Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Lśnienie
http://wpk.eltrakon.pl/L1006637%20Lsnienie.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1006637%20Lsnienie.jpg)
a gdzie błękity i zielenie? ;)
Na tarczy... :D
Świetne, naprawdę.
Troszkę mi przeszkadza złudzenie, że leci w lewo, a domyślam się , że tak idzie linia brzegowa.
Tylko czekać jak coś się wynurzy.
Jak zwykle - intrygujące na całego.
Ode mnie gratki.
To nie jest zdjęcie oparte na kontrastach chromatycznych, tylko na kontrastach tekstur ;) Zdjęcie przedstawia wizję wędrówki przez zaświaty. Mamy tu wyraźne oddzielone kompozycyjne trzy strefy, odpowiadające Piekłu, Czyśćcowi i Rajowi, oczywiste nawiązanie do "Boskiej Komedii" Dantego Alighieri.
Świetne, naprawdę.
Troszkę mi przeszkadza złudzenie, że leci w lewo, a domyślam się , że tak idzie linia brzegowa.
Tylko czekać jak coś się wynurzy.
Jak zwykle - intrygujące na całego.
Ode mnie gratki.
Jarku, ale jesteś... ;)
I kto mi teraz napisze, że gniot? Tak na to liczyłem! A nawet jak napisze, to już nie będzie to... ;)
To nie jest zdjęcie oparte na kontrastach chromatycznych, tylko na kontrastach tekstur ;) Zdjęcie przedstawia wizję wędrówki przez zaświaty. Mamy tu wyraźne oddzielone kompozycyjne trzy strefy, odpowiadające Piekłu, Czyśćcowi i Rajowi, oczywiste nawiązanie do "Boskiej Komedii" Dantego Alighieri.
Zgadza się... Skąd wiedziałeś? Fociłeś z UBootem?
Tam nawet pływa Twój abądź od Ledy, ale z ostrości wypłynał był...
Nikonozaur
21-10-2010, 22:59
Zbyt sielankowo jak na Jack'a Torrance'a... ;)
Zgadza się... Skąd wiedziałeś? Fociłeś z UBootem?
Tam nawet pływa Twój abądź od Ledy, ale z ostrości wypłynał był...
Zdradziły Cię te cztery akcenty kompozycyjne grup drzew, które wraz z otaczajacymi je pięcioma strefami pustki dają liczbę dziewięć. U Dantego Piekło, Czyściec i Raj mają po dziewięć poziomów, co stanowi odwołanie do Boskiej Trójcy (trzy po trzykroć = dziewięć). Rytmy dzielące przedstawienie kompozycyjnie na trzy, wraz akcentami wprowadzajacymi dziewięć stref w świetle ogólnie znanej czynią interpretację całkowicie oczywistą.
Bartekkw
21-10-2010, 23:24
Obiecałem sobie że już nie będę komentował Twoich zdjęć, albowiem ich tematyka i wykonanie zdecydowanie odbiega od przyjętych przeze mnie standardów....Ale nie wytrzymałem i w pierś się biję....Po psiej serii, zardzewiałej przyczepie i trzepaku kolejny raz tracę wiarę w obiektywną ocenę prac na tym forum. Przecież to zdjęcie jest o niczym....Nic totalnie tam się nie dzieje i nie pociąga ani kolorystyką ani kadrem......
Jarku, ale jesteś... ;)
I kto mi teraz napisze, że gniot? Tak na to liczyłem! A nawet jak napisze, to już nie będzie to... ;)
Mówisz i masz:)
Gniot:p
Obiecałem sobie że już nie będę komentował Twoich zdjęć, albowiem ich tematyka i wykonanie zdecydowanie odbiega od przyjętych przeze mnie standardów....Ale nie wytrzymałem i w pierś się biję....Po psiej serii, zardzewiałej przyczepie i trzepaku kolejny raz tracę wiarę w obiektywną ocenę prac na tym forum. Przecież to zdjęcie jest o niczym....Nic totalnie tam się nie dzieje i nie pociąga ani kolorystyką ani kadrem......
no ale kto chwali to zdjęcie? ;)
zresztą każdy może mieć własne TWA ;)
a komentować zdjęcia drugich nie tylko można, ale i trzeba, bo jest to śnięty obowiązek każdego nikoniarza.pl ;) ;) :)
spiritwood
21-10-2010, 23:31
Po psiej serii, zardzewiałej przyczepie i trzepaku kolejny raz tracę wiarę w obiektywną ocenę prac na tym forum. Przecież to zdjęcie jest o niczym....Nic totalnie tam się nie dzieje i nie pociąga ani kolorystyką ani kadrem......
Naucz się*wreszcie: nie ma czegoś takiego jak obiektywna ocena zdjęć. Ani zdjęć, ani żadnej innej formy sztuki. Albo się podoba, albo nie. Tobie akurat nie - i ma prawo się nie podobać. Innym się podoba - co robić (cytując klasyka).
Mówisz i masz:)
Gniot:p
Joł!:) Zgadza się
Bartekkw
21-10-2010, 23:41
Naucz się*wreszcie:
A wcześniej dawałem oznaki niewiedzy ?? ;) żeby teraz się wreszcie nauczyć .....
Obiektywnie mówię temu zdjęciu : NIE ;)
Coś mało Kubrick'a w tym Lśnieniu.... ;)
.Po psiej serii, zardzewiałej przyczepie i trzepaku kolejny raz tracę wiarę w obiektywną ocenę prac na tym forum.
Bo co? Bo Tobie się nie podobają?
Obiecałem sobie że już nie będę komentował Twoich zdjęć,.
I trzeba było przy tym pozostać ;)
no ale kto chwali to zdjęcie? ;)
Np. ja :)
zresztą każdy może mieć własne TWA ;)
Stara pieśń na tym forum i może nie bez racji, ale to chyba nie ten wątek :)
Naucz się*wreszcie: nie ma czegoś takiego jak obiektywna ocena zdjęć. Ani zdjęć, ani żadnej innej formy sztuki. .
Święta racja. Co komu się podoba - jego sprawa.
Chyba jednak subiektywnie.
"Nie dzieje się"... Lśnienie to czynność.
A jakie sobie przyjąłeś "standardy" taki też jesteś "obiektywny".
spiritwood
22-10-2010, 00:09
A wcześniej dawałem oznaki niewiedzy ?? ;) żeby teraz się wreszcie nauczyć .....
Bardzo się cieszę, że nie zareagowałeś agresywnie (duży plus dla tego Pana), aczkolwiek - przyznaję - mogłeś.
Nie dawaleś oznak niewiedzy ;). Jednak jak czytam o obiektywnym odbiorze sztuki - przyznam szczerze, wymiękam.
dobre, w Twoim stylu, nie wszystko musi być swiecącą landrynką lub pięknym sielskim widoczkiem :)
Burkinafaso
22-10-2010, 08:23
Coś mało Kubrick'a w tym Lśnieniu.... ;)
... i rowerek pasowałby tu...:p Jeno dziecięcy...
Bartekkw
22-10-2010, 09:08
Bardzo się cieszę, że nie zareagowałeś agresywnie (duży plus dla tego Pana), aczkolwiek - przyznaję - mogłeś.
Nie dawaleś oznak niewiedzy ;). Jednak jak czytam o obiektywnym odbiorze sztuki - przyznam szczerze, wymiękam.
;)
Grunt to spokój ducha.... Z tym obiektywizmem to po głębszym zastanowieniu masz rację.
Pozdrawiam Autora i czekam na kolejne prace. Może czas zweryfikować swoje standardy ??:)
;)
...................... czekam na kolejne prace. Może czas zweryfikować swoje standardy ??:)
....... żebyś nie przegapił, To jest świetne (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=162031). :grin: Pozdrawiam
krzysztofz24
22-10-2010, 09:22
W twoim stylu, ciekaw jestem jakby to wyszlo gdybys zastosowal wieksza GO, samo lsnienie dobrze uchwycone...zdjecie jako takie, troche takie niepokojaco-intrygujace jest...
Może czas zweryfikować swoje standardy ??:)
właściwa decyzja ;) ludzie na świecie fotografują tak różnorodnie, że czasem można się bardzo zdziwić...
ja podziwiam - szczerze piszę- kolegę wpkx za konsekwencje w swoim działaniu
Bardziej niż o rowerku myślałem o geometrycznym pietyzmie, sterylności formy. No, ale lśnienie to nie tylko Kubrick. Najbardziej podoba mi się na zdjęciu rozkład ostrości.
;)
Grunt to spokój ducha....
Popieram. :D
Ludzie obdarzeni "wyższym czołem" powinni być solidarni wobec siebie... ;)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze. :D