PDA

Zobacz pełną wersję : jak w MS WORD 97 rozłożyć dwa teksty na 2 kolumny

Radosso
22-10-2010, 10:01
ja w wordzie 97 zrobić coś takiego... mam umowę przetłumaczoną na inny język i chcę zrobić tak żeby wersja PL była z prawej a ENG z lewej tak to ma wyglądać tekst a | tekst b

jacek.gold
22-10-2010, 10:02
zrób dwie kolumny

Gio
22-10-2010, 10:07
pachnie marną prowokacją normalnie... w helpie to chyba nawet z ikonkami jest pokazane...

Radosso
22-10-2010, 10:24
Nie o to chodzi
Jak zrobię dwie kolumny to rozbija mi dany tekst na 2 kolumny a nie o to chodzi. Mam 2 teksty a one równomiernie mają iść obok siebie w dół. Jeden po lewej a drugi po prawej stronie. Jeśli ustawiam dwie kolumny przed wklejeniem tekstu i potem go wklejam to 2 kolumny znikają i tekst wskakuje na cały ekran

Kyle
22-10-2010, 10:24
ja w wordzie 97 zrobić coś takiego... mam umowę przetłumaczoną na inny język i chcę zrobić tak żeby wersja PL była z prawej a ENG z lewej tak to ma wyglądać tekst a | tekst bSwoją drogą nie lepiej zainstalować Open Office 3.2.1 i zapisywać pliki w formacie MS doc? Word 97 chyba nawet nie umożliwia tak prostej czynności jak zaznaczenie kilku fragmentów tekstu.

ps. "tekst PL" enter na odpowiednią ilość cm aż przejdzie na kolumnę obok .. i "tekst EN"

Gio
22-10-2010, 11:34
Nie o to chodzi
Jak zrobię dwie kolumny to rozbija mi dany tekst na 2 kolumny a nie o to chodzi. Mam 2 teksty a one równomiernie mają iść obok siebie w dół. Jeden po lewej a drugi po prawej stronie. Jeśli ustawiam dwie kolumny przed wklejeniem tekstu i potem go wklejam to 2 kolumny znikają i tekst wskakuje na cały ekran

Word to nie jest program do składu tekstu i żeby osiągnąć to co mówisz, musisz po podzieleniu na kolumny wypełnić kolumnę prawą (która po podziale zawiera dalszą część tekstu oryginalnego) tekstem tłumaczenia tej porcji tekstu którą masz w kolumnie lewej. Niestety nie będzie trywialne zapanowanie nad tym żeby Ci się to nie rozjeżdżało. Można by też może popróbować z polami tekstowymi wstawionymi obok siebie.

docxxx
22-10-2010, 12:21
W jaki sposob chcesz ustawic, aby po obu stronach byla taka sama ilosc tekstu? Z lewej "pies" a z prawej "policeman" (ups, mialo byc "dog" :mrgreen: ) ? To rozna liczba znakow.

Gio
22-10-2010, 12:51
Przecież mówię że nietrywialne będzie zapanowanie nad tym żeby się to nie rozjeżdżało. Ale dobierając odpowiednio porcje tekstu - przecież nie da się idealnie tak samo na full wypełnić kolumn tekstem w innym języku - lub choćby regulując odstępy wierszy da się to zrobić.

Radosso
22-10-2010, 14:18
no właśnie. A więc nie jest to trywialna prowokacja.

Radosso
22-10-2010, 14:35
Można to zrobić w fotoszopie, wklejając tekst w dwie kolumny stworzone przez pole tekstu ale jak to potem wydrukować skoro dokument ma 7 stron?

Czy trzeba konstruować każdą ze stron oddzielnie?

docxxx
22-10-2010, 14:45
Czy mozesz mi prosze wytlumaczyc w jaki sposob chcesz rozlozyc rownomiernie odrebne teksty? Mi sie to matematycznie i logicznie nie uklada, ale moze Tobie chodzi o cos innego? Rozumiem rownoczesny scrolling, ale zeby 10 = 15?

KaeF
22-10-2010, 15:43
A nie można zwyczajnie wstawić w tabelę i ukryć obramowanie?

markB
22-10-2010, 16:36
Można to zrobić w fotoszopie, wklejając tekst w dwie kolumny stworzone przez pole tekstu ale jak to potem wydrukować skoro dokument ma 7 stron?

Czy trzeba konstruować każdą ze stron oddzielnie?

Ja nie widzę problemu: robisz dwie kolumny, wklejasz tekst polski, a następnie dzielisz teksta na strony (Ctrl + Enter), tak aby w lewej kolumnie był tekst polski (prawa na razie wolna). następnie wracasz do str. 1, schodzisz na koniec tekstu w lewej kol. wciskasz Enter i wklejasz odpowiednik angielski w prawej, itd. na każdej stronie. Wiem, że to idiotycznie i łopatologicznie brzmi, ale ja tak robię w wyższych wersjach Worda i jest to kwestia paru minut. Sam Word nie rozłoży Tobie tekstu między kolumny.

Gio
22-10-2010, 17:02
Czy mozesz mi prosze wytlumaczyc w jaki sposob chcesz rozlozyc rownomiernie odrebne teksty? Mi sie to matematycznie i logicznie nie uklada, ale moze Tobie chodzi o cos innego? Rozumiem rownoczesny scrolling, ale zeby 10 = 15?

Zmień stosowaną matematyke i logikę, bo nie ma tu żadnej myśli technicznej i jest to łopatologicznie proste.

krzysztof jot
22-10-2010, 18:05
A nie można zwyczajnie wstawić w tabelę i ukryć obramowanie?

dokładnie...
robisz tabele dwukolumnową, ustawiasz w edycji spacje tekstu do linii itp, w lewa jeden tekst w prawa drugi, nawet akapity można wyrównać aby równolegle leciało. Obramowanie ukrywasz, albo robisz w dowolnie pasującym kolorze - jakies kilka minut pracy.
Ba, mozna zrobic kika wierszy potem podzielic i jeszcze dodatkowo wierszami wyrównać, albo zamykać tabele na każdej stronie oddzielnie - no tak czy owak - gratuluje pomysłu aby photoshopem (!) edytować tekst do worda :)

Radosso
22-10-2010, 19:58
no nie umiem. I nawet nie mogę tego nikomu wysłać. psssss(paruje mi głowa) ten tekst sobie przeskakuje, wyskakuje, przesuwa się, dochodzą kolejne numeracje, tekst wraca... słowem, potyczki z wordem czy tym drugim są dla mnie mordercze.

Tom01
22-10-2010, 22:19
W Wordzie jest tzw "pole tekstowe", które jest zapożyczone z programów DTP. Proponuję po prostu zdefiniować dwa takie pola obok siebie i po robocie. Będą się zachowywać jak dwie osobne "kartki".

Radosso
23-10-2010, 14:02
Zanim doszedłem do pól tekstowych zrobiłem to tak, że polską wersje tekstu wsadziłem marginesem na lewo. Wydrukowałem. Potem wersje tekstu angielskiego zmarginesowałem do prawej, ujednoliciłem ilość stron i wydrukowałem poraz drugi na tych samych kartkach.

To się nazywa, Łopatologia :) Dzięki za pomoc w temacie, szkoda mi tylko drzew, bo brodzę stopami pośród potarganych kartek.

Udanego weekendu

Tom01
23-10-2010, 14:36
To się nazywa, Łopatologia :)

Eeee... to jeszcze nic. Ja widziałem jak Panie pracujące w dziale publikacji pewnej jednostki budżetowej, które drukowały teksty, nagłówki, zdjęcia, wycinały potrzebne kawałki, przyklejały taśmą i klejem biurowym na czystą kartkę, potem ją skanowały i powstawał złożony dokument, który szedł do naświetlania. Przebije ktoś? :)

Kyle
23-10-2010, 15:12
Eeee... to jeszcze nic. Ja widziałem jak Panie pracujące w dziale publikacji pewnej jednostki budżetowej, które drukowały teksty, nagłówki, zdjęcia, wycinały potrzebne kawałki, przyklejały taśmą i klejem biurowym na czystą kartkę, potem ją skanowały i powstawał złożony dokument, który szedł do naświetlania. Przebije ktoś? :)Hardcore beybe x-P

Ja jedynie się spotkałem z chamskimi skanami (czasem fax'ów) różnych ustaw wklejonymi do oficjalnych PDF - całość wyglądała nie wiele lepiej jak żal.pl .

KaeF
23-10-2010, 16:35
W pewnej drukarni w Gdańsku zostałem odesłany z gotowym zamówieniem do kasy. Pani chce 12zł, ja jej daję 20zł. Trzyma banknot i myśli... i myśli... i myśli... w końcu wyciągnęła kalkulator i wstukała 20-12=...

A więc nic co się dzieje za drzwiami "tylko personel" mnie nie zdziwi:D

Tom01
23-10-2010, 16:54
i myśli... i myśli... i myśli...

A'propos myślenia, kiedyś zajmowałem się kasami fiskalnymi. W czasie szkolenia w sklepie spożywczym podaję metodę na cofnięcie błędnego "nabicia" ceny np chleba. Np gdyby Pani zamiast 80 gr wstukała 8 zł, to są dwie metody poprawy: Pierwsza to cofnięcie całej pozycji i wklepanie jeszcze raz a druga odjęcie różnicy czyli klawisz "wycofania" i 7,20 zł. Pani chwilę się zastanowiła i rzekła: To gorsze, to trzeba myśleć...

stig
24-10-2010, 22:08
Eeee... to jeszcze nic. Ja widziałem jak Panie pracujące w dziale publikacji pewnej jednostki budżetowej, które drukowały teksty, nagłówki, zdjęcia, wycinały potrzebne kawałki, przyklejały taśmą i klejem biurowym na czystą kartkę, potem ją skanowały i powstawał złożony dokument, który szedł do naświetlania. Przebije ktoś? :)Widocznie ktoras z nich pamieta czasy skladu sprzed ery komputerowej. ;)