PDA

Zobacz pełną wersję : Neostrada vs linia telefoniczna.

Michał Jędrak
20-10-2010, 18:10
Mam taki oto drobny problem... Kończy mi się umowa na neostradę i chcę ją sobie przedłużyć w przyszłym tygodniu. Za jakieś 2 cz y 3 miesiące planuję przeniesienie numeru z tpsa do innego operatora, bo z telefonu stacjonarnego nie korzystam (ani jedna rozmowa wychodząca) i gdzie indziej utrzymanie numeru to 10zł a obecnie w tpsa pewnie powyżej 30zł. Nie będę dzwonił na ich niebieską party-line bo pewnie mi powiedzą to co im wygodne, a ja chcę wiedzieć jak jest naprawdę. Na forum jest parę osób z sektora telefonicznego, więc tak jest lepiej...

Moje pytanie jest takie...

Co się stanie gdy mam umowę na neo i chcę przenieść telefon do innego operatora?

a. Nadal mam neostradę bo umowa to umowa, a telefon sobie przenoszę.
b. Automatycznie kasuje mi się umowa na neo, bo nie ma już w tpsa numeru telefonicznego pod neo.
c. Kasują mi umowę na neo i nakładają karę, bo ze swojej winy uniemożliwiłem dostarczenie usługi.
d. Nic mi nie robią z neo, ale na siłę przypisują jakiś numer telefoniczny i każą płacić za jego posiadanie.

Kiedyś mi się obiło o uszy, że jakiś tam urząd nakazał TPSA potraktowanie internetu i telefonu jako odrębne usługi, ale nie wiem czy mi się to przypadkiem nie śniło.

marszull
20-10-2010, 18:20
jak chcesz miec neo bez telefonu
to musisz placic za utrzymanie lacza (prawie 30zl brutto)

t0m3k
20-10-2010, 18:28
jak chcesz miec neo bez telefonu
to musisz placic za utrzymanie lacza (prawie 30zl brutto)
czytanie nie boli.

A w odpowiedzi: opcja a, czyli abonament płacisz gdzie indziej i masz neostradę. Nie możesz opłacać samej lini gdzie indziej, gdy masz neo ;)

marszull
20-10-2010, 18:35
no tak ale wtedy nie ma telefonu w tepsie i zgodnie z umowa neostradowa musi zaplacic tepsie za utrzymanie lacza
chyba ze cos sie ostatnio zmienilo

ps zrozumialem co napisal michal ale jesli zrezygnuje z telefonu w TP to dla nich tak jakby nie mial telefonu
i o tym pisalem

krzysztof jot
20-10-2010, 19:14
odradzam takie rozwiazanie - linia i jej konserwacja nadal należy do tepsy - w przypadku problemów czy awarii - bywa, że robią sie wielkie schody. Pisze bywa - bo to generalnie zależy od terenu/regionu/ludzi - jednak rozwiązanie linia/operator tej samej firmy zdecydowanie jest lepszym rozwiązaniem. o ile sie nie myle, obecnie można mieć tylko neo, bez dodatkowych kosztów.
Błektna Linia jakoś nigdy mnie nie zawiodła, ze dwa w ciągu kilku lat problemy z neo rozwiązano w godzinę - nie demonizowałbym tak TEPSy.

ASAHI
20-10-2010, 19:20
A jak ja mam łącze TPSA, na tym internet z netii i tel. z netii, a chce zrezygnować z netu u nich i np. mieć neostradę to będę musiał płacić za łącze?

amirez
20-10-2010, 20:15
Wydzielanie internetu i rezygnacja z telefonu jest bez sensu. W Tepsie trzeba wówczas płacić za utrzymanie linii.
Stawki za telefonię i internet należą u nas do najwyższych w UE. Szybkość internetu przedostatnia w UE.
Bo Polska to dziwny kraj być ;)
Najtaniej wychodzi internet i np. Skype + awaryjnie komórka. Zwłaszcza, że zaczynają się pojawiać w zjadliwych cenach szybkości 25, 50 i 100 Mb.

adolfik9501
20-10-2010, 20:39
EDIT: Nie odświeżyłem. Post do usunięcia.

McSimus
26-10-2010, 08:46
Ja mam tak: NEO plus abonament w NETII (oczywiście na lini TPSY). Na NETIĘ przeszedłem w sierpniu, mam taryfę za 49 zł i rozmowy na stacjonarne w ramach abonamentu. Zależało mi na tym bo dużo dzwonie do rodziny w różnych częściach Polski. Koszt utrzymania linii zawiera się w abonamencie NETII. Na razie póki co nie miałem problemów ani z NEO ani z telefonem. Region - okolice Trójmiasta.

wonito
26-10-2010, 09:21
Ja natomiast mając Tepse i Neo, przeniosłem telefon do dialogu, natomiast po skończeniu umowy z Neo przeniosłem się do Netii, ale na ich własnej miedzi. Wszystkie problemy ze zrywaniem połączeń i zaniżonym transferem sie skończyły i zapanował spokój...