PDA

Zobacz pełną wersję : AF w D3s + 24-70...

pajonk
23-10-2010, 21:09
Witam
właśnie wróciłem z sesji z młodą parą i zauważyłem coś niepokojącego...
AF pokazuje, że trafił z ostrością, na wyświetlaczu pokazuje w którym miejscu jest punkt ostrości i klapa - mydło jak nie wiem co... :(

zauważyłem, że nie za każdym razem tak się dzieje, a wcześniej tego nie było, przysłona ustawiona na 2.8, iso 1000-1600. Przy większych wartościach przysłony wydaje mi się, że problem znika.

co może być przyczyną takiego zachowania się AF ???

z góry dzięki za pomoc

pozdrowienia

siedemczwartych
24-10-2010, 19:44
nie bardzo rozumiem, co oznacza, że na wyświetlaczu pokazuje punkt ostrości....????

stef
24-10-2010, 19:49
nie bardzo rozumiem, co oznacza, że na wyświetlaczu pokazuje punkt ostrości....????
Przecież na podglądzie możesz sprawdzić, gdzie był ustawiony punkt ostrości...

siedemczwartych
24-10-2010, 19:57
nie nie... możesz sprawdzić które pole AF było wybrane.
A ostrość mogła być ustawiona zupełnie gdzie indziej w przypadku przekadrowania po wyostrzeniu a przed zrobieniem zdjęcia.
A to znaczna róznica.
Wyśiwtlacz nie pokazuje gdzie jest ostro.. tylko wskazuje wybrane przez Ciebie pole AF.

yogur
24-10-2010, 20:01
Coś mi się wydaje, że (mam D700) pkt. ostrości pokazuje na którym pkt. było ostrzenie i nie uwzględnia późniejszego przekadrowania.

siedemczwartych
24-10-2010, 20:05
może uzywajmy właściwej nomenklatury:
POLA AF - czyli wyświetlane w wizjerz i na wyświetlaczu prostokąty.
PUNKT OSTROŚCI - miejsce na zdjęciu, na które ostrzyliśmy i które teoretycznie winno być ostre.

Bo wydaje mi sie, że autor wątku myli własnie te dwa pojęcia.

Zapewniam, że aparat nie ma zielonego pojęcia gdzie ostrzył fotograf i potem pokazuje WYŁĄCZNIE wybrane POLE AF a nie PUNKT OSTROŚCI.

pajonk
24-10-2010, 20:18
może uzywajmy właściwej nomenklatury:
POLA AF - czyli wyświetlane w wizjerz i na wyświetlaczu prostokąty.
PUNKT OSTROŚCI - miejsce na zdjęciu, na które ostrzyliśmy i które teoretycznie winno być ostre.

Bo wydaje mi sie, że autor wątku myli własnie te dwa pojęcia.

Zapewniam, że aparat nie ma zielonego pojęcia gdzie ostrzył fotograf i potem pokazuje WYŁĄCZNIE wybrane POLE AF a nie PUNKT OSTROŚCI.

faktycznie, że to źle napisałem, ale właśnie o to chodzi, pole AF pokazuje miejsce i pokazywało dobrze, a teraz pokazuje POLE AF i w tym miejscu ostrości brakuje. Dzieje się co kilka klapnięć.

z góry dzięki za odpowiedzi

miłego i pozdrowienia

siedemczwartych
24-10-2010, 20:23
faktycznie, że to źlenapisałem, ale właśnie o to chodzi, pole AF pokazuje miejsce i pokazywało dobrze, a teraz pokazuje POLE AF i w tym miejscu ostrości brakuje. Dzieje się co kilka klapnięć.

z góry dzięki za odpowiedzi

miłego i pozdrowienia

no OK... czyli wg mnie przekadrowałeś zdjęcie.

Obrazowo:
masz wybrane środkowe pole AF. Ostrzysz najeżdżając tym polem AF na oko modelki. Nastepnie zmieniasz kadr tak, że centralne pole AF jest na brodzie i robisz zdjęcie.
Potem jak patrzysz na wyświetlacz, to pokazjue Ci środkowe pole AF ale ostre jest nadal oko modelki. Bo tam było ostrzone.

Mam nadzieje, że dobrze Ci tłumaczę i że o taki problem chodzi?
Łatwiej wziąć aparat do łapy i pokazać niż to opisać z moim brakiem talentu do łączenia słów.

pajonk
24-10-2010, 20:26
to znaczy ostrze i nic nie przesuwam, klapnięcie jest na to miejsce gdzie było pokazane pole AF, jednak ostrość idzie w siną dal, na wyświetlaczu pokazuje mi pole to pole gdzie celowałem jednak ostrości brak...

siedemczwartych
24-10-2010, 20:32
hmmmm przede wszystkim dajmy sobie spokój z tym wyświetlanym potem na zdjęciu polem AF, bo ono jak juz wykazałem nijak się ma do punktu ostrzenia.
Czyli rozumiem, że ostrzysz i nie przekadrowujesz... może problem ze światłem i AF gdzieś ucieka?
Może ostrzyłeś na granicy różnie odległych przedniotów i AF złapał ostrość na tym dalszym...?

Nie wiem.... jakiś może przykład zdjęcia dasz???

mazon
24-10-2010, 21:01
Jest problemów kupa - gdy fotograf d... A tak na serio to jeszcze nie widziałem by jakiekolwiek body pokazywało gdzie fotograf położył punkt ostrości, chyba że używa się wielu punktów pomiarowych i nieprzekadrowuje się zdjęcia to może się trafić że pokaże gdzie aparat sam ustawił ostrość

siedemczwartych
24-10-2010, 21:08
nie chciałem być taki brutalny, ale też mnie zastanowiło jak ktoś, kto wraca z sesji z mlodą parą (mniemam komercyjnej) nie ma tak elementarnej wiedzy o punktach AF.

boob
24-10-2010, 21:08
no i może trzeba założyć, że tak właśnie autor wątku robi....

siedemczwartych
24-10-2010, 21:10
no własnie... nie zapytałem o ustawiony tryb AF....

ryszkut
24-10-2010, 21:16
ha! i teraz to nawet d3s z 24-70 ma dupny AF ;)
i co? nadal nikon lepszy od canona ;)

siedemczwartych
24-10-2010, 21:38
to mam fuksa, że przez prawie rok udaje mi się tym robić zdjęcia... :)

aaaaaa....... wiem... to przez to, że się już pojawiły zapowiedzi D4. A jak powszechnie wiadomo po wyjsciu nowego modelu jego poprzednik przestaje robić zdjęcia....

boob
24-10-2010, 22:11
edit: tak właśnie robi = nieprzekadrowuje.
czyli jeżeli przyjąć, że tak tak samo obsługuje puszkę od zawsze, to co może być przyczyną nagłego rozchwiania AF ? pytanie do mądrych :)

pajonk
24-10-2010, 22:30
edit: tak właśnie robi = nieprzekadrowuje.
czyli jeżeli przyjąć, że tak tak samo obsługuje puszkę od zawsze, to co może być przyczyną nagłego rozchwiania AF ? pytanie do mądrych :)

fakt może to źle opisałem...
ale jest faktycznie tak jak napisał boob, było dobrze i się zepsuło...

QuadMan
24-10-2010, 22:57
Witam,

Panowie, to się jakaś Loża Szyderców robi.

Witam
....AF pokazuje, że trafił z ostrością, na wyświetlaczu pokazuje w którym miejscu jest punkt ostrości i klapa - mydło jak nie wiem co... :(

zauważyłem, że nie za każdym razem tak się dzieje, a wcześniej tego nie było, przysłona ustawiona na 2.8, iso 1000-1600. Przy większych wartościach przysłony wydaje mi się, że problem znika.

co może być przyczyną takiego zachowania się AF ???

z góry dzięki za pomoc

pozdrowienia

Fotograf ze mnie jak z koziej d... , ale nawet ja załapałem, o co chodzi pajonk-owi. No przynajmniej tak mi się wydaje. Kropka potwierdzenia ostrości ( to zielone ) pokazuje, że AF trafił, kolega pajonk sprawdza na wyświetlaczu, który punkt AF był aktywny w czasie ustawiania ostrości i stwierdza, ze punkt użyty do ostrzenia to ten, którego faktycznie chciał użyć, ustawiając ostrość, a ostrości nie ma, tam gdzie miała być. Zakładam, że używa AF-S i pojedyńczego punktu ostrości.
Jak na razie, to w zasadzie padła jedna sensowna odpowiedź:

....Czyli rozumiem, że ostrzysz i nie przekadrowujesz... może problem ze światłem i AF gdzieś ucieka?
Może ostrzyłeś na granicy różnie odległych przedniotów i AF złapał ostrość na tym dalszym...?

Reszta to wspomniana Loża Szyderców, niestety....

Ale, żeby z mojej strony nie było całkiem OT, to dopiszę, że kiedyś miałem podobne objawy u siebie ( co prawda w innej puszce ) i przyczyną były jakieś mikropaprochy na lustrze pomocniczym - tym od AF.

Pozdrawiam, QuadMan

ryszkut
24-10-2010, 23:59
wydaje mi sie że ta "loża szyderców" jak to trafnie ująłeś to grupa użytkowników forum która ma dość gadania głupot - przynajmniej ja to tak odbieram.
a że tak powiem nowatorsko, forum kiedyś było bardizej sensowne. kiedyś więcej było wątków z których każdy coś wynosił... teraz można wynieść co najwyżej porcje ploteczek o... d4. no żesz k*

QuadMan
25-10-2010, 00:19
wydaje mi sie że ta "loża szyderców" jak to trafnie ująłeś to grupa użytkowników forum która ma dość gadania głupot - przynajmniej ja to tak odbieram.
a że tak powiem nowatorsko, forum kiedyś było bardizej sensowne. kiedyś więcej było wątków z których każdy coś wynosił... teraz można wynieść co najwyżej porcje ploteczek o... d4. no żesz k*

Z przykrością muszę się zgodzić, szczególnie z drugą częścią Twej wypowiedzi. A w wątkach sprzętowych to już w ogóle masakra jakaś. Szkoda tego czytać, tak jak na przykład wątki o ostatnich jasnych stałkach. Ci, którzy na oczy tych szkieł nie widzieli, zgodnie stwierdzili, że przecież one do niczego się nie nadają....
Tylko widzisz, w tym wątku chodziło mi o coś innego. Człowiek ma jakiś problem, z topową puchą i topowym szkłem. Może rzeczywisty ze sprzętem, może nie. Ale większość piszących zakłada, że to użytkownik sprzętu d...a i zaczynają się jazdy. I uwierz, nie chodzi mi tu o idiotyzmy typu " Jakie najlepsze szkło na ślub ? ", bo sam mam ich serdecznie dosyć.

Pozdrawiam, QuadMan

siedemczwartych
25-10-2010, 08:52
macie racje chłopaki... ale nie szydziłem z autora pytania.
Chciałem ustalić o co dokładnie mu chodzi by coś doradzić, bo pytanie było mocno nieprecyzyjne.

A co do wątków, to niestety tak się dzieje. Jak zapytałem o ważną i trudną sprawę to się nie doczekałęm pomocy... ale wątek lania wody o D4 to już trudno zliczyć strony.

pajonk
25-10-2010, 09:08
no widzę, że ja też nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie...
3-eską zrobiłem prawie 50tys klapnięć i nie było z nim problemu, nagle coś się zaczęło dziać niedobrego i nie wiem czy to jest kwestia obiektywu czy puszki...
wyszło jedynie, że ze mnie d..a a nie fotograf...

ramzey
25-10-2010, 10:12
Sprzęt ma się prawo rozkalibrować, stukniesz pukniesz i coś się obsunie. Można założyć że masz więcej niż jedno szkło. Na innych tez tak jest? Jeśli nie to wina szkła. Jeśli na każdym, to body. Zapasowe body tez pewnie masz...... Serwis i kalibracja nic innego nie wykombinujesz.

marciing
25-10-2010, 11:12
wrzuć jakieś zdjęcie żeby zobrazować jak się ma ta nie ostrość i gdzie w takim razie jest ostrość. Jaki odsetek zdjęć jest nie ostrych?

Redskull
25-10-2010, 13:12
To jest AF-s. Moim zdaniem przeczyść. Nawet na mojej 300 czasem tak mam, ale wtedy pomaga grucha, pędzelek i sciereczki, które ściągną osad ze styków. Spróbuj i napisz, czy przyniosło efekt.

pajonk
25-10-2010, 18:03
no tak tylko z tego co pamiętam w d300 jest inna konstrukcja AF, a w d3s wszystko zabudowane, nie znam się na tym...
najgorsze, że wszystko działało jak należało i przestało...

pozdro

QuadMan
25-10-2010, 18:12
Witam,

pajonk, zdejmij obiektyw, odchyl delikatnie lustro główne i dmuchnij gruchą na lustro pomocnicze ( to od AF ), ono jest pod głównym, może to paprochy na tym lustrze. A jak się boisz, to najpierw sprawdź puchę z innym szkłem.

Pozdrawiam, QuadMan

pajonk
26-10-2010, 09:35
w końcu jakiś KONKRET !!!
dzisiaj będę działał z tym popołudniem !!!
dam znać

pozdro

pajonk
26-10-2010, 21:11
na lustrze od AF były dwa duuuużeeee paprochy i już ich nie ma i zauważyłem znaczną poprawę w działania AF, potestuję jutro sprzęta

QuadMan WIELKIE DZIĘKI !!!

pozdro

Redskull
27-10-2010, 00:04
na lustrze od AF były dwa duuuużeeee paprochy i już ich nie ma i zauważyłem znaczną poprawę w działania AF, potestuję jutro sprzęta

QuadMan WIELKIE DZIĘKI !!!

pozdro

Przecież pisałem o tym samym.....oh....najważniejsze, że pomogło

pajonk
27-10-2010, 21:05
również dzięki za pomoc !!!

pozdro

JK
28-10-2010, 10:19
Problem został szczęśliwie rozwiązany.
Zamykam.