Zobacz pełną wersję : Z d90 na D300S czy D700 ?
Witam, jako , że moja pucha nie dogaduje się z moimi szkłami ,a najbardziej z 85 chcę ją zmienic na body z dużo lepszym AF oraz korektą w body. Ze szklarni posiadam tylko to co w stopce, fotografuję głównie portrety. Z tego co wyczytałem D700 i D300s mają ten sam układ AF tyle , że D300s ma lepiej pokryty kadr punktami AF , a jak ma się to w praktyce ? Co byście mi doradzili ? Wysłucham każdej rady ..
darkmajin
25-10-2010, 21:05
a co 51 punktowy af ci potrzebny do portretu ?
Nie nie jest mi potrzebny , potrzebny mi jest AF który będzie trafiał tam gdzie chce ,a nie tak jak w przypadku D90 gdzie ostrośc jest zawsze przed .. Mam już tego dośc i chciałbym wykorzystac szkiełko które mam ..
darkmajin
25-10-2010, 21:17
hmm oddaj do kalibracji / sam kalibruj .. no chyba że chcesz nowe body ...kto by nie chciał , ja się zastanawiam FX czy DX na przyszłość i nie mogę do niczego dojść na twoim miejscu poszedł bym w d700 pokrycie jest inne bo jest większa matryca, ale jak mówisz nie będziesz z tego korzystał , a czy zdjęcia będą lepsze zależy od ciebie ;) czekam aż się ktoś wypowie bom ciekaw
darkmajin jeśli serwis ustawi AF pod konkretne szkło to czy przy innym nie będzie rozjechany ? Jest to na pewno wina puchy bo szkła na innym body smigają aż miło ... Jeśli by było wszystko OK to nie miał bym ciśnienia na inne body ale nie jest Ok , i przy zmianie biorę pod uwagę już lepsze body aby się znowu nie rozczarowac ..
bright_orange
25-10-2010, 21:25
wg mnie skoro przejście z d90 to na d700.. Ostatnio Przemek użyczył mi d700 na ślub.. porównania nie ma, wręcz uważam że d90 przestałą robić zdjęcia;d
a tak na poważnie, pokrycie, co za tym idzie, głębia są ah oh :) całkowicie wpadłem w chęć posiadania ff.. no ale póki co trzeba naprawić 900 która właśnie padła :( no i odkładać i odkładać.. ;)
w zasadzie po przejściu na d300s zyskasz ergonomię, lepszy af, i w sumie nie wiele więcej.. więc trza się zastanowić czy jest sens, oczywiście d700 to sporo większy koszt, za który można kupić sobie jakiegoś boxa lampkę czy co tam jeszcze dusza pragnie :)
więc takie moje zdanie, że w razie przejścia to na ff już.. :)
pozdrawiam
darkmajin
25-10-2010, 21:26
nie mam pojęcia jak oni to kalibrują, ale skoro masz przypadłość w obu szkłach to chyba dobrze jak by oba ustawiło ;) robiłeś test BF/FF ?
wg mnie skoro przejście z d90 to na d700.. Ostatnio Przemek użyczył mi d700 na ślub.. porównania nie ma, wręcz uważam że d90 przestałą robić zdjęcia;d
a tak na poważnie, pokrycie, co za tym idzie, głębia są ah oh :) całkowicie wpadłem w chęć posiadania ff.. no ale póki co trzeba naprawić 900 która właśnie padła :( no i odkładać i odkładać.. ;)
w zasadzie po przejściu na d300s zyskasz ergonomię, lepszy af, i w sumie nie wiele więcej.. więc trza się zastanowić czy jest sens, oczywiście d700 to sporo większy koszt, za który można kupić sobie jakiegoś boxa lampkę czy co tam jeszcze dusza pragnie :)
więc takie moje zdanie, że w razie przejścia to na ff już.. :)
pozdrawiam
I właśnie tu mam zgryz , wiem że D300s da mi niewiele(wiele,bo AF na którym mi zależy i ergonomie) więcej , ale za to pod pełną klatkę nie wiem czy mój zestaw szkieł nie jest za słaby i czy tylko z tymi szkłami będę zadowolony z posiadania FX-a , na DX jest całkiem spoko. Jeśli kupiłbym Fx-a to z rok minimum mam z głowy jeśli chodzi o szkła.
nie mam pojęcia jak oni to kalibrują, ale skoro masz przypadłość w obu szkłach to chyba dobrze jak by oba ustawiło ;) robiłeś test BF/FF ?
Szkoda czasu na testy :] wolę robic zdjęcia .. Tak tylko nie wiem czy da się ustawic AF pod różne ogniskowe ?
Lesiu, jeżeli masz kasę, kup D700 albo zaczekaj na nowy produkt.
Dobrze myślisz, AF Fine Tuning to megauzyteczna funkcja.
bright_orange
25-10-2010, 21:46
I właśnie tu mam zgryz , wiem że D300s da mi niewiele(wiele,bo AF na którym mi zależy i ergonomie) więcej , ale za to pod pełną klatkę nie wiem czy mój zestaw szkieł nie jest za słaby i czy tylko z tymi szkłami będę zadowolony z posiadania FX-a , na DX jest całkiem spoko. Jeśli kupiłbym Fx-a to z rok minimum mam z głowy jeśli chodzi o szkła.
na d700 pracowałem 85 1.8 i 35 2.0 i ogniskowe super, 85 super nadawała się do portretów moim zdaniem.. pod FX będziesz mógł podejść jeszcze bliżej, i rozmycie będzie jeszcze większe i przyjemniejsze dla oka. Przynajmniej wg mojego gustu:)
U Ciebie 35 1.8 jest pod DX, ale na forum jest temat w którym ludzie używają tego szkła pod FX i dopiero chyba od przesłony 6 zaczyna widać ciemniejsze rogi.. ale nie daję sobie palca uciąć:)
pozdrawiam :)
Właśnie obawiam się tej 35-tki pod Fx-a bo 85 to wiem , że jeszcze da mi więcej frajdy niż na moim obecnym body, a raczej teraz to frajdy prawie w ogóle mi nie daje bo w 90 % to zdjęcie ląduje w koszu no chyba , że jadę od f4 w górę , a ja lubię małą GO :]
Kolego jezeli Ci 90% zdjęć ląduje w koszu i zwalasz to na sprzet...
A na co mam zwalac jeśli na innym pożyczonym body jest malina ? I z 90 % robi się 5 % ?
bright_orange
25-10-2010, 22:49
skoro lubisz małą go to nie bałbym się tych rogów.. zawsze można też przy kadrować.. ale to już inna bajka :P
Opinie co słyszałem po przejściu z DX na FX to same pozytywy:)
a jakie body pożyczasz:>?
poszukaj kogoś z FX i pobaw się z godzinkę dwie... :)
Pożyczyłem raz D80 aby sprawdzic czy to szkło ma przypadłośc FF czy też coś nie tak z body , i tam jest pięknie więc wychodzi na to , że moje body kuleje , nigdy żadnych testów nie robiłem i sądzę , że nie ma po co robic bo po zdjęciach wszystko wyjdzie , zapewne moje braki też tu są bo obycia z taką ogniskową nie mam ale bez przesady. Mieszkam w niewielkim mieście w Anglii i niestety nie znam nikogo z FX-em , a na pólkach w sklepach też nie widziałem co bym mógł podpiąc szkło i się chwilę pobawic w sklepie . Może ktoś mieszka blisko Burton on Trent w Anglii i ma FX-a to z chęcią podjadę ?
Ostatnio wysyłałem puchę do kalibracji na Postępu. Co prawda D5000, a nie D90 i BF, a nie FF, ale po powrocie z serwisu wszystko śmiga jak trzeba. Ja mogę polecić pod tym względem serwis z czystym sumieniem. A z tego co wiem kalibrują tak, że mają jakiś 'wzorzec' każdej puchy, czy też modułu AF i pod ten wzorzec dostrajają puszkę, nikt tam się raczej nie bawi w testowanie tego na szkłach, ot mechaniczne dokręcenie śrubek o tyle i tyle obrotów. Jest opcja wysłania puchy ze szkłem, wtedy masz wszystko wyregulowane tip-top pod to szkło, no ale nie masz pewności, że z innym szkłem też będzie super.
Ostatnio wysyłałem puchę do kalibracji na Postępu. Co prawda D5000, a nie D90 i BF, a nie FF, ale po powrocie z serwisu wszystko śmiga jak trzeba. Ja mogę polecić pod tym względem serwis z czystym sumieniem. A z tego co wiem kalibrują tak, że mają jakiś 'wzorzec' każdej puchy, czy też modułu AF i pod ten wzorzec dostrajają puszkę, nikt tam się raczej nie bawi w testowanie tego na szkłach, ot mechaniczne dokręcenie śrubek o tyle i tyle obrotów. Jest opcja wysłania puchy ze szkłem, wtedy masz wszystko wyregulowane tip-top pod to szkło, no ale nie masz pewności, że z innym szkłem też będzie super.
No właśnie , a ja tą pewnośc chcę miec :] dlatego korekta w body to bardzo fajna rzecz . Nie lubię jak mi sprzęt odbiera przyjemnośc z fotografowania ... Z D90 na pewno się pożegnam to postanowione , tylko nie wiem co wybrac D300s czy też od razu D700
OK, teraz rozumiem.
Kupuj d700
roBEERcik
26-10-2010, 17:14
Na Twoim miejscu kupiłbym D700. Albo poczekał na następcę. Sam mam D300s ale wcześniej miałem D80 więc dla mnie i tak to był przeskok o dwie klasy wyżej. Więcej zyskasz na zmianie na D700.
Przeskoczyłem z D80 na D700, do tej pory szukam szczeny która mi opadła :), W nowej puszcze nawet na najbardziej skrajnym aefie, w słabo świetlonym pokoju mam trafioną ostrość. Szkiełka te same, z 85/1,8 również super trafia. Podpiąłem N18-70 z DXa, obraz diabelnie ostry za każdym razem !!! Mam coś więcej napisać ? Właśnie dla portretu zmień.
Następca D700 prawdopodobnie bedzie miał matrycę 18 - 24 mln. pikseli. NEFy będą ważyły pewnie 50MB, W D700 już ważą, przy 14 bitach, 24 MB, a w D80 miały ponizej 10 MB. Komputer może trzeszczeć :). Przewidywana cena puszki spokojnie 10 tys zł. a jak wbudują grip, to może wymieniona wartość sporo przekroczyć, plus stawka vat podniesiona o 1%.
sokrates
26-10-2010, 18:12
35 będziesz musiał polubić pod FX - albo wymienić na 35 f2.0 tudzież na 35 1,4.... jak lubiłeś ogniskową 85mm do portretów na DX znowu na FX będziesz musiał się przyzwyczaić.... albo kupić 135mm.... poza tym same zalety :-)
Postanowione , będzie FX , tylko będzie to kosztowne jak tak wszystkim szczęki wypadają to i moja pewnie będzie do wymiany :]
cervandes
26-10-2010, 20:09
A żeby Ciebie utwierdzić w tym przekonaniu dodam, że ja również się od miesiąca zastanawiam: na co zmienić D90. I też się wysilę na FXa, bo jak skakać to o półkę a nie schodek do góry :)
Ciekawe jakie będziemy mieli wrażenia po zakupie. Ja się już D700 i 24-70 bawiłem w AB Foto, tylko ta kasa jeśli się z fotografii nie żyje... Ale co tam, najwyżej zacznę pobierać kasę za zdjęcia!
A żeby Ciebie utwierdzić w tym przekonaniu dodam, że ja również się od miesiąca zastanawiam: na co zmienić D90. I też się wysilę na FXa, bo jak skakać to o półkę a nie schodek do góry :)
Ciekawe jakie będziemy mieli wrażenia po zakupie. Ja się już D700 i 24-70 bawiłem w AB Foto, tylko ta kasa jeśli się z fotografii nie żyje... Ale co tam, najwyżej zacznę pobierać kasę za zdjęcia!
Istnieją raty :] no niestety to hobby kosztuje i to nie mało , ale po coś człowiek zapie... w tym życiu .
cervandes
26-10-2010, 20:32
Istnieją raty :] no niestety to hobby kosztuje i to nie mało , ale po coś człowiek zapie... w tym życiu .
raty nie wchodzą w grę, od 1 listopada będę bezrobotnym :) Jedynie martwi mnie troszkę późniejsza cena rasowych szkieł, za ultrawide trzeba zapłacić 6k, ewentualnie można pomyśleć o 16-35 za 3700.- A jak mnie na jakieś tele najdzie to... strach myśleć. No chyba że 70-300VR dziabnę...
Ja na tą chwilę takich wymagań nie mam :] aparat kupiłem aby uwieczniac jak rośnie moje dziecko i te dwie ogniskowe jakie mam powinny mi wystarczyc ...
ewentualnie można pomyśleć o 16-35 za 3700.- A jak mnie na jakieś tele najdzie to... strach myśleć. No chyba że 70-300VR dziabnę...
Kupisz używkę 18-35 i też będziesz zadowolony. A tele? Teraz masz już wybór.Jest nowy Tami 70-300
Następca D700 prawdopodobnie bedzie miał matrycę 18 - 24 mln. pikseli. NEFy będą ważyły pewnie 50MB, W D700 już ważą, przy 14 bitach, 24 MB, .
14bitowe NEFy ważą 13-15MB.
14bitowe NEFy ważą 13-15MB.
No raczej nie bardzo.
14-bitowy nieskompresowany NEF z D700 waży ponad 24 MB.
Witam, jako , że moja pucha nie dogaduje się z moimi szkłami ,a najbardziej z 85 chcę ją zmienic na body z dużo lepszym AF oraz korektą w body. Ze szklarni posiadam tylko to co w stopce, fotografuję głównie portrety. Z tego co wyczytałem D700 i D300s mają ten sam układ AF tyle , że D300s ma lepiej pokryty kadr punktami AF , a jak ma się to w praktyce ? Co byście mi doradzili ? Wysłucham każdej rady ..
Zmieniłem D90 na D300s i to był błąd. Fakt, AF duuuużo lepszy, pucha magnezowa i uszczelniona ale to ciągle DX. Różnica między D300s a D700 to około 2500 - moim zdaniem niewiele jak na różnicę w jakości obrazu wynikającej z większego pola widzenia tej samej ogniskowej. Ja bym brał D700 na Twoim miejscu. No, chyba że baaaardzo Ci zależy na filmach...
Tylko, że NEF z D80 jest również skompresowany i przyrost wagi pliku D700 nie jest aż tak ogromny.
Tylko, że NEF z D80 jest również skompresowany i przyrost wagi pliku D700 nie jest aż tak ogromny.
Dokładnie. U mnie 12-14 MB
cervandes
26-10-2010, 23:13
Kupisz używkę 18-35 i też będziesz zadowolony. A tele? Teraz masz już wybór.Jest nowy Tami 70-300
Do DXa mam Sigmę 10-20 która ma po cropie 15-30mm. I potrzebuję takiego szkła, więc od biedy 16mm w FXie zniosę ale już 18 nie. I nie uznaję używek, nie dam się przekonać.
Co do kalibracji z tego co się orientuję wygląda to tak: albo kalibracja obiektywu do nastaw producenta jeżeli na to obiektyw pozwala (np. 17-55/2.8 pozwala), albo kalibracja body (wgranie poprawki przez serwis do konkretnego szkła). Możliwa jest też kalibracja mechaniczna body jeżeli coś serio szwankuje na wszystkich szkłach.
Co do d700 - jest to bardzo dobra puszka tylko zadaj sobie pytanie czy będzie cię stać na szkła. Nówki 6 tys używane w najlepszym wypadku 1/2 ceny. Pamiętaj też o rozmiarach na wypadek gdyby zachciało Ci się wyjść z tym na spacer.
Przeskakując z d90 na d300s zyskasz ergonomię, uszczelnienia i lepszy af. Co do jakości obrazowania to moim zdaniem jest identyczna. Miałem d90 i mam d300s.
[quote=rotifer;2130633]
Co do d700 - jest to bardzo dobra puszka tylko zadaj sobie pytanie czy będzie cię stać na szkła. Nówki 6 tys używane w najlepszym wypadku 1/2 ceny. Pamiętaj też o rozmiarach na wypadek gdyby zachciało Ci się wyjść z tym na spacer.quote]
W momencie premiery z obiektywów nowej generacji był tylko N24-70/2,8, a mimo to ludzie D700 kupowali :).
Są przecież zwykłe AFy z ciagu N20,24,28,35,50,85, czy coś przegapiłem ? Każdy z wymienionych od trzech do pieciu razy tańszy niż kwota przez Ciebie przywołana. Rozmiary AFów są też mikroskopijne, puszka poza pryzmatem, wielkością porównywalna z D300s.
Michał1972
28-10-2010, 13:45
Miałem D90 i wiem, że jakość zdjęć z tego apataru jest bardzo dobra. Matryca w nim zastosowana jest taka sama jak w D300s. Tak więc de facto w jakości zdjęć w przypadku zmiany na D300 nie zauważysz. Twój problem najwyrażniej wynika ze złej kalibracji obiektywu. W przypadku kalibracji obiektyw dostosowuje się do korpusu, nie odwrotnie. Nie ma więc niebezpieczeństwa, że inne posiadane przez Ciebie szkła będą sprawiały problem. D300 daje Ci możliwośc samodzielnej kalibracji. I to w Twoim przypadku jest jedyny argument za zmianą aparatu na D300. Kosztowny argument. Może wymień obiektyw, albo odeślij do kalibracji.
Michał1972 przeczytaj jeszcze raz wątek .. albo Ci pomogę ... Obiektyw śmiga na innym body bez zarzutu , na moim nie . I tak już postanowione będzie D700 :]
Kondi3012
28-10-2010, 19:52
Co ja bym żeby z powodu obiektywu majacego bf/ff wymienić puszkę, no jak by nie było na profesjonalna... marzenia
Co ja bym żeby z powodu obiektywu majacego bf/ff wymienić puszkę, no jak by nie było na profesjonalna... marzenia
Ja tam nie widzę nic w tym złego , coś nie hula to robię tak aby było dobrze :] I nie obiektyw tylko puszka ma bf/ff , nie po to wydałem 4k na szkło aby z niego nie korzystac ...
wracając do topic'u, d700, albo pozostań przy d90
A kiedy planujesz zakup puszki? Jesli w przyszlym roku to ja w styczniu bede w Walsall to moge podjechac do Ciebie - wtedy mozesz podpiac swoja 85 (bo N35 tez mam) do mojego D300s i wezme od kumpla D700 i majac 2 puszki kolo siebie zadecydujesz. Bo szczerze mowiac wg mnie to troche nie ma sensu mowic, ze po przejsciu z D90 na D300s nie zobaczysz roznicy - zobaczysz spora roznice i z D300s zrobisz rzeczy, ktorych nie zrobisz z D90 (np fotografujac sport z udzialem Twojego dziecka - te 7fps naprawde sie swietnie spisuja, kumpel fotografuje serferow w Devon i do tego celu uzywa D300s a do slubow D700) .
Reasumujac:
- D90 to swietny DSLR (chociaz czytajac to forum i ilosc problemow z jaka sie ten model boryka to czasami w to watpie)
- po przejsciu na D700 - fotki beda znacznie lepsze niz na D300s - niezaprzeczalnie (pod warunkiem, ze masz umiejetnosci)
- przy obecnych promocjach na D300s (np 200 funciakow zwrotu jesli kupisz puszke z obiektywem za ponad 400 funciakow itd) - oszczedzasz minimum 650 funciakow (roznica miedzy D300s a D700). Pomysl jak te 650 funciakow mozesz wydac - kolejne szklo, mini studio (oswietlenie) - do portretow idealnie itd itd :)
Wiec moze poczekaj - pomacasz obie puchy - popstrykasz foty oboma i wtedy zadecydujesz?
Troszkę jestem napalony nie powiem , na święta jadę do Polski zrobic dziecku chrzciny , które będzie fotografował mój kumpel , który posiada D700 i D300 na pewno zabiorę szkło i przetestuje to u niego. Choc wątpię , że wytrzymam do tego czasu. Jest jeszcze możliwośc , że druga połowa się nie zgodzi wtedy będzie D300s , choc do tej pory udawało mi się przekonac ją za każdym razem co do zakupu nowej zabawki.
Troszkę jestem napalony nie powiem , na święta jadę do Polski zrobic dziecku chrzciny , które będzie fotografował mój kumpel , który posiada D700 i D300 na pewno zabiorę szkło i przetestuje to u niego. Choc wątpię , że wytrzymam do tego czasu. Jest jeszcze możliwośc , że druga połowa się nie zgodzi wtedy będzie D300s , choc do tej pory udawało mi się przekonac ją za każdym razem co do zakupu nowej zabawki.
To bedzie najlepsze rozwiazanie :) Ja kupilem mojego D300s jakies 3 tygodnie temu. W noc przed zakupem nie moglem spac z podekscytowania. A co do N35 to sie z moim D300s bardzo kochaja - taka idealna para.
A co do Twojego sekretu to zdradz mi jak to robisz bo moja druga polowa to strasznie przezywa kazdy moj zakup - nie dla tego ile wydalem w danym momencie ale ile wydam nastepnym razem, bo za kazdym razem wydana kwota rosnie ;)
Pozdrawiam
Lesiu, jeśli myslisz o d300, masz ograniczenia kasowe - zastanów się też może nad D7000. Masz 39 pkt AF i do tego 11 krzyżowych + szereg rożnych poprawek względem d90. Dwa sloty, filmy HD (jeśli używasz) ze zmiennym AF, szybszy seryjnie itp., 16,2 mln, 100% pokrycia z wizjera, magnezowa uszczelniona puszka, procesor expeed2, b. szeroki zakres czułości... itd
A i w związku z tym, że reprezentuję grupę drugiej połowy to faktycznie ciężko będzie ten zakup nazwać absolutnie niezbędnym ale na pewno odpowiednia siła perswazji zadziała :).
Michał1972
28-10-2010, 22:39
Michał1972 przeczytaj jeszcze raz wątek .. albo Ci pomogę ... Obiektyw śmiga na innym body bez zarzutu , na moim nie . I tak już postanowione będzie D700 :]
Lesiu. Skup się :). To nie ma znaczenia, że na innym body śmiga dobrze. W przypadku kalibracji obiektyw dostosują do korpusu.
To bedzie najlepsze rozwiazanie :) Ja kupilem mojego D300s jakies 3 tygodnie temu. W noc przed zakupem nie moglem spac z podekscytowania. A co do N35 to sie z moim D300s bardzo kochaja - taka idealna para.
A co do Twojego sekretu to zdradz mi jak to robisz bo moja druga polowa to strasznie przezywa kazdy moj zakup - nie dla tego ile wydalem w danym momencie ale ile wydam nastepnym razem, bo za kazdym razem wydana kwota rosnie ;)
Pozdrawiam
W sumie to sam nie wiem jak to robię :] U mnie jest podobnie zawsze mówię , że to już ostatnia rzecz .. Zaczęło się od D60 -> D90 -> Eizo + DELL -> szkiełka -> aż sama mi kupiła Epsona 3880 co bym mógł jej ładne zdjęcia drukowac :]
Szauna od D7000 wolę D300s
Michał1972 ale z tego co wiem to kalibrują tylko obiektywy AF-S do BODY , jeśli się mylę to proszę poprawic
Lesiu, dlaczego? (pytam bo sama sie zastanawiam ;))
W sumie to sam nie wiem jak to robię :] U mnie jest podobnie zawsze mówię , że to już ostatnia rzecz .. Zaczęło się od D60 -> D90 -> Eizo + DELL -> szkiełka -> aż sama mi kupiła Epsona 3880 co bym mógł jej ładne zdjęcia drukowac :]
Szauna od D7000 wolę D300s
Michał1972 ale z tego co wiem to kalibrują tylko obiektywy AF-S do BODY , jeśli się mylę to proszę poprawic
Skoro Twoja polowa kupila Ci Epsona 3880 to ja juz nie mam wiecej pytan. To moj komentaz na temat tych 650 funciakow, ktore mozesz zaoszczedzic kupujac D300s to wiesz - zapomnij o nim ;)
I tym optymistycznym akcentem ide spac bo jutro moj szefo na kontrole przyjezdza ;)
[quote=rotifer;2130633]
Co do d700 - jest to bardzo dobra puszka tylko zadaj sobie pytanie czy będzie cię stać na szkła. Nówki 6 tys używane w najlepszym wypadku 1/2 ceny. Pamiętaj też o rozmiarach na wypadek gdyby zachciało Ci się wyjść z tym na spacer.quote]
W momencie premiery z obiektywów nowej generacji był tylko N24-70/2,8, a mimo to ludzie D700 kupowali :).
Są przecież zwykłe AFy z ciagu N20,24,28,35,50,85, czy coś przegapiłem ? Każdy z wymienionych od trzech do pieciu razy tańszy niż kwota przez Ciebie przywołana. Rozmiary AFów są też mikroskopijne, puszka poza pryzmatem, wielkością porównywalna z D300s.
Wlopis - nikt nic nie przegapił. Jeżeli chodzi o szkła to miałem na myśli uniwersalność i wygodę, dlatego też wspomniałem o zmiennoogniskowych.
Puszka d300 i d700 jest wielkością prawie taka sama - ale o tym każdy wie więc nie ma sensu porównywać.
Dla mnie wielkośc to zaleta jeśli chodzi o Lustro, jak założę swoją SB na D90 to jednak przydałby się lepszy uchwyt , także D300s lub D700 da mi lepsza wygodę , także przy jakiejś cięższej optyce ...
...
w zasadzie po przejściu na d300s zyskasz ergonomię, lepszy af, i w sumie nie wiele więcej..
...
pozdrawiam
no nie do konca, dostajesz lepiej uszczelnione body, wiecej fps'ow, mozliwosc podpiecia bateri z d3 - czytaj 3-4k fotek na jednej baterii, drugi slot na karty pamieci... tak wiec nie jest to tylko kwestia samej ergonomii
co do glownego pytania to jak masz problem z AF'em w d90, to znaczy ze cos jest nie tak z tym jak zdjecia robisz albo z twoja puszka. oddaj do kalibracji, wlacz centralne pole i smiga. przez rok zwierzaki tak robilem, a to bardziej wymagajace dla af'u niz portrety 85'ka.
Dla mnie wielkośc to zaleta jeśli chodzi o Lustro, jak założę swoją SB na D90 to jednak przydałby się lepszy uchwyt , także D300s lub D700 da mi lepsza wygodę , także przy jakiejś cięższej optyce ...
Kup Gripa!!
aż tak lepszcgo uchwytu to nie spodziewałbym się, tzn. dużo wiecej uzyskasz w kwesti uchwytu właśnie gripem aniżeli odrobinę większą wiekością d300/d700 vs d90.
Wiem co mówię, bo miałęm D80 z gripem i przy zmianie na D300 nie wyobrażałem sobie kupić poprostu bez,
Stary grip poszedł odsprzedałem koledze właśnie do D90 i on też nie wyobraża sobie już trzymania bez niego i to nawet bez ciężkiej optyki tudzież sabinki.
szymonvader
05-11-2010, 14:12
ja sam myślę o przesiadce z d90 i raczej zdecyduje się na d700, ale muszę to przemyśleć bo budżet na szkła jeszcze trzeba skombinować. Pozdr
ja sam myślę o przesiadce z d90 i raczej zdecyduje się na d700, ale muszę to przemyśleć bo budżet na szkła jeszcze trzeba skombinować. Pozdr
Będzie D700 to i na szkła się znajdzie ;) Ja na razie pracuje nad księgową :]
Miałem ten sam problem. W pierwszej chwili już chciałem kupić D300s w komplecie z PDK-1, ale........... pomyślałem o D700. I na D700 padł wybór. Co prawda nie masz gripa, ale masz znakomitą matrycę generującą niskie szumy, FX, znakomity AF itd. Kupiłem go i nie żałuję. Polecam D700, bo to znakomite połączenie ergonomii D200/D300/D300s i wnętrza (czyli tego, co najważniejsze) z D3.
Jednak moja kobieta jest wspaniała :] dzisiaj wysłałem papiery do firmy zajmującej się ratami , jak zatwierdzą to w tym lub przyszłym tygodniu przytulę D700 :] Jeśli nie walę seriami to ta karta wystarczy http://www.warehouseexpress.com/buy-sandisk-ultra-ii-8gb-100x-compact-flash/p1005639 ?
W Jessopsie dostalbys odpowiedz w ciagu kilku minut. Chyba ze trafiles D700 taniej niz w Jessopsie (nie zdziwilbym sie).
Lazyboy dokładnie zamówiłem w Jessops , wydrukowałem formularz podpisałem i wysłałem , teraz czekam na e-mail czy wszystko gra , zapewne muszą mnie sprawdzic.
Aaa to spoko, jakby w razie czego Cie odrzucili z jakichs powodow to przejdz sie do sklepu i ladnie popros - wtedy zadzwonia do firmy i cos zwojuja. Oni uzywaja bodajze firmy, ktora sie nazywa V12 (jeden z ich posrednikow bo umowa jest z kims innym w sumie). Mnie system odrzucil ale zadzwonili i przez telefon zalatwili bez problemu. Trzymam kciuki.
Tak wypełniałem papiery firmy V12 właśnie nie wiem jak to jest bo kiedyś chciałem coś kupic na raty to system mnie odrzucił po zakończeniu wypełniania online. Tym razem wypełniłem wszystko tak samo i żadnych protestów nie było , dostałem e-mial z papierami do wydrukowania i podpisania i miałem tylko dołączyc potwierdzenie adresu , także sam już nie wiem czy będą mnie jeszcze sprawdzali czy mogę już czytac instrukcję ? :]
Przyznam sie szczerze, ze nie wiem, ja poszedlem do nich i po godzinie wyszedlem ze sprzetem :)
Jeśli coś pójdzie nie tak to za pewne się do niech wybiorę , kurcze w Polsce jakoś łatwiej jest z tymi ratami . Przecież to nie zakup domu ..
No ale po tym jak przyszla recesja, Northern Rock upadl i sporo ludzi sie pozadluzalo itd instytucje finansowe w UK musza teraz dokladniej sprawdzic Twoja sytuacje finansowa - bo jesli nie bedziesz w stanie splacac rat po 2 miesiacach to mozesz ich zaskarzyc, ze nie powinni Ci dawac nic na raty itd. To jest troche bardziej skomplikowane niz sie wydaje i nie chce off topa robic. W kazdym razie wszyscy kryja swoje tylki :)
Dokladnie,
Latwiej mortgage dostac czasem niz kupic cosik na raty...
Aha dobry i jedyny wybor dokonales: D700!!!
Pozdrawiam,
Pawel
aikidudi
23-11-2010, 10:37
polecam zapytac również w currys. Zawsze tam dostawełm raty bez problemu. 15 minut i wszystko załatwione.
polecam zapytac również w currys. Zawsze tam dostawełm raty bez problemu. 15 minut i wszystko załatwione.
Tylko ze w Currysie jest o 100 drozszy od Jessopsa :)
miałem D90 , D300 które oprócz nagrywania filmów to praktycznie to samo co D300s i obecnie posiadam D700 , wiec wybór według mnie bardzo prosty jak masz kase to tylko D700 ,ISO w tym aparacie jest zabójcze , a plastyka niesamowita ! tak naprawde D300 mnie rozczarowało tym , że praktycznie przy każdym foto musiałem ustawiac korekcje Ev o + 0,7 byc może była to wina akurat tej puszki , ale strasznie mnie to wkurzało...
Cos cisza, albo aplikacje odrzucili albo kolega sie cieszy nowym nabytkiem i nie ma czasu sie pochwalic :)
Aplikacja została przyjęta i teraz czekam na wiadomość od Jessops albo wiadomości nie będzie tylko najzwyczajniej niebawem zapuka kurier do domu . Wątek do zamknięcia , aparat kupiony ..
No to gratulujemy, a jakies szkla do tego tez wziales czy tylko pucha ?
szkła mam nikkor 35 .18 i nikkor 85 1.4D styka na razie
jarek060881
24-11-2010, 21:19
Jeżeli będzie Ciebie stać to w przyszłości mogę polecić nikkora 24-70. Fakt, drogi, ale z jakość od pełnej dziury
Nieee mnie jakoś zoomy nie kręcą na obecną chwilę, miałem jednego razem z D60 później zakupiłem pierwszą stałkę i się zakochałem :] Myślę , że jak wyjdzie nowe 135 1.8 lub 1.4 to będzie mój cel bo ja raczej portrety strzelam ... Ja już mam upatrzony następny cel Ezyboxa :]
jak wyjdzie nowe 135 1.8 lub 1.4 to będzie mój cel bo ja raczej portrety strzelam ... Ja już mam upatrzony następny cel Ezyboxa :]
Co wyjdzie???
No nowe 135 f1.4 :D
Taki cel można mieć...bo podobno przez całe życie dobrze jest gonić króliczka :D ....zresztą nawet jak wyjdzie to trzeba będzie jeszcze mieć za co to kupić, w dodatku pewnie będzie to 3d :D
Też mam taki cel :D
Maki , a myślisz , że nie wyjdzie ? Ja tam wierzę w Nikona, tyle nowości się ostatnio pojawiło, to i 135 w końcu będzie nowe ... Jak dla mnie może byc za rok jak D700 skończę spłacac :]
nickt jak dla mnie 1.8 by było spoko :]
Myślę że nie wyjdzie, a już na pewno nie za rok i nie za dwa. Poza tym bedzie to kosztować dwa Twoje D700. Tym co jest można robić spoko portrety, byle głowa nie ograniczała.
pozdrawiam
135/1.4 - nie sądze. Jeszcze żebys się zmieścił...
aikidudi
25-11-2010, 11:21
Tylko ze w Currysie jest o 100 drozszy od Jessopsa :)
no tak, ja patrzyłem ze swojego punktu widzenia :) mam zniżkę w 10% w Currysie czy tez innym Pcwordzie ;)
Lesiu83 - oczywiście gratuluję zakupu
135 1.4 mogłoby bardziej urywać jajka niż 200/2... :D
To ja zabieram się za czytanie instrukcji :]