PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat szkło czy lampa.

pierzot
22-10-2010, 17:04
Witam,
Zacznę od tego, że nie wiem czy to dobry dział, na to pytanie, ale mam D90 więc wrzucam tu:) Odłożyłem trochę grosza i mam zamiar rozbudować swój zestaw na święta. Powstał problem, mam ochotę kupić N70-300VR i sb-900 ale budżet to maks 1600, muszę wybrać jedno z nich. Fotografuję głównie w plenerze i turystycznie, we wnętrzach turnieje snookerowe i bilardowe, gdzie i tak nie mogę używać lampy. Z drugiej strony uczę się portretu, który bardzo lubię poza tym często po w/wym turniejach są jakieś eventy na których lampa by się przydała. Nie mam doświadczenia z lampą i bardzo chciałbym się nauczyć pracy z błyskiem, ale za chwilę zimowe wyjazdy na pewno góry i to tele też by się przydało. Co sądzicie?

wist
22-10-2010, 18:35
Sugerowałbym Ci zakup Nikkora N70-300VR w pierwszej kolejności. Zacne szkiełko o którym tu wiele napisano, w terenie czy górach niezastąpione. Masz D90 więc przy posiadanych szkłach możesz spokojnie pracować nawet w trudniejszych warunkach oswietleniowych. Lampę (może nie taką ) lecz zawsze kiedyś dokupisz. Ja preferuję zdjęcia w świetle zastanym więc lampa moja jest sporadycznie używana. A utraconych zdjęć w plenerze nic nie zastąpi.
Jesteś z Warszawy więc 2 alternatywa - np. na giełdzie w Stodole:
Obiektyw N 70-210/4,5 - 5.6 (obiektyw w dobrym stanie) + lampa Sunpak PZ42X (nówka)= ok 500 + ok 500 PLN = 1000,- PLN. Trochę kasy zostanie na coś innego.
Z D90 obiektyw bedzie pracował poprawnie. Mam go ostry od pełnej dziury napęd pomimo srubokręta jest dosyć szybki. O tej lampie już na forum było sporo. Do sporadycznego użytku jest OK.
Powodzenia w wyborach sprzętu.

pppppp
22-10-2010, 18:55
Obiektyw N 70-210/4 + Metz 48AF - zmieścisz się w planowanych 1600zł będziesz miała lampkę z cls em co do portretu może się przydać jak i fajne szanowane szkło, te ze stałym światłem jest lepsze od wyżej wymienionego ale trudniej dostać

pierzot
22-10-2010, 19:46
Myślałem o takim połączeniu, ale jednak chciałbym mieć naprawdę długie tele. Te 300 na końcu mnie mocno kręci:) Sigma 70-300 chyba nie ma żadnego sensu? Poza tym, ufam, że uda mi się nazbierać na kolejny sprzęt przed upływem 10 lat:), więc wolałbym jednak kupować po kolei.

adolfik9501
22-10-2010, 19:53
(...) Poza tym, ufam, że uda mi się nazbierać na kolejny sprzęt przed upływem 10 lat:), więc wolałbym jednak kupować po kolei.

Skoro masz 1600 to kup lampę a reszta zostanie na zaczepne do rat za szkiełko i problem dozbierania się rozwiąże - będziesz musiał dozbierać bo Ci je zabiorą ;)

wist
22-10-2010, 21:18
napisał adolfik9501
Skoro masz 1600 to kup lampę a reszta zostanie na zaczepne do rat za szkiełko i problem dozbierania się rozwiąże - będziesz musiał dozbierać bo Ci je zabiorąLub tak jak sugeruje adolfik9501 - Są w MM czy Saturnie ?? raty 0%. Starczy Ci na 50 % 1 wpłaty a resztę rozbij sobie np na 20 rat. Będą to małe pieniądze, nie zruinują Ci kieszeni a zadowolenie - rzecz bezcenna.
Sigmy 70-300 daruj sobie to nie ta klasa. Jeśli już to N75-300, pancerne szkło, śrubokręt i dobra optyka.

amirez
22-10-2010, 22:24
Można też pogodzić interesy ;)
Starczy chyba na obiektyw i taką (http://cgi.ebay.pl/YN460-II-Flash-Speedlite-4-Nikon-D300-D700-D90-D80-D70s_W0QQitemZ320499673159QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Camera_Flashes?hash=item4a9f44e847) lampkę.
Na forum zbiera dobre opinie, a cena przyjazna. Fakt, tylko manual, ale na początek dobre i to.
Jak spadnie coś więcej grosza dokupisz SB900 i już masz "prawie" studio.
Raty to kredyt, a kredyt wypada oddać. Zazwyczaj z nawiązką.

wist
23-10-2010, 12:37
Raty to kredyt, a kredyt wypada oddać. Zazwyczaj z nawiązką.

Nie doczytałeś amirez

Są w MM czy Saturnie ?? raty 0%
Raty 0% to rozłożona płatność na ileś ? tam rat bez odsetek.
Uzbierać kwotę czasami trudno, a jak musisz zapłacić ratę to kasa się musi znaleźć. dzięki takiemu rozwiązaniu mogłem szybciej zakupić sprzęt na którym mi zależało. Sprzącik pracował dla przyjemności i zarabiał, a przy niewielkiej kwocie raty było to w kieszeni nieodczuwalne.

pierzot
23-10-2010, 17:27
A czy przy tych tzw ratach 0% nie ma przypadkiem jakichś dodatkowych opłat?

wist
23-10-2010, 18:36
Nie ma dodatkowych opłat. Ile kosztuje sprzęt lub ile masz do zapłacenia przy zastosowaniu przedpłaty, tyle płacisz w ratach.
Mogą Ci wciskać dodatkowo ubezpieczenie (płatne) ale z tego nie musisz korzystać.
Np 1500,- PLN na 10 rat 0% daje Ci 150,- PLN i tyle płacisz przez 10 m-cy.

AdamoN
24-10-2010, 14:29
Kupuj szkło. Lampe do nauki możesz kupić za 200zł (Yongnuo 460)

amirez
24-10-2010, 18:09
Doczytałem...
Przy ratach 0% koszty są ukryte w cenie sprzętu, którą płaci klient. Niestety.
Za darmo, to już nawet komórki nie ukradną, bo przy okazji w ryło można dostać ;)

ryszkut
24-10-2010, 21:17
Kupuj szkło. Lampe do nauki możesz kupić za 200zł (Yongnuo 460)

jako lampy do nauki możesz użyć latarki za 5zł.
bosz, co za argument ;)

AdamoN
24-10-2010, 21:24
jako lampy do nauki możesz użyć latarki za 5zł.
bosz, co za argument ;)

Ty zapewne uczyłeś się na latarce :p

Tania lampa będzie błyskała jak każda inna a szkło (70-300VR) da o wiele więcej możliwości jeśli chodzi o ogniskowe i możliwość zdjęć w plenerze.

ryszkut
25-10-2010, 00:03
nie no jasne ;)
idź na kotleta z lampą za 200zł.
najwięcej możliwości niewątpliwie da 18-200.

szymoniak
29-10-2010, 21:49
pozwole sobie dołączyć do tematu. planowałem lampe jako nastepną inwestycje ale jak tak to głębiej przemyśleć to nie wiem czy miałbym dużo okazji do używania jej. zdjęcia głównie plenery. ludzie mało co i nie wiem czy myślenie przyszłosciowe ma sens czy lepiej kase którą miałbym przeznaczyć na lampe dołożyć do czegoś szerszego co na pewno wykorzystywałbym częściej pokroju 10-24 albo na początek grip

mancur
29-10-2010, 23:01
A czy przy tych tzw ratach 0% nie ma przypadkiem jakichś dodatkowych opłat?

Zawsze usiłują Ci wcisnąć ubezpieczenie kredytu ale można się na nie nie zgodzić i zażyczyć sobie żeby spytali bank o zgodę na kredyt. Nigdy mi nie odmówili mimo, że nigdy nie wziąłem ubezpieczenia (choć sprzedawcy są wytrwali żeby cie od tego odwieść). Druga, znacznie dziwniejsza sprawa, z jaką zetknąłem się ostatnio to fakt, że po wcześniejszej spłacie kredytu 10 rat 0 % otrzymałem 108 zł zwrotu z tytułu odsetek. Czyli być może w Euro bardziej opłaca się kupić na raty 0 % i natychmiast je spłacić co spowoduje, że otrzymasz jeszcze pieniądze. Nie wiem dlaczego tak jest, ale jeżeli bank ma upusty na towar to znaczy, że klienci płacący gotówką są mniej uprzywilejowani i płaca drożej bo koszt kredytu jest ukryty w cenie detalicznej.

Sam też wyznaję filozofię, że lepiej kupić na raty (bo muszę ją płacić i nie zdarzyło mi się tego nie zrobić) a z oszczędzaniem mam trudności ;).

Osobiście chyba zainwestował bym w szkło w twojej sytuacji

szymoniak
31-10-2010, 00:25
mógłby mi ktoś pomóc podjąć decyzje? bo naprawde sie pogubiłem. a nie wiem czy za jakiś czas bede robić aż tyle zdjęć ludzi że lampa sie przyda.

mpwt
31-10-2010, 01:53
mógłby mi ktoś pomóc podjąć decyzje?

Rzuć monetą: jak wypadnie orzeł to kupuj lampę.

AdamoN
31-10-2010, 12:06
mógłby mi ktoś pomóc podjąć decyzje? bo naprawde sie pogubiłem. a nie wiem czy za jakiś czas bede robić aż tyle zdjęć ludzi że lampa sie przyda.

Jedno jest pewne. Decyzji nikt za Ciebie nie podejmie. Każdy wyraża swoją opinie (co on by zrobił na Twoim miejscu) i na jej podstawie musisz wszystko przemyśleć i wybrać co jest Ci bardziej niezbędne.

szymoniak
31-10-2010, 20:43
przecież wiem ze nikt za mnie nie zdecyduje. Z tym ze ogólnie robiłem więcej krjobrazów itp. ale chciałbym sie rozwijać w zdjęciach ludzi wszelkiego rodzaju a tam by sie przydało coś do błyskania przeciez