Zobacz pełną wersję : obiektywy które nie działają.....
dziś po raz drugi spotkałem się z obiektywem AF, mocowanie do nikona który nie "gada" z korpusami cyfrowymi, może by się przydało oznaczyć, wkleić wątek z listą takowych obiektywów, aby nie natrafić na super bezużyteczną okazję, zaczynam więc
obiektyw TAMRON AF 90-300 1:4.5-5.6 62D NIKON, nie działa AF i nie pokazuje parametrów
wiem, że była jeszcze jakaś sigma 24 mm, ale która ?
Kto teraz używa takich "zabytków" producentów niezależnych? :)
PS. Generalnie dobry pomysł z tą listą.
ten zabytek miał dość przyzwoite opinie, lesze niż nikkor 75-300 ED, dlatego się zainteresowałem, tylko się zastanawiałem, co on "miesza" w elektronice nikona, że praktycznie nic nie działa ?
goblinos
25-10-2010, 22:20
A ja myślałem, że tylko Canon ma taki problem.
Jaja sobie robiła Tokina AF 300/4. Najczęściej nie było sterowania przysłonami oraz nie chodził autofokus. Najdziwniejsze jest to, że były momenty gdy to działało. Sprawdzane na kilku body - wszędzie to samo.
Generalnie dobry pomysł z tą listą.
ja tez tak mysle.
moze kazdy kto spodkal sie z takim problemem niech opisze swoj przyklad i bedzie wiadomo czego sie spodziewac
moze niektorym nie przeszkadza braki w dzialaniu :P
superkomornik
20-11-2010, 17:24
Sigma 70-210/2.8-4.0 (lub jakos tak...), czarna pompka z bardzo starej serii.
Nie można ustawić przysłony, tak więc nie można wykonywać zdjęć.
Sigma 24-70mm 2.8 (starsza wersja na śrubokręt, nie "Macro"):
- cyfrowe korpusy (D700,D70s,D40, Fuji s3pro): OK
- nowsze body AF (F90, f801s) : OK
- starsze body AF (F501): AF nie działa, potwierdzenie ostrości nie działa, zdjęcie można zrobić tylko na MF
wiem, że była jeszcze jakaś sigma 24 mm, ale która ?
SIGMA AF 24mm 2.8 SUPER-WIDE II
- w niektórych egzemplarzach nie można ustawić przysłony 2.8 (wyświetla się tylko 3.3) ale pomimo tego zdjęcie wykonywane jest na 2.8
Helios 81H (z bagnetem Nikona)
- z Nikonem F501 oraz F4 obiektyw blokuje się o jakiś mechanizm przy bagnecie - bardzo trudno odkręcić
- z Fuji s3pro oraz D70 pierścień przysłon działa z dużym oporem
tokina 70-210 f4,5 AF
staruszek, który zapowiadał się świetnie (dobrze zbudowany, stałe światło) nie był kompletnie widziany przez d50 i d80.
Sprawdzany również na f70 - próbował ostrzyć, ale nie dało się zmieniać przysłony.
Co prawda nie cyfrowo, a analogowo, ale i tak napiszę (może komuś sie przyda).
Tamron 70-200/2.8 - AF nie działa pod Nikonem F5.