
Dziękuje wszystkim Wam za cenne wskazówki. Przy wypowiedzi Pawła zatrzymam się nieco dłużej celem wyjaśnienia kilku spraw. Zgoda co do czekania na mgłę, wiem że dużo by to miejsce zyskało. Niestety na lepsze światło tam nie ma co za bardzo liczyc. Ta aleja biegnie równolegle do ulicy i kadrowac tak żeby jej nie było widac jest nieco utrudnione. Na domiar złego z drugiej strony ulicy jest skarpa, która skutecznie zacienia tą miejscówkę. Kiedy słońce zachodzi niestety nie sięga podłogi coby ją pomuskac;). Byłem tam już wielokrotnie, o różnych porach roku i niestety- zachód ledwo przemyka po wierzchołkach tych drzew. A propos obróbki i mego pytania-głownie o ostrzenie mi tu chodziło i dzięki za zwrócenie uwagi na te mankamenty, które umknęły mojej uwadze. Kolory. Nie wiem jak to się dzieje, ale kiedy oglądam to zdjęcie zapisane na dysku- ta zieleń nie jest tak radioaktywna, kiedy podgląd na iv.pl - już bardziej. a tutaj- faktycznie Czarnobyl jakiś:smile: Może ktoś mnie oświeci o co kaman?
I kilka słow jeszcze; kontrastu jeśli mnie pamięc nie myli nie tykałem ( może warto było zmniejszyc?) A co czegoś dłuższego w tym miejscu- jak się tylko pojawi na pewno tam wróce. Na razie tylko kit 18-105.
Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziękuje. Andrzej