Zobacz pełną wersję : pierscienie macro
posiadam tamrona 18-200 i nikona d80 chcialbym zalozyc do mojego zestawu pierscienie macro. znalazlem na allegro takie +8 i +10. czy takie filtry nadaja sie?
pythondancer
24-10-2010, 17:17
Pierścienie, filtry, czy soczewki?
pioter m
24-10-2010, 17:43
Sadze, ze chodzi o soczewki +8 i +10 dioptrii. Czasem sa nazywane filtrami, bo sie je przykreca, jak przykreca sie do obiektywu filtry.
Pierscienie makro to juz inna bajka. Soczewki beda dzialac, a pierscienie niestety nie. Jakosc to juz inna historia (kiepska).
Soczewki +8 i +10 będą mocno obniżały jakość obrazu, szczególnie jeśli są to no name z Allegro. Soczewki, które dają w miarę dobrą jakość, to dwusoczewkowe achromaty, np. od Canona: http://www.speedgraphic.co.uk/closeup_lenses_adaptors/canon_closeup_lens_500d/11127_p.html. Jak widać, nie jest to tania opcja.
to co mi proponujecie by uzyskac wieksze zblizenie w miare tanim kosztem
Może Raynox 250?....tylko coś one strasznie podrożały, ja w lipcu kupiłem swojego za 139 zł na allegro(cena w sklepie była na poziomie 185 zł)
Zależy ile masz pieniędzy:)
narazie to chcialbym na to przeznaczyc z 300zl bo kupuje obiektyw a juz wydalem kupe kasyu na kompa monitor i lampe
pioter m
25-10-2010, 23:13
Odloz kase na cos lepszego. Minimum pierscienie posrednie, ale to nie z tym obiektywem, chociaz mozna miec niezle za te 3 stowki.
a z jakim obiektywem?? mam jeszcze tamrona 17-50 2,8 i nikkora 50 1,8
pioter m
26-10-2010, 18:56
Na poczatku piszesz jedynie o 'tamponie' 18-200. O pozostalych nam nie wspomniales. Obydwa beda sie niezle spisywac z pierscieniami posrednimi. Do 300pln dostaniesz pierscienie delta z metalowym mocowaniem. Alternatywa jest makrokonwerter raynoxa, ale pierscienie sa lepszym rozwiazaniem.
Przy okazji - zanim kupisz, poczytaj, z czym to sie je, bo nie jest latwo. Potrzeba duzo cierpliwosci. Nie dziala AF... :( trzeba bawic sie w przysuwanie-odsuwanie aparatu do/od obiektu. Dotyczy zarowno stosowania pierscieni, jak i soczewk, czy raynoxa.