PDA

Zobacz pełną wersję : fotocela phottix PT-V4 POMOCY !

beggar
16-10-2010, 19:18
Witam!

Niedawno polozylem lapki na fotoceli phottix PT- V4, chcialem ja jakos zeswatac z lampa Canona, Speedlite 420 EX, na stronie producenta jest podana informacja ze jedno z drugim powinno byc kompatybilne w zestawieniu z moim Nikonem D90, po zamontowaniu nadajnika na aparacie, odbiornika na lampie, ustawieniu kanalow, slaveow, nic sie nie dzieje, jestem totalnie zielony w tej kwestii, bylbym strasznie wdzieczny gdyby ktos przedstawil mi sposob montazu tego zestawiku w wersji FOR DUMMIES, po kilku dniach wertowania netu, oraz bezowocnych prob i bledow dostane zaraz szewskiej pasji :)

adolfik9501
16-10-2010, 21:46
1. Lampy na odbiornikach w trybie M. Żadne TTL, Remote, Slave tylko M jakbyś ustawił M mając ją założoną na aparat.
2. Jeśli wyzwalasz nadajnikiem radiowym to musisz mieć takie same kanały na nadajniku i odbiorniku.
Jeśli wyzwalasz za pomocą fotoceli (przestawialne na odbiorniku) to lampa wyzwalająca (w korpusie lub na korpusie) musi być w trybie M. Nadajnik oczywiście wówczas leży w kieszeni lub w szufladzie.

TamTaramTam
26-12-2010, 19:17
Witam,
nie chciałem zakładać nowego wątku a mam dość podobny problem jak założyciel tematu. Mam nowiutkie radio Phottix Pt-v4 (Phottix Aster) - nadajnik i 2 odbiorniki. Nadajnik zakładam na sanki Nikona D90, odbiorniki wsuwam w SB600 i SB900. Oba odbiorniki ustawiam na tryb "wireless", kanał 1 (próbowałem też inne). Lampy ustawiam na tryb manualny.
W body oczywiście tryb wyzwalania C (commander); (próbowałem też ustawiać lampę sterowanie lampy wbudowanej na M), kanał zgodny z odbiornikami, czyli 1... i co? I nic, robię zdjęcie, a lampy nie błyskają (używam czasów 1/200, 1/160 i dłuższych, nic. Gdy naciskam przycisk na nadajniku, to lampy błyskają, lecz z body nie mogę ich wyzwolić. W czym tkwi problem? Przeszperałem internet, zacząłem zmieniać w menu aparatu i nie mogę znaleźć rozwiązania, czy to wadliwy nadajnik? Dodam, że sanki w body są sprawne, bo gdy zakładam na nie lampę to normalnie błyska.

adolfik9501
26-12-2010, 19:20
Witam,
nie chciałem zakładać nowego wątku a mam dość podobny problem jak założyciel tematu. Mam nowiutkie radio Phottix Pt-v4 (Phottix Aster) - nadajnik i 2 odbiorniki. Nadajnik zakładam na sanki Nikona D90, odbiorniki wsuwam w SB600 i SB900. Oba odbiorniki ustawiam na tryb "wireless", kanał 1 (próbowałem też inne). Lampy ustawiam na tryb manualny.
W body oczywiście tryb wyzwalania C (commander); (próbowałem też ustawiać lampę sterowanie lampy wbudowanej na M), kanał zgodny z odbiornikami, czyli 1... i co? I nic, robię zdjęcie, a lampy nie błyskają (używam czasów 1/200, 1/160 i dłuższych, nic. Gdy naciskam przycisk na nadajniku, to lampy błyskają, lecz z body nie mogę ich wyzwolić. W czym tkwi problem? Przeszperałem internet, zacząłem zmieniać w menu aparatu i nie mogę znaleźć rozwiązania, czy to wadliwy nadajnik? Dodam, że sanki w body są sprawne, bo gdy zakładam na nie lampę to normalnie błyska.

1. Jak chcesz się pobawić w CLS/AWL to nie zakładaj radyjka (nadajnika i odbiorników, bo są zbędne) a i wbudowaną podnieś.
2. Jak chcesz się pobawić radyjkiem, to lampy ustaw w M (zwykłe M, nie SU4, nie Remote).

EDIT: Widzę, że się powtarzam (patrz post nr 2) ;)

TamTaramTam
26-12-2010, 19:34
Rok czasu używałem CLS, po to więc kupiłem wyzwalacze, żeby ich używać, a nie bawić się w wyzwalanie błyskiem :) więc opcja 1 odpada. Napisałem też, że lampy ustawiłem na tryb M (nie SU4, nie remote).. niestety nic to nie daje.

adolfik9501
26-12-2010, 19:39
1. Kanały w nadajniku (nie w aparacie!) i odbiornikach takie same?
2. Baterie ok?

Więc jeśli 1 i 2 jest ok, to przy ustawieniu lamp w tryb M musi działać.

EDIT: Jeszcze może być jakiś problem ze stykiem nadajnik - stopka...

TamTaramTam
26-12-2010, 19:51
1. Kanały w nadajniku i odbiornikach oczywiście takie same, dodatkowo taki sam w aparacie. Kablem PC w Sb900 też nie działa.
2. Baterie, ja wiem, że te które dają w komplecie nie są zbyt dobre, ale myślę, że przynajmniej działają (wnioskuję po przycisku testowym w nadajniku, który bez problemu lampy wyzwala), baterie w lampionach też oczywiście naładowane.
Mam wrażenie, że faktycznie może być jakiś problem ze stykiem nadajnik-stopka (próbowałem nadajnikiem jakoś poruszyć jak jest założony na sankach no ale nic to nie daje)..
Cóż, chyba trafiłem na wadliwy towar :/

adolfik9501
26-12-2010, 19:55
Zdejmij nadajnik z korpusu i zewrzyj styki w jego stopce - powinny się wyzwolić lampy na odbiornikach, jeśli nie to oznacza, że w nadajniku się kabelki "poluzowały" i nie dają sygnału ze stopki aparatu.

EDIT: Tak na marginesie to ustawienia w Menu Commander (w korpusie) dotyczą tylko wyzwalania w CLS/AWL.

TamTaramTam
26-12-2010, 20:20
I wyjaśniło się chyba, wygląda na to, że przysłali mi wadliwy nadajnik. Zrobiłem jak napisałeś i błysnęły lampy... robiąc to zainteresowałem się wyglądam metalowego bolca w nadajniku, a właściwie to ... jego brakiem? Podsyłam więc zdjęcie jak u mnie to wygląda, a jak powinno wyglądać (spoglądnąłem na stronę, z której zamawiałem..)

Mój nadajnik:
http://img708.imageshack.us/i/nadajnik.jpg/
.. i zdjęcie z internetu:
http://img574.imageshack.us/i/nadajnik2.jpg/

adolfik9501
26-12-2010, 20:24
Bolec schowany więc nie ma styku sanki-stopka. Odsyłaj albo sam się za to weź ;)

miron19j
26-12-2010, 20:29
I wyjaśniło się chyba, wygląda na to, że przysłali mi wadliwy nadajnik. Zrobiłem jak napisałeś i błysnęły lampy... robiąc to zainteresowałem się wyglądam metalowego bolca w nadajniku, a właściwie to ... jego brakiem? Podsyłam więc zdjęcie jak u mnie to wygląda, a jak powinno wyglądać (spoglądnąłem na stronę, z której zamawiałem..)

jeżeli nie jesteś manualnie upośledzony :-) to rozkręć nadajnik. Może ten bolec "wpadł" do środka.

TamTaramTam
26-12-2010, 20:34
Bolec schowany i nie wychodzi za nic.
Ehh naczytał się człowiek niezłych opinii o sprzęcie, przeglądał różne fora przed zakupem a chińczyki się nie postarali. Odsyłam sprzęt, mam nadzieję, że wymienią - w końcu jest nieużywany. No nic.. dzięki wielkie za pomoc i życzę bardziej udanych zakupów :) Pozdrawiam.

EDIT:

@miron19j:
Rozkręcić spróbuję, jednak gołym okiem widzę, że na zdjęciu z internetu ma on zakończenie szpiczaste, w moim egzemplarzu ma zakończenie płaskie, próbowałem wcisnąć je jakoś długopisem ale nie chce "wyskoczyć", porusza się tylko bardziej do wewnątrz i ponownie odskakuje.

EDIT 2:
Olaboga, nawet nie rozkręca się toto... jakby było oprócz tych 2-óch śrubeczek klejem zaklejone, trzeba by chyba bardzo "na chama" odczepiać a nie chcę tego zniszczyć do końca :)