PDA

Zobacz pełną wersję : Photohop i "snap"

messer
18-10-2010, 15:06
Stanąłem właśnie przed nie lada wyzwaniem -- muszę "pociąć" layout strony www dostarczony mi w .psd
Elementy kontrasowe, ciemne, z dobrze widocznymi krawędziami da się łatwo wycinąć z wykorzystaniem slice/crop i włączony snapowaniem. Jednak elementy ledwie szare, ledwie widoczne -- snap nie działa za dobrze; czasami w zasadzie wcale.
Nawet na powiększeniu na którym widzę siatkę pikselową.

Czy można temu jakoś zaradzić? Używanie snapowania bardzo pomaga przy wycinaniu i chciałbym z tego korzystać.

messer
19-10-2010, 23:08
Nikt, nic? :-/

To nieco kaszana, bo z problemem nadal walczę...

docxxx
21-10-2010, 17:17
Nie rozumiem za bardzo pytania. Snap w PS przyciaga do obiektow, a nie kolorow.

messer
21-10-2010, 23:27
Nie rozumiem za bardzo pytania. Snap w PS przyciaga do obiektow, a nie kolorow.

1. Jest narysowany prostokąt z zaokrąglonymi rogami :-) (czyli np. button)
2. Jeśli jest czarny/ciemny - snap idealnie przyciąga narzędzie typu crop do _zewnętrznej_ krawędzi, czyli zgodnie z moją intencją.
3. Jeśli jest jasnoszary - snap przyciąga co najwyżej do wewnętrznej krawędzi, albo w ogóle nie przyciąga.

Nie wiem. Być może to zależy od czegoś innego, niż od koloru krawędzi. Ale nie znalazłem innej prawidłowości.

docxxx
22-10-2010, 12:26
Kolor nie ma nic do rzeczy! Zapodaj screeny, bedzie klarownie ;)
ps. Jak button, jako obiekt, moze miec dwie krawedzie (zew. i wew.)? Nie mowimy tu o kolorze. Chyba, ze masz maski lub sciezki obciecia.
Warto sobie ulatwic prace uzywajac prowadnic (linijek).

dzejms
22-10-2010, 12:34
Kolor nie ma nic do rzeczy!

Zgadza sie. Snap przyciaga do krawdzi obiektu a nie do koloru. Zrob sobie bitmape czerwonego prostokata na bialym tle i sprawdz czy bedzie przyciagac.

Snap do nie jest detekcja kontrastu tylko krawedzi obiektu.

docxxx
22-10-2010, 12:40
Messer, jak chcesz przyciagac "do pixela" to trzymaj Shift przy przesuwaniu prowadnicy. To bardzo pomocne przy cieciu materialu na potrzeby www.