PDA

Zobacz pełną wersję : Który lepszy - N60/2.8G Micro czy N85/3.5 Micro?

bamicz
18-10-2010, 13:28
Witam wszystkich, jestem początkującym amatorem i mam pytanie jeżeli chodzi o zdjęcia makro to mam na oku dwa obiektywy:
1) Nikon Nikkor 85 mm f/3.5 AF-S DX Micro ED VR
2) Nikon Nikkor 60 mm f/2.8G ED AF-S Micro
planuję trochę focić makro i nie wiem, który będzie bardziej odpowiedni, wiem że 60 bliżej ostrzy, zaś 85 jest dedykowana do DX (ja mam N D5000). Nie wiem czy jasność ma jakieś znaczenie przy makro 60 ma lepszą 2.8 - i to jest moje główne pytanie? 85 ma stabilizację wiem że makro to statyw i spokój ale czasami pochodzi się z aparatem i na szybko gdzieś się machnie jakieś szybkie żyjątka (mrówki itp) lub z ręki kwiaty, rośliny it, wtedy VR może się przydać? No i 85 jakies 150÷200 PLN tańsza więc w cenie 60 będzie już z filtrem. Czy istnieje jakaś alternatywa innych firm (Sigma, Tamron) do makro za ~2.000? A i pewnie do portretów wykorzysta się stabilizację?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Mariusz888
18-10-2010, 13:51
VR w macro jest totalnie zbędny - jasność w sumie też, bo przy takiej odległości ostrzenia, głębia ostrości będzie tzw. "papierowa" czyli bardzo malutka - więc i tak będziesz musiał przymknąć ;) ciężko jednoznacznie określić co jest lepsze bo do macro jest masa bardzo dobrych szkieł. Z alternatywnych masz bardzo dobre szkła Sigmy, Tokiny i Tamrona - to jest chyba jedyna dziedzina gdzie konkurencja jest tak silna i w sumie każdy producent oferuje coś bardzo dobrego :)

bulinko
18-10-2010, 14:07
Poza tym co napisał Mariusz888.
Ogniskowa przy tych dwóch szkłach będzie podobna N60 na DX będzie wynosiła ok. 90mm
Przy makro i tak będziesz działał w większości f/5.6 i w góre .
Według mnie najrozsądniejszy wyborem będzie N60 ( można spokojnie robić portrety) i Tamron 90.
Sigma do 100mm w makro słabo wypadała(według sampli i testów jakie widziałem), powyżej 100 mm jest już lepiej S150(ale to inna półka cenowa)
Tokiny nie widziałem i nie słyszałem żadnych opinii..
Nie wiem jak bardzo ,,wkręcisz'' się w Makro, ale rozważał bym zakup w/w obiektywów
Jak masz fundusz do 2000 zł to możesz zakupić T90 + jakiś statyw.

bamicz
18-10-2010, 15:01
Poza tym co napisał Mariusz888.
Ogniskowa przy tych dwóch szkłach będzie podobna N60 na DX będzie wynosiła ok. 90mm
Przy makro i tak będziesz działał w większości f/5.6 i w góre .
Według mnie najrozsądniejszy wyborem będzie N60 ( można spokojnie robić portrety) i Tamron 90.
Sigma do 100mm w makro słabo wypadała(według sampli i testów jakie widziałem), powyżej 100 mm jest już lepiej S150(ale to inna półka cenowa)
Tokiny nie widziałem i nie słyszałem żadnych opinii..
Nie wiem jak bardzo ,,wkręcisz'' się w Makro, ale rozważał bym zakup w/w obiektywów
Jak masz fundusz do 2000 zł to możesz zakupić T90 + jakiś statyw.

Dziękuję za odpowiedzi, ale ciągnąc temat dalej:
N60/2.8G na DX da 90mm, N85/3.5 DX na DX da 85mm a Tamron 90 na DX da 135mm, wiem że do makro szczególnie żyjatek im dalej tym lepiej ale 1:1 czytając o tym Tamronie to minimalna odległość ostrzenia 29cm - to rozumiem, że te 1:1 otrzymuje się przy 29cm czy przy innej odległości - może przy każdej tylko nie zejdzie się poniżej 29cm?

Jeżeli chodzi o portrety z ręki to czy lepiej operować ~90mm czy ~130mm? Czy wtedy brak stabilizacji będzie odczuwalny i miał jakieś znaczenie? Statyw posiadam (jak w stopce - Benro więc czy nie warto dołożyć do tego Tamrona i wziąć Nikona)?

Na forum w większości szkieł do makro Nikona pisze się o 60mm i 105mm jakoś o 85 jest zdecydowanie mniej wypowiedzi i poleceń czy to wynika z gorszego optycznie wykonania tego szkła?

andrzej_suse10
18-10-2010, 15:06
N85/3.5 DX na DX da 85mm

Nie da 85 mm. "Da" 127,5 mm

bulinko
18-10-2010, 15:45
Nie da 85 mm. "Da" 127,5 mm

Jesteś tego pewien, bo wydaje mi się, że N85 DX jest stworzony do Nikonów z matrycami nie pełno klatkowymi(DX) po to by rzeczywiście pokrywać kąt widzenia tych 85mm. .
Wydaje mi się że do portretu lepsze będzie 90mm (N60), bo przy tych 130mm może być bardzo ciasno.
Brak stabilizacji raczej nie będzie odczuwalny, bo są to niewielkie ogniskowe.
Co do wypowiedzi na temat szkieł N60 i N105 to się nie dziwie, bo są to flagowe obiektywy Nikona dedykowane pod Makro i faktycznie oba są bardzo dobre ( konstrukcyjnie jak i optycznie), z tym że N105 to inna półka cenowa( 2800 PLN).
W tym wypadku decyzja będzie należała do ciebie, czy chcesz Makro-Portret w jednym, czy makro (T90)
Ja osobiście bym wziął N60, makro robię z samego rana więc ogniskowa mi nie przeszkadza( optyką bym nadrobił):).
Dodając jeszcze, dłuża ogniskowa daje bardziej rozmyte tło.

Mariusz888
18-10-2010, 17:04
Nie.... każde szkło na DX ma taką samą ogniskową jak na FX, oraz taką samą jaka pisze na obiektywie- czyli np 60mm na FX ma 60mm, na DX ma 60mm, i sam obiektyw też ma 60mm ;) jedynie na DX ekwiwalent w stosunku do FX wynosi 60*1,5 czyli 90mm ;) dopisek "DX" na obiektywie nie ma nic do rzeczy - to jest jedynie oznaczenie że szkło nie kryje pełnej klatki - natomiast ogniskowe są takie same jak dla szkieł pełno klatkowych.

bo są to flagowe obiektywy Nikona dedykowane pod Makro
Flagowy to jest AF 200/4 Micro ;) Jednak praktycznie niespotykany ze względu na potężną cenę (6,5k zł) przy tym o czym pisałem - czyli wielu naprawdę bardzo dobrych szkłach za duuuuużo niższą cenę :)

TOP67
18-10-2010, 17:21
Z konkurencji do D5000 nadaje się tylko Tamron 90/2.8 i Tamron 60/2.0, Sigma i Tokina nie mają silników.
Jeśli myślisz też o portretach, to tylko Tamron 90/2.8.

Co do ogniskowych, to to co jest napisane na obiektywie jest święte, ale tylko przy wyostrzeniu na nieskończoność. Przy ostrzeniu makro obiektywy robią różne cuda z ogniskową. Nie ma to jednak większego znaczenia, bo tu liczy się jak największa odległość od przedniej soczewki do obiektu.

bamicz
18-10-2010, 17:40
Z konkurencji do D5000 nadaje się tylko Tamron 90/2.8 i Tamron 60/2.0, Sigma i Tokina nie mają silników.
Jeśli myślisz też o portretach, to tylko Tamron 90/2.8.

Co do ogniskowych, to to co jest napisane na obiektywie jest święte, ale tylko przy wyostrzeniu na nieskończoność. Przy ostrzeniu makro obiektywy robią różne cuda z ogniskową. Nie ma to jednak większego znaczenia, bo tu liczy się jak największa odległość od przedniej soczewki do obiektu.

Jakoś cały czas mnie nurtuje jeszcze obiektyw: Nikon Nikkor 85 mm f/3.5 AF-S DX Micro ED VR? Czy brać go pod uwagę? Czy raczej wybierać pomiędzy N 60/2.8 a T 90/2.8? Czy do portretów T90 nie będzie zbyt ciasno? I jeszcze jedno na obiektywach macro skale odwzorowania 1:1 uzyskuje się przy minimalnej odległości ostrzenia czy inaczej?

bulinko
18-10-2010, 17:45
Nie.... każde szkło na DX ma taką samą ogniskową jak na FX, oraz taką samą jaka pisze na obiektywie- czyli np 60mm na FX ma 60mm, na DX ma 60mm, i sam obiektyw też ma 60mm ;) jedynie na DX ekwiwalent w stosunku do FX wynosi 60*1,5 czyli 90mm ;) dopisek "DX" na obiektywie nie ma nic do rzeczy - to jest jedynie oznaczenie że szkło nie kryje pełnej klatki - natomiast ogniskowe są takie same jak dla szkieł pełno klatkowych.

Flagowy to jest AF 200/4 Micro ;) Jednak praktycznie niespotykany ze względu na potężną cenę (6,5k zł) przy tym o czym pisałem - czyli wielu naprawdę bardzo dobrych szkłach za duuuuużo niższą cenę :)

Tak masz racje z tym DX...Po podłączeniu tego 85DX do pełenj klatki, będziemy mieli niezbyt elegancką winiete.:D

Nie pisałem o tym flagowym 200/4, bo kolega ma budżet do 2k PLN i nie chciałem za bardo wyjeżdżać tu z taką wysoko budżetową stałką.;)

TOP67
18-10-2010, 17:49
Jakoś cały czas mnie nurtuje jeszcze obiektyw: Nikon Nikkor 85 mm f/3.5 AF-S DX Micro ED VR? Czy brać go pod uwagę? Czy raczej wybierać pomiędzy N 60/2.8 a T 90/2.8? Czy do portretów T90 nie będzie zbyt ciasno? I jeszcze jedno na obiektywach macro skale odwzorowania 1:1 uzyskuje się przy minimalnej odległości ostrzenia czy inaczej?

Nikkor 85/3.5VR nie ma ogranicznika ostrzenia, a przelecenie całego zakresu sporo mu zajmuje.
Co do portretów, to każdy lubi co innego. Ja lubię ciasne portrety (popiersie) i do tego T90 jest idealny.
Tak 1:1 uzyskuje się przy minimalnej odległości.

bamicz
18-10-2010, 18:06
Nikkor 85/3.5VR nie ma ogranicznika ostrzenia, a przelecenie całego zakresu sporo mu zajmuje.
Co do portretów, to każdy lubi co innego. Ja lubię ciasne portrety (popiersie) i do tego T90 jest idealny.
Tak 1:1 uzyskuje się przy minimalnej odległości.

I teraz już jest o wiele jaśniej, jeszcze tylko mam pytanie jeżeli chodzi o T90 -> Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Macro on ma pierścień przysłony na obiektywie, a ja aż tak bardzo nie jestem biegły więc jak on będzie współpracować z moim N D5000?

TOP67
18-10-2010, 18:21
I teraz już jest o wiele jaśniej, jeszcze tylko mam pytanie jeżeli chodzi o T90 -> Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Macro on ma pierścień przysłony na obiektywie, a ja aż tak bardzo nie jestem biegły więc jak on będzie współpracować z moim N D5000?

Tamron 90/2.8 występuje w 2 wersjach. Wersja z pierścieniem przysłony nie ma silnika. Musisz szukać takiej bez pierścienia. Na pudełku jest napis Built-in motor.