Zobacz pełną wersję : Siła głosu w D5000
Może ktoś z kolegów używa dłużej tego modelu i wie czy istnieje możliwość zmniejszenia czułości mikrofonu przy kręceniu filmików? Mam koszmarne przestery a zasłonięcie mikrofonu gąbką nie pomaga :-(
To jest lustrzanka a nie kamera przyzwyczaj się albo kup kamerę...
Ja mam ten sam problem.
Nikona D5000 mam od pół roku.
Jak nagrywam film i jest np.w pomieszczeniu nie za głośno,to jest wszystko ok.
Jednak gdy jest imprezka i muzyczka troszkę głośniej gra,to później przy odtwarzaniu nic nie słychać.
Jest tylko jedno wielkie pierdzenie.
Nie wiem,czy mam uszkodzony mikrofon w aparacie?
Skoro Nikon wprowadził nagrywanie w jakości HD,to i dźwięk powinien być chyba dobry,niezależnie od natężenia głośności w pomieszczeniu.
Sprawdźcie to może w swoich aparatach i proszę o odpowiedź,bo nie wiem,czy mam go oddać do serwisu,czy pogodzić się z tą niedoskonałością.
P.S.Rafalec,wiadomo,że to aparat,a nie kamera,ale skoro jest taka opcje,to chyba powinna działać dobrze.
Pozdrawiam.
Na koncertach i głośnych imprezach, w moim poprzednim D5000 też był jeden wielki przester i pierdzenie, a nie dźwięk. Po prostu, mikrofon ma mały zakres działania.
velaskez
13-02-2011, 14:18
Niestety D5000 nie ma gniazda AV, więc nie podłączysz do niego dodatkowego mic'a.
Jak chcesz lepszy dźwięk w filmach, pozostaje zmienić aparat i dokupić mikrofon stereofoniczny.
pioter m
13-02-2011, 15:51
Mikrofon z regulacja sily glosu albo nagrywac dzwiek osobno. Nie czarujmy sie, ale nawetprofesjonalne kamery sobie z tym nie radza i na imperzkach dzwiek rejestruje sie osobno.
Dzięki za odpowiedzi.
Czyli aparat sprawny,ten typ tak ma?
Nie ma co latać po serwisach?
Moim skromnym zdaniem, kupić niezależny mikrofon z niezależnym magnetofonem cyfrowym. Poszukać jakiegoś darmowego programu do sklejania i zsynchronizować to. Dużo roboty nie ma. Robiłem tak kiedyś z aparatu w kompakcie :-) A "mikrofon" to mp3.
To jest lustrzanka a nie kamera przyzwyczaj się albo kup kamerę...
Albo zewnętrzny mikforon. Szkoda, że D5000 nie ma wyjścia mikrofonowego.