Zobacz pełną wersję : Studio na "od zaraz" - POMOCY!
dalijejaparat
19-10-2010, 11:50
Dzień dobry, mam małe kłopoty i duże problemy. :D Więc wygląda to mniej więcej tak: moja znajoma miała mieć robione zdjęcia do ulotek na wybory. Zdjęcia te po odebraniu okazały się jednym wielkim niewypałem i jest z nich niezadowolona. Mianowicie nie zgodziła się, by były zamieszczone na ulotce. Obiecała, że dostarczy własne. W związku z tym poprosiła mnie, abym jej zrobiła nowe zdjęcia. Muszą być one - jak wiadomo - koniecznie na białym tle. Zdjęcia mają być dostarczone już za dwa dni. Nigdy nie zajmowałam się fotografią studyjną. Tzn, wiem, co mają zawierać te zdjęcia, ogólnie jakie są normy itp., ale nie wiem jak uzyskać taki efekt, nie chcę, by wyglądało to jakbym wyciągnęła prześcieradło z szafy i zrobiła zwykłe zdjęcie. Zdjęcia mam robić dziś. Nie mam żadnego wyposażenia studyjnego. Dysponuję Nikonem D90, kilkoma szkłami, prześcieradłami (ewentualnie obrusami), wielką blendą srebrno - złotą, dwiema lampami budowlanymi (halogeny), jedna o mody 500W, druga 150W, może uda mi się znaleźć jeszcze jedną 500W. Ach, no i lampa błyskowa SB24. Ot, cały mój zasób. Bardzo proszę, niech mi ktoś pomoże, bardzo mi na tym zależy. Co i gdzie ustawić, jak pokierować światłem. Byłabym naprawdę wdzięczna za wszystkie wskazówki! Pozdrawiam, Ola.
Zawieś białe prześcieradło i skieruj na nie światło halogenów, a pacjentkę oświetl SB24 skierowaną na blendę. Będzie z tym później trochę rzeźbienia w Photoshopie, ale efekt powinien być znośny.
w pół dnia chcesz nauczyć się robić zdjęcia studyjne? ambitna jesteś ;)
nie ma w tym ironii...
dalijejaparat
19-10-2010, 12:03
Generalnie czy chcę, czy nie chcę, to nie ma większego znaczenia, po prostu muszę. :D No i po prostu zależy mi na tym, żeby "uratować" znajomą. ;) Fakt faktem, zawsze chciałam się nauczyć, ale nigdy nie miałam na to czasu. :)
w pół dnia chcesz nauczyć się robić zdjęcia studyjne? ambitna jesteś ;)
nie ma w tym ironii...
Nie ma sensu robić z fotografii studyjnej fizyki kwantowej - osiągnięcie perfekcyjnych efektów wymaga doświadczenia i wiedzy, osiągnięcie przyzwoitych - 15 minut, umiejętności logicznego myślenia i możliwie dużej ilości światła, emitowanego ze względnie dużych powierzchni.
A ja bym poszła w plener z tym prześcieradłem. Poważnie ;) Pod warunkiem, że słońce jest za chmurami (lub znajdziesz cień). Weź jakiś stojak, na którym zawiesisz to prześcieradło lub pomocników, którzy je potrzymają. Znajomą ustaw nie przy samym prześcieradle, tylko trochę dalej, aby cień się nie pojawił.
Dla przykładu, zabawa w studio ze światłem zastanym: http://img98.imageshack.us/img98/4926/115zm.jpg
Za tło posłużyła ... kołdra ;)
dalijejaparat
19-10-2010, 12:21
Nie ma sensu robić z fotografii studyjnej fizyki kwantowej - osiągnięcie perfekcyjnych efektów wymaga doświadczenia i wiedzy, osiągnięcie przyzwoitych - 15 minut, umiejętności logicznego myślenia i możliwie dużej ilości światła, emitowanego ze względnie dużych powierzchni.
Dokładnie, chodzi mi o przyzwoite efekty, nie chcę robić z tego artystycznych ujęć, tylko zdjęcia poprawne technicznie. Po prostu, kobieta elegancko ubrana na białym tle. I tyle. ;)
dalijejaparat
19-10-2010, 12:23
A ja bym poszła w plener z tym prześcieradłem. Poważnie ;) Pod warunkiem, że słońce jest za chmurami (lub znajdziesz cień). Weź jakiś stojak, na którym zawiesisz to prześcieradło lub pomocników, którzy je potrzymają. Znajomą ustaw nie przy samym prześcieradle, tylko trochę dalej, aby cień się nie pojawił.
Dla przykładu, zabawa w studio ze światłem zastanym: http://img98.imageshack.us/img98/4926/115zm.jpg
Za tło posłużyła ... kołdra ;)
Pomysł bardzo fajny, ale niestety wykorzystać nie mogę, bo na dworze wichura, 2 stopnie Celsjusza i leje deszcz. :D
Pomysł bardzo fajny, ale niestety wykorzystać nie mogę, bo na dworze wichura, 2 stopnie Celsjusza i leje deszcz. :D
W takim razie załóż SB24 na aparat i błyśnij do tyłu przez ramię na blendę, która oświetli modelkę. Białe tło powinno dać się uzyskać oświetlając prześcieradło halogenami i później poprawiając to co wyjdzie w Photoshopie.
de Fresz
19-10-2010, 12:55
Pytanie czy pytajniczka poradzi sobie technicznie z obróbką mieszanego światła. A nie ma tam w Kamieniu lub okolicy jakiegoś studia foto z wyposażeniem do wynajęcia?
Może prościej pójść do jakiegoś fotografa, który takie zdjęcie wykona porządnie - skoro ma to być "zdjęcie poprawne technicznie" to prawdopodobnie poradzi sobie z nim każdy fotograf robiący zdjęcia legitymacyjne.
....moja znajoma miała mieć robione zdjęcia do ulotek na wybory. Zdjęcia te po odebraniu okazały się jednym wielkim niewypałem i jest z nich niezadowolona. ....
Generalnie taka robota to koszmar. Robiłem zdjęcia wielu kandydatom na rózne wybory, także pewnej posłance. Jak dzwonią z zamówienie to mówią - prosta sprawa. A potem wydziwiają na maxa. 5x zmieniają opcje w jakiej ma być garsonce, wysyłają (bo taka osoba ma doradców, sekretarzy itd ) do zrobienia fryzury i makijażu, potem taka pani z fryzury jest niezadowolona, bo jest inna niż normalnie ona sie nosi itd itd. Zdjęcia się nigdy nie podobają, no bo fryzura nie taka itd. Robiłem drugą sesję po wizycie u kolejnego fryzjera. Część zmarszczek się usuwa w PS, pani chce usunięcia wszystkich, ale potem dziwnie wygląda pani w pewnym wieku zupełnie bez zmarszczki, więc się wraca w obróbce do kilku zmarszczek. Niektórym paniom (i ich doradcom) się nie dogodzi.
Z fotografowaniem facetów jest znacznie lepiej. Najwyżej 2 garnitury, no i mają dystans do tego wszystkiego.
Generalnie taka robota to koszmar. Robiłem zdjęcia wielu kandydatom na rózne wybory, także pewnej posłance. Jak dzwonią z zamówienie to mówią - prosta sprawa. A potem wydziwiają na maxa. 5x zmieniają opcje w jakiej ma być garsonce, wysyłają (bo taka osoba ma doradców, sekretarzy itd ) do zrobienia fryzury i makijażu, potem taka pani z fryzury jest niezadowolona, bo jest inna niż normalnie ona sie nosi itd itd. Zdjęcia się nigdy nie podobają, no bo fryzura nie taka itd. Robiłem drugą sesję po wizycie u kolejnego fryzjera. Część zmarszczek się usuwa w PS, pani chce usunięcia wszystkich, ale potem dziwnie wygląda pani w pewnym wieku zupełnie bez zmarszczki, więc się wraca w obróbce do kilku zmarszczek. Niektórym paniom (i ich doradcom) się nie dogodzi.
Z fotografowaniem facetów jest znacznie lepiej. Najwyżej 2 garnitury, no i mają dystans do tego wszystkiego.
Dlatego bardzo to być może, że nawet w partyzanckich warunkach niewiasta niewiaście dobre zdjęcia trzaśnie. Facet skupi się na kwestiach kompozycyjnych, świetle, ostrości, balansie bieli, a kobieta na tym, by owa pani wyszła ładnie, szczupło, młodo i kwitnąco.
Wielokrotnie byłem zaskoczony, jak totalne amatorki pięknie portretowały kobiety - zdjęcia były żenująco nieporadne technicznie, wykonane przy użyciu świeczki, chusteczki, latarki i suszarki, ale i tak bardzo ładne ;)
dalijejaparat
19-10-2010, 15:04
Hmm, myślę, że moja znajoma nie jest aż tak wymagająca. Sama stwierdziłam, że te zdjęcia, które otrzymała wcześniej są, no, hmmm... jakby to ująć... nieciekawe. Wygląda na nich strasznie staro, co najmniej na panią ok. 50tki, a ma niewiele ponad 30. Wiem na czym jej zależy, co lubi i jak chce wypaść na zdjęciach. Więc myślę, że z tym akurat nie będzie problemu. Chodzi tylko o to, żeby tło ładnie wyszło, a sztucznie. :)
Pytanie czy pytajniczka poradzi sobie technicznie z obróbką mieszanego światła. A nie ma tam w Kamieniu lub okolicy jakiegoś studia foto z wyposażeniem do wynajęcia?
Astudio u fotografa odpada, bo nie ma odpowiednich warunków. Pan fotograf robi zdjęcia legitymacyjne, tzn. nie ma rozwijanego tła i robi to na białej ścianie. Nie ma więc możliwości cyknięcia całej postaci. W drugim studiu pytałam o możliwość udostępnienia studia na godzinkę. Niestety właścicielka odmówiła. Także sytuacja nie jest za ciekawa...
kruszyna
19-10-2010, 15:11
Wielokrotnie byłem zaskoczony, jak totalne amatorki pięknie portretowały kobiety - zdjęcia były żenująco nieporadne technicznie, wykonane przy użyciu świeczki, chusteczki, latarki i suszarki, ale i tak bardzo ładne ;)
Doświadczyłem podobnych akcji. Facet widzi to co chce widzieć a kobieta ten wyjątkowy niuans. Poza OT to Czornyj dobrze podpowiada.