PDA

Zobacz pełną wersję : POMOCY d90

xssnake
23-10-2010, 10:47
Mam wielki problem, mam nikona d90 + 18-105. Czasem migalo mi f-- na wyswietlaczu, ale czytalem ze tak to bywa w tych modelach, wiec sie nie martwilem, kiedys jak wyciagalem go z torby to sam wyczepil mi sie obiektyw, ale myslalem ze moze nacinalem guzik od odczepiania niechcaco podczas wsadzania do torby. Ale dzisiaj robiac zdjecia w domu wyczepil mi sie sam obiektyw podczas zmieniania ogniskowej, nie wiedzialem co mam łapac i polecialo wszystko. Z aparatem wszystko prawie wszystko wporzadku, tylko wylamala sie klapka od baterii, ale w obiektywie wylamały sie wszystkie zaczepy te za ktore trzyma sie on aparatu. Czy komus sie tak juz stalo, gwarancja to obejmie??

Blasius.G
23-10-2010, 11:06
Gwarancja takich rzeczy jak uszkodzenia mechaniczne nie obejmuje w przypadku zadnego sprzetu. Jaki moze miec wplyw firma Nikon na to, ze nie powiesiles aparatu na szyi i upusciles go na ziemie? Co do samoczynnego odpinania sie obiektywu watpie bys prawidlowo go podpinal. Pewnie nie byl do konca dokrecony. Co do upadku i polamania bagnetu to pewnie sie jednak calkiem ten obiektyw nie odkrecil?

xssnake
23-10-2010, 11:13
A jaki moze byc koszt naprawy sprzętu, lepiej wysyłać do serwisu czy oddac gdzies do firmy naprawiającej takie rzeczy?

hostman22
23-10-2010, 11:18
gwarancja raczej nie, może jak uwierzą..., że robiłeś zdjęcia w podskokach i tworzywo nie wytrzymało ;)
Swoją drogą jak się usłyszy charakterystyczne 'klik', to raczej zgubić obiektyw można tylko przez wadę konstrukcyjną (Oo) ..?!

Było już raz o na forum jak dziewczynie spadł aparat wraz ze statywem (podobne uszkodzenia) poszukaj :D

xssnake
23-10-2010, 11:22
Klik było na pewno, poza tym chodzilem wczoraj caly dzien z aparatem po miescie i nic sie nie odczepiło, a nie odłączałem obiektywu od aparatu juz dosc długo, bo mam tylko ten jeden, wiec moze mozna liczyc na uznanie wady konstrukcyjnej.

tadeusz60
23-10-2010, 13:07
Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych. Można dokupić sam bagnet, w cenie 65 zł w tej firmie: http://fototech-serwis.pl/search.php?orderby=position&orderway=desc&search_query=bagnet+Nikkor+18-105&submit_search=Szukaj

lodzermensch
23-10-2010, 13:15
(...) w obiektywie wylamały sie wszystkie zaczepy te za ktore trzyma sie on aparatu. (...)

Jak Ty to zrobiłeś? :shock::shock::shock:

Blasius.G
23-10-2010, 13:36
Jak Ty to zrobiłeś? :shock::shock::shock:

Jak to jak? Gdy upadnie aparat z niedokreconym obiektywem, upadnie tak, ze pierwszy z podlozem zetknie sie obiektyw elementy plastikowego bagnetu wylamuja sie.

Kolega ma raczej nikle szanse na uznanie wady konstrukcyjnej jezeli takowa miala miejsce bo po takim upadku i uszkodzeniach raczej ciezko byloby stwierdzic istnienie takiej wady. Zatarly sie ewentualne dowody.

xssnake
23-10-2010, 13:38
Tadeusz60, dzieki za link, chyba zamowie, bo mysle ze w serwisie beda chcieli duzo. A jeszcze jedno pytanie, klapke zamykania baterii mozna gdzies dostac taniej niz z tej firmy za 90,-? Ten bagnet chyba w warunkach domowych bez problemu sobie sam wymienie??

lodzermensch... sam nie wiem jak to sie stalo, jak spadało to nie wiedzialem co sie dzieje, na szczescie upadl z wysokości max 1m, wiec nie ma duzych strat.

Szadzik
23-10-2010, 14:12
A jesteś pewien że z obiektywem wszystko w porządku i w ogóle warto w niego inwestować?

xssnake
23-10-2010, 14:13
Tak, bo jak go trzymam to robi zdjecia normalnie, tylko poprostu sie nie trzyma.

lodzermensch
23-10-2010, 14:49
Jak to jak? Gdy upadnie aparat z niedokreconym obiektywem, upadnie tak, ze pierwszy z podlozem zetknie sie obiektyw elementy plastikowego bagnetu wylamuja sie.

Jeszcze nigdy nie zdarzyło się mi, ani wszystkim moim znajomym założyć obiektyw i go nie dokręcić.
A musisz mi uwierzyć, że w swoim życiu robiłem to tysiące razy...

xssnake
23-10-2010, 17:31
to jak jest z wymianą tego bagnetu, łatwo, da się bez problemu samemu??

wasilewk
23-10-2010, 17:58
To inny obiektyw, ale bagnet podobnie się wymienia:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=117674
Pzdr.

Blasius.G
23-10-2010, 19:16
Jeszcze nigdy nie zdarzyło się mi, ani wszystkim moim znajomym założyć obiektyw i go nie dokręcić.
A musisz mi uwierzyć, że w swoim życiu robiłem to tysiące razy...

Jest napisane, ze sprzet upadl bo obiektyw odkrecil sie od aparatu w trakcie zoomowania. Wiec sila rzeczy byl niedokrecony w momencie upadku. Jakies pytania?

lodzermensch
23-10-2010, 21:53
Jest napisane, ze sprzet upadl bo obiektyw odkrecil sie od aparatu w trakcie zoomowania. Wiec sila rzeczy byl niedokrecony w momencie upadku. Jakies pytania?

Nie mam pytań...

lodzermensch
23-10-2010, 21:54
wpis do skasowania
sorry

weelkoo
23-10-2010, 22:02
Ten bagnet chyba w warunkach domowych bez problemu sobie sam wymienie??.

Oczywiście. To kwestia odkręcenia kilku śrubek. 10 minuty roboty. To może się przydać <link> (http://www.tech-blog.pl/2008/06/05/krok-po-kroku-jak-rozlozyc-obiektyw-nikon-nikkor-af-28-80mm-133-56-g/) Powodzenia.

Kaskaa
08-11-2010, 19:52
Też miałam tak kilka razy, przy pierwszych użyciach 70-300G. F-- oraz zdjęcia całe czarne. Źle wkładałam obiektyw ;) Trzymał się, ale krzywo, nie umiem tego wytłumaczyć.Gdy już się zorientowałam - zakładając szkło, aparat dawałam poziomo, górą oczywiście wejściem na obiektyw, no i od góry wkładałam szkło, sprawdzałam czy dobrze leży, dopiero wtedy przekręcałam.

U mnie to przy d60, ale myślę, że to o to samo biega ;)

Kondi3012
08-11-2010, 20:01
Wymiana bagnetu na postępu to 20minut i 120zł

sokrates
08-11-2010, 20:15
masz 100% pewność że body jest sprawne - sprawdzałeś to z innym szkłem?

adar18
15-11-2010, 10:34
masz 100% pewność że body jest sprawne - sprawdzałeś to z innym szkłem?

najpierw sprawdzil bym czy body jest na 100% sprawne. choć w sumie mowisz ze jak trzymasz obiektyw to zdjecia robi, a na przyszlosc sprawdzal bym 3 razy czy jest dobrze dokrecony.
i jeszcze jedno moze przycisk zwalniajacy obityw ci sie blokuje i mimo dokrecenia obiektywu nie jest ono wcale zablokowane? sprawdz

campermtb
16-11-2010, 18:24
elementy plastikowego bagnetu wylamuja sie..
Plastikowy bagnet?? Ja bym się na takim w ogóle bał obiektyw zaczepić:)