Zobacz pełną wersję : 35 dla niemowlaka, ale JAKA?
Witam
Jestem zecydowany, że muszę kupić jakąś jasną stałkę do fotografowania mojego Synalka :). Pierwotnie zdecydowałem się na 35/1.8 ale jak czytam forum to widzę, że raczej marna szansa na trafienie dobrej sztuki (bez BF lub FF) :(. A do serwisu wysyłać body + obiektyw to za duża strata czasu (Synal nie będzie czekał na fajne ujęcia :)). Czy coś możecie polecić w tym zakresie cenowym? Czy może poczekać na samyang (tylko on dopiero chyba w lutym:() no chyba że cena będzie nie do przeskoczenia? Czekam na dobre rady, a Synalek czeka na super fotki ;)
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
szkoda uciekających kadrów-syn a dni na dzień się zmienia (wiem coś o tym). Idź do sklepu i wybierz dobrą 35/1.8:)
zdecydowałem się na 35/1.8 ale jak czytam forum to widzę, że raczej marna szansa na trafienie dobrej sztuki (bez BF lub FF)
??? czy ja coś przegapiłem?
LordRamzes
16-10-2010, 17:39
??? czy ja coś przegapiłem?
no bo ostatnio pojawiło się dość dużo wadliwych sztuk ...... ja swoją w lutym kupiłem czy styczniu i 1 lepszą i ostra i celna na f1,8
cervandes
16-10-2010, 17:42
ja też dla równowagi powtórzę, że nie przebierałem - zamówiłem, odebrałem i jestem mega happy. Szkło zacne, za te pieniądze brać i nie marudzić. A jak jest obawa to zamówić w sklepie foto gdzie mają kilka sztuk i zrobić kilkustrzałowy test.
Inkognito
16-10-2010, 17:49
Prawda jest taka, że mylne wrażenie można uzyskać czytając fora.
Tu każde szkło jest wadliwe. I nie chodzi o malkontenctwo czy skrajną dociekliwość użytkowników. Chodzi o to, że to tutaj można z problemem przyjść i szukać rozwiązania. Wątków nt. działających poprawnie szkieł nie zakładamy na potęgę. Starczy jeden. Warto natomiast zobaczyć ilość postów w wątku o 35tce.
To szkło sprzedano już pewnie w zabójczej ilości egzemplarzy. Siłą rzeczy muszą się trafić jakieś wadliwe sztuki.
Ale nie ma się co skrajnie przejmować. No chyba, że Nikon wydał info o wadliwej serii - wtedy tą serię omijać. Ale nie wydał prawda? ;)
Brać i nie marudzić - szkło perfekcyjne :)
ja też - pierwsza sztuka z brzegu... szkło świetne, polecam.
Unrealkg
16-10-2010, 18:24
Weź poczekaj na samyanga , tam będziesz miał 100% gwarancje celności, ostrzenie manualne więc zalezy tylko od Ciebie czy trafisz czy nie ;)
A tak serio to ten tydzień-dwa chyba nie zrobią nikomu krzywdy w razie konieczności kalibrowania. Zamów, a nóż-widelec trafisz dobrą sztukę (co powinno być bardziej prawdopodobne niż to że będzie wadliwa) a w razie czego wymienisz, nie masz tak bardzo wiele do stracenia moim skromnym zdaniem. :) Na pierwsze kroki z obiektywem zdązysz ;)
Co do bubli, takie małe spostrzeżenie do przemyślenia.
Buble trafiają się wszędzie, czy to obiektywy, samochody, buty czy bułki w sklepie spożywczym u pani Danusi na osiedlu. Nie unikniemy tego, ale czy to od razu ma znaczyć ze trzeba czegoś unikać bo raz na 100 trafia się egzemplarz wybrakowany? Gdyby tak było to do dzisiaj nikt nie znał by wynalazku koła ;)
Ja bym jednak brał 50/1.8, albo nawet AF-S 50/1.4. Do dziecka lepsze jest małe tele niż standard. Chyba, że synek tuż przed maturą ;)
Ja bym jednak brał 50/1.8, albo nawet AF-S 50/1.4. Do dziecka lepsze jest małe tele niż standard. Chyba, że synek tuż przed maturą ;)
pytanie czy metraż mieszkania pozwoli na odejście od synka na de facto 75mm (piszę o ogniskowej).
Typowy niemowlak ma ok 50cm, aby go objąć 50mm na DX, trzeba się oddalić na zawrotną odległość 120cm.
Z doświadczenia wiem, że im dalej tym lepiej. Zwłaszcza, jak dziecko podrośnie i zaczyna robić miny gdy tylko zobaczy aparat.
a ja z doswiadczenia wiem, ze gdy dziecko jest naprawde male (gdy dopiero co podnosi glowke, lub raczkuje) to lepiej miec je na wyciagniecie reki dla bezpieczenstwa. Do czasu gdy maly zacznie wyglupiac sie przed aparatem, jego tata zdarzy juz zaopatrzyc sie w drugie szklo, lub nabierze doswiadczenia w temacie i bedzie doskonale wiedzial jakie szklo jest dla niego najlepsze:)
ja też dla równowagi powtórzę, że nie przebierałem - zamówiłem, odebrałem i jestem mega happy. Szkło zacne, za te pieniądze brać i nie marudzić. A jak jest obawa to zamówić w sklepie foto gdzie mają kilka sztuk i zrobić kilkustrzałowy test.
A ja wybralem 1 z 4. Dwie pierwsze mialy spory back focus, natomiast trzecia loteryjnie ustawiala ostrosc.
Bierz 35/1.8. Szkło jest super i tyle :)
Jezeli to taki dzieciak jeszcze nie biegajacy to wez 35 1,8 (ja swoja kupowalem pierwsza z brzegu). Jezeli wieksze dziecko to lepsza 50-tka.
A jak dzieciak podrośnie jeszcze bardziej, to oczywiście 85-tka:)
Czyli, na niemowlaka najlepsza 24 a na 18-nastke kupić 135 :) No i dla żony łatwo wytłumaczyć "widzisz kochanie, synek rośnie to i skzła murze dłuższe kupować" :)
Co do 35 1,8 kupiłem pierwszy jaki wpadł mi w łapki i jestem zadowolony, jak narazie 0 problemów.
Prawda jest taka, że mylne wrażenie można uzyskać czytając fora.
Tu każde szkło jest wadliwe. I nie chodzi o malkontenctwo czy skrajną dociekliwość użytkowników. Chodzi o to, że to tutaj można z problemem przyjść i szukać rozwiązania. Wątków nt. działających poprawnie szkieł nie zakładamy na potęgę. Starczy jeden. Warto natomiast zobaczyć ilość postów w wątku o 35tce.
To szkło sprzedano już pewnie w zabójczej ilości egzemplarzy. Siłą rzeczy muszą się trafić jakieś wadliwe sztuki.
jakbys byl w mojej okolicy to się upomnij o browara...!
:)
szkła kupować zdjęcia robić....! :)
Czyli, na niemowlaka najlepsza 24 a na 18-nastke kupić 135 :) No i dla żony łatwo wytłumaczyć "widzisz kochanie, synek rośnie to i skzła murze dłuższe kupować" :)....
takie tłumaczenie mi się podoba... muszę sam o tym pomyśleć..... chyba faktycznie najpierw 35 później 50 itd...
Witam
Jestem zecydowany, że muszę kupić jakąś jasną stałkę do fotografowania mojego Synalka :). Pierwotnie zdecydowałem się na 35/1.8 ale jak czytam forum to widzę, że raczej marna szansa na trafienie dobrej sztuki (bez BF lub FF) :(. A do serwisu wysyłać body + obiektyw to za duża strata czasu (Synal nie będzie czekał na fajne ujęcia :)). Czy coś możecie polecić w tym zakresie cenowym? Czy może poczekać na samyang (tylko on dopiero chyba w lutym:() no chyba że cena będzie nie do przeskoczenia? Czekam na dobre rady, a Synalek czeka na super fotki ;)
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Ja swoją 35 kupiłem od gościa na allegro i jestem mega zadowolony. Wcześniej w kilku krakowskich sklepach testowałem parę sztuk i z żadną nie było kłopotu a wszystkie te opowieści o demonicznych FF i upiornych BF ciepłym moczem traktuję. Przy tylu szkłach (w różnych systemach) jakie przeszły przez moje ręce raz tylko miałem trefną sztukę. Była to Sigma 30/1.4 ale ona miała ogólny problem z ostrzeniem a nie tendencją do ustawiania ostrości za lub przed obiektem.
Co do tematu focenia dzieci to właśnie go przerabiam na sobie (niespełna półtoraroczny syn demoluje mi mieszkanie) i nie uważam aby dane szkło było lepsze lub gorsze do dzieci. Używam 35, jak i 85 oraz 50. Gdy brzdąc mi się urodził miałem tylko zoom'a N24-85/2.8-4 i też byłem z niego mega zadowolony (uważam, że to jest mocno niedocenione szkło). Miałem w tym zoomie bardzo uniwersalny zakres ogniskowych i do tego równie użyteczną do malca funkcję macro (detale... te stópki, paluszki, fałdki... miód malina). 35 to tanie szkło i bardzo przy tym fajne. Używalne na spokojnie od 1.8 ale do ujęć portretowych trochę "nie teges". Przerysuje Ci buźkę jak za blisko podejdziesz więc raczej trzeba szerzej je wykorzystać. Bardziej uniwersalne w tym temacie szkło (nawet na DX) to będzie jednak 50mm. Ostrzy to już z niespełna 50cm (a to przy DX i tej ogniskowej to wystarczająco blisko) co przy odpowiedniej GO nawet na wycięcie szczegółów pozwoli. Będzie jednak drożej.
ChollaYi
21-10-2010, 12:04
Ja kupowałem N35 pod koniec czerwca przez allegro i nie mam żadnych problemów. Szczerze mówiąc to nie słyszałem o jakiś walniętych N35 chyba, że to jakaś świeża sprawa... Idź do sklepu albo umów się ze sprzedającym z Allegro na oglądanie i wybierz dobrą sztukę. Nie ma na co czekać. Będziesz tylko żałował.
Co do wyboru - N35 to świetny wybór do malucha, polecam. Mam do tego N50/1.8 (1.4 w drodze) i świetnie się uzupełniają. W przyszłości pewnie wrócę do N85 albo wezmę jakąś 135. Ale teraz taki zestaw jest dla mnie wręcz idealny. No, ale ja mam małe mieszkanko, a córka na razie raczkuje...
Co do Samyanga... hmmm... AF przy dzieciach to jednak fajna sprawa :)
neverhood
21-10-2010, 12:08
szkoda uciekających kadrów-syn a dni na dzień się zmienia (wiem coś o tym). Idź do sklepu i wybierz dobrą 35/1.8:)
z tym ze 1.8 nie nie do konca pod FX ja kupowalbym 2.0
ChollaYi
21-10-2010, 15:49
Koelga MrOwA nie pisał nic o FX...
D700&35/1.8G
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img695.imageshack.us/i/emt0280.jpg/)
neverhood
22-10-2010, 22:27
D700&35/1.8G
no to nie mam pytan, chyle czola
Im dłuższa ogniskowa tym trudniej za maluchem nadążyć.
D700+35/
[email protected]
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/DS7_9417JPG-1.jpg
źródło (http://strzalinski.com/blogspot/osa/DS7_9417.JPG)
50/
[email protected]
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/DS7_9375JPG-1.jpg
źródło (http://strzalinski.com/blogspot/osa/DS7_9375.JPG)