Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] pastelowy las...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/9075/24104.jpg)
Powiem Ci Darku, że mnie to tutaj najbardziej brakuje... punktowego pomiaru światła na trawie za drewnem. Myślę, że zdjęcie miało by o niebo lepszą głębię. Nawet, gdyby miało się to odbyć kosztem licznych niedoświetleń, to pal je licho, ba, uważam, że zgubiłoby się dzięki temu masę szczegółów w krzakach po lewej, które teraz tylko rozpraszają uwagę. Innymi słowy, jest zbyt jasno, a ta jasność rozkłada się nazbyt równomiernie, powodując spłaszczenie obrazu i małą wyrazistość jesiennych kolorów.
Bardzo trafna uwaga Fremena. Pozdrawiam.
Powiem Ci Darku, że mnie to tutaj najbardziej brakuje... punktowego pomiaru światła na trawie za drewnem. Myślę, że zdjęcie miało by o niebo lepszą głębię. Nawet, gdyby miało się to odbyć kosztem licznych niedoświetleń, to pal je licho, ba, uważam, że zgubiłoby się dzięki temu masę szczegółów w krzakach po lewej, które teraz tylko rozpraszają uwagę. Innymi słowy, jest zbyt jasno, a ta jasność rozkłada się nazbyt równomiernie, powodując spłaszczenie obrazu i małą wyrazistość jesiennych kolorów.
Dzięki za podpowiedź. Zastanawiam się tylko, czy moje pastele by się nie rozpłynęły ;). Zobacz lewa i prawa strona ma kolory "jesieni" za sprawą przejrzystości powietrza. Była to godz. około 11, przy drewnie słonko tylko zajrzało i wszystko zaczęło parować. Myślę, że to przyczyna tych kolorów, które chciałem pokazać. Te kolory wzmocniło również mocniejsze światełko, które tam padało.
Taki miałem pomysł, tak pokazałem, ale o punktowym w tamtym momencie nie pomyślałem, przy najbliższej okazji i podobnych warunkach zastosuję się do zaleceń, bo jestem ciekaw jak to wyjdzie.
Raz jeszcze dziękuję, bo Twoje uwagi są dla mnie ważne.
.................., przy najbliższej okazji i podobnych warunkach zastosuję się do zaleceń, bo jestem ciekaw jak to wyjdzie. Raz jeszcze dziękuję, bo Twoje uwagi są dla mnie ważne.
...... no, ale jak masz NEF-a (bez przepałów) to możesz to wszystko zrobić na komputerze i ....... od razu będziesz wiedział :D