Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Chatka puchatka

ostrytux
22-10-2010, 23:06
Starając się na gorąco :)
nie powielać kadrów zaprezentowanych przez moich serdecznych kolegów, pokażę takie cuś.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img524.imageshack.us/img524/3034/moraj02.jpg)

Pozdrawiam serdecznie.

Nikonozaur
22-10-2010, 23:21
Ja tu widzę wyraźne "M" - jak Michał. A ta budka to czatownia na miejscówki. :mrgreen:

borregaard
23-10-2010, 00:23
Dobry kolor,plan,miejscówka...ciężko schrzanić....:lol:

Reju
23-10-2010, 14:29
Ładne kolory i ogólnie przyjemne ...ale widzę to bez ambony ;)

touran
23-10-2010, 16:03
Ładne kolory i ogólnie przyjemne ...ale widzę to bez ambony ;)

kurcze, no ja jakoś też....

Klarens
23-10-2010, 16:04
kolejny znakomity kadr w Twoim wykonaniu!

UBoot
23-10-2010, 17:15
z pewnością jest to fotografia, która przejdzie do historii Fotografii ...

Zauważamy tutaj kilka niezwykle wysublimowanych elementów kadrowania. Przede wszystkim brak nieba i tym samym brak możliwości oparcia wzroku o linię horyzontu. Widzowi wydawać się może, że za chwilę się przewróci nie mogąc znaleźć poziomu ani pionu, choć wzrok rozpaczliwie go poszukuje, podążając za kolejnymi ukośnymi liniami, które jednak okazują się być fałszywym tropem ...

Gdy już ochłoniemy po pierwszym wrażeniu, zauważamy, że prawdopodobnie stosunkowo płaski krajobraz dzięki mistrzowskiemu opanowaniu kadrowania zamienił się w monumentalne wręcz wzniesienie sięgające niebios.
Pędzące przez cały kadr liczne ukośne linie nadają fotografii niezwykłego dynamizmu, który można porównać jedynie z rozszalałym żywiołem Północnego Atlantyku. Ciekawe jest też, że pionowy układ kadru nie ogranicza nas w odbieraniu przestrzeni, która tutaj zdaje się być ogromna.

No i wreszcie ambona strzelnicza ! Jakże symboliczna w kontekście porównania do oceanu, gdyż można ją odebrać jako wystającą zaledwie ponad niszczycielskie, lodowate fale nadbudówkę okrętu wyczekującego w mrokach Północy na swoją ofiarę ...
Znajdujący się w środkowej części kadru trójkątny obszar porośnięty trawą jest jak dziób okrętu rozcinającego fale zaoranego trudem i znojem rolnika pola ...
Rząd kłębiących się u góry kadru zielonych drzew aż narzuca swoją formą odbiór wybuchających z ogromnym impetem bomb głębinowych.

Tak więc nieomalże jesteśmy zaskoczeni niezwykłym odbiorem tej fotografii, która jawi się nam jako niezwykłe pole rozszalałej walki stalowych gigantów pośród lodów i fal Północy, a my nagle znajdujemy się w samym środku tego niezwykłego widowiska ...

GUINNESSts
23-10-2010, 19:24
z pewnością jest to fotografia, która przejdzie do historii Fotografii ...

Zauważamy tutaj kilka niezwykle wysublimowanych elementów kadrowania. Przede wszystkim brak nieba i tym samym brak możliwości oparcia wzroku o linię horyzontu. Widzowi wydawać się może, że za chwilę się przewróci nie mogąc znaleźć poziomu ani pionu, choć wzrok rozpaczliwie go poszukuje, podążając za kolejnymi ukośnymi liniami, które jednak okazują się być fałszywym tropem ...

Gdy już ochłoniemy po pierwszym wrażeniu, zauważamy, że prawdopodobnie stosunkowo płaski krajobraz dzięki mistrzowskiemu opanowaniu kadrowania zamienił się w monumentalne wręcz wzniesienie sięgające niebios.
Pędzące przez cały kadr liczne ukośne linie nadają fotografii niezwykłego dynamizmu, który można porównać jedynie z rozszalałym żywiołem Północnego Atlantyku. Ciekawe jest też, że pionowy układ kadru nie ogranicza nas w odbieraniu przestrzeni, która tutaj zdaje się być ogromna.

No i wreszcie ambona strzelnicza ! Jakże symboliczna w kontekście porównania do oceanu, gdyż można ją odebrać jako wystającą zaledwie ponad niszczycielskie, lodowate fale nadbudówkę okrętu wyczekującego w mrokach Północy na swoją ofiarę ...
Znajdujący się w środkowej części kadru trójkątny obszar porośnięty trawą jest jak dziób okrętu rozcinającego fale zaoranego trudem i znojem rolnika pola ...
Rząd kłębiących się u góry kadru zielonych drzew aż narzuca swoją formą odbiór wybuchających z ogromnym impetem bomb głębinowych.

Tak więc nieomalże jesteśmy zaskoczeni niezwykłym odbiorem tej fotografii, która jawi się nam jako niezwykłe pole rozszalałej walki stalowych gigantów pośród lodów i fal Północy, a my nagle znajdujemy się w samym środku tego niezwykłego widowiska ...

A mnie sie najbardziej podoba ten delfin, o ktorym piszesz!

GUINNESSts
23-10-2010, 19:29
Powazniej to w koncu zrozumialem fenomen miejsca. Wczesniej podejrzewalem, ze Pawelek stosuje jakies tajemne chwyty obrobkowe. A tu okazuje sie, ze perspektywa tak pieknie maluje horyzont, ze az trudno w to uwierzyc. Wszyscy macie przepiekne kadry w bdb wykonaniu z tego miejsca!:)

Szuwar
23-10-2010, 20:52
Świetna wieloplanowość.

agraba
23-10-2010, 21:35
A ja sobie tak myślę, że to są nielegalne testy AT-ST na polskiej ziemi. Dobre zdjęcie.

Jak ktoś nie wie co to AT-ST to tu http://www.ossus.pl/biblioteka/AT-ST

PABLOOK
23-10-2010, 22:02
Zgrabnie kompozycyjnie pionik zapodałeś Michale :).

Fremen
24-10-2010, 01:39
"Upakowany", w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu, kadr - dużo i pięknie się dzieje (sam z resztą widzisz, jakże rozbudowane interpretacje powstały;)). Wielość i wyrazistość (faktury bardzo zacne) planów pierwszoklasowe. Podsumowując, bardzo mi się praca podoba, acz z jednym małym, subiektywnym "ale" - jak dla mnie trochę za ciepła tonacja, toteż delikatnie osłabiłbym kanał czerwony.

harb
24-10-2010, 08:13
Starając się na gorąco :)
nie powielać kadrów zaprezentowanych przez moich serdecznych kolegów, pokażę takie cuś.
Pozdrawiam serdecznie.

przymierzam się do obrobienia poziomu ale pójdzie do galerii

Twój pion jest bardzo ładnie dopracowany i kadrowo i kolorystycznie :)