Zobacz pełną wersję : Neostrada vs linia telefoniczna.
Michał Jędrak
20-10-2010, 18:10
Mam taki oto drobny problem... Kończy mi się umowa na neostradę i chcę ją sobie przedłużyć w przyszłym tygodniu. Za jakieś 2 cz y 3 miesiące planuję przeniesienie numeru z tpsa do innego operatora, bo z telefonu stacjonarnego nie korzystam (ani jedna rozmowa wychodząca) i gdzie indziej utrzymanie numeru to 10zł a obecnie w tpsa pewnie powyżej 30zł. Nie będę dzwonił na ich niebieską party-line bo pewnie mi powiedzą to co im wygodne, a ja chcę wiedzieć jak jest naprawdę. Na forum jest parę osób z sektora telefonicznego, więc tak jest lepiej...
Moje pytanie jest takie...
Co się stanie gdy mam umowę na neo i chcę przenieść telefon do innego operatora?
a. Nadal mam neostradę bo umowa to umowa, a telefon sobie przenoszę.
b. Automatycznie kasuje mi się umowa na neo, bo nie ma już w tpsa numeru telefonicznego pod neo.
c. Kasują mi umowę na neo i nakładają karę, bo ze swojej winy uniemożliwiłem dostarczenie usługi.
d. Nic mi nie robią z neo, ale na siłę przypisują jakiś numer telefoniczny i każą płacić za jego posiadanie.
Kiedyś mi się obiło o uszy, że jakiś tam urząd nakazał TPSA potraktowanie internetu i telefonu jako odrębne usługi, ale nie wiem czy mi się to przypadkiem nie śniło.
marszull
20-10-2010, 18:20
jak chcesz miec neo bez telefonu
to musisz placic za utrzymanie lacza (prawie 30zl brutto)
jak chcesz miec neo bez telefonu
to musisz placic za utrzymanie lacza (prawie 30zl brutto)
czytanie nie boli.
A w odpowiedzi: opcja a, czyli abonament płacisz gdzie indziej i masz neostradę. Nie możesz opłacać samej lini gdzie indziej, gdy masz neo ;)
marszull
20-10-2010, 18:35
no tak ale wtedy nie ma telefonu w tepsie i zgodnie z umowa neostradowa musi zaplacic tepsie za utrzymanie lacza
chyba ze cos sie ostatnio zmienilo
ps zrozumialem co napisal michal ale jesli zrezygnuje z telefonu w TP to dla nich tak jakby nie mial telefonu
i o tym pisalem
krzysztof jot
20-10-2010, 19:14
odradzam takie rozwiazanie - linia i jej konserwacja nadal należy do tepsy - w przypadku problemów czy awarii - bywa, że robią sie wielkie schody. Pisze bywa - bo to generalnie zależy od terenu/regionu/ludzi - jednak rozwiązanie linia/operator tej samej firmy zdecydowanie jest lepszym rozwiązaniem. o ile sie nie myle, obecnie można mieć tylko neo, bez dodatkowych kosztów.
Błektna Linia jakoś nigdy mnie nie zawiodła, ze dwa w ciągu kilku lat problemy z neo rozwiązano w godzinę - nie demonizowałbym tak TEPSy.
A jak ja mam łącze TPSA, na tym internet z netii i tel. z netii, a chce zrezygnować z netu u nich i np. mieć neostradę to będę musiał płacić za łącze?
Wydzielanie internetu i rezygnacja z telefonu jest bez sensu. W Tepsie trzeba wówczas płacić za utrzymanie linii.
Stawki za telefonię i internet należą u nas do najwyższych w UE. Szybkość internetu przedostatnia w UE.
Bo Polska to dziwny kraj być ;)
Najtaniej wychodzi internet i np. Skype + awaryjnie komórka. Zwłaszcza, że zaczynają się pojawiać w zjadliwych cenach szybkości 25, 50 i 100 Mb.
adolfik9501
20-10-2010, 20:39
EDIT: Nie odświeżyłem. Post do usunięcia.
Ja mam tak: NEO plus abonament w NETII (oczywiście na lini TPSY). Na NETIĘ przeszedłem w sierpniu, mam taryfę za 49 zł i rozmowy na stacjonarne w ramach abonamentu. Zależało mi na tym bo dużo dzwonie do rodziny w różnych częściach Polski. Koszt utrzymania linii zawiera się w abonamencie NETII. Na razie póki co nie miałem problemów ani z NEO ani z telefonem. Region - okolice Trójmiasta.
Ja natomiast mając Tepse i Neo, przeniosłem telefon do dialogu, natomiast po skończeniu umowy z Neo przeniosłem się do Netii, ale na ich własnej miedzi. Wszystkie problemy ze zrywaniem połączeń i zaniżonym transferem sie skończyły i zapanował spokój...