PDA

Zobacz pełną wersję : Czytnik kart CF Sandisk Extreme Fire Wire - czy jest naprawialny?

felipe
16-10-2010, 11:48
Od kilku lat używam czytnik kart CF Sandisk Exreme Fire Wire, który był - bo przestał działać - rewelacyjnie szybki. Myślałem, że to może wina kabla albo coś poprzestawiałem w komputerze, ale sprawdziłem na kilku kompach i jest tak samo - komputery nie widzą tego czytnika. Z zewnątrz nie widać by ten czytnik dało się rozmontować ( brak śrubek, zatrzasków itp.) stąd pytanie: czy jest naprawialny. Jeśli nie, to kupię kolejny. Może mieliście tego typu problem, podzielcie się wiedzą.

Felipe

wasilewk
16-10-2010, 11:55
Ja używam Kingstona USB - jest świetny. Już go rozbierałem - chciałem zobaczyć szpilki w porcie CF -> oraz czy port pasował by do D700. Polutowałem wszystko powtórnie, skręciłem - nadal działa poprawnie. Jedyna wada dla mnie - to zajmowanie czterech literek w oznaczeniu dysków - bo jest na różne karty. Prędkość USB mi nie przeszkadza.
Jeśli masz małe doświadczenie w naprawianiu elektroniki, to radzę od razu kupić drugi, szkoda nerwów i czasu.

Pzdr.

felipe
16-10-2010, 12:03
O naprawianiu elektroniki nie mam pojęcia - pytam tylko czy ten rodzaj czytnika należy do tzw. jednorazówek, czy może ktoś, kto ma wiedzę mógłby chociaż zdiagnozować problem. Bo jeśli to nienaprawialny czytnik to w poniedziałek kupuję nowy. Bo jednak szybkość ma znaczenie :)

felipe

vincec
17-10-2010, 23:46
felipe
czy ten czytnik jest (był ) rzeczywiście bardzo szybki , właśnie się do niego przymierzam

felipe
18-10-2010, 09:40
Nie chciałbym być posądzony o przesadę, ale w porównaniu do USB 2, ten czytnik to błyskawica - zwłaszcza w połączeniu z szybkimi kartami Sandiska np. Extreme III lub Extreme IV bo takich używam. Nie używałem tego czytnika z kartami innych producentów więc nie mam pojęcia jak by z nimi współpracował. Z małej liczby odpowiedzi wnioskuję, że ten czytnik nie jest zbyt popularny na tym forum i raczej nie dostanę odpowiedzi na moje pytanie, no cóż - zamawiam nowy - warto.

Chciałem zamówić nowy czytnik ale spotkała mnie niemiła niespodzianka: w kilku sklepach, w których ten towar w ogóle był, nie ma go na stanie od jakiegoś czasu. Może został wycofany, a następcy brak? Cholera...
Jeśli chodzi o szybkość transferu tego czytnika to zapomniałem dodać ( informacja dla vinec'a ), że ten czytnik jest taki szybki bo jest u mnie podłączony do portu fire wire 800 ( mam iMaca 24" i tu ten szybki fire wire jest).
Wyczytałem w necie, że gdy nie ma się tego szybkiego łącza fire wire 800, to transfer z tego czytnika - choć szybszy niż w USB 2 - to nie powala. Zatem jeśli ktoś chce mieć z niego korzyść, powinien mieć w swoim komputerze szybkiego wirka.

markB
18-10-2010, 20:05
SanDisk już nie produkuje tego urządzenia. Ale możesz kupić ten czytnik od Lexara: http://www.speedgraphic.co.uk/card_readers__adaptors/lexar_professional_firewire_cf_reader/16314_p.html

felipe
18-10-2010, 21:27
Dzięki markB, widziałem to urządzenie. Nie wiem czy ten czytnik Lexara nie będzie się "kłócił" z moimi kartami Sandiska. Jestem wierny Sandiskowi ( kiedyś miałem 2 GB Lexara - jak na tamte czasy z górnej półki, i jakoś mnie do siebie nie przekonał). Na razie czekam na odpowiedź z dwóch sklepów, może mają gdzieś jakieś ostatnie sztuki Sandiska. Ale jak nie będę miał wyboru to się z Lexarem przeproszę i może dokupię jakąś jego karte? Acha, sam sobie odpowiedziałem na zadane w temacie postu pytanie. Sandisk extreme fire wire jest rozbieralny. Pooglądałem go dokładnie i znalazłem ukryte - pod podklejoną od spodu gumką - dwie śrubki. Ale jak wspominałem to, że mogę go rozkręcić nic nie zmienia, bo nie potrafię go sam naprawić i w dodatku nie znam w okolicy nikogo, kto by się w takie naprawy bawił.
Chyba zamykamy ten post.
Felipe

marszull
18-10-2010, 21:44
to przynajmniej rozbierz i sprawdz czy gdzies lut nie pekl, albo jakis kabelek sie oderwal (taka naprawe to kazdy kto ma lutownice, ci wykona)

vincec
18-10-2010, 23:51
myślicie że czytnik LEXARA możne się kłócić z kartami Sandisk , chodzi mi o ten czytni na Fire wire

felipe
19-10-2010, 13:08
Z pewnością czytnik Lexara FIRE WIRE - powinien optymalnie czytać karty Lexara - te szybkie. Ale jak poradzi sobie z innymi, to dla mnie na razie zagadka. Ale jestem prawie pewny, że kupie ten szybki czytnik Lexarowy bo Sandiski niestety "wyszły"
felipe

vincec
19-10-2010, 23:36
jak go przetestujesz daj znać

Max_im
20-10-2010, 11:13
Wydaje mi się że nie powinno byś problemu z czytaniem kart innych producentów
Ja mam Sandisk jest świetny. Czyta wszystkie karty które włożę
Jak jest podłączony sam czytnik do FireWire to w systemie jest niewidoczny.
Dopiero jak włożę kartę CF do czytnika to pojawia się dysk wymienny. Inaczej niż w czytniku USB

vincec
22-10-2010, 22:23
Max_im
porównywałeś ,może szybkość na kartach Sandiska i Lexara , czy widziałeś różnicę

Max_im
23-10-2010, 15:45
Mam karty sandiska i stare kingston są to karty o różnych prędkościach więc nie mam porównania.
Myślę że czytnik to czytnik Przecież złącze karty ma określoną specyfikację i jednolite wyprowadzenia.

vincec
24-10-2010, 00:14
tu jest fajna stronka o kartach jakby ktoś był zainteresowany http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9550 wybierasz model aparatu i wyskakują ci szybkość zapisu na różnych kartach, widać że SanDisk rządzi

vincec
19-11-2010, 00:56
felipe
i jak kupiony czytnik?
ja kupiłem go i mam problem z podłączaniem okazało się że złącze fire wire jest 9 pinowe i to 1394b , i teraz kombinuje jak to połączyć z moim kompem w którym jest złącze 4 pinowe :-(

marszull
19-11-2010, 02:14
sa przejsciowki na fw

markB
19-11-2010, 02:30
felipe
i jak kupiony czytnik?
ja kupiłem go i mam problem z podłączaniem okazało się że złącze fire wire jest 9 pinowe i to 1394b , i teraz kombinuje jak to połączyć z moim kompem w którym jest złącze 4 pinowe :-(

Proste jak drut od Belkina: http://www.cortland.pl/belkin-ieee-1394-kabel-firewire-9-pin-4-pin-1.8m.html
Trochę drogie, ale w necie można znaleźć tańsze przejściówki, mniej markowe.

vincec
19-11-2010, 08:50
nie takie proste
ta przejściówka jest na firewire 1394 a nie na 1394b a to jest różnicą,
znalazłem 1394b i właśnie zamówiłem zobaczymy czy pójdzie
http://www.skleplinksys.pl/product-pol-8315-Unitek-przewod-FireWire-800-2m-9-4.html

markB
19-11-2010, 12:14
Na stronie Belkina pisze, że to jest 800, czyli 1394b: http://www.belkin.com/IWCatSectionView.process?Section_Id=204719. Niestety, nie mogę tej strony dalej otworzyć, bo coś mi się zamyka. Ta starsza wersja ma obie wtyczki czerwone.

vincec
19-11-2010, 18:11
a może to sterowniki W7 ?

Max_im
20-11-2010, 07:21
vincec

Spokojnie niepotrzebnie panikujesz. Sprawdziłem jakie mam złącze na płycie głównej i okazało się że oba złącza to porty IEEE 1394a. Jeden jest na panelu z tyłu, a drugi na płycie który wyprowadziłem sobie na dodatkowy panel przedni. Mam parę kabli z różnymi wtyczkami i nigdy nie miałem problemu z podłączeniem czegokolwiek (czytnik kamera). Zobacz w specyfikacji płyty głównej ile i jakie masz porty. Ale pewnie co by nie było to i tak będzie działać. http://pinouts.ws/firewire-1394-pinout.html http://pinouts.ru/Slots/ieee1394_pinout.shtml

vincec
20-11-2010, 15:23
ale masz 9 pinowe 1394 a czy 4 pinowe, ja mam 4pin i też bez problemu podłączałem dysk zewnętrzny czy kamerę , tylko nigdy nie z 9 pinowym złączem, sprawdziłem już dwa kable
-jeden miał 1394a 9pin z drugiej 1394 4 pin , i czytnik nie działa,
-drugi kabel 1394b(tylko trochę dziwnie wygląda inaczej niż ten co mam przy czytniku) z drugiej 1394 4pin i też po podłączeniu nie działa czytnik.
zamówiłem trzeci z końcówka identycznie wyglądająca jak przy kablu w czytniku, zobaczymy , a w poniedziałek podjadę do jakiegoś ispota podczepię czytnik do MACA PRO i zobaczymy czy on w ogóle działa
gdzieś wyczytałem że te czynniki działają tylko na 1394b 9 pin (miejmy nadzieje że to brednie:-))

stig
20-11-2010, 15:33
Mam ten sam czytnik (Sandisk FW) co autor. Potwierdzam -- faktycznie jest szybki. Kupilem jako drugi, bo czesto zrzucam zdjecia z dwoch kart jednoczesnie (pierwszy na USB). Moj sie nie popsul calkowicie, ale generalnie od okolo roku mam z nim problem. Czesto, podczas zrzucania zdjec, "zawiesza" sie. Wyglada to tak, ze po prostu zatrzymuje sie podczas zrzucania zdjec. I jak sie zatrzyma (nawet w polowie pliku), to tak stoi kilka minut. Pozniej sam z siebie rusza dalej. Na poczatku kiedy problem sie pojawil, myslalem, ze to wina jakichs buforow systemowych, ktore musza sie odetkac -- bo wtedy wlasnie przewaznie zrzucalem setki zdjec. Pozniej jednak sobie pomyslalem, ze to przeciez bzdura, bo dysk na ktory zrzucam nie jest az tak wolny, zeby nie wyrabiac sie z odbiorem danych z tego czytnika, a nawet jesli cos na sile buforowaloby te pliki, to oproznienie bufora tak dlugo by nie trwalo. Calkiem niedawno analogiczny "zawis" przytrafil mi sie podczas zrzucania doslownie kilku zdjec (zatrzymal sie chyba po 3cim). Jest to cholernie frustrujace, bo czas zaoszczedzony na zrzucaniu zdjec z dwoch kart przez dwa czytniki (a drugi szybszy od pierwszego), jest tracony z kretesem na tym niezrozumialym zawisie. Spotkal sie ktos z podobnym problem z tym czytnikiem? Przypomne, ze taka sytuacja nie miala miejsca przez przynajmniej rok od momentu zakupu...

markB
20-11-2010, 19:26
W W7 można spróbować:

Otworzyć Menager Urządzeń > kliknąć na IEEE 1394 bus host controller; otworzy się informacja jaki sterownik jest używany > kliknąć prawym na ikonę sterownika > właściwości > otworzyć sterownik (u góry okienka) > aktualizuj (update) sterownik > przeglądaj komputer w poszukiwaniu sterownika > z listy zaznaczyć sterownik z napisem legacy > dalej wszystkim zajmie się komputer, będzie trzeba go zrestartować.

Sorry, że część jest po angielsku, ale W7 mam też w wersji angielskiej i nie chce mi się szukać po słownikach co poszczególne słowa znaczą.

vincec
20-11-2010, 23:16
to nie sterowniki, próbowałem i nic, próbowałem też na drugim kompie na XP i nic, jednak chyba będzie potrzebna ExpresscCard FireWire 1394
coś takiego
http://www.komputronik.pl/index.php/product/94161/Notebooki_i_netbooki/Akcesoria_i_opcje/ExpressCard_Kontroler_FireWire_800-1394b_x2_4World.html

markB
21-11-2010, 03:13
Ale stig może spróbować.

Max_im
21-11-2010, 06:40
vincec

Podłączałeś czytnik razem z kartą? czy sam?

vincec
21-11-2010, 11:28
i tak i tak

Max_im
21-11-2010, 12:40
Jaką masz płytę główną i jaki system?

vincec
21-11-2010, 13:19
Mobile Intel 5 series express chipset (PM55)
system win 7

vincec
22-11-2010, 23:05
sprawa chyba wyjaśniona , byłem w MM i popiołem go do MACA PRO z tym samym 9 pinowym wtykiem i nic , czyli zepsuty czytnik :-(
w środę wysyłam do serwisu zobaczymy co dalej

vincec
22-12-2010, 01:17
Czytnik przyszedł (po 3 tygodniach , masakra z dystrybutorem K-Consult sp. z o.o.) po podłączeniu do Maca działa , niestety po zastosowaniu przejściówki z 9 pin na 4 pin i podpięciu do ldo mojego DELLA czytnik nie działa, ani na XP ani na W7.
Czyli czytnik tylko do MACA , chyba ze ktoś ma w standardzie w laptopie wejście firewire 9 pinowe, lub jak ktoś nie ma ,można dokupić kartę express card z firewire 1394b http://www.skleplinksys.pl/product-pol-27783-KARTA-EXPRESS-CARD-FIREWIRE-2-PORT-1394B-DELOCK-66205.html
Tylko wtedy koszt wyniesie nas za całość około 450 zł MASAKRA
Lepiej chyba kupić coś takiego http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9770 99 zł :-)