Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : celebrytka = pieniądze za zdjęcie?

wolnyslimak
21-10-2010, 23:01
Takie oto zrobiłem zdjęcie na Nowym Świecie w Warszawie. Najśmieszniejsze, że to kumpel uświadomił mi kim jest ta Pani. To Maria Wałęsa z partnerem. Czy sądzicie, że ja zwykły amator mogę coś takiego sprzedać? Nie mówię, że odrazu muszę zarobić fortunę w postaci 153,57pln. ale może na żołądkową będzie?:) Nie no żarty na bok. Poprostu czysta ciekawość czy rynek "pierdół" coś ode mnie może kupić? Przepraszam za napis ale prawa autorskie trzeba chronić...hehehe.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/5729/mw1gj.jpg)

jendryn
21-10-2010, 23:03
Daj spokój...

siona
21-10-2010, 23:16
wielki podpis i nic więcej :/

wolnyslimak
21-10-2010, 23:23
Widziałem 100tysięcy większych gniotów a do nich dorobiona historyjkę... Nie wiem kim jest ten Pan ani co Oni tam robili? Znaczy, że 90% społeczeństwa tego nie wie. Ale 20% może wiedzieć kto to jest ta Pani. Ja tylko grzecznie pytam jak to działa?

jendryn
21-10-2010, 23:26
Jak czytam co piszesz to podnosi mi ciśnienie... dopisz co chcesz wyślij na pudelek.pl, kozaczek.pl, figa.pl itp itd..... dostaniesz 30 zł i będzie kolejny hit , że Wałęsa wałęsa się po Warszawie:)

R0bert
21-10-2010, 23:28
jakby zdradzała swojego partnera z kims/czy chociazby szła z kimś innym, to mysle, ze serwisy typu plotek by odrazu kupiły i dorzuciły do tego jakas historyjke,a tak to wątpie.

sea21
21-10-2010, 23:30
Przeniosłem bo z reportażem to zdjęcie nie ma wiele wspólnego.

wolnyslimak
21-10-2010, 23:32
Jak czytam co piszesz to podnosi mi ciśnienie... dopisz co chcesz wyślij na pudelek.pl, kozaczek.pl, figa.pl itp itd..... dostaniesz 30 zł i będzie kolejny hit , że Wałęsa wałęsa się po Warszawie:)

Ano widzisz. Sądzę, że trochę źle to odbierasz. Sądzisz, że uganiam sie za ludźmi znanymi po to aby zarobic 30pln odbierając prace zawodowym fotografom? Może źle zinterpretowałem Twoja wypowiedź...a może nie? Ale chcąc wyciagac wnioski z Twojej odpowiedzi wychodzi na to, że serio wystarczy przypadkowo zrobic zdjęcie...historia sama sie napisze.

NBA
21-10-2010, 23:33

Może uzasadnisz?

P.S.

Wyślij do superka albo Fuckta... Dostaniesz na oranżadę... Chociaż nie wiem, czy nawet za 2 tys. chciałbym zobaczyc swoje zdjęcie w takiej kupie...

jendryn
21-10-2010, 23:38
Ano widzisz. Sądzę, że trochę źle to odbierasz. Sądzisz, że uganiam sie za ludźmi znanymi po to aby zarobic 30pln odbierając prace zawodowym fotografom? Może źle zinterpretowałem Twoja wypowiedź...a może nie? Ale chcąc wyciagac wnioski z Twojej odpowiedzi wychodzi na to, że serio wystarczy przypadkowo zrobic zdjęcie...historia sama sie napisze.

Nie, myślę, że wstawianie zdjęć na których nic oprócz znanej osoby się nie znajduje i oczekiwanie za nich pieniędzy jest po prostu śmieszne:) To nie Holywood :) Jakbyś ich wyhaczył w jakiejś intymnej sytuacji to ok , może byś coś wyrwał , ale za pstryk z dupy raczej nie zarobisz:)

Sorry za słownictwo

sea21
21-10-2010, 23:38
Może uzasadnisz?

.
Proszę bardzo.
Kolega pyta się czy może sprzedać zdjęcie. Do tego dowalił podpis który zasłania prawie całe zdjęcie żeby przypadkiem ktoś nie zwinął mu zdjęcia. I co to ma wspólnego z działem zdjęciowym?

wolnyslimak
21-10-2010, 23:40
Proszę bardzo.
Kolega pyta się czy może sprzedać zdjęcie. Do tego dowalił podpis który zasłania prawie całe zdjęcie żeby przypadkiem ktoś nie zwinął mu zdjęcia. I co to ma wspólnego z działem zdjęciowym?

kolega Moderator ma troche racji. Mnie pasi: "tematy ogólne". Pozdrawiam.

MiQ27
21-10-2010, 23:41
Jak to działa? Normalnie, naczelny brukowca rzuca w redakcji tematem lub zdjęciem i tekstem "wymyślcie mi coś do tego". I wymyślają. Czytelnicy i tak nie sprawdzą, bo jak.

NBA
21-10-2010, 23:47

Pytam o to...

I co to ma wspólnego z działem zdjęciowym?

A nie o to...

Uzasadnij - dlaczego zdjęcie "nie ma wiele wspólnego z repo"???

sea21
21-10-2010, 23:59
Ehhh...
Zdjęcie było w dziale reportaż. Dlatego tak napisałem. Chyba jaśniej się nie da.

!AGresT
22-10-2010, 00:01
Jak to działa? Normalnie, naczelny brukowca rzuca w redakcji tematem lub zdjęciem i tekstem "wymyślcie mi coś do tego". I wymyślają. Czytelnicy i tak nie sprawdzą, bo jak.

Tak:
http://www.dailymotion.pl/video/x7e0sm_kmp-redakcja-2_fun

NBA
22-10-2010, 00:23

Widać, że nie otarłeś się nawet o brukowca... No chyba, ze w kiosku... Za dużo filmików o tym, jak się robi brukowiec.... nie zapominaj, że nie żyjemy w próżni...

MiQ27
22-10-2010, 00:31
Opieram swą nikłą wiedzę o artykuł, czy też reportaż, o pracy w takowym. Czytaliśmy kiedyś ze znajomymi, jakiś czas temu. Drugi taki przejaskrawiony przykład to był opisany tam przypadek kącika "Porady lekarskie", okraszonego zdjęciem specjalisty. Czytelnicy go rozpoznali, rzeczywiście lekarz, ale nieżyjący od paru lat...
Więc masz racje, nie otarłem się. Z fantastyki wolę innych autorów :D

loock
22-10-2010, 18:44
rozumiem, że zgodę masz....
Ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z późniejszymi zmianami i uwzględnieniem dyrektyw Wspólnot Europejskich)
"Art. 81 ust. 1
Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej."
:)

wolnyslimak
22-10-2010, 20:27
rozumiem, że zgodę masz....
Ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z późniejszymi zmianami i uwzględnieniem dyrektyw Wspólnot Europejskich)
"Art. 81 ust. 1
Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej."
:)

Wiadomo, że nie mam zgody. Jeśli serio jest jak piszesz to jakim cudem ukazują się te wszystkie zdjęcia w brukowcach. Jak juz pisałem wcześniej nieraz bardziej naciągane niż to co ja przedstawiłem. Pozdrawiam

ryszkut
23-10-2010, 01:04
ludzie, jakie wy pierdoły opowiadacie!
30zł za paparucha? jaja se robicie?
"Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej." tra ta ta ta, nie wiesz jak paparuchy pracują? poza tym to są osoby publiczne i nie ma większego problemu żeby każdy mógł sobie takiego ryja strzelić.

do założyciela (2 strony gadania o niczym) - zdjęcie nie jest mega, trzeba było za nią połazić trochę, może cos by się znalazło. spróbuj uderzyć do agencji, bezpośrednio portali... tylko PROSZĘ nie bierz za to 30zł!!!

Lucid
23-10-2010, 09:06
Yo slimak robisz tak: wysyłasz fotę:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/7730/mw1gjkopia.jpg)

I podpisujesz jak to wasęłowa szła chwiejnym krokiem z patykiem w ręku... To fatk napewno łyknie:)

wolnyslimak
23-10-2010, 11:09
do założyciela (2 strony gadania o niczym) - zdjęcie nie jest mega, trzeba było za nią połazić trochę, może cos by się znalazło. spróbuj uderzyć do agencji, bezpośrednio portali... tylko PROSZĘ nie bierz za to 30zł!!!

Chyba tak zrobię. Z czystej ciekawości czy takie zdjęcie można sprzedać. Wiem, że ta fota nic wielkiego wręcz zwykłe zdjęcie, tym bardziej jestem ciekaw efektów. Jakbym wogóle wiedział, że to Maria Wałęsa to może i bym starał się upolować coś ciekawszego ale ja to zdjęcie zupełnie przypadkiem zrobiłem i po kilku dniach dzwoni do mnie kumpel czy wiem komu zrobiłem zdjęcie? Oczywiście nie miałem pojęcia gdyż "celebrities" mam w poważaniu. Tylko zupełnie nie wiem ile można zarządać za coś takiego? Sądzę, że jakby Pan/partner był ciekawostką to stawka byłaby większa tylko raczej by sie tak wtedy nie wałęsali:) po Nowym Świecie. I tak pewnie nic z tego nie będzie.

Lucid: dobra przeróbka ale po deptaku z "patykiem"! Trzeba było choć Dom Perignon jej w rękę włożyć. Pozdrawiam