Zobacz pełną wersję : problem z ostrością d90 z 18-105 VR
witajcie jestem świerzakiem i nie mogę poradzić sobie z ostrością w moim d 90 z kitem 18-105 VR robiąc fotki np. monet trzymam aparat równolegle do nich i na zdjęciu wychodzi ostro moneta na której aparat ustawił punkt ostrości a pozostale się lekko rozmywają podobnie jest z innymi przedmiotami jak banknoty na przykład, chciałem spróbować sił na stockach jednak z takim efektem nie ma co startowac, pytanie - czy ten obiektyw nie nadaje się do takich fotek, czy robię cośnie tak, fotografuje w trybie makro, auto i z innymi ustawieniami ale efekt jest podobny, ogólnie fotki nie są takie jakich się spodziewałem po tym aparacie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://banknoty.republika.pl/0/monety.jpg)
pozdrawiam
darkmajin
22-10-2010, 22:35
no to tylko się cieszyć że nie masz d3s bo dopiero byś się zawiódł :) nic nie wiesz o fotografii z tego co piszesz
Aparat na statyw, ustaw tryb preselekcji przesłony (patrz instrukcja), f/16 - f/22 i będziesz miał "więcej ostre"...
kwasniak
23-10-2010, 02:07
Na poczatek przeczytaj http://forum.nikoniarze.pl/faq.php i zobacz co zrobiles zle .
Karbulot
23-10-2010, 10:35
f/16 - f/22 i będziesz miał "więcej ostre"...
Bzdura. W Nikkorze 18-105 od f/11 spada ostrość obrazu. Zobacz sobie na rezultaty testu na Optycznych - http://www.optyczne.pl/139.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html . Zreszta w sumie niemal w każdym obiektywnie jakość obrazu polepsza się do pewnego otwarcia przysłony, później jest kilka wartości ostrych po czym ponownie jakość obrazu spada.
loraks zacznijmy od tego, że robisz duże zbliżenia. Zdjęcia monet... 18-105 to nie obiektyw makro, aby robić takie zbliżenia. I tak wyszło to nieźle, więc nie ma co narzekać. Mała GO to normalna rzecz w przypadku dużych przysłon. Nie wiem jakich użyłeś parametrów, bo wyciąłeś EXIF.
kwasniak, zdjęcie pomniejszone jeśli o to Ci chodziło, owszem niewiele wiem o fotografii, choc nie sądzilem ze az tak mało ale po to sa miedzy innymi takie fora aby laicy poprawiali swoje umiejetnosci korzystąjąc z wiedzy specjalistów. fotka raczej byla robiona na automatyce i z ręki, dzis wieczorkiem spróboje wypróbowac zwiekszoną przysłone i statyw dzieki za rady.
pozdrawiam.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://banknoty.republika.pl/0/info.jpg)
To ja polecam Ci temat w google - Głębia Ostrości. Aha, i pamiętaj że ta głębia rozkłada się 1/3 przed punktem ostrzenia i 2/3 za nim. Dzięki temu można zastosować pewne tricki.
darkmajin
23-10-2010, 15:21
@karbulot co ty za głupoty gadasz ? chodzi o glebie ostrości nie o ostrość całego zdjęcia :> chwilowe zaćmienie ? nie przymknie to znowu wyjdzie to samo , pominę stwierdzenie o przysłonach.....
Na tej ogniskowej którą masz na exifie nie zrobisz ostrego zdjęcia tym obiektywem , tak samo czas jest zbyt długi i bez statywu nie utrzymasz przy tej ogniskowej ostrego zdjęcia. Przymykaj do max f11 bo potem bedziesz miał degradację obrazu. mniejsza ogniskowa np 90 i koniecznie statyw.
Jacenty Z.
23-10-2010, 22:13
To ja polecam Ci temat w google - Głębia Ostrości. Aha, i pamiętaj że ta głębia rozkłada się 1/3 przed punktem ostrzenia i 2/3 za nim.
Nie wiem, czy to prawda (i dlaczego tak jest), ale w jednej z książek (raczej wiarygodnych) zetknąłem się też z opinią, że w makro jest nieco inaczej: 1/4 przed punktem ostrości i 3/4 za...
Wydaje mi się, że powodem lekkiej nieostrości akurat na tym zdjęciu może być dość długi czas: 1/30 s. Tu jest ono zmniejszone, więc jest po prostu miękko, ale na pełnym rozmiarze może nawet widać efekt lekkiego poruszenia.
blackside
23-10-2010, 23:11
kewlas tym obiektywe zrobisz ostre zdjęcie na 105 i f 7,1. A jeśli nie to 18-70 nigdzie nie jest ostry- sugeruję się tu wykresami na optycznych...
Mam to szkło i na tej przesłonie zdjęcia są ostre. Z mojej "praktyki" widzę że na końcu najlepiej jest w zakresie f7,1 do 8.0 ponizej też nie jest źle ale widac czasem winete
Nie wiem, czy to prawda (i dlaczego tak jest), ale w jednej z książek (raczej wiarygodnych) zetknąłem się też z opinią, że w makro jest nieco inaczej: 1/4 przed punktem ostrości i 3/4 za...
To już zależy od obiektywu MACRO. Niektóre są 1:1, inne jak pisałeś..
Przede wszystkim oprócz domknięcia przysłony do ok 11 zwiększ ISO i skróć czas naświetlania. I tak cud że to zdjęcie nie jest rozmazane przy takiej wartości czasu i bez statywu. D90 możesz spokojnie do ISO 1600 kręcić. Przynajmniej ja nie widzsę tragedii w D5000 przy tej wartości
To już zależy od obiektywu MACRO. Niektóre są 1:1, inne jak pisałeś..Hm...chyba o czymś innym jest tu mowa. Ty piszesz o odwzorowaniu skali.
O rozkładzie GO - np. 1/2 na 1/2.
Karbulot
24-10-2010, 14:23
@karbulot co ty za głupoty gadasz ? chodzi o glebie ostrości nie o ostrość całego zdjęcia :> chwilowe zaćmienie ? nie przymknie to znowu wyjdzie to samo , pominę stwierdzenie o przysłonach.....
Ja juz nie wiem co myśleć. Czym dłużej czytam ten topik, tym mniej rozumiem. Myślałem, że autorowi chodzi o ostrość całości, teraz już sam nie wiem o czym pisze.
Ale prawdą jest, że na f/12-22 jakość obrazu jako całości spada.
Ale prawdą jest, że na f/12-22 jakość obrazu jako całości spada.
Ale chociaż mu się monety w GO zmieszczą :) Lepiej żeby spadła jakość całości niż mieć obiekt poza GO.
To ja polecam Ci temat w google - Głębia Ostrości. Aha, i pamiętaj że ta głębia rozkłada się 1/3 przed punktem ostrzenia i 2/3 za nim. Dzięki temu można zastosować pewne tricki.
W bardzo dużym uproszczeniu tak jest. Ale GO zależy od ogniskowej, przysłony i odległości od obiektu na który ostrzymy (np.odległość hiperfokalna). Rozkład 1/3 do 2/3 to uogólnienie. Polecam byle jaki kalkulator głębi ostrości. Można sobie np. w telefonie zainstalować i sporo się dowiedzieć.
Pozdrawiam.
velaskez
24-10-2010, 17:29
I co robić z nim? Przed każdą fotą otwierać kalkulator i liczyć GO? Nie rozśmieszaj mnie. W D90 jest podgląd głębi, przed zdjęciem patrzysz - jak się mieścisz to ok, i lecisz z koksem.
A jak chcesz tanio makro do nieruchomych obiektów kup Jupitera 135 z pierścieniem redukcyjnym i przejściem m42->nikon F.
I co robić z nim? Przed każdą fotą otwierać kalkulator i liczyć GO? Nie rozśmieszaj mnie. W D90 jest podgląd głębi, przed zdjęciem patrzysz - jak się mieścisz to ok, i lecisz z koksem..
Jeśli wolisz, to owszem możesz sobie liczyć głębię przed każdym zdjęciem. To była wskazówka dla autora wątku. Graficzny wykres rozkładu GO daje ogólny pogląd na to co i jak. Na starszych szkłach była skala głębi ostrości dla danej przysłony. Może nie super dokładna, ale wystarczająca. Obiektywy bez pierścienia przysłony są jej pozbawione. A szkoda.
Wątpię, żebyś w wizjerze, posiadając ciemny obiektyw, dodatkowo go domykając do np. f/16 był w stanie określić gdzie zaczyna się rozmywać plan.
Po za tym, 18-105 ma odwzorowanie 1:5 a więc bardzo kiepsko do zdjęć makro.
Pozdrawiam.
dzięki wszystkim za odpowiedzi, cóż biorę się za czytanie bo w trybie auto nie osiągnę takiej jakości fotek o jaki mi chodzi.