Zobacz pełną wersję : MS Office + Sieć (b.wolne uruchamianie)
Witam,
Ostatnio nie wiem dlaczego strasznie spowolnił u mnie w firmie Office 2003.
Szczególnie przy próbie otwarcia jakiegoś dokumentu (nawet już z dysku
lokalnego). Objaw jest taki, że klikam na plik i czekam ponad minutę na
dokument, który ma np. 1 stronę teksu w Wordzie. Niestety problem ten
pojawił się już na kilku komputerach. Ktoś może ma jakieś doświadczenie
w tym temacie. Wyczytałem, że nie powinno się ustawiać domyślnie drukarki
jakieś sieciowej - zmieniłem na PDF Creator (lokalnie) ale nie pomogło.
Pozdrawiam.
Ale czy długo twa uruchamianie programu, w sensie, że klikasz plik i długo nic się nie dzieje, ciągle widzisz pulpit, czy klikasz plik, Word się uruchamia, ale długo trwa otwieranie dokumentu?
krzysztofer
22-10-2010, 13:36
Może to być wina drukarki - możesz sobie stworzyć nieistniejącą drukarkę na LPT1 i sprawdzić czy pomogło.
Ale sprawdź też dodatki do Office'a - bywają np. problemy z add-in'em Get-Started i trzeba go wyłączać.
Drukarka raczej nie bo zmieniłem na pdf-a. A uruchomienie wygląda tak: klikasz na plik odpala się Excel ale bez dokumentu
a następnie po ok. 60 sec a nawet i więcej ładuję się do niego dokument. Samo skopiowanie tego pliku z serwera na
dysk lokalny trwa ułamek sekundy więc problem jest gdzieś w Office-ie. Na dysku lokalnym uruchamia się niestety też
tak długo. Wynika z tego, że na 100% jest to problem Offica.
Pozdr.
Stawiam na zabezpieczenie przed złośliwym kodem. Sprawdź, czy w pasku stanu na dole, po lewej stronie nie wyświetla się komunikat mówiący, że trwa skanowanie, cośtam, cośtam, z wirusami, nie pamiętam dokładnie treści tego komunikatu.
Może coś to naprowadzi - U mnie w pracy sytuacja wygląda podobnie. Jak uruchamiam plik worda albo excella komp bardzo długo się męczy zanim go otworzy. Drukarka pracuje w sieci. Aby tego uniknąć muszę uruchomić drugi komputer do którego podłączona jest moja domyślna drukarka.
Władca Pixeli
22-10-2010, 14:59
Czy na komputerach nie ma przypadkiem systemu Win 7?
Psychotrop
22-10-2010, 15:23
ściągnij Process Explorera z
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx
zobacz co dławi system/office
spróbuj też wytargać kabel sieciowy i odpalić plik.
póki co to możemy sobie gdybać, bo przyczyn może byś wiele - łączenie z uszkodzonymi sektorami na dysku.
Ja bym obstawiał na jakiś skaner antywirusowy.
Ok dzięki na razie. Na szczęście mamy już weekend i do tematu wrócę w poniedziałek.
Dzięki i pozdrawiam.
Czy na komputerach nie ma przypadkiem systemu Win 7?
Jest XP Prof. Kompy wpięte do Domeny AD W2003.
Pozdr.
Tak mi przyszło do głowy, że winę mogą jeszcze ponosić zmapowane na stałe dyski/katalogi sieciowe.
Był taki moment, że ja też miałem podobny problem. W zasadzie identyczny. Ofiice na kompie z XP Pro, wszystko wpięte do domeny AD pod Win2k3. Word/Excel uruchamial się normalnie, ale otwieranie dokumentu trwaaaaało... Tylko ja wtedy miałem w dole, na pasku komunikat, o którym pisałem wyżej. Coś o skanowaniu antywirusowym, czy jakoś tak, już nie pamiętam dokładnie, bo to dosyć dawno temu było. Dotyczyło to tylko kilku komputerów w sieci. Już, kurcze, nie pamiętam, jak to rozwiązałem, ale kołacze mi się coś, że w opcjach Worda/Excela można wyłączyć zabezpiecznia sprawdzajace VB skrypty pod kątem złośliwego kodu.
Był taki moment, że ja też miałem podobny problem. W zasadzie identyczny. Ofiice na kompie z XP Pro, wszystko wpięte do domeny AD pod Win2k3. Word/Excel uruchamial się normalnie, ale otwieranie dokumentu trwaaaaało... Tylko ja wtedy miałem w dole, na pasku komunikat, o którym pisałem wyżej. Coś o skanowaniu antywirusowym, czy jakoś tak, już nie pamiętam dokładnie, bo to dosyć dawno temu było. Dotyczyło to tylko kilku komputerów w sieci. Już, kurcze, nie pamiętam, jak to rozwiązałem, ale kołacze mi się coś, że w opcjach Worda/Excela można wyłączyć zabezpiecznia sprawdzajace VB skrypty pod kątem złośliwego kodu.
Chyba dobry trop. W poniedziałek sprawdzę i dam znać;-)
Dziękli.
Pozdr.
Mam, znalazłem ;-) Trzeba wyłączyć DDE! Jest w Control Panel->Opcje Folderów->Typy plików->(np. xls i doc)->Zaawansowane->Akcja otwórz.
Wyłączamy DDE a wierszu uruchamiania poprawiamy aby nie było wpisu /DDE. Oto przykład:
Ma być:
"C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\EXCEL.EXE" /e "%1"
było:
"C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\EXCEL.EXE" /e /DDE
Pozdr.