PDA

Zobacz pełną wersję : MS Office + Sieć (b.wolne uruchamianie)

fumio
22-10-2010, 11:04
Witam,
Ostatnio nie wiem dlaczego strasznie spowolnił u mnie w firmie Office 2003.
Szczególnie przy próbie otwarcia jakiegoś dokumentu (nawet już z dysku
lokalnego). Objaw jest taki, że klikam na plik i czekam ponad minutę na
dokument, który ma np. 1 stronę teksu w Wordzie. Niestety problem ten
pojawił się już na kilku komputerach. Ktoś może ma jakieś doświadczenie
w tym temacie. Wyczytałem, że nie powinno się ustawiać domyślnie drukarki
jakieś sieciowej - zmieniłem na PDF Creator (lokalnie) ale nie pomogło.

Pozdrawiam.

Majek
22-10-2010, 12:34
Ale czy długo twa uruchamianie programu, w sensie, że klikasz plik i długo nic się nie dzieje, ciągle widzisz pulpit, czy klikasz plik, Word się uruchamia, ale długo trwa otwieranie dokumentu?

krzysztofer
22-10-2010, 13:36
Może to być wina drukarki - możesz sobie stworzyć nieistniejącą drukarkę na LPT1 i sprawdzić czy pomogło.
Ale sprawdź też dodatki do Office'a - bywają np. problemy z add-in'em Get-Started i trzeba go wyłączać.

fumio
22-10-2010, 13:54
Drukarka raczej nie bo zmieniłem na pdf-a. A uruchomienie wygląda tak: klikasz na plik odpala się Excel ale bez dokumentu
a następnie po ok. 60 sec a nawet i więcej ładuję się do niego dokument. Samo skopiowanie tego pliku z serwera na
dysk lokalny trwa ułamek sekundy więc problem jest gdzieś w Office-ie. Na dysku lokalnym uruchamia się niestety też
tak długo. Wynika z tego, że na 100% jest to problem Offica.

Pozdr.

Majek
22-10-2010, 14:02
Stawiam na zabezpieczenie przed złośliwym kodem. Sprawdź, czy w pasku stanu na dole, po lewej stronie nie wyświetla się komunikat mówiący, że trwa skanowanie, cośtam, cośtam, z wirusami, nie pamiętam dokładnie treści tego komunikatu.

jarkko
22-10-2010, 14:58
Może coś to naprowadzi - U mnie w pracy sytuacja wygląda podobnie. Jak uruchamiam plik worda albo excella komp bardzo długo się męczy zanim go otworzy. Drukarka pracuje w sieci. Aby tego uniknąć muszę uruchomić drugi komputer do którego podłączona jest moja domyślna drukarka.

Władca Pixeli
22-10-2010, 14:59
Czy na komputerach nie ma przypadkiem systemu Win 7?

Psychotrop
22-10-2010, 15:23
ściągnij Process Explorera z
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx

zobacz co dławi system/office

spróbuj też wytargać kabel sieciowy i odpalić plik.

póki co to możemy sobie gdybać, bo przyczyn może byś wiele - łączenie z uszkodzonymi sektorami na dysku.

ropusz
22-10-2010, 17:08
Ja bym obstawiał na jakiś skaner antywirusowy.

fumio
22-10-2010, 20:56
Ok dzięki na razie. Na szczęście mamy już weekend i do tematu wrócę w poniedziałek.

Dzięki i pozdrawiam.

fumio
22-10-2010, 20:57
Czy na komputerach nie ma przypadkiem systemu Win 7?

Jest XP Prof. Kompy wpięte do Domeny AD W2003.

Pozdr.

ropusz
22-10-2010, 22:32
Tak mi przyszło do głowy, że winę mogą jeszcze ponosić zmapowane na stałe dyski/katalogi sieciowe.

Majek
23-10-2010, 00:27
Był taki moment, że ja też miałem podobny problem. W zasadzie identyczny. Ofiice na kompie z XP Pro, wszystko wpięte do domeny AD pod Win2k3. Word/Excel uruchamial się normalnie, ale otwieranie dokumentu trwaaaaało... Tylko ja wtedy miałem w dole, na pasku komunikat, o którym pisałem wyżej. Coś o skanowaniu antywirusowym, czy jakoś tak, już nie pamiętam dokładnie, bo to dosyć dawno temu było. Dotyczyło to tylko kilku komputerów w sieci. Już, kurcze, nie pamiętam, jak to rozwiązałem, ale kołacze mi się coś, że w opcjach Worda/Excela można wyłączyć zabezpiecznia sprawdzajace VB skrypty pod kątem złośliwego kodu.

fumio
24-10-2010, 08:46
Był taki moment, że ja też miałem podobny problem. W zasadzie identyczny. Ofiice na kompie z XP Pro, wszystko wpięte do domeny AD pod Win2k3. Word/Excel uruchamial się normalnie, ale otwieranie dokumentu trwaaaaało... Tylko ja wtedy miałem w dole, na pasku komunikat, o którym pisałem wyżej. Coś o skanowaniu antywirusowym, czy jakoś tak, już nie pamiętam dokładnie, bo to dosyć dawno temu było. Dotyczyło to tylko kilku komputerów w sieci. Już, kurcze, nie pamiętam, jak to rozwiązałem, ale kołacze mi się coś, że w opcjach Worda/Excela można wyłączyć zabezpiecznia sprawdzajace VB skrypty pod kątem złośliwego kodu.

Chyba dobry trop. W poniedziałek sprawdzę i dam znać;-)

Dziękli.

Pozdr.

fumio
25-10-2010, 07:15
Mam, znalazłem ;-) Trzeba wyłączyć DDE! Jest w Control Panel->Opcje Folderów->Typy plików->(np. xls i doc)->Zaawansowane->Akcja otwórz.
Wyłączamy DDE a wierszu uruchamiania poprawiamy aby nie było wpisu /DDE. Oto przykład:
Ma być:
"C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\EXCEL.EXE" /e "%1"
było:
"C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\EXCEL.EXE" /e /DDE

Pozdr.