Zobacz pełną wersję : Problem z zasilaniem D40
Witam, mam problem z D40, a mianowicie, aparat kupiłem używany nie dawno dla rodziców. Wszystko było ok ale czasami po wciśnięciu spustu migawki pokazuje, że bateria jest rozładowana. Po wyłączeniu i włączeniu aparatu, aparat znów robi zdjęcia i pokazuje np full baterii. CO to może być. Nie ukrywam to jest denerwujące, chcesz zrobić zdjęcie, a tu nie możesz bo jest niby rozładowana bateria
Jacenty Z.
17-10-2010, 12:30
Jeśli aparat kupiłeś używany (a D40 ma już około 3 lat), to i akumulator też pewnie używany. Jeden z moich już po roku zaczął "dostawać kota" i ładować się o połowę krócej (pracować też).
Jedynym lekarstwem byłoby sprawdzenie za pomocą innego akumulatora - ale dla samego sprawdzenia nikt Ci raczej w sklepie nie da (gdyby problem był jednak w aparacie, można uszkodzić akumulator), poza tym te nikonowskie sprzedawane są w postaci całkowicie rozładowanej. Zamiennik Hahnel jest o ile dobrze pamiętam naładowany już w chwili zakupu, natomiast jego wydajność (nie zawsze to prawda, ale w przypadku Nikona akurat tak) wydaje się być gorsza od oryginału.
no właśnie zapomniałem dodać, zamieniłem się z kumplem, który kupił zamiennik, ale nowy, aparat też szwankuje, ale rzadziej. Myślisz, że wymiana na nowy oryginalny pomoże ??
jaki używasz obiektyw - czy ma VR ?
tak 18-55 VR i czasami 70-300 VR
no to mam to samo i się nie boję ;) - nikon D200
- słabsze aku, to znaczy twoje już "wyczerpane", a tani zamienniki może nie wyrabiać
- zimno na dworze, więc i aku tracą na pojemności
- widzę to zwłaszcza przy fotkach szybko robionych, po małych seriach, nie raz trzeba aparat wyłączyć i włączyć jeszcze raz (chwilowe obniżenie napięcia na aku i aparat stwierdza, że jest rozładowany - dodatkowe obciążenie VR
- poczekaj do mrozów, przy -20 aku z obiektywem VR (robię często seriami) potrafi już zastrajkować po 30 fotkach, bez VR po ok 100
- co do aku NIKON to jet różnie, przy przebiegu 200 tyś wyrzuciłem już dwa nikonowskie a kiepski chinol dział dalej (ale on nie lubi VR)
heheheh. Nie sądziłem, że D40 jak osłabia akumulatory, przecież to zabawka. Dziś kupie akumulator oryginałkę, oczywiście i przetestuję.
Dodam tylko, że latem jak było gorąco to też mu coś nie pasowało, myślałem, że może się przegrzewał