Zobacz pełną wersję : Starszy sprzęt pod D80
sarcodon
19-10-2010, 20:08
Witam, do tej pory używałem poczciwego Nikona F80. Chcę zmienić korpus na D80 ale zachować starsze obiektywy. Wiem, że tematy podobne były pewnie wałkowane setki razy, ale potrzebuje rzeczowej odpowiedzi czy poniższy sprzęt będzie współpracował z D80:
- Obiektywy:
- Nikkor AF 28-80mm 1:3.5-5.6D
- Tamron AF 70-300mm 1:4-5.6 LD
- Lampa błyskowa Soligor MZ-340 AF
Wiem, że sprzęt do najlepszych nie należy. Zdjęcia robię totalnie amatorsko więc jeśli po zamontowaniu na D80 nie tracę na jakości to raczej nie będę sprzętu zmieniał chyba, że coś może być nie tak.
Proszę też o opinię czy opłaca się kupić używany D80 czy lepiej jednak nowy (awaryjność) i do jakiego przebiegu szukać.
Z góry dzięki za odpowiedzi
wasilewk
19-10-2010, 20:17
Miałem D80, nie miałem F80 - choć polowałem na niego, ale teraz zrezygnowałem.
Co do lampy - nie wiem. Natomiast z obiektywami nie powinno być kłopotów jakości, o których piszesz. Nawet dla totalnie amatorskich zdjęć dokupiłbym 50-kę Nikona (albo 35-kę) - popróbujesz sobie różne 'cuda' - zkochasz się w D80. Wybierałbym aparat z przebiegiem do ok. 30 tys.
Inna sprawa, że może rozważ też D200 - wtedy nawet w manualnych szkłach pomiar światła nie będzie problemem (bez tego 'Dandyliona'). Niby migawkę można wymienić, ale zawsze uszczelniony korpus to cos więcej od plastiku.
Pzdr.
D80 nie kupisz juz nowego. Pamietaj tez, ze matryce w tych aparatach maja mnoznik x1,5.
sokrates
19-10-2010, 21:18
zdaje się że lampa będzie działać tylko w M - ona chyba nie ma własnej automatyki, i nie ma iTTL'a aby mogła skorzystać z automatyki aparatu.
Szkła będą działać na 100% (pamiętaj o mnożniku ogniskowej 1,5x)
zaohua768
20-10-2010, 04:02
Miałem D80, nie miałem F80 - choć polowałem na niego, ale teraz zrezygnowałem.Co do lampy - nie wiem. Natomiast z obiektywami nie powinno być kłopotów jakości, o których piszesz. Nawet dla totalnie amatorskich zdjęć dokupiłbym 50-kę Nikona (albo 35-kę) - popróbujesz sobie różne 'cuda' - zkochasz się w D80. Wybierałbym aparat z przebiegiem do ok. 30 tys.Inna sprawa, że może rozważ też D200 - wtedy nawet w manualnych szkłach pomiar światła nie będzie problemem (bez tego 'Dandyliona'). Niby migawkę można wymienić, ale zawsze uszczelniony korpus to cos więcej od plastiku.Wiem, że sprzęt do najlepszych nie należy. Zdjęcia robię totalnie amatorsko więc jeśli po zamontowaniu na D80 nie tracę na jakości to raczej nie będę sprzętu zmieniał chyba, że coś może być nie tak.
sarcodon
20-10-2010, 10:09
A więc rozumiem, że nie ma opcji abym np. spalił aparat po podpięciu tej lampy?
Czym właściwie różni się Tamron AF 70-300mm 1:4-5.6 LD od Tamron AF 70-300mm 1:4-5.6 DI LD, czy ten bez DI będzie tak samo współpracował z D80?
http://www.optyczne.pl/52.9-artyku%C5%82-Oznaczenia_obiektyw%C3%B3w_Tamron.html