Zobacz pełną wersję : polskie krzaczki w Lightroom
tomek_bartus
17-10-2010, 21:16
Mam pytanie dotyczące Lightrooma. W LR robię opisy IPTC zdjęć. Gdy przeglądam później wyeksportowane do jpg zdjęcia w InfranView i chcę podejrzeć opisy EXIF i IPTC, okazuje się, że nie mam polskich czcionek.
Czy można gdzieś wybrać w LR sposób kodowania polskich krzaczków?, choć raczej to problem InfranView, już sam nie wiem...
i jeszcze jedno, mam problem w LR z "ą" gdy wpisuję "a+prawy ALT" w dowolnej formie, tekst wpisany do tego momentu znika. Czy zna ktoś może rozwiązanie tych problemów?
marszull
18-10-2010, 11:27
Tak Cie zapytam dlaczego potrzebujesz polskich znakow do iptc?
We wszystkich polskich agencjach opisy iptc sa bez polskich znakow
tomek_bartus
18-10-2010, 13:55
po prostu jestem amatorem, nigdy nie korzystałem z usług agencji fotograficznych i nie wiem jakie panują w nich zwyczaje. IPTC wypełniam dla siebie. Ale chyba masz rację. Rozumiem, że to ogólna zasada: ŻĄDNYCH POLSKICH ZNAKÓW..., czy tak..., pozdrawiam
marszull
18-10-2010, 14:05
ja przynajmniej jescze nie widzialem zdjec agencyjnych opisanych z polskimi znakami
moim zdaniem jak juz opisujesz zdjecia, to warto to robic porzadnie (czy wg jakis standradow) bo moze kiedy sie okazac ze bardzo Ci to sie przyda
ps przypomnialem sobie ze forum miala fajnie opisane jak opisywac zdjecia (taka instrukcja dla fotografow)
moze Ci sie przyda KLIK (http://www.forum.com.pl/dlafotografow/wymagania.php)
tomek_bartus
18-10-2010, 16:35
oj coś z tym linkiem nie tak...
a dobra instrukcja to by było coś...
tomek_bartus
18-10-2010, 17:29
O..., przepraszam juz działa.../dziękuję