Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200 ostrość, FF/BF ???
arkadiuszarek
23-10-2010, 16:47
Witam , ostatnio z ciekawości własnej zrobiłem test mojego obiektywu nikkora18-200 na D90, wszystko wykonałem książkowo , puszka na statywie , odległość od kartki papieru pisanej czarnobiałą prozą około 40 cm , kąt obiektywu do kartki 45 stopni , no chyba że o czyś zapomniałem , efekty kilkunastu fotek były takie że wszystkie kombinacje przysłony i ogniskowej poniżej wartości F5/50mm trafiały z celnością przed punkt pomiarowy[ linijkę tekstową] np F3,5/ 35mm ostrość była mocno przed punktem ostrości - to jest front focus, czy tak?? natomiast wszystkie wartości powyżej ustawienia F5/50mm z tym ustawieniem włącznie , ostrość była centralnie w punkt , nawet przy F14/50mm , jakie wnioski z tego testu mi podpowiecie koledzy , czy to normalna rzecz dla takiego obiektywu????
Jestem nowicjuszem w testowaniu obiektywów, proszę o wyrozumiałość, pozdrawiam.
MariuszJ
23-10-2010, 18:34
wszystko wykonałem książkowo
Co to za książka? Sugeruję nie czytać więcej.
Testy ostrzenia robi się na kontrastowym przedmiocie o płaszczyźnie równoległej do matrycy, o rozmiarze pokrywającym z zapasem krycie sensora AF, w odległościach roboczych (takich w jakich wykonuje się zdjęcia, a nie testy - jeżeli masz kłopot z ustaleniem, dobrym wyborem jest zasada 50xogniskowa).
Zdaje się, że nie spełniłeś żadnego z zaleceń "z mojej książki".
http://canon-board.info/showthread.php?t=68411
arkadiuszarek
24-10-2010, 12:31
Dzięki kolego za użytecznego linka, na tym etapie kończę ten wątek , pozdrawiam.
arkadiuszarek
24-10-2010, 20:05
Mariusz napisał na PW:
Witaj,
Wyciągnij wnioski z obrazka z podanego Ci wątku, który pokazuje jak na szybko zestawić całkiem sensowną prowizorkę do ustalenia czy masz FF/BF czy nie.
Celem powinien być spory przedmiot, płaski, najlepiej niebłyszczący i najlepiej z czarnymi napisami na białym tle. Doskonale sprawdzają się pudełka po sprzęcie. Będziesz w niego celował środkowym czujnikiem, centralnie i możliwie nie pod kątem.
Z płaszczyzną tego obiektu rozstawiasz punkty odniesienia, małe, kontrastowe przedmioty np. bateryjki. Musisz mieć możliwość oceny, czy napisy na bateryjkach są ostre czy nie, jaki jest poziom rozmycia.
W jakich odległościach je rozstawić - przelicz to sobie za pomocą http://www.fotografuj.pl/Article/Kal...ostrosci/id/41. W Twoim np. przypadku, dla ogniskowej 200mm, dla odległości 10m (ogniskowa x 50), i przesłony 5.6, głębia ostrości to rozciąga się 22 cm przed obiektem i 23 cm za obiektem. Rozstaw więc te bateryjki np. w odległościach 15 i 30 przed płaszczyzną ostrzenia oraz 15 i 30 za.
Powinieneś robić zdjęcia z samowyzwalacza, z wyłączonym VR. W świetle dziennym, bez lampy.
Odbiór wyników: bateryjki powinny mieć równy rozkład nieostrości za i przed, obiekt w który celujesz powinien być ostry. Jeżeli w kilku testach (pamiętaj żeby między tymi testami rozostrzyć, np. łapiąc ostrość gdzieś dalej lub bliżej) wychodzi Ci ustawicznie, że bateryjki z przodu są ostrzejsze niż te z tyłu - już wiesz co jest grane.
Masz jeszcze jeden link: http://canon-board.info/showthread.php?t=69776, są tam moje uwagi.