Zobacz pełną wersję : D700 prześwietla
Witam Forumowiczów,
ostatnio zauwazyłem, że moje D700 zaczęło fiksować przy silnym nasłonecznieniu - ma tendencję do prześwietlania klatek. Muszę standardowo ustawiać korekcję, co najmniej 0,3, aby jako tako "wyglądało". Zdjęcia robię w 99,9% w NEF, więc i tak "wywołuję" w PS ale postanowiłem się tym new'sem podzielić. Ma ktoś też takie objawy?
wasilewk
17-10-2010, 16:01
Zawsze kontroluję histogram. Jeśli tak się dzieje, to braketing z normal ( 0, -0.7, +0.7 ) zmieniam na -3 ( -0.7, -1.3, 0 ) i weca. Zawsze coś się wybierze.
Pzdr.
W dużej mierze będzie to uwarunkowane od obiektywu. Sprawdź z innym szkiełkiem. Pamiętaj ze każdy obiektyw będzie inaczej "rysował", musisz się go po prostu nauczyć.
A może było jakieś super jasne szkiełko, w pełni otwarte i na iso200 brakło migawki?
pozdr
A może było jakieś super jasne szkiełko, w pełni otwarte i na iso200 brakło migawki?
pozdr
To tym bardziej korekcja in minus jest niemożliwa.
przeswietlenie 0.3 EV = śmiechu warte
przy silnym nasłonecznieniu - ma tendencję do prześwietlania klatek.
Zrób tak - jeśli zauważysz prześwietla przy Twoich ustawienia (w trybie np M) zrób zdjęcie, potem ustaw body w tryb P i oddaj wszystko puszce... Jeśli oba będą prześwietlone - to znaczy 700 winne, jeśli nie... Sam sobie odpowiedz...
marzyciel9
18-10-2010, 09:06
a może trzymałeś go razem z d80 i sprowadził go na złą drogę
Panowie, dzięki za odpowiedzi... aż takim laikiem nie jestem ;)
zdjęcia robię TYLKO kontrolując histogram, oczywiście staram się też zwracać uwagę na kompozycję ;)
Poruszyłem ten temat gdyż robiąc foty od dwóch lat tym body nie miałem zbyt często problemów z prześwietleniem. 0,3 to minimalne ustawienia, przy których histogram nie ląduje po prawej stronie.
NBA, dzieki za pomysł - wypróbuję jutro.
Odnośnie szkieł - głównie robię 28-70 AF-S lub 80-200 AF-S.
marzyciel9, trzymałem go z D200... myślisz, że to powód? ;)
however - dziękuję za odpowiedzi
Próbowałeś dokalibrować światłomierz w puszce?.
a może trzymałeś go razem z d80 i sprowadził go na złą drogę
Hehehe ;-D
Ale to tylko na matrycowym!
a ja wczoraj zauwazylem ze moje d700 na auto iso przeswietla mi zdjecia o okolo 1.5-2 EV wiec sporo.
wczesniej nigdy nie uzywalem auto iso bo mialem d80 i moze nie wiem jak to wszystko ustawic (d700 dopiero co kupilem), powiedzcie czego nie wiem.
ustwaienia auto iso:
maksymalne iso 3200, najdluzszy czas 1/60
zdjecie przy nie najlepszym oswietleniu ale i tak w porzadku, robione w trybie A (normalnie robie M ale testuje aparat teraz) ustawilem przeslone na 1.4 a aparat dobral reszte......czas 1/50, iso 3200 i zdjecie wywalone w kosmos. Przepalone az strach.
co robie zle?
wasilewk
28-10-2010, 09:15
- fimware nowy ?
- jaki pomiar światła
- jaki punkt wybrany przez aparat ?
oprogramowanie 1.02
pomiar punktowy wybrany przeze mnie ale tenze punkt tez jest przeswietlony.
dodam ze jak zmienilem iso na manualne to juz nie przeswietlal...
oprogramowanie 1.02
pomiar punktowy wybrany przeze mnie ale tenze punkt tez jest przeswietlony.
dodam ze jak zmienilem iso na manualne to juz nie przeswietlal...
Pokaż fotkę (NEF).
niemam, juz wywalone wszystkie foty
a aparat w biurze zostal
a aparat w biurze zostal
Jak to "został"? To znaczy, że _odkładasz_ aparat? Że zostawiasz go gdzieś i nie masz do niego dostępu?
No to halo - nie dziwne, że Ci prześwietla.
;)
Jak to "został"? To znaczy, że _odkładasz_ aparat? Że zostawiasz go gdzieś i nie masz do niego dostępu?
No to halo - nie dziwne, że Ci prześwietla.
;)
u mnie juz prawie 22ga wiec nie planowalem dzis nic pstrykac a jutro o 8 bede mial go w lapach :)
p.s. i tak nie moglbym tu zdjecia wrzucic bo trza sie rejstrowac gdzies na innych stronach i wogole gimnastyka
Warto sprawdzić czy rzeczywiście prześwietla, ale z różnymi szkłami. Może wydawać się to bzdurą, ale spotkałem się kiedyś z taką sytuacją, że szkło było walnięte i efektem były przepalone zdjęcia. Powodem może być fiksowanie elektroniki, albo mechaniczna wada, która powoduje, że szkło np. nie jest prawidłowo zamykane do wartości danej przysłony.
zauwazylem ze moje d700 na auto iso przeswietla mi zdjecia o okolo 1.5-2 EV wiec sporo.
...wczesniej nigdy nie uzywalem auto iso
A korekty EV nie masz ustawionej? Ona wpływa na naświetlenie nawet w manualu na autoISO...
.p.s. i tak nie moglbym tu zdjecia wrzucic bo trza sie rejstrowac gdzies na innych stronach i wogole gimnastyka
nie trzeba - np imageshack.us
przekadrowujesz? Punktowy pomiar jest dość "niebezpieczny". Wprowadzasz korekcje jak masz w punkcie coś czarnego/białego? Bez korekcji - tylko szarość 18%.
korekty EV nie bylo
sprawdzilem dzis i przeswietla tylko jak ostrze moja 50ka na 50-100cm. jak dalej ostrosc pada to jest w porzadku
z 16-35 wszystko gra
przekadrowuje, ale miejsca gdzie mierzylem sa przeswietlone
wyglada na to ze wylacze auto iso i sam bede ustawial
Archibald
29-10-2010, 22:36
Warto sprawdzić czy rzeczywiście prześwietla, ale z różnymi szkłami. Może wydawać się to bzdurą, ale spotkałem się kiedyś z taką sytuacją, że szkło było walnięte i efektem były przepalone zdjęcia. Powodem może być fiksowanie elektroniki, albo mechaniczna wada, która powoduje, że szkło np. nie jest prawidłowo zamykane do wartości danej przysłony.
Wcale nie taka bzdura - również tego doświadczyłem.
Po zakupie D700 miałem także wrażenie, że prześwietla. Wprowadziłem nawet w menu stałą korekcję na -0.7EV. A teraz korekcja na 0 i wszystko jest ok. ;-)
Puszki trzeba było się nauczyć oraz dobrodziejstw, które ma w sobie. :-)