Zobacz pełną wersję : D2h vs D700 ;)
Wpadł w moje ręce poczciwy dziadek D2h, mam zamiar porównać go w boju do D700 + mb-d10.
Na pierwszy ogień dwa strzały na iso 1600, auto balans bieli, w przypadku d2h odszumianie chrominacji w ps na 70%, oba to jpg, nie używam w sporcie nefów, więc takie porównanie wydaje mi się rozsądne z mojego punktu widzenia.
Po jakimś meczu zdam relację jak to działa :)
1.
http://www.echostar.pl/~jkaczmarczyk/forum_nikon/d2h/1600_d2h_.jpg
2.
http://www.echostar.pl/~jkaczmarczyk/forum_nikon/d2h/1600_d700_.jpg
komentarze mile widziane :)
kuba
arturherda
22-10-2010, 16:14
no zaskoczony jestem wielce!
W dzien sie nie liczy. Wieczorem, na hali sportowej poprosze ;)
no, no ciekawe zestawienie, ale też bym zobaczył zdjęcia zrobione w ciężkich warunkach "świetlnych"...
Te warunki nie były zbyt ciekawe, co widać w exifie. Kolejna część będzie zawierała halę i boisko :) Do 1600 nie jest źle jak widać, 3200 w d2h to już jednak pomyłka ;)
kiedyś w ciężkich warunkach porównywałem D200 i D2 - fotki robione przy iso 1000, D2 wypadł gorzej (jpeg) dlatego wtedy zrezygnowałem, za to pracą, obsługą, wykonaniem do iso 640 byłem po prostu zachwycony, bardzo podobał mi się wbudowany crop z którego często korzystałem, dla mnie aparat bardzo dobry do niższych czułości (włącznie z obrazkiem który dla mnie był bardzo dobry, podobał mi się bardziej nawet niż z D200, ale to sprawa indywidualna) gdybym nie był ZMUSZONY do pracy w wysokich czułościach to na pewno D2 był by u mnie (no fakt dla mnie F4 był genialny) niestety i bardzo mi przykro ale na D3 po prostu mnie nie stać :(
mibartek
22-10-2010, 21:05
kiedyś w ciężkich warunkach porównywałem D200 i D2 - fotki robione przy iso 1000, D2 wypadł gorzej (jpeg) dlatego wtedy zrezygnowałem, za to pracą, obsługą, wykonaniem do iso 640 byłem po prostu zachwycony, bardzo podobał mi się wbudowany crop z którego często korzystałem, dla mnie aparat bardzo dobry do niższych czułości (włącznie z obrazkiem który dla mnie był bardzo dobry, podobał mi się bardziej nawet niż z D200, ale to sprawa indywidualna) gdybym nie był ZMUSZONY do pracy w wysokich czułościach to na pewno D2 był by u mnie (no fakt dla mnie F4 był genialny) niestety i bardzo mi przykro ale na D3 po prostu mnie nie stać :(
piszesz o D2H ? bo wbudowany crop ma D2X z tego co wiem.
tutaj D2H mile zaskakuje - w D2Hs jest jeszcze lepiej ;-)
ja miałem przez chwilę D2H, ale oddałem po niecałym miesiącu bo był uszkodzony. Bardzo miło wspominam to body, tylko Mpx trochę mało - jak ktoś lubi cropować przy obróbce to może zabraknąć.
piszesz o D2H ? bo wbudowany crop ma D2X z tego co wiem.
tutaj D2H mile zaskakuje - w D2Hs jest jeszcze lepiej ;-)
masz rację z tym D2, jakoś te dodatkowe oznaczenia nigdy do mnie nie przemawiały, do dziś nie wiem jakiego miałem F4 - po prostu działał
Ech, stary, dobry dedwahacz - zajebiaszczy puchacz, a obróbka 4 megowych NEF-ów to była bajka, nawet w NC4...
mibartek
22-10-2010, 21:24
a obróbka 4 megowych NEF-ów to była bajka, nawet w NC4...
dokładnie ;-)
jak sobie jakieś tam RAWY z D2H niedawno odpaliłem w NX2 to każdy krok albo natychmiast, albo w max 1sek był gotowy.
jak już o tych rawach mówicie to strzelę coś na meczy w nefach i porównamy co można z nich wyciągnąć :)
dźwięk migawki jest w d2h znacznie bliższy mojemu sercu niż d700 ;)
też wolę dźwięk migawki starszych puszek ;)
w kosciele podczas slubu mozna ksiedza niezle wystraszyc :D
sprawdzone ;)
oj tam oj tam, d3 bije w kościele pod tym względem wszystkich... no, może A900 daje tu czadu na maksa :) łącznie z wrażeniami na prawym nadgarstku podczas klapania lustra ;)
mibartek
22-10-2010, 22:37
oj tam oj tam, d3 bije w kościele pod tym względem wszystkich... no, może A900 daje tu czadu na maksa :) łącznie z wrażeniami na prawym nadgarstku podczas klapania lustra ;)
albo jakiś 6x7 :mrgreen:
krolewicz
22-10-2010, 23:11
ja właśnie wszedłem w posiadanie d2hsa - rzeczywiście głośna bestia :) d700 nie mam, ale potem mogę wrzucić jakieś sample :)
mibartek
22-10-2010, 23:14
ja właśnie wszedłem w posiadanie d2hsa - rzeczywiście głośna bestia :) d700 nie mam, ale potem mogę wrzucić jakieś sample :)
a można widzieć ile dałeś ?
mnie cały czas kusi zakup, ale "s-ki" trzymają cenę
dźwięk migawki jest w d2h znacznie bliższy mojemu sercu niż d700 ;)Daj do D700 akku en-el4 to usłyszysz inny dźwięk.
mam en-el4a w gripie :) chodzi mi o sam dźwięk klapania, szybkość mam tę samą w obu puszkach :)
Sczerze to dziwi mnie tak mała różnica jakościowa między tymi korpusami, albo ja mam coś z oczami :-P
Pewnie w świetle żarowym przy czasach dłuższych niż 1/60 różnica będzie znacznie większa.
http://www.youtube.com/watch?v=O11vY6qKmUA&feature=related no jest moc, w porównaniu do d700
Sczerze to dziwi mnie tak mała różnica jakościowa między tymi korpusami, albo ja mam coś z oczami :-P
Pewnie w świetle żarowym przy czasach dłuższych niż 1/60 różnica będzie znacznie większa.
dokładnie, poza tym to jest net - na takich małych to nie widać wiele,
jak oglądniesz zdjęcia w większej rozdziałce na kompie to nawet na tych z dobrych warunków widać dużą różnicę.
A jak jeszcze trochę cienia zrobisz to się zdziwisz.
Kocham mojego d2hacza, ale to zestawienie z d700 to takie chyba przez sentyment (:
Jak się robi zdjęcia tylko do netu to można walczyć, ale to by było na tyle.
przecież wrzuciłem pełne pliki, to nie są miniaturki. Z d2h jest pełna klata, z d700 crop odpowiadający mniej więcej rozmiarowi z d2h
przecież wrzuciłem pełne pliki, to nie są miniaturki. Z d2h jest pełna klata, z d700 crop odpowiadający mniej więcej rozmiarowi z d2h
fakt, ok,
ale i tak miałeś dobre światło, jak jest ostre słońce i cienie to jest problem, nie mówię już o świetle sztucznym.
dla mnie d2h się super robi zdjęcia, ale ten wątek to trochę tak jak te o sesji robionej komórką;
oczywiście w pewnych określonych sytuacjach da się, ale jak ktoś fotografuje różne rzeczy i w różnych warunkach to musi być przygotowany na różne warunki, a tu między d700 a d2h jest duuuża różnica.
tak jak 18-200 to super uniwersalne szkło..
W chwili robienia tych zdjęć miałem szaroburą pogodę tuż przed deszczem. Słońca nie widziałem od kilku dni ;) Oczywiście D700/3 ma o niebo lepsza matrycę, korzystam bardzo często z zakresu 3200-6400, który w d2h w zasadzie nie istnieje ;) W tym porównaniu chodzi tylko o to, że d2h to nie jest szajs którym nie warto sobie zawracać głowy. Nadal można go wykorzystywać!
... W tym porównaniu chodzi tylko o to, że d2h to nie jest szajs którym nie warto sobie zawracać głowy. Nadal można go wykorzystywać!
Jak najbardziej, też czasem go używam i to z przyjemnością - mi seria d2 najlepiej leży w ręku.
Dobrze jednak mieć drugą lepszą puszkę, ew. jak ktoś chce zacząć robić sport na zewnątrz to też chyba najtańszy sensowny wybór - zwłaszcza dla śrubokrętów.
Czyli "dedwahacze" never die;-)
Czyli "dedwahacze" never die;-)
coś w tym stylu chciałem przekazać ;)