Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wygląd otworu przysłony w 18-105 VR

michoł
22-10-2010, 20:10
Witam forumowiczów.

Mam pytanie odnośnie wyglądu otworu przysłony w tym szkiełku (18-105 VR). W moim egzemplarzu wygląda jak na zdjęciach:
-Zdjęcie nr 1
http://img530.imageshack.us/i/przdbexok.jpg/
-Zdjęcie nr 2, widok przysłony od strony bagnetu
http://img594.imageshack.us/i/przd2bexok.jpg/
-Zdjęcie nr 3, widok przysłony od strony bagnetu
http://img215.imageshack.us/i/tybexok.jpg/

Zdjęcie nr 1 zrobione jest, gdy przysłona jest w swym położeniu "spoczynkowym" i widać tu, że listki może i tworzą jakąś figurę geometryczną, ale jeden bok jest wyraźnie krótszy. Zdjęcia nr 2 i 3 są zrobione, gdy przytrzymywałem palcem dźwignię przysłony, aby był większy otwór- widać tam, że jeden listek trochę później się chowa (chowa się całkowicie z innymi listkami w okolicach otworu maksymalnego). Moje pytanie do forumowiczów, którzy spotkali się z tym szkłem, czy ich egzemplarze też tak miały taki kształt otworu w przysłonie, czy to norma dla przysłon z nieparzystą liczbą listków? A co z tym jednym listkiem, który trochę widać nie w linii z innymi na mniejszych wartościach f? Czy to wada szkła, czy też może norma w tych kitach? Ma to wpływ na bokeh, czy też coś innego? Będę wdzięczny za odpowiedzi :)

Slawko
22-10-2010, 21:39
Jesli chodzi o stan spoczynkowy, to mój obiektyw tez tak ma.
Tez mnie to zaniepokoiło, ale sprawdziłem w swoim starym Olympusie IS5000 i tam listki przy zamkniętej przysłonie też tworzą taki nieregularny otwór, wiec sobie darowałem dalsze zamartwianie sie.
Natomiast pełna dziura ma idealny kształt(przynajmniej nie widziałem gołym okiem aby było cos nie tak).
Posrednie wartości juz maja odchyłki od regularnego kształtu.

michoł
24-10-2010, 14:43
Czyli jest to raczej stan normalny dla tego szkiełka w spoczynku. U mnie też wartości pośrednie mają odchyłki od regularnego kształtu. Dzięki za odpowiedź, bo nie wiedziałem czy go reklamować :). Slawko, czy u Ciebie widać może w stanach pośrednich jakiś trochę bardziej wystający ku środku otworu listek ja u mnie na zdjęciu nr 2 i 3 (może się to wiąże po prostu z nieregularnością kształtu otworu i tak ma być)?

Slawko
24-10-2010, 15:51
jest bardzo podobnie, ale niech wypowiedzą się też inni.

hipcio_stg
28-10-2010, 14:03
Zamknięty otwór wygląda u mnie tak samo, jednak po otwarciu mam czysto.

Dogi77
28-10-2010, 21:52
U mnie rownierz nie zauwazylem anomali przyslona wyglada symetrycznie w calym zakresie. A myslisz ze ma to jakis wplyw na jakosc zdjec czy glabie ostrosci? Sorry za brak polskich znakow ale pisze z telefonu.

swiada
30-10-2010, 21:10
w moim obiektywie przy zamkniętej przysłonie jest podobnie, choć w mniejszym stopniu. Przy wartościach pośrednich jest dokładnie tak samo. W obiektywie af 28/2,8, 50/1,8 wartości pośrednie są takie same. Moim zdaniem tania optyka musi mieć jakieś tam wady, dobrze że tylko takie banalne.

michoł
03-11-2010, 20:05
Czyli pewnie są trochę lepsze i trochę gorsze pod tym względem egzemplarze-(przysłona w stanie spoczynku). Ogólnie jest prawie dobrze przy większych otworach, ale nadal nie jest tak ładnie jak w chociażby też tanim 50 f/1.8D. Tanie to tanie. A swoją drogą, ciekawe, czy ma to wpływ na bokeh, czy też na poprawność naświetlania w ekspozycji.
Moje pytanie do swiada: Napisałeś, że "przy wartościach pośrednich jest dokładnie tak samo". Tzn., że u Ciebie otwór na wartościach pośrednich wygląda tak jak u mnie, czy jest bardziej symetryczny?

swiada
12-11-2010, 22:33
tak jest symetryczny,