Zobacz pełną wersję : YT, HD a rozmiary i typy plików
Takie pytanko mam, jako mało obeznany z YT. chciałem wrzucić filmidło z sesji zdjęciowej. Zmontowałem sobie wszystko Pinnacle'm 14 i jako że nie mam BR to zrobiłem plik mp4, który trwa 9 minut i ma prawie 700mb. Czy jeśli wrzucacie jakieś HD (tu akurat 1080) na YT to wrzucacie to w takiej właśnie formie czy może jest jakaś opcja na zmniejszenie pliku i zachowanie 1080 ? U mnie pokazuje że upload takiego pliku potrwa 130 minut :( :(
marszull
19-10-2010, 12:55
Ja, jak wrzucalem HD to w takiej formie jak byl przygotowany.
Odpalilem na noc, opisalem i poszedlem spac, nie wiem ile sie rzucal ale rano juz byl :)
Mozesz zmniejszyc bitrate, ale to sie oczywiscie odbije na jakosci. Tu niestety cudow nie ma - albo jakosc, albo rozmiar pliku. Sztuka jest oczywiscie dobranie optimum dla danego materialu.
MOzesz tez sie pobawic z opcjami kodowania - zmienic profil, kodek, pobawic sie kodowaniem wieloprzebiegowym.
130 minut to mało jak na 700 MB, przynajmniej na moim łączu ;)
U mnie trwa to wieki, zwykle wrzucam kilka naraz, opisuję i idę spać...
Wstawiaj oryginalny plik - i tak ci pozmniejszają w procesie przetwarzania i domyślny będzie pewnie mniejszy format.
Ale dobrze żeby była opcja prawdziwego 1080p.
clostermann, skad informacje, ze domyslny bedzie mniejszy format? Jak sobie wrzucisz i wybierzesz odpowiednia opcje, to YT odtwarza nawet 4K.
Wrzuciłem 1080 i 1080 jest. Trwało trochę ale skoro tak musi być to OK. Dzieki
clostermann, skad informacje, ze domyslny bedzie mniejszy format? Jak sobie wrzucisz i wybierzesz odpowiednia opcje, to YT odtwarza nawet 4K.
Jak otwieram na You Tube film HD, to domyślnie jest w 360p.
Dopiero z rozwijanej listy, gdzie mam kilka opcji, wybieram 1080p. - wtedy oglądam.
Stąd te informacje.
Władca Pixeli
20-10-2010, 04:11
Wrzuciłem 1080 i 1080 jest. Trwało trochę ale skoro tak musi być to OK. Dzieki
Nie masz problemu z głosem. Od długiego czasu YT ma problemy z dekodowaniem filmów i bardzo często głos nie jest zsynchronizowany z obrazem po wczytaniu na ich serwer.
W ubiegłym roku testowałem całą masę formatów zanim wyglądało to znośnie.