PDA

Zobacz pełną wersję : Phottix Strato i SB-28

tokli67
20-10-2010, 17:53
Zastanawiam się nad wykorzystaniem lampy SB-28 jako lampy zewnętrznej (bezprzewodowej) współpracującej z D300s wraz z przypiętą do niego SB-900, jako lampą główną. Czy poniższy schemat połączeń jest prawidłowy, czy to zadziała ?
1. Na korpusie umieszczony nadajnik w/w wyzwalacza, do niego przypięta SB-900 jako lampa główna pracująca w iTTL
2. Na odbiorniku Phottix Strato posadzona SB-28 i pracująca oczywiście w trybie M

Próbował ktoś z Was takiego rozwiązania ?
Pozdrawiam

tokli67
27-10-2010, 12:35
To może odpowiem sam sobie :)
To powinno działać (piszę powinno, bowiem sam tego nie sprawdziłem, ale z lektur wynika, że tak). Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy iTTL w lampie głównej i zero kombinacji z ustawianiem mocy lampy. Lampa zewnętrzna (tzn. oddalona od aparatu) starszego typu i nie wyposażona w fotocelę (jak np. moja SB-28 ) otrzymuje sygnał do odpalenia właśnie od odbiornika, na którym się znajduje i pięknie kontruje mi światło, oczywiście w trybie M. Podstawową zaletą tego rozwiązania jest iTTL w lampie głównej, wadą - konieczność zakupienia radiówki, czyli następne wydatki.

Innym rozwiązaniem - oszczędniejszym - jest odwrotna konfiguracja, czyli lampą główną (umieszczoną na aparacie) jest w tym przypadku SB-28, zaś lampą pomocniczą SB-900 pracującą w trybie SU-4, czyli z fotocelą. Zarówno jedna, jak i druga lampa pracują wtedy w manualu, a to zajmuje już nieco więcej czasu, ale coś za coś :)

Pozdrawiam