Zobacz pełną wersję : Problem rozdielczosci w D 90 ( dlaczego 300 dpi)
caravaggio
19-10-2010, 20:03
Witam wszystkich userow :)
Mam nastepujace pytanie:dlaczego moj nikos D90 robi zdjecia w rozdzielczosci 300 dpi, a nie jak wszystkie moje dotychczasowe cyfrowki w 72 dpi?? Nie ukrywam, ze jeszcze nikt nie odpowiedzial na to pytanie :((
Bo wcześniej miałeś kiepskie cyfrówki, poza tym nie jestem pewien czy na pewno wiesz co to DPI.
Nikt nie odpowiedział na to pytanie, ponieważ to pytanie jest bez sensu :D
Na siłę można powiedzieć, że D90 robi w każdym dpi ;)
caravaggio
19-10-2010, 20:27
jatin- nie wiem czego ty uzywasz, ale rozmawialem juz z uzytkownikami innych luster i tez byli zdziwieni. Sprostowanie chodzilo o ppi (rozdzielczosc obrazu w pikselach na cal)
Quimeen- spojrz w exif swoich zdjec i przeczytaj w jakiej sa rozdzielczosci?
Jatin- co masz w exif zdjec 300 ppi czy 72 ppi ?
Oj rzeczywiście masz ogromny problem, chyba się strasznie nudzisz :)
Ja mam 72 dpi na fotach prosto z puszek ale mam kiepskie aparaty :)
Może To (http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-41.html) Ci coś wyjaśni.
Quimeen- spojrz w exif swoich zdjec i przeczytaj w jakiej sa rozdzielczosci?
4288 x 2848
dpi określa rozdzielczość wydruku.
zaohua768
20-10-2010, 04:01
Nikt nie odpowiedział na to pytanie, ponieważ to pytanie jest bez sensu Na siłę można powiedzieć, że D90 robi w każdym dpi.jatin- nie wiem czego ty uzywasz, ale rozmawialem juz z uzytkownikami innych luster i tez byli zdziwieni. Sprostowanie chodzilo o ppi (rozdzielczosc obrazu w pikselach na cal) Mam nastepujace pytanie:dlaczego moj nikos D90 robi zdjecia w rozdzielczosci 300 dpi, a nie jak wszystkie moje dotychczasowe cyfrowki w 72 dpi?? Nie ukrywam, ze jeszcze nikt nie odpowiedzial na to pytanie.
A mój D5000 robi 240dpi :( dlaczego?
Dlaczego:
-moge później ustawić różne dpi we właściwościach pliku?
-w zależności od ustawionego dpi w pliku, drukarka drukuje różne wielkości zdjęcia pomimo tego że zdjęcie zawsze posiada 2100x1400 punktów?
pytania retoryczne.
Mam nastepujace pytanie:dlaczego moj nikos D90 robi zdjecia w rozdzielczosci 300 dpi, a nie jak wszystkie moje dotychczasowe cyfrowki w 72 dpi?? Nie ukrywam, ze jeszcze nikt nie odpowiedzial na to pytanie :sad:(dlatego, ze tak ustawił producent w firmware i dlatego, ze twój aparat posiada funkcje bezpośredniego wydruku a jak wiesz większość minilabów pracuje z taka rozdzielczością.
caravaggio
20-10-2010, 11:06
4288 x 2848
dpi określa rozdzielczość wydruku.
podales niestety tylko wielkosc obrazu a nie rozdzielczosc ppi obrazu z twojego aparatu:(
To sie ciesz ze masz 300dpi:D
Do wiekszosci drukow zaleca sie 300dpi;)
dlaczego moj nikos D90 robi zdjecia w rozdzielczosci 300 dpi, a nie jak wszystkie moje dotychczasowe cyfrowki w 72 dpi??
Błąd założenia.
Mylnie zakładasz, że wartość ppi w danych zdjęcia oznacza ilość pikseli na cal, z jaką zdjęcie zostało zrobione. W rzeczywistości:
szerokość matrycy D90 = 4288 pikseli i 26,3mm
26,3mm = 1,04cala
czyli faktyczna rozdzielczość, z jaką D90 robi zdjęcia to 4288 / 1,04 = 4123 pikseli na cal :)
W wartość w danych zdjęcia jest bo musi być. Jak już koledzy wspomnieli, konkretna liczba jest prawdopodobnie dobrana tak, żeby zdjęcie miało najbardziej popularną wielkość przy automatycznym wydruku na najbardziej popularnej drukarce. Poza tym nie ma ona żadnego wpływu na ilość szczegółów na oryginalnym zdjęciu (pliku).
To przerażające! A najlepsze jest to, że prawdopodobnie wszystko można przeczytać w instrukcji do aparatu...
caravaggio
21-10-2010, 20:07
Lukasz Gniadek-prawdopodobnie nawet nie zajrzales do instrukcji aparatu...bo wiedzialbys, ze nie ma tam nic w tym temacie :))
Ale...dziekuje za wyjasnienia userom :)
Nie przeraza mnie jak ktos wczesniej wspomnial moje 300ppi...ale poprostu zastanowilo...ot cala tajemnica! A, ze lubie czytac instrukcje totez wiem, ze tam nic na ten temat nie ma...i pomyslalem, ze moze Wy cos wiecie.
Pzdr
Zadam proste pytanie do autora wątku.
Jeżeli masz zdjecie w rozdzielczości 4288 x 2848 px (dots) i wydrukujesz w rozdzielczości 300dpi (ppi) to jakieś wielkości będzie wydruk w centymetrach?
I to samo, tylko zamiast 300, to 72 dpi.
I na odwrót:
Jeżeli twój monitor ma przekątną 17 cali i ma rozdzielczość 1280x1024 to jaka jest jego wartość dpi?
Możemy założyć że 17 cali to wymiary 338x270mm przy stosunku 5:4
caravaggio
25-10-2010, 21:28
No dobra...jesli juz musisz wiedziec to; 4288 x 2848 przy 300 ppi daje wydruk 36,31cm x 24,11cm...natomiast przy 72 ppi daje nam wydruk 151,27cm x 100,47cm :)
No dobra...jesli juz musisz wiedziec to; 4288 x 2848 przy 300 ppi daje wydruk 36,31cm x 24,11cm...natomiast przy 72 ppi daje nam wydruk 151,27cm x 100,47cm :)
I właśnie dlatego to zmienili - z przyczyn ekologicznych. W przeciwnym razie użytkownicy D90 chcąc nie chąc nagminnie drukowaliby sobie powiększenia 150x100cm, co doprowadziłoby do wzmożonej wycinki amazońskich lasów deszczowych.
Jak powiadają politycy wielcy: PORAŻAJĄCY jest stosunek wiedzy właścicieli do ceny ich zabawek. I tu Chiny Polskie przerosły.
Pozdrawiam Czornyja wraz z jego PORAŻAJĄCYMI postami!