PDA

Zobacz pełną wersję : Niebieskie niebo

manfred
19-10-2010, 12:43
Witam serdecznie mam pytanie czy ktoś może mnie naprowadzić w jaki sposób na dość bladym niebie można niektóra jego cześć zabarwić intensywnie na niebiesko nawet z dodanie ziarna. Polara nie było w użyciu zresztą nawet jak by był mało by wskórał.

Me_how
19-10-2010, 12:49
Możliwości jest zapewne kilka. A mógłbyś doprecyzować co chcesz osiągnąć, np. pokazując fotografię wyjściową.
Pozdrawiam

manfred
19-10-2010, 13:01
Jak Ci pokaże fotografię o którą mi chodzi to połowa mnie wyśle na warsztaty do tego gościa a ja naprawdę tylko chcę niebo przyciemnić uzyskując ciemnoniebieski kolor.

Tomasz Dudrak
19-10-2010, 13:03
Zrób sobie gradient na niebie np. od granatowego do jasnoniebieskiego. Najlepiej na pustej warstwie.

look
19-10-2010, 13:04
PS, ctrl+u, wybrać z listy wybieralnej kanał niebieski, pipetką kliknąć na miejsce które chcesz przyciemnić, suwakiem jasność (pierwszy od dołu) zjechać na minus, suwakiem nasycenie (środkowy) wyregulować saturację, ew. pobawić się suwakiem odcień (pierwszy od góry) ale to już niekoniecznie. To najprościej.
Można też poprzez mieszanie warstw i maskowanie, ale o tym już kiedyś pisaliśmy sobie gdzieś tam

Me_how
19-10-2010, 13:18
Jak Ci pokaże fotografię o którą mi chodzi to połowa mnie wyśle na warsztaty do tego gościa a ja naprawdę tylko chcę niebo przyciemnić uzyskując ciemnoniebieski kolor.
:-) OK. Chodziło mi jedynie o uściślenie, czy na tym niebie coś jest, np. chmurki albo przynajmniej blady błękit, czy też jest to jasne tło pozbawione koloru.

wąski
28-10-2010, 23:41
Może ten tutek pomoże http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=105659