Zobacz pełną wersję : Tokina 100mm makro
Blasius.G
17-10-2010, 13:49
Tokina 100 mm, makro. Czy te obiektywy są awaryjne? Czy często zdarzają się egzemplarze, które nie ostrzą w punkt? Czy występują jakieś wady typowe dla nich?
Napaliłem sie trochę na ten obiektyw ale będę kupował przez internet w sklepie, w którym jeszcze nie kupowałem (więc nie wyrobiłem sobie zaufania do niego:)) i chciałbym wiedzieć jakie jest ryzyko.
Tokiny znane są z pancernego wykonania, ale osobiście nie miałem. Wybrałem Tamrona 90/2.0. Z ostrzeniem nie powinno być problemu, bo to jest śrubokręt. A przy makro to już nie ma żadnego znaczenia.
Pewnie wybrałeś tamrona 90 f2.8 albo 60 f2 chociaż nie podejrzewam, bo to żadne porównanie z tokiną. Ja osobiście kupowałem kiedyś taką tokinę przez internet. Bez problemów. Obiektyw pancerny, świetnie ostrzy, genialnie ostry. Bardzo mile go wspominam!!
Blasius.G
18-10-2010, 00:05
Hmm. Wiem, ze jest solidna ale to ma male znaczenie przy mozliwosci wystepowania np. front focusa i innych wad optycznych. Mialem problemy z sigma ale ona byla kupiona w fotojokerze wiec z oddaniem do serwisu przez sklep nie mialem zadnych problemow (chodzi o to, ze nie musialem bawic sie w pakowanie, wysylanie i ubezpieczanie paczki). Dlatego jestem ostrozny w kwesti zakupow na odleglosc obiektywow nie nikonowych.
Tamron mnie nie interesuje.
Widze, ze malo popularny obiektyw bo malo ogladajacych watek.
Miałem te Tokinę przez ponad rok-świetne szkło. W 3 aparatach (D80,D90 i D300) nie miałem żadnych problemów.
Choć gdybym miał kupować ponownie szkło do makro, to pewnie wziąłbym Nikkora 60/2.8D-kocham to szkło.
Miałem to szkło, kupiłem je przez internet.
Obiektyw pancerny, nie miałem z nim żadnych problemów optycznych -podobnie zresztą jak z dwiema innymi Tokinami, które posiadam.